ODLUKA

O NAČINU I USLOVIMA PRIPAJANJA DOBROVOLJNIH PENZIJSKIH FONDOVA

("Sl. glasnik RS", br. 26/2006)

1. Ovom odlukom bliže se uređuju način i uslovi pripajanja dobrovoljnih penzijskih fondova (u daljem tekstu: fond) u slučaju spajanja uz pripajanje društava za upravljanje fondom (u daljem tekstu: društvo).

2. Društvo sticalac koje namerava da svom fondu pripoji fond društva koje se pripaja, dužno je da Narodnoj banci Srbije, uz zahtev za izdavanje dozvole za spajanje uz pripajanje društava (u daljem tekstu: zahtev), pored dokumenata iz člana 20. stav 5. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima (u daljem tekstu: Zakon), dostavi i:

1) analizu ekonomske opravdanosti pripajanja ovih fondova, sačinjenu na osnovu finansijskih i drugih izveštaja tih fondova koji se dostavljaju Narodnoj banci Srbije, a koji se odnose na period neposredno pre dana dostavljanja zahteva;

2) analizu posledica pripajanja ovih fondova na konkurentnost društava;

3) predlog obaveštenja svim članovima fonda koji se pripaja o njihovom pravu da, ako ne žele da budu članovi fonda društva sticaoca, svoj račun prenesu u drugi fond - u roku od 60 dana od dana prijema tog obaveštenja, pri čemu troškove ovog prenosa snosi društvo sticalac.

3. Narodna banka Srbije, radi ocene opravdanosti pripajanja fondova, može, i to u roku od 15 dana od dana prijema urednog zahteva, od društva sticaoca zahtevati da joj dostavi i dodatne podatke i dokumente, koje je ono dužno da dostavi u roku od narednih 15 dana.

4. Narodna banka Srbije odlučuje o zahtevu u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva, odnosno od dana prijema podataka i dokumenata iz tačke 3. ove odluke.

Narodna banka Srbije o zahtevu odlučuje rešenjem, kojim se istovremeno odlučuje i o pripajanju fondova.

5. Društvo sticalac je dužno da, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o izdavanju dozvole iz tačke 2. ove odluke, podnese registracionu prijavu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata.

Društvo sticalac je dužno da, u roku od sedam dana od dana prijema rešenja o upisu promene u registar privrednih subjekata, Narodnoj banci Srbije dostavi izvod iz upisa u taj registar, nakon čega Narodna banka Srbije fond koji je pripojen briše iz Registra dobrovoljnih penzijskih fondova.

Društvo sticalac može upravljati fondom koji je pripojen tek nakon upisa promene iz stava 2. ove tačke.

6. Danom upisa promene iz tačke 5. stav 2. ove odluke (u daljem tekstu: dan pripajanja):

1) imovina fonda koji se pripaja prenosi se u fond društva sticaoca;

2) članovi fonda koji se pripaja postaju članovi fonda društva sticaoca;

3) individualni računi članova fonda koji se pripaja prenose se u fond društva sticaoca.

Broj investicionih jedinica na individualnom računu člana fonda koji se pripojio u fondu društva sticaoca izračunava se tako što se broj investicionih jedinica na individualnom računu tog člana u fondu koji se pripojio množi s vrednošću investicione jedinice fonda koji se pripojio na dan koji prethodi danu pripajanja, pa se tako dobijeni iznos podeli s vrednošću investicione jedinice fonda društva sticaoca na taj dan.

7. Društvo sticalac je dužno da, u roku od osam dana od dana prijema rešenja iz tačke 5. stav 2. ove odluke, svim članovima fonda koji se pripojio dostavi obaveštenje iz tačke 2. odredba pod 3 te odluke.

8. Posle pripajanja fondova, društvo sticalac je dužno da izda izmenjeni prospekt fonda i dostavi ga Narodnoj banci Srbije u roku od osam dana od dana prijema rešenja iz tačke 5. stav 2. ove odluke, radi davanja saglasnosti.

Društvo sticalac je dužno da, u roku od 15 dana od dana dobijanja saglasnosti iz stava 1. ove tačke, javno objavi skraćeni prospekt fonda, u skladu sa Zakonom.

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine.