ODLUKA

O NAČINU OBRAČUNA NAKNADA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOM

("Sl. glasnik RS", br. 26/2006)

1. Ovom odlukom bliže se uređuje način obračuna naknada društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom).

2. Društvu za upravljanje fondom plaćaju se sledeće naknade:

1) naknada prilikom uplate penzijskih doprinosa;

2) naknada za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: fond);

3) naknada za prenos računa člana fonda.

3. Naknada iz tačke 2. odredba pod 1 ove odluke predstavlja naknadu za usluge društva za upravljanje fondom i obračunava se na vrednost penzijskih doprinosa uplaćenih u fond - u procentu koji ne može biti viši od 3% tih uplata. Ova naknada naplaćuje se posle uplate penzijskih doprinosa, u skladu s pravilnikom o tarifi društva za upravljanje fondom.

4. Naknada iz tačke 2. odredba pod 1 ove odluke se za članove penzijskog plana obračunava na ukupan iznos penzijskih doprinosa koje je organizator penzijskog plana uplatio za sve članove tog plana - u procentu koji ne može biti viši od 3% tih uplata. Ova naknada naplaćuje se posle uplate penzijskih doprinosa, u skladu sa ugovorom o penzijskom planu.

Naknada za članove penzijskog plana koju organizator tog plana nije platio ne smatra se obavezama fonda prema društvu za upravljanje fondom.

5. Naknada iz tačke 2. odredba pod 2 ove odluke predstavlja naknadu za usluge društva za upravljanje fondom i obračunava se na vrednost imovine fonda - u procentu koji ne može biti viši od 2% godišnje, u skladu s pravilnikom o tarifi društva za upravljanje fondom.

Naknada iz stava 1. ove tačke obračunava se na kraju svakog dana, i to kao procenat iz tog stava podeljen s 365,25 na vrednost imovine fonda.

Društvo za upravljanje fondom naplaćuje od fonda na kraju svakog meseca iznos koji predstavlja zbir svih dnevnih vrednosti naknada iz ove tačke za taj mesec.

6. Naknada iz tačke 2. odredba pod 3 ove odluke predstavlja naknadu za troškove prenosa tog računa u fond kojim upravlja drugo društvo za upravljanje fondom i obračunava se kao umanjenje tih sredstava za iznos stvarnih troškova, u skladu s pravilnikom o tarifi društva za upravljanje fondom.

7. Izmene i dopune pravilnika o tarifi društva za upravljanje fondom, društvo za upravljanje fondom dostavlja Narodnoj banci Srbije i svim članovima fonda, odnosno obveznicima uplate na koje se te izmene, odnosno dopune odnose - najkasnije 30 dana pre početka njihove primene.

Ako se izmenama i dopunama pravilnika o tarifi društva za upravljanje fondom povećava naknada iz tačke 2. odredba pod 2 ove odluke, u periodu iz stava 1. ove tačke naknada za prenos računa člana fonda neće se naplaćivati članu fonda na koga se te izmene, odnosno dopune odnose.

8. Naknade iz ove odluke obračunavaju se do pete decimale.

Pregled obračunatih, odnosno naplaćenih naknada iz ove odluke dostavlja se mesečno, i to elektronski, na način propisan uputstvom Narodne banke Srbije kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka.

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine.