PRAVILNIK

O SUFINANSIRANJU NAUČNOISTRAŽIVAČKIH PROGRAMA I PROJEKATA I AKTIVNOSTI NA JAČANJU SVESTI O POTREBI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava za sufinansiranje naučnoistraživačkih programa i projekata, obrazovnih aktivnosti i aktivnosti na jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine za koje postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Naučnoistraživačkim programima i projektima, u smislu ovog pravilnika, naročito se smatraju programi i projekti koji daju primenljive naučne rezultate, u kraćem vremenskom periodu, uz konkretna rešenja koja doprinose zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Grada.

Član 3

Obrazovnim aktivnostima i aktivnostima na jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine, u smislu ovog pravilnika, smatraju se predavanja, skupovi, tribine, predstave, filmovi, kampovi, publikacije, brošure, eko-radionice i drugi programi i projekti kojima se populariše ideja i razvija svest o potrebi i obavezi zaštite životne sredine, kao i prigodne manifestacije sa pomenutim sadržajem, a za koje se proceni da postoji interes i potreba za realizacijom na teritoriji Grada.

Član 4

Dodela sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. i 3. ovog pravilnika, za koje su obezbeđena sredstva u budžetu Grada Novog Sada, vrši se putem javnog konkursa.

Programi i projekti iz stava 1. ovog člana sadrže:

naziv programa - projekta,

-

naziv i sedište učesnika na konkursu,

-

fotokopiju rešenja o upisu u registar kod nadležnog organa,

-

cilj programa - projekta,

-

opis aktivnosti na sprovođenju programa - projekta,

-

vreme i postupak realizacije programa - projekta, praćenje realizacije i očekivane rezultate,

-

podatke o potrebnim finansijskim i drugim sredstvima za realizaciju programa - projekta po aktivnostima - finansijski plan,

-

izvore sredstava za finansiranje programa - projekata, sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih izvora, od donatora, drugih izvora i očekivanog iznosa dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada,

-

odgovarajuću dokumentaciju i druge podatke od značaja za realizaciju programa - projekta.

Član 5

Gradska uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Uprava), raspisuje javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. i 3. ovog pravilnika, uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Član 6

Javni konkurs iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Član 7

Prijava na javni konkurs podnosi se Upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs neće biti razmatrane.

Član 8

Uprava razmatra programe - projekte prispele na javni konkurs i sačinjava predlog prioriteta za dodelu sredstava za realizaciju programa - projekta iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 9

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa predlogom prioriteta za dodelu sredstava za realizaciju projekata iz člana 4. ovog pravilnika, Uprava dostavlja Gradonačelniku u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Gradonačelnik, nakon razmatranja izveštaja i predloga iz stava 1. ovog člana, donosi akt o odobravanju projekta i utvrđivanju visine sredstava za realizaciju pojedinačnog programa - projekta.

Član 10

Sredstva iz člana 9. stav 2. ovog pravilnika prenose se na osnovu ugovora koji zaključuje Gradonačelnik ili lice koje ovlasti, sa korisnikom sredstava čiji je program - projekat odobren.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana, uređuju se način i rokovi za realizaciju programa - projekta, prenos sredstava, nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i dr.

Član 11

Korisnici sredstava dužni su da Upravi dostave izveštaj o realizaciji programa - projekta, u roku od 15 dana od dana završetka realizacije programa - projekta.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".