ODLUKA

O MAKSIMALNIM VISINAMA, USLOVIMA I NAČINU ULAGANJA IMOVINE DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA

("Sl. glasnik RS", br. 26/2006)

1. Ovom odlukom utvrđuje se maksimalna visina, odnosno najveći iznosi ulaganja imovine dobrovoljnog penzijskog fonda iz člana 31. stav 1. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima (u daljem tekstu: imovina fonda), kao i uslovi i način na koje se imovina fonda može ulagati u inostranstvu.

2. Imovina fonda može se ulagati do sledećih iznosa:

1) u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju Narodna banka Srbije i Republika Srbija, u hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica uz garanciju Republike Srbije, kao i u hartije od vrednosti koje izdaju međunarodne finansijske institucije - do 100%;

2) u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju jedinice teritorijalne autonomije i lokalne samouprave u Republici Srbiji - do 20%;

3) u dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji i pravna lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno državama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) - do 20%;

4) u hipotekarne obveznice koje se izdaju na teritoriji Republike Srbije - do 30%;

5) u depozitne potvrde koje izdaju banke sa sedištem u Republici Srbiji i banke sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a - do 20%;

6) u akcije pravnih lica sa sedištem u Republici Srbiji i akcije stranih pravnih lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a - do 30%.

3. Imovina fonda iz tačke 2. odredba pod 1 ove odluke može se ulagati u hartije od vrednosti koje izdaju međunarodne finansijske institucije i čiji je kreditni rejting koji su utvrdile agencije za procenu boniteta Standard&Poor's, Fitch IBCA ili Thompson BankWatch rangiran s najmanje "A", odnosno koji je utvrdio Moody's - s najmanje "A2".

4. Imovina fonda iz tačke 2. odredba pod 2 ove odluke može se ulagati u dužničke hartije od vrednosti iz te odredbe pod uslovom da je nominalna vrednost emisije tih hartija najmanje 15.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan ulaganja.

5. Dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji i u koje se ulaže imovina fonda - moraju ispunjavati sledeće uslove:

- da se ovim hartijama trguje na organizovanom tržištu u toj republici;

- da je rangiranje kreditnog rejtinga ovih hartija koje utvrdi organizacija ovlašćena za procenu boniteta ekvivalentno rangiranju s najmanje "BBB" koje vrši Standard&Poor's, a do osnivanja ove organizacije - da imaju garanciju banke ili garanciju pravnog lica čije je sedište u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a i da je to lice rangirano na način iz tačke 3. ove odluke;

- da ova pravna lica izdaju akcije koje ispunjavaju uslove iz tačke 7. stav 1. ove odluke.

Ako hartije od vrednosti iz stava 1. ove tačke ne ispunjavaju uslov iz alineje druge tog stava - imovina fonda se u ove hartije može ulagati do iznosa od najviše 1%.

Dužničke hartije od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD a i u koje se ulaže imovina fonda - moraju ispunjavati sledeće uslove:

- da se ovim hartijama trguje na berzanskom tržištu u tim državama;

- da je kreditni rejting tih hartija rangiran na način iz tačke 3. ove odluke.

6. Hipotekarne obveznice u koje se ulaže imovina fonda moraju ispunjavati sledeće uslove:

- da je njihov izdavalac banka;

- da je nominalna vrednost emisije tih obveznica najmanje 5.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan ulaganja;

- da je odnos između tržišne vrednosti hipoteke na koju su ove obveznice izdate i samih obveznica najmanje 1,5 : 1.

7. Imovina fonda iz tačke 2. odredba pod 6 ove odluke koja se ulaže u akcije pravnih lica sa sedištem u Republici Srbiji - može se ulagati pod sledećim uslovima:

- da se ovim akcijama trguje na organizovanom tržištu u toj republici;

- da se tim akcijama trgovalo bar 80% radnih dana u poslednjih dvanaest meseci pre dana ulaganja;

- da minimalna tržišna kapitalizacija ovih akcija koje se nalaze u slobodnom prometu na organizovanom tržištu u toj republici iznosi 10.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan ulaganja;

- da je kod akcionarskih društava koji su vlasnici tih akcija - godišnje izveštaje za poslednje tri godine sačinila najmanje jedna revizorska kuća i na njih dala pozitivno mišljenje, odnosno kod akcionarskih društava osnovanih restrukturiranjem i privatizacijom - izveštaj za poslednju godinu.

Imovina fonda iz tačke 2. odredba pod 6 ove odluke koja se ulaže u akcije pravnih lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a - može se ulagati pod sledećim uslovima:

- da se ovim akcijama trguje na berzanskom tržištu u tim državama;

- da su ove akcije najmanje dve godine uvršćene u službenu kotizaciju berze u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a;

- da minimalna tržišna kapitalizacija tih akcija iznosi 500.000.000 evra;

- da ova pravna lica izdaju dužničke hartije od vrednosti čiji je kreditni rejting rangiran na način iz tačke 3. ove odluke.

8. Imovina fonda može se ulagati u inostranstvu do najviše 10% ukupne imovine fonda.

9. Imovina fonda ne može se ulagati u finansijske derivate.

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine.