UREDBA

O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE RUMUNIJE O IZMENAMA I DOPUNAMA SPORAZUMA IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I RUMUNSKE NARODNE REPUBLIKE O IZGRADNJI I EKSPLOATACIJI HIDROENERGETSKOG I PLOVIDBENOG SISTEMA ĐERDAP NA RECI DUNAVU, OD 30. NOVEMBRA 1963. GODINE

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 10/79)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Socijalističke Republike Rumunije o izmenama i dopunama Sporazuma između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Rumunske Narodne Republike o izgradnji i eksploataciji hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap na reci Dunavu, od 30. novembra 1963. godine, potpisan 10. septembra 1976. godine u Beogradu, u originalu na srpskohrvatskom i rumunskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE RUMUNIJE O IZMENAMA I DOPUNAMA SPORAZUMA IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I RUMUNSKE NARODNE REPUBLIKE O IZGRADNJI I EKSPLOATACIJI HIDROENERGETSKOG I PLOVIDBENOG SISTEMA ĐERDAP NA RECI DUNAVU, POTPISANOG 30. NOVEMBRA 1963. GODINE U BEOGRADU

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i Socijalistička Republika Rumunija,

imajući u vidu Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Socijalističke Republike Rumunije o prestanku rada Đerdapske rečne uprave, potpisan u Beogradu dana 10. septembra 1976. godine,

saglasile su se sa sledećim izmenama i dopunama Sporazuma između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Rumunske Narodne Republike o izgradnji i eksploataciji hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap na reci Dunavu, potpisanog 30. novembra 1963. godine u Beogradu.

Član 1

Tačka 3. člana 5. menja se i glasi:

"U iznos iz tačke 1. ovog člana uključuje se 95 miliona dolara SAD, koji predstavljaju vrednost objekata i radova potrebnih i dovoljnih za poboljšanje u sektoru Đerdapa, sadašnjih uslova plovidbe."

Član 2

Tačka 2. člana 6. prestaje da važi.

Član 3

Član 8. menja se i glasi:

"1. Dve strane ugovornice sporazumele su se da koriste u ravnim delovima, na svim nivoima uspora hidroenergetski potencijal uređen Sistemom Đerdap, tokom celog trajanja Sistema.

2. Dve strane ugovornice sporazumele su se da koriste objekte i uređaje za plovidbu u okviru Sistema Đerdap, koji im pripadaju, u sektoru Dunava od km 936 do km 949, tako da obezbeđuju normalne uslove za plovidbu i da, po pravilu, vrše isti broj prevođenja na svakoj strani.

3. Način primene odredaba iz tač. 1. i 2. ovog člana regulisan je Konvencijom o eksploataciji Sistema Đerdap."

Član 4

Tačka 4. člana 10. prestaje da važi.

Član 5

Član 13. menja se i glasi:

"1. Svaka strana ugovornica odrediće organizacije za upravljanje, eksploataciju i održavanje objekata koji joj pripadaju u okviru Sistema Đerdap i objekata koji služe plovidbi u sektoru Dunava između km 936 i km 949.

2. Objekte i radove koji su dati na privremeno korišćenje u periodu izgradnje Sistema Đerdap, eksploatisaće i održavaće investitor Strane kojoj pripadaju ovi objekti i radovi.

3. U cilju koordinacije delatnosti organizacija iz tačke 1. ovog člana koje će upravljati, eksploatisati i održavati objekte i radove Sistema Đerdap, Mešovita komisija će osnovati Zajednički organ za koordinaciju sastavljen od predstavnika organizacija iz tačke 1. ovog člana i nadležnih organa za plovidbu strana ugovornica.

4. Stalnu i operativnu koordinaciju delatnosti organizacija predviđenih u tački 1. ovog člana, obezbeđuje Zajednička dispečerska služba za energetiku i Zajednička dispečerska služba za plovidbu, koje će osnovati Mešovita komisija."

Član 6

Član 18. menja se i glasi:

"1. Strane ugovornice se obavezuju da koordiniraju eksploataciju i održavanje objekata i radova u meri potrebnoj za racionalnu eksploataciju celog Sistema Đerdap, pod uslovima predviđenim ovim sporazumom.

2. Svaka strana ugovornica obezbeđuje upravljanje, eksploataciju i održavanje objekata i radova u okviru Sistema Đerdap koji joj pripadaju.

3. Kao izuzetak od odredbe iz tačke 2. ovog člana, radove na bagerovanju u akumulacionom jezeru, snabdevanje električnom energijom crpnih stanica za odvođenje podzemnih i površinskih voda prouzrokovanih postojanjem Sistema Đerdap, vršiće zajedno dve strane u obimu i uslovima predviđenim Konvencijom o eksploataciji Sistema Đerdap.

4. Svaka strana ugovornica snosiće sve troškove upravljanja, eksploatacije i održavanja koje obavlja saglasno tač. 2. i 3. ovog člana.

5. Način primene odredbe ovog člana regulisan je konvencijom o eksploataciji Sistema Đerdap."

Član 7

Tačka 3. člana 20. prestaje da važi.

Tačka 4. člana 20. postaje tačka 3, menja se i glasi:

"3. Štete nastale kao posledica više sile u periodu eksploatacije Sistema Đerdap, na objektima i radovima koji nisu predviđeni u tački 2. ovog člana, snosiće Strana na čijoj se teritoriji ovi nalaze."

Tačka 5. člana 20. postaje tačka 4.

Član 8

Ovaj sporazum podneće se na odobrenje, shodno zakonskim propisima svake zemlje.

Ovaj sporazum stupiće na snagu dana kada se strane ugovornice diplomatskim putem uzajamno obaveste o njegovom odobrenju.

Sačinjeno u Beogradu, dana 10. septembra 1976. godine, u dva originalna primerka na srpskohrvatskom i rumunskom jeziku, s tim što oba teksta imaju istu važnost.

Za Socijalističku Federativnu

 

Za Socijalističku

Republiku Jugoslaviju

 

Republiku Rumuniju,

Džemal Bijedić, s. r.

 

Manea Manesku, s. r.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".