UPUTSTVO

O SPROVOĐENJU MERA ZA SPREČAVANJE ŠTETA KOJE DIVLJAČ MOŽE PRIČINITI IMOVINI I LJUDIMA

("Sl. glasnik RS", br. 33/94)

I. Mere za sprečavanje šteta sprovodi korisnik lovišta na način kojim se obezbeđuje:

1. Održavanje brojnog stanja divljači u lovištu u granicama kapaciteta lovišta utvrđenog lovnom osnovom za gajene zaštićenih vrsta divljači, a na nivou biološke ravnoteže za ostale vrste divljači van režima zaštite.

2. Hrana i voda za sve vrste divljači koje žive u lovištu u potrebnoj količini, a za vreme pojave povećanja šteta, neposredno pre setve ili sadnje za vreme suše, u vreme dozrevanja useva i plodova, kao i pojačana ishrana i prihranjivanje divljači koja čini štetu.

3. Podizanje "polja za divljač" i "remiza za divljač" setvom i sadnjom biljnih vrsta koje privlače divljač u delovima lovišta udaljenim od površina na kojima divljač pričinjava štete.

4. Pružanje pomoći pri nabavci sredstava za odbijanje divljači (repelenata) i davanje uputstava o korišćenju tih sredstava u cilju sprečavanja, odnosno smanjivanja šteta od divljači.

Obim i način pružanja pomoći utvrđuju sporazumno korisnik lovišta i vlasnik-korisnik zemljišta, voda, useva i zasada.

5. Održavanje zdravstvenog stanja divljači i preduzimanje higijensko-tehničkih mera koje sprečavaju pojavu i širenje zaraznih i drugih bolesti.

U vreme pojave većih šteta u određenim zonama lovišta, korisnik lovišta povećava broj čuvara u cilju sprečavanja i smanjivanja šteta.

II. Vlasnici i korisnici zemljišta, šuma, zasada, useva i voda u lovištu i u neposrednoj blizini lovišta učestvuju u sprovođenju mera za sprečavanje šteta od divljači na način kojim se obezbeđuje:

1. Nabavljanje sredstava koja odbijaju divljač (repelente) od useva i zasada i koriste ih prema uputstvu proizvođača, odnosno korisnika lovišta.

2. Redovna kontrola stanja svoje imovine i u slučaju pojave šteta od divljači odmah, a najkasnije 24 sata po nastanku štete pismeno obaveštavaju korisnika lovišta o tome.

3. Čuvanje ili organizovanje čuvanja ugrožene imovine korišćenjem vezanih pasa, raznih plašila, svetlosnih i zvučnih uređaja, loženjem vatre, spaljivanjem materijala čiji dim i gasovi odbijaju divljač i drugim prikladnim sredstvima.

4. Korišćenje mehaničkih sredstava za pojedinačnu zaštitu stabala voćaka i drugih sadnica (alufolija, metalne trake, plastične trake, plastična folija, plastični ili papirnati džakovi, šiblje, kukuruzovina i drugi materijali).

5. Zaštita najugroženijih useva i zasada (povrtnjaci, rasadnici, voćnjaci, plantaže, vinogradi) ograđivanjem odgovarajućim ogradama u zavisnosti od vrste divljači koja ugrožava imovinu korišćenjem priručnog materijala, drveta, vučene i pletene žice, farmerskog pletiva, elektroograda (električnih pastira).

6. Uklanjanje useva i plodova sa površina u lovištu i u neposrednoj blizini lovišta u agrotehničkom roku.

7. Zasejavanje ili zasađivanje enklava i poluenklava u lovištu, naročito u šumskom kompleksu usevima i zasadima koji ne privlače divljač i održavaju plodored na tim površinama kako divljač ne bi navikla na istu hranu i na istom mestu.

III. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".