ODLUKA

O VRSTAMA FINANSIJSKIH INSTITUCIJA KOJE MOGU BITI POSREDNICI DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM I USLOVIMA ZA IZDAVANJE FIZIČKIM LICIMA DOZVOLE ZA OBAVLJANJE POSLOVA INFORMISANJA O TOM FONDU

("Sl. glasnik RS", br. 26/2006)

1. Ovom odlukom utvrđuju se vrste finansijskih institucija koje mogu biti posrednici društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) i uslovi za izdavanje fizičkim licima dozvole Narodne banke Srbije za obavljanje poslova informisanja o članstvu u dobrovoljnom penzijskom fondu i o poslovanju tog fonda, kao i za podelu prospekata (u daljem tekstu: dozvola).

2. Posrednik, u smislu tačke 1. ove odluke, može biti banka koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i koja je upisana u registar privrednih subjekata.

3. Fizičko lice zahtev za izdavanje dozvole podnosi Narodnoj banci Srbije.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, fizičko lice podnosi radnu biografiju i sledeće dokaze:

- o stručnoj spremi;

- o položenom ispitu za poslove iz tačke 1. ove odluke za čije je obavljanje potrebna dozvola (u daljem tekstu: stručni ispit);

- o poslovima koje je obavljalo;

- o tome da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije;

- o tome da nije osuđivano na kaznu zatvora i da mu pravnosnažnom sudskom odlukom nije izrečena mera bezbednosti ili zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, kao i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Dozvola se izdaje rešenjem, koje donosi guverner ili lice koje on ovlasti.

Dozvola se ukida rešenjem licu za koje se utvrdi da je pri obavljanju poslova za koje mu je dozvola izdata postupalo suprotno propisima, načelima savesnosti i poštenja ili dobrim poslovnim običajima.

Nova dozvola se ne može izdati licu kome je dozvola ukinuta u periodu od tri godine pre podnošenja zahteva iz stava 1. ove tačke.

4. Polaganje stručnog ispita organizuje Narodna banka Srbije, koja svojim programom utvrđuje i sadržinu tog ispita.

Stručnim ispitom proverava se:

1) poznavanje propisa kojima se uređuje poslovanje društva za upravljanje fondom i funkcionisanje dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond);

2) poznavanje osnova poslovanja fonda i investiranja u fond.

5. Sadržinu programa stručnog ispita i termine za njegovo polaganje Narodna banka Srbije objavljuje na svom sajtu.

6. Stručni ispit može polagati lice koje ima najmanje srednju stručnu spremu.

Polaganje stručnog ispita organizuje se tromesečno, a po potrebi i češće.

7. Prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se Narodnoj banci Srbije - najkasnije 15 dana pre dana određenog za polaganje.

U prijavi za polaganje stručnog ispita kandidat navodi ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, adresu prebivališta, datum i mesto rođenja, kao i dokaz o plaćenoj naknadi za polaganje stručnog ispita koja je propisana odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

Lice koje je prijavilo stručni ispit i uplatilo naknadu za polaganje ali nije pristupilo polaganju, može polaganje stručnog ispita prijaviti i u narednom terminu, bez uplate naknade.

8. Stručni ispit se polaže pismeno - testiranjem, pred Komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje guverner.

Komisiju čine tri člana, od kojih je jedan predsednik.

Komisija sadržinu testa za polaganje stručnog ispita utvrđuje u skladu s programom za polaganje tog ispita i određuje trajanje polaganja.

9. Komisija pregleda i ocenjuje urađeni test za polaganje stručnog ispita i, na osnovu rezultata testa, ocenjuje uspeh kandidata iz svake oblasti posebno, a zatim utvrđuje opšti uspeh kandidata. I jedan i drugi uspeh ocenjuju se s "položio" i "nije položio".

10. Posle utvrđivanja opšteg uspeha kandidata, Komisija rezultate stručnog ispita saopštava licima koja su ga polagala.

Komisija saopštava kandidatima iz kojih oblasti nisu položili stručni ispit.

11. Komisija sastavlja zapisnik o obavljenom stručnom ispitu.

Zapisnik iz stava 1. ove tačke sadrži: ime i prezime svakog kandidata i njihov jedinstveni matični broj građana, kao i datum, mesto i zemlju njihovog rođenja, zatim imena i prezimena članova Komisije, ime i prezime zapisničara, uspeh kandidata postignut na stručnom ispitu, te datum i potpise članova Komisije i zapisničara. Uz zapisnik se prilažu i testovi kandidata koji su polagali stručni ispit.

12. Lice koje je polagalo stručni ispit ali nije zadovoljno rezultatom, može izvršiti uvid u svoj test u prisustvu najmanje dva člana Komisije.

Kandidat može uložiti prigovor na svoj opšti uspeh utvrđen na stručnom ispitu, koji se predsedniku Komisije podnosi odmah, a najkasnije dva dana posle saopštavanja rezultata stručnog ispita.

Komisija je dužna da o prigovoru iz stava 2. ove tačke odluči u roku od tri dana od dana prijema tog prigovora.

13. Ako usvoji prigovor iz tačke 12. ove odluke, Komisija preinačuje odluku o opštem uspehu kandidata, odnosno o uspehu iz pojedine oblasti.

14. Lice koje je položilo stručni ispit, u roku od sedam dana od dana polaganja stručnog ispita dostavlja Narodnoj banci Srbije odgovarajuće dokaze o tome da ispunjava uslove iz tačke 3. ove odluke, na osnovu kojih mu Narodna banka Srbije izdaje dozvolu.

O izdatim dozvolama Narodna banka Srbije vodi evidenciju.

15. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine.