PRAVILNIK

O OBRASCU DOZVOLE ZA LOV KRUPNE DIVLJAČI, OBRASCU, SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA PROPRATNICE, ODNOSNO TROFEJNOG LISTA I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE TROFEJA I O IZDATIM TROFEJNIM LISTOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 13/94 i 11/95 - ispr.)

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuju obrazac dozvole za lov krupne divljači, obrazac, sadržina i način izdavanja propratnice, odnosno trofejnog lista za pojedine vrste ulovljene divljači i način vođenja evidencije trofeja i o izdatim trofejnim listovima.

Član 2

Obrazac dozvole za lov krupne divljači je formata 30x21 cm i sledeće sadržine:

1) na prvoj strani je: naziv i sedište korisnika lovišta u kome se vrši lov, broj dozvole u levom gornjem uglu; na sredini obrasca natpis "dozvola za lov"; ispod toga je mesto za ime i prezime lovca, njegovo prebivalište odnosno boravište, broj lične karte, mesto za broj lovaca u grupi naziv lovišta; bliži naziv mesta lova, vrsta i broj divljači sa gornjom granicom poena za trofej; datum obavljanja lova, vreme početka i završetka lova, ime i prezime stručnog pratioca-lovnika; u donjem levom uglu je mesto za datum izdavanja dozvole; u desnom uglu mesto za potpis ovlašćenog lica a na sredini mesto za pečat.

2) na drugoj strani je: izveštaj o izvršenom lovu sa naznakom datuma kada se vršio lov; mesto za naziv lovišta i tabela koja sadrži sledeće podatke: redni broj, prezime i ime lovca, mesto njegovog prebivališta odnosno boravišta, broj lične karte; kolona za odstreljenu divljač u kojoj se nalaze sledeći nazivi: srndać, srna, lane, vepar, krmača, nazime-prase, jelen, dve prazne kolone i kolona za: broj izdate propratnice, na kraju tabele se nalazi napomena: "U koloni "jelen" upisati: jelen, košuta, tele muško-žensko, u koloni "lane" upisati muško-žensko; u donjem levom uglu nalazi se mesto za datum, a u donjem desnom uglu nalazi se mesto za potpis.

Član 3

Obrazac propratnice za ulovljenu divljač je formata 14x21 cm i sledeće sadržine: u gornjem levom uglu je mesto za naziv i sedište korisnika lovišta, na sredini naziv: "Propratnica za ulovljenu divljač," mesto za prezime i ime lovca-vođe grupe lovca; njegovo prebivalište odnosno boravište broj dozvole - lovne karte za lov, mesto za vrstu i broj ulovljene divljači, za registarski broj vozila kojim se prevozi ulovljena divljač; rok do koga propratnica važi; datum izdavanja propratnice; potpis ovlašćenog lica i pečat.

Član 4

Obrazac trofejnog lista je formata 10x15 cm i sledeće sadržine:

1) na prvoj strani je mesto za: naziv i sedište organizacije u čijem lovištu je ulovljena divljač, ime i prezime lovca, mesto boravka, država, naziv lovišta, bliži naziv mesta lova, datum lova, naziv vrste divljači na srpskom i latinskom jeziku, broj poena;

2) na drugoj strani je mesto za unošenje elemenata za ocenjivanje i ocenu trofeja;

3) na trećoj strani je mesto za: unošenje elemenata za ocenjivanje lepote rogovlja, odnosno elemenata mera ili merenja; ukupnu ocenu trofeja; registarski broj, datum ocenjivanja, potpis članova komisije i odgovornog rukovodioca organizacije i pečat;

4) na četvrtoj strani je mesto za opis lova.

Član 5

Obrasci dozvole za lov, propratnice i trofejnog lista odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 6

Trofejni list se izdaje za trofeje ulovljene divljači i to:

1) Rogovlje sa delom lobanje:

1. jelena običnog (Cervus elaphus L), na obrascu broj 1;

2. jelena lopatara (Dama dama L), na obrascu broj 2;

3. jelena virdžinijskog (Odocoileus virginianus L), na obrascu broj 3;

4. srndaća (Capreolus capreolus L), na obrascu broj 4;

5. divojarca i divokoze (Rupicapra rupicapra L), na obrascu broj 5;

6. muflona (Ovis musimon Schreb), na obrascu broj 6;

2) Zube - kljove - divljeg vepra (Sus scrofa L), na obrascu broj 7;

3) Lobanju i krzno

1. medveda i mečke (Ursus arctos L), na obrascu broj 8;

2. vuka (Canis lupus L), na obrascu broj 9;

3. risa (Lynx lynh L), na obrascu broj 10;

4. divlje mačke (Felis silvestris L), na obrascu broj 11;

4) Lobanju

1. lisice (Vulpes vulpes L), na obrascu broj 12 i

2. jazavca (Meles meles L), na obrascu broj 13.

Za trofej iz stava 1. tačke 3. ovog člana izdaje se jedan trofejni list sa posebno upisanim ocenama za lobanju i krzno, a ako trofej čini preparirana glava i krzno upisuje se ocena za krzno.

Član 7

Dozvola za lov krupne divljači se izdaje u tri istovetna primerka od kojih se jedan daje lovcu - vođi grupe lovaca, jedan stručnom pratiocu - lovniku, a jedan ostaje korisniku lovišta.

Propratnica se sačinjava u tri istovetna primerka, od kojih se jedan daje lovcu - vođi grupe lovaca, a dva primerka ostaju korisniku lovišta. Korisnik lovišta jedan primerak koristi u poslovnoj dokumentaciji, a jedan u posebnoj zbirci izdatih propratnica.

Trofejni list za ulovljenu divljač se izdaje u jednom primerku i daje lovcu koji je divljač ulovio.

Član 8

Korisnik lovišta vodi evidenciju o trofejima i izdatim trofejnim listovima u posebnim knjigama za svaku lovnu godinu.

Evidencija o izdatim trofejnim listovima vodi se na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Evidencija o izdatim trofejnim listovima je trajan dokumenat korisnika lovišta i sa njom se postupa na način utvrđen zakonom.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu trofejnog lista ("Službeni glasnik SRS", broj 22/86).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci dozvole za lov, propratnice za ulovljenu divljač i trofejnih listova za pojedine vrste ulovljene divljači koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 13/94 i 11/95 - ispr., str. 242 do 259.