ODLUKA
O NAČINU UPRAVLJANJA TOKOVIMA GOTOVINE SNABDEVANJEM BANAKA NOVČANICAMA I KOVANIM NOVCEM

("Sl. glasnik RS", br. 83/2005, 109/2005 i 25/2006)

1. Ovom odlukom propisuje se način upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem (u daljem tekstu: gotov novac), kao i način uplate gotovog novca kod Narodne banke Srbije.

2. Banke se gotovim novcem snabdevaju kod filijala Narodne banke Srbije i na šalterskom mestu Narodne banke Srbije Kosovska Mitrovica (u daljem tekstu: filijale - Prilog 1), s tim da se po apoenima minimalno isplaćuje: za apoene 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 dinara - 1 svežanj (1.000 komada), a za apoen 5000 dinara - 1 paket (100 komada).

U slučaju isplata manjih od minimuma iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu utvrđenu odlukom iz tačke 18. ove odluke.

3. Banka zahtev za isplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev - Prilog 2) dostavlja Narodnoj banci Srbije - Direkciji za poslove trezora (u daljem tekstu: Direkcija). Zahtev sadrži naziv i identifikacioni broj banke, broj i datum podnošenja zahteva, datum isplate, specifikaciju iznosa za isplatu po apoenskoj strukturi po filijalama i po organizacionim jedinicama banke, kao i podatke o ovlašćenim licima banke koja će preuzeti gotov novac. Zahtev mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

4. Banka zahtev podnosi dan pre dana isplate gotovog novca, i to do kraja radnog vremena Direkcije.

Banka zahtev može podneti i na sam dan isplate, i to najkasnije do 15,00 časova, ako dobije potvrdu Direkcije da je ta isplata moguća.

Zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

5. Banka, na dan isplate gotovog novca, najkasnije do 15 časova, sredstva sa svog žiro računa prenosi na račun Narodne banke Srbije otvoren za te namene br. 908 0000000098101 70.

Banka je dužna da, na osnovu obaveštenja Direkcije, zahtev uskladi s nalogom za prenos sredstava. U slučaju neusklađenosti zahteva s nalogom za prenos sredstava - Direkcija neće isplatiti gotov novac.

6. Banka je dužna da Direkciji dostavi spisak ovlašćenih lica koja će obavljati primopredaju gotovog novca, s deponovanim potpisima i podacima za identifikaciju (broj lične karte i jedinstveni matični broj građana).

Banka je dužna da o promeni ovlašćenih lica iz stava 1. ove tačke obavesti Direkciju najkasnije tri radna dana pre datuma isplate navedenog u zahtevu.

7. Gotov novac preuzimaju najmanje dva ovlašćena lica banke navedena u zahtevu, koja su dužna da kod sebe imaju ovlašćenje banke za preuzimanje tog novca, ličnu ispravu radi identifikacije, kao i pečat banke.

Ovlašćenje iz stava 1. ove tačke mora da sadrži imena i prezimena ovlašćenih lica koja preuzimaju gotov novac, podatke za identifikaciju i iznos koji se preuzima, mora biti potpisano i overeno pečatom banke.

Ovlašćena lica banke dužna su da ovlašćenje iz stava 2. ove tačke predaju pri preuzimanju gotovog novca na isplatnom mestu filijale. U suprotnom, filijala neće izvršiti isplatu.

Gotov novac preuzima se nalogom - specifikacijom za isplatu (Prilog 3).

8. Ovlašćena lica banke dužna su da preuzeti gotov novac prebroje u prisustvu radnika filijale i da utvrde njegovu brojnu tačnost. Filijala obezbeđuje odgovarajuće uslove za brojanje gotovog novca.

Posle utvrđivanja brojne tačnosti gotovog novca iz stava 1. ove tače ovlašćena lica iz tog stava tačnost primljenog iznosa potvrđuju overom naloga - specifikacije za isplatu (u dva primerka), potpisom i pečatom banke.

Isplata gotovog novca bankama u filijalama vrši se svakog radnog dana, s tim da su ovlašćena lica iz stava 1. ove tačke dužna da, najkasnije do 15,00 časova, ovlašćenje iz tačke 7. ove odluke predaju radnicima filijale koji vrše isplatu gotovog novca.

9. Ako ovlašćena lica banke radnicima filijale ne predaju ovlašćenje iz tačke 7. ove odluke do 15,00 časova ili ne preuzmu gotov novac do 16,30 časova, Direkcija će nepreuzeti iznos sredstava uplatiti na žiro račun banke na kraju radnog vremena Direkcije (u 16,30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz tačke 5. stav 1. ove odluke sredstva prenese u vremenu od 15,00 do 16,30 časova - Direkcija će povraćaj tih sredstava na žiro račun banke izvršiti na kraju radnog vremena Direkcije (u 16,30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz tačke 5. stav 1. ove odluke sredstva prenese posle 16,30 časova, Direkcija će povraćaj prenetih sredstava na žiro račun banke izvršiti narednog radnog dana, i to na početku radnog vremena RTGS sistema utvrđenog Dnevnim terminskim planom.

10. Banka je dužna da prerađuje gotov novac i da odvaja pohabani, oštećeni, vanopticajni i makulaturni novac, u skladu sa uputstvom iz tačke 24. ove odluke.

Prerađeni gotov novac banka predaje filijalama - kao suvišak opticajnog gotovog novca, odnosno kao pohabani, oštećeni, vanopticajni i makulaturni novac.

Uz predati gotov novac iz stava 2. ove tačke, banka ispostavlja naloge - specifikacije za uplatu (Prilog 4), u dva primerka, koje su overila dva lica koje je banka ovlastila za svaku vrstu novca koju predaje. Nalozi - specifikacije za uplatu gotovog novca moraju biti overeni pečatom i mora ih potpisati odgovorno lice u banci.

11. Banka može uplaćivati gotov novac u filijalama svakog radnog dana, s tim da su ovlašćena lica banke dužna da nalog - specifikaciju za uplatu gotovog novca koji se pri predaji tog novca podnosi radnicima filijale predaju najkasnije do 16,00 časova.

Pri uplati, odnosno predaji gotovog novca ovlašćena lica banke mogu prisustvovati brojanju tog novca.

12. Posle prijema gotovog novca, a nakon što se utvrdi njegova brojna tačnost, ovlašćena lica u filijalama prijem i tačnost iznosa tog novca potvrđuju overom naloga - specifikacije za uplatu, u dva primerka, od kojih jedan predaju ovlašćenim licima banke.

13. Ako prilikom prijema gotovog novca nije moguće odmah utvrditi njegovu brojnu tačnost i da li je izvršeno odvajanje tog novca u smislu tačke 10. ove odluke, ovlašćena lica u filijalama prijem deklarisane vrednosti tog novca potvrđuju overom naloga - specifikacije za uplatu, u dva primerka, od kojih jedan predaju ovlašćenim licima banke.

Na nalogu - specifikaciji za uplatu gotovog novca ovlašćena lica u filijalama stavljaju napomenu da zadržavaju pravo korekcije žiro računa banke za eventualne razlike između deklarisane i kontrolnim brojanjem utvrđene vrednosti primljenog gotovog novca, odnosno pravo korekcije kategorije u koju je gotov novac odvojen u smislu tačke 10. ove odluke.

14. Gotov novac iz tač. 12. i 13. ove odluke, Direkcija uplaćuje na žiro račun banke.

15. Ako se pri utvrđivanju brojne tačnosti gotovog novca iz tač. 12. i 13. ove odluke utvrde razlike (manjak/višak) ili uoči primerak novca za koji se sumnja da je falsifikovan, postupa se na način utvrđen uputstvom iz tačke 24. te odluke.

16. Ako postoji sumnja da je gotov novac falsifikovan, banke su dužne da postupaju na način predviđen uputstvom iz tačke 24. ove odluke.

17. Narodna banka Srbije obavlja za banke i druge poslove u vezi s gotovim novcem, u skladu sa ugovorom koji te banke zaključe s Narodnom bankom Srbije i kojim se regulišu njihova međusobna prava i obaveze.

18. Naknade za usluge po transakcijama s gotovim novcem obračunavaju se i naplaćuju u skladu sa odlukom o jedinstvenoj tarifi po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

19. Ako se u postupku kontrole utvrdi da banka ne postupa u skladu sa ovom odlukom i propisima donetim na osnovu te odluke, Narodna banke Srbije će prema toj banci preduzeti mere utvrđene zakonom.

20. Imaoci računa kod Narodne banke Srbije snabdevaju se gotovim novcem i taj novac uplaćuju kod Narodne banke Srbije pod uslovima i na način koji su ovom odlukom propisani za banke.

21. Banka može ustupiti gotov novac drugoj banci pod uslovom da je ta banka prethodno sredstva sa svog žiro računa prenela na žiro račun banke koja ustupa gotov novac - i to u iznosu koji se ustupa.

Banka i drugi imalac računa kod Narodne banke Srbije mogu međusobno ustupati gotov novac pod uslovom koji je stavom 1. ove tačke propisan za ustupanje gotovog novca između banaka.

Banke i drugi imaoci računa kod Narodne banke Srbije obavezni su da jednom mesečno, najkasnije do 10. u mesecu za prethodni mesec, Narodnoj banci Srbije elektronski dostavljaju podatke o međusobnom prometu gotovog novca koji su utvrđeni u uputstvu iz tačke 24. ove odluke.

21a. Banke pravnim i fizičkim licima zamenjuju pohabani, oštećeni i makulaturni gotov novac, a opticajni novac zamenjuju po apoenskoj strukturi.

22. Bankom u smislu ove odluke smatra se banka iz člana 2. tačka 10. odredba pod a) Zakona o platnom prometu.

23. Prilozi od 1 do 4 iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

24. Za sprovođenje ove odluke guverner Narodne banke Srbije donosi uputstvo.

25. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem ("Službeni glasnik RS", br. 128/2003 i 42/2005).

26. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 3. oktobra 2005. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o načinu upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem

("Sl. glasnik RS", br. 109/2005)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o načinu upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem

("Sl. glasnik RS", br. 25/2006)

7. Podatke iz tačke 4. ove odluke banke i drugi imaoci računa kod Narodne banke Srbije dostaviće prvi put Narodnoj banci Srbije do 10. maja 2006. godine, s podacima o prometu gotovog novca u aprilu 2006. godine.

8. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine, osim tač. 1. i 2. te odluke, koje se primenjuju od 1. jula 2006. godine.

 

Prilog 1

Spisak filijala Narodne banke Srbije

 

Redni broj

Naziv

Adresa

Šifra

1.

Beograd

Beograd, 27. marta 28-32

111

2.

Niš

Niš, Milojka Lešjanina 19

180

3.

Novi Sad

Novi Sad, Vase Stajića 22

210

4.

Užice

Užice, Trg partizana 8

310

5.

Kragujevac

Kragujevac, Branka Radičevića 16a

340

6.

Kosovska Mitrovica (šaltersko mesto)

Leposavić, 24. novembra b.b.

383

 

 

Prilog 2

Zahtev
za isplatu gotovog novca

 

 

 

(naziv banke)

 

 

 

(adresa)

 

 

 

(identifikacioni broj banke)

 

 

ZAHTEV
ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

 

1. Zahtev br.

od

2. Datum isplate

3. Iz filijale NBS

4. Ovlašćena lica za prijem gotovog novca

 

    1) ime i prezime

 

matični broj

 

br. l.k.

 

    2) ime i prezime

 

matični broj

 

br. l.k.

5. Banka ili izdvojena jedinica koju treba isplatiti

     

6. Specifikacija apoenske strukture

 

Novčanice

Iznos

 

 

 

 

 

 

Ukupno novčanice

Kovani novac

Iznos

 

 

 

 

 

 

Ukupno kovani novac

Ukupno za isplatu

(Delove zahteva obeležene rednim brojevima 3, 4, 5, 6, i 7 ponoviti za svaku filijalu NBS iz koje se traži isplata, a delove zahteva obeležene rednim brojevima 4, 5, 6, i 7 ponoviti za svaku filijalu banke za koju se traži isplata iz navedenog trezora.)

 

7. Ukupno po filijali NBS

 
 

8. Ukupno za isplatu banci

 
 

9. Lice za kontakt
    Telefon
    Faks

  

Potpis
odgovornog lica u banci

 

M.P.

 

 

Prilog 3

Nalog - specifikacija za isplatu gotovog novca

 

Narodna banka Srbije

(datum štampe)

 

NALOG - SPECIFIKACIJA  
         ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA
br.                                          

 

Šifra i naziv apoena

Komada

Iznos

     
     
     
     
     

 

 

Ukupan iznos za isplatu:

 

 

Odobrio: _______________________

 

Predali:

 

Primili:

1. _____________________

 

1. _______________________

2. _____________________

 

2. _______________________

 

M.P.

 

 

 

Prilog 4

Nalog - specifikacija za uplatu gotovog novca

 

(logo banke)

Narodna banka Srbije

 

NALOG - SPECIFIKACIJA
          ZA UPLATU GOTOVOG NOVCA

 

Datum podnošenja:

Vreme podnošenja:

Paraf:

(datum i vreme podnošenja upisuje i parafira ovlašćeno lice u filijali NBS)

 

Apoen

Komada

Iznos

     
     
     
     
     

 

Ukupan iznos za uplatu:
* Utvrđene razlike

 

Apoen

Komada

Iznos

     
     
     
     
     

 

Manjak
Višak
Sumnja na
falsifikat

* Korigovan iznos za uplatu (manjak/višak):

* Popunjava se u filijali NBS isključivo prilikom prijema
  gotovog novca i njegove kontrole, u prisustvu ovlašćenih
  lica banke.

 

 

Potpis ovlašćenog

 

Predali:

lica banke

Primili:

1. _____________________

_______________________

1. _______________________

2. _____________________

M.P.

2. _______________________