PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 26/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2

Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) iskazuje stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i prihode i rashode, i utvrđuje rezultate svog poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja društva za upravljanje fondom evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (u daljem tekstu: MSFI).

Propisani osnovni (trocifreni) računi mogu se, po potrebi, raščlanjavati na analitičke račune, u skladu sa zahtevima MRS i ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Stalna imovina

Član 4

Na računima grupe 10 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se nematerijalna ulaganja onako kako su definisana u MRS. Priznavanje i procenjivanje nematerijalnih ulaganja vrši se u skladu s MSFI 3, MRS 38, MRS 36 i ostalim relevantnim MRS. U okviru računa ove grupe otvaraju se analitički računi za potrebe evidentiranja ispravke vrednosti sredstava po osnovu amortizacije i obezvređenja.

Član 5

Na računima grupe 11 - Nekretnine i oprema, iskazuju se zemljište, građevinski objekti, investicione nekretnine, oprema, kao i druge nekretnine i oprema, prema nazivima računa.

Društvo za upravljanje fondom koristi analitičke račune za posebno iskazivanje nekretnina i opreme u vlasništvu i nekretnina i opreme pod finansijskim zakupom.

Procenjivanje imovine na računima ove grupe vrši se u skladu s MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 40 i drugim relevantnim MRS.

Član 6

Na računima grupe 12 - Dugoročni finansijski plasmani, iskazuju se dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja i hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha.

Dugoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS.

Promene vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana iskazuju se na analitičkim računima ispravke vrednosti.

Na računu 120 - Dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, iskazuju se hartije od vrednosti sa određenim ili odredivim rokom dospeća koje društvo za upravljanje fondom namerava da drži do dospeća.

Na računu 121 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, iskazuju se hartije od vrednosti koje su određene kao raspoložive za prodaju, ali za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja.

Na računu 122 - Hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha, iskazuju se hartije od vrednosti namenjene trgovanju i hartije od vrednosti koje je društvo za upravljanje fondom odredilo kao hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha, ali za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Klasa 2: Zalihe, kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 7

Na računima grupe 20 - Zalihe, iskazuju se zalihe materijala i sitnog inventara, nepokretnosti namenjene prodaji i druge zalihe.

Na računima grupe 21 - Potraživanja, iskazuju se potraživanja od dobrovoljnih penzijskih fondova (u daljem tekstu: fond) kojima upravlja društvo za upravljanje fondom i druga potraživanja.

Na računu 210 - Potraživanja od dobrovoljnih penzijskih fondova, iskazuju se potraživanja od fondova kojima upravlja društvo za upravljanje fondom. Ova potraživanja iskazuju se na analitičkim računima posebno za svaki fond, a ti se računi dalje raščlanjavaju na potraživanja za naknadu pri uplati doprinosa, potraživanja za naknadu za upravljanje fondom i potraživanja od fondova po drugim osnovima.

Na računu 211 - Potraživanja za kamate, iskazuju se potraživanja za kamate.

Na računu 219 - Druga potraživanja, iskazuju se potraživanja za zakupnine, potraživanja od zaposlenih i druga potraživanja.

Član 8

Na računima grupe 22 - Kratkoročni finansijski plasmani, iskazuju se hartije od vrednosti i ostali plasmani s rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na posebnim analitičkim računima ove grupe vodi se evidencija o nabavnoj vrednosti i o ispravci vrednosti.

Na računu 220 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva u roku od godinu dana, iskazuju se otplate hartija od vrednosti koje se drže do dospeća a koje dospevaju za naplatu u roku do godinu dana od dana bilansa.

Na računu 221 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, iskazuju se hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku do godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na računu 222 - Hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha, iskazuju se hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha, na način predviđen u MRS 39.

Na računu 229 - Drugi kratkoročni finansijski plasmani, iskazuju se kratkoročni finansijski plasmani koji nisu obuhvaćeni ostalim računima ove grupe.

Član 9

Na računima grupe 23 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti, iskazuju se neposredno utržive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju i gotovina.

Na računu 230 - Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti, iskazuju se neposredno utržive hartije od vrednosti za koje je rizik smanjenja vrednosti beznačajan.

Na računu 231 - Tekući računi, iskazuju se stanja i promene novčanih sredstava na poslovnim računima. Analitički račun se otvara za svaki poslovni račun.

Na računu 232 - Blagajna, iskazuju se uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.

Na računu 233 - Devizni računi, iskazuju se stanja i promene na deviznom računu.

Na računu 239 - Druga novčana sredstva, iskazuju se novčana sredstva koja nisu obuhvaćena ostalim računima ove grupe.

Član 10

Na računima grupe 24 - Porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost, prema nazivima računa ove grupe.

Član 11

Na računima grupe 25 - Aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se potraživanja za nefakturisane prihode tekućeg perioda i plaćeni rashodi budućih perioda.

Na računu 250 - Potraživanja za obračunate nedospele prihode, iskazuju se iznosi prihoda tekućeg obračunskog perioda koji ne dospevaju za naplatu u tekućem obračunskom periodu.

Na računu 251 - Unapred plaćeni rashodi, iskazuju se plaćeni iznosi rashoda budućih obračunskih perioda.

Član 12

Na računima grupe 26 - Odložena poreska sredstva, iskazuju se iznosi poreza na dobit koji se mogu povratiti u narednim periodima.

Na računu 260 - Odložena poreska sredstva, iskazuju se iznosi poreza na dobit koji se mogu povratiti u narednim periodima po osnovu privremenih razlika, u skladu s MRS 12 - i to na teret ovog računa, a u korist računa 721 - Porezi iz dobitka.

Klasa 3: Kapital

Član 13

Na računima grupe 30 - Osnovni kapital, iskazuje se akcijski kapital.

Na računu 300 - Akcijski kapital, iskazuje se nominalna vrednost emitovanih akcija društva za upravljanje fondom.

Na računu 309 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuje se deo nominalne vrednosti upisanog akcijskog kapitala društva za upravljanje fondom koji nije uplaćen na račun tog društva.

Član 14

Na računima grupe 31 - Rezerve, iskazuju se emisiona premija, kao i zakonske, statutarne i ostale rezerve.

Na računu 310 - Emisiona premija, iskazuje se razlika između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računu 311 - Zakonske rezerve, iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom.

Na računu 312 - Statutarne i slične rezerve, iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa internim aktima društva za upravljanje fondom.

Član 15

Na računima grupe 32 - Revalorizacione rezerve, analitički se iskazuju pozitivni efekti promene poštene vrednosti imovine, u skladu s MRS 16, MRS 22, MRS 39, MRS 40 i drugim relevantnim MRS.

Član 16

Na računima grupe 33 - Neraspoređena dobit, iskazuje se neraspoređena dobit ranijih godina i tekuće godine.

Na računu 330 - Neraspoređena dobit ranijih godina, iskazuje se ukupni iznos neraspoređene dobiti ranijih godina.

Na računu 331 - Neraspoređena dobit tekuće godine, iskazuje se neraspoređena dobit tekuće godine, i to tako što se ovaj račun odobrava na teret računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku poslovne godine, saldo ovog računa prenosi se na račun 330 - Neraspoređena dobit ranijih godina.

Član 17

Na računima grupe 34 - Gubitak, iskazuje se gubitak ranijih godina i gubitak tekuće godine.

Na računu 340 - Nepokriveni gubitak ranijih godina, iskazuje se gubitak iz ranijih godina.

Na računu 341 - Nepokriveni gubitak tekuće godine, iskazuje se gubitak tekućeg obračunskog perioda - i to zaduženjem ovog računa, a u korist računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku poslovne godine, saldo ovog računa prenosi se na račun 340 - Nepokriveni gubitak ranijih godina.

Član 18

Na računu grupe 35 - Otkupljene sopstvene akcije, iskazuje se iznos sopstvenih akcija koje je otkupilo društvo za upravljanje fondom.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 19

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, iskazuju se iznosi rezervisanja za troškove i rizike, u skladu s MRS 37 i drugim relevantnim MRS.

Član 20

Na računima grupe 41 - Dugoročne finansijske obaveze, iskazuju se finansijske obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana nastanka, odnosno dana bilansa.

Na računu 410 - Konvertibilne dugoročne hartije od vrednosti, iskazuju se dugoročne obaveze po osnovu hartija od vrednosti koje se mogu konvertovati u kapital.

Na računu 411 - Druge dugoročne hartije od vrednosti, iskazuju se dugoročne obaveze po osnovu izdatih dužničkih hartija od vrednosti koje se ne mogu konvertovati u kapital.

Na računu 412 - Dugoročni krediti, iskazuju se dugoročne obaveze po osnovu primljenih kredita.

Na računu 413 - Dugoročne obaveze po osnovu dugoročnog zakupa, iskazuju se obaveze po osnovu dugoročnog zakupa.

Na računu 418 - Druge dugoročne finansijske obaveze, iskazuju se obaveze koje nisu obuhvaćene ostalim računima ove grupe.

Na računu 419 - Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza, iskazuje se deo dugoročnih obaveza koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa, isključivo za potrebe bilansa - i to na teret ovog računa, a u korist računa 429 - Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza. U okviru ovog računa otvaraju se analitički računi za potrebe odvojenog evidentiranja obaveza po vrstama, u skladu sa sadržinom računa 410-418.

Član 21

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, iskazuju se finansijske obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana nastanka, odnosno dana bilansa, prema nazivima računa.

Na računu 420 - Konvertibilne kratkoročne hartije od vrednosti, iskazuju se obaveze po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti koje se mogu konvertovati u kapital.

Na računu 421 - Druge kratkoročne hartije od vrednosti, iskazuju se obaveze po osnovu drugih kratkoročnih hartija od vrednosti koje je emitovalo društvo za upravljanje fondom.

Na računu 422 - Kratkoročni krediti, iskazuju se obaveze po osnovu kratkoročnih kredita koje je primilo društvo za upravljanje fondom.

Na računu 428 - Druge kratkoročne finansijske obaveze, iskazuju se kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima ove grupe.

Na računu 429 - Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza, iskazuje se deo dugoročnih finansijskih obaveza koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa. Obaveze se analitički iskazuju po vrstama, u skladu sa sadržinom računa 410-418.

Član 22

Na računima grupe 43 - Obaveze iz poslovanja, iskazuju se obaveze nastale po osnovu poslovnih aktivnosti društva za upravljanje fondom.

Na računu 430 - Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova, iskazuju se obaveze društva za upravljanje fondom za refundaciju transakcionih troškova koji su plaćeni iz imovine fondova ili obračunati kao obaveza fondova.

Na računu 431 - Obaveze prema fondovima po osnovu više obračunate naknade, iskazuju se obaveze proizašle iz pogrešnog obračuna naknade pri uplati doprinosa i naknade za upravljanje fondom, zbog čega je od fondova naplaćen veći iznos od onog koji je trebalo naplatiti.

Na računu 432 - Druge obaveze prema fondovima, iskazuju se obaveze prema fondovima koje nisu obuhvaćene računima 430 i 431.

Na računu 433 - Obaveze prema kastodi banci, iskazuju se obaveze po osnovu usluga kastodi banke.

Na računu 434 - Obaveze prema posrednicima, iskazuju se obaveze društva za upravljanje fondom za naknade posrednicima.

Na računu 435 - Obaveze po osnovu zarada, iskazuju se obaveze po osnovu neto zarada i neto naknada zarada, kao i porezi i doprinosi po osnovu zarada i naknada zarada na teret zaposlenog.

Na računu 436 - Dobavljači, iskazuju se obaveze prema dobavljačima.

Na računu 437 - Obaveze za dividende, iskazuju se iznosi za koje se društvo za upravljanje fondom obavezalo da će ih isplatiti akcionarima na ime dividendi.

Na računu 439 - Druge obaveze iz poslovanja, iskazuju se obaveze iz poslovanja koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 43. U slučaju da upravlja s više fondova, društvo za upravljanje fondom dužno je da na računima 430, 431 i 432 obezbedi evidenciju obaveza posebno za svaki fond.

Član 23

Na računima grupe 44 - Obaveze za porez na dodatu vrednost, iskazuju se obaveze za porez na dodatu vrednost, prema nazivima računa.

Član 24

Na računima grupe 45 - Druge obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, iskazuju se obaveze za porez na dobit, obaveze za poreze i doprinose na zarade i druge obaveze po osnovu poreza, doprinosa i ostalih dažbina.

Na računu 450 - Obaveze za porez na dobit, iskazuje se porez na dobit, i to na teret računa 721 - Porez na dobit.

Na računu 451 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade, iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada koji padaju na teret poslodavca.

Na računu 459 - Druge obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine, iskazuju se obaveze za druge poreze, doprinose i ostale dažbine, i to analitički po vrstama dažbina.

Član 25

Na računima grupe 46 - Pasivna vremenska razgraničenja, iskazuju se obračunati nedospeli rashodi i unapred naplaćeni prihodi.

Na računu 460 - Obaveze za obračunate nedospele rashode, iskazuju se rashodi koji terete tekući obračunski period ali ne dospevaju u tom periodu.

Na računu 461 - Unapred naplaćeni prihodi, iskazuju se naplaćeni prihodi koji su prihod budućih obračunskih perioda.

Član 26

Na računu grupe 47 - Odložene poreske obaveze, iskazuju se iznosi odloženih obaveza za porez na dobit.

Na računu 470 - Odložene poreske obaveze, iskazuju se iznosi obaveza za porez na dobit koji se plaćaju u budućim periodima po osnovu privremenih razlika - i to u skladu s MRS 12, a na teret računa 721 - Porez na dobit.

Klasa 5: Rashodi

Član 27

Na računima grupe 50 - Rashodi upravljanja fondovima, iskazuju se rashodi koji se mogu direktno pripisati fondovima kojima upravlja društvo za upravljanje fondom, i to: transakcioni troškovi, troškovi marketinga, troškovi naknada posrednika i drugi troškovi posredovanja. Ovi troškovi iskazuju se posebno za svaki fond kojim upravlja društvo za upravljanje fondom.

Na računu 500 - Transakcioni troškovi, iskazuju se iznosi troškova kupovine, prodaje i prenosa hartija od vrednosti u ime fondova, u korist računa 430 - Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova.

Na računu 501 - Troškovi marketinga, iskazuju se troškovi nabavke i izrade propagandnog materijala, troškovi oglašavanja i drugih propagandnih aktivnosti koji su u vezi s fondovima.

Na računu 502 - Troškovi usluga kastodi banke, iskazuje se iznos naknada za usluge kastodi banke, a u korist računa 433 - Obaveze prema kastodi banci.

Na računu 503 - Troškovi naknada posrednika, iskazuju se troškovi naknada za posrednike, na teret računa 434 - Obaveze prema posrednicima.

Na računu 504 - Drugi troškovi posredovanja, iskazuju se troškovi po osnovu naknada šteta izazvanih radom posrednika i drugi troškovi u vezi s posredovanjem.

Na računu 509 - Drugi rashodi upravljanja fondovima, iskazuju se drugi rashodi koji su u direktnoj vezi s fondovima kojima upravlja društvo za upravljanje fondom.

Član 28

Na računima grupe 51 - Drugi poslovni rashodi, iskazuju se materijalni troškovi, troškovi zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade, troškovi amortizacije, troškovi rezervisanja i drugi poslovni rashodi društva za upravljanje fondom.

Na računu 510 - Materijalni troškovi, iskazuju se troškovi materijala, troškovi prodatih nekretnina kupljenih radi prodaje, troškovi goriva i energije i drugi materijalni troškovi.

Na računu 511 - Troškovi zarada i naknada zarada, iskazuju se obračunati troškovi bruto zarada i naknada zarada, a u korist računa 435 - Obaveze po osnovu zarada.

Na računu 512 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade, iskazuju se obračunati troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada koji padaju na teret poslodavca, a u korist računa 451 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade.

Na računu 513 - Troškovi amortizacije stalne imovine, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, u skladu s računovodstvenom politikom društva za upravljanje fondom.

Na računu 514 - Troškovi rezervisanja, iskazuju se troškovi rezervisanja za troškove i rizike - i to u skladu s MRS 37, a u korist računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Na računu 519 - Drugi poslovni rashodi, iskazuju se poslovni rashodi društva za upravljanje fondom koji nisu obuhvaćeni ostalim računima ove grupe i grupe 50.

Član 29

Na računima grupe 52 - Finansijski rashodi, iskazuju se rashodi kamata i kursnih razlika i drugi finansijski rashodi.

Član 30

Na računima grupe 53 - Rashodi od usklađivanja vrednosti imovine, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja sredstava i obaveza po vrstama, preko iznosa raspoloživih rezervi na računima grupe 32 - Revalorizacione rezerve. Ovi rashodi iskazuju se u skladu s MRS 36 i drugim relevantnim MRS - i to na teret računa ove grupe, a u korist računa ispravki vrednosti grupa sredstava na koje se odnose.

Član 31

Na računima grupe 59 - Prenos rashoda, iskazuje se prenos rashoda - i to u korist ovog računa, a na teret odgovarajućih računa grupe 71. Računi ove grupe zaključuju se na kraju poslovne godine, u korist računa grupa 50-53.

Klasa 6: Prihodi

Član 32

Na računima grupe 60 - Prihodi od fondova, iskazuju se prihodi koje društvo za upravljanje fondom obračunava i naplaćuje od fondova kojima upravlja, posebno za svaki fond, prema nazivima računa.

Član 33

Na računima grupe 61 - Drugi poslovni prihodi, iskazuju se prihodi od zakupa i drugi prihodi iz poslovnih aktivnosti društva za upravljanje fondom.

Član 34

Na računima grupe 62 - Finansijski prihodi, iskazuju se prihodi po osnovu kamata i pozitivnih kursnih razlika i drugi finansijski prihodi.

Na računu 620 - Prihodi kamata, iskazuju se prihodi po osnovu kamata na dužničke hartije od vrednosti.

Na računu 621 - Pozitivne kursne razlike, iskazuju se prihodi po osnovu porasta kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina, odnosno smanjenja kursa valute u kojoj su iskazane monetarne obaveze.

Na računu 629 - Drugi finansijski prihodi, iskazuju se finansijski prihodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima ove grupe.

Član 35

Na računima grupe 63 - Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza, iskazuju se prihodi po osnovu povećanja vrednosti imovine, odnosno smanjenja vrednosti obaveza do iznosa prethodno iskazanog rashoda od usklađivanja sredstva ili obaveze na koje se odnose.

Član 36

Na računu grupe 69 - Prenos prihoda, iskazuje se prenos prihoda - i to na teret računa ove grupe, a u korist odgovarajućih računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi ove grupe zaključuju se na kraju poslovne godine, na teret računa grupa 60-63.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 37

Na računu 70 - Otvaranje glavne knjige, iskazuju se početna stanja pozicija aktive i pasive na početku poslovanja društva za upravljanje fondom i na početku svake poslovne godine.

Na računu 700 - Račun otvaranja, iskazuju se početna stanja pozicija aktive i pasive na početku poslovanja društva za upravljanje fondom i na početku svake poslovne godine. Za iznose računa s pasivnim stanjem tereti se račun 700, a odobravaju odgovarajući računi pasive, dok se za iznose računa sa aktivnim stanjem zadužuju odgovarajuće pozicije aktive, a odobrava račun 700.

Član 38

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računu 710 - Račun rashoda i prihoda, iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda. Rashodi se zaključuju na teret ovog računa, a u korist računa grupe 59 - Prenos rashoda. Za iznos prihoda terete se računi grupe 69 - Prenos prihoda, a odobrava ovaj račun. Iskazivanje se vrši po pozicijama bilansa uspeha.

Na računu 711 - Prenos ukupnog rezultata, iskazuje se prenos dobitka - na teret ovog računa, a u korist računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno prenos gubitka - na teret računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, a u korist ovog računa, i to na kraju obračunskog perioda.

Član 39

Na računima grupe 72 - Račun dobitka ili gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak, odnosno gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka, iskazuje se dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda, i to na teret ovog računa i u korist računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka, odnosno na teret računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka, a u korist ovog računa.

Na računu 721 - Porezi iz dobitka, iskazuju se porezi iz dobitka, i to zaduženjem ovog računa u korist računa 450 - Obaveze za porez na dobit, zatim odložene poreske obaveze u korist računa 470 - Odložene poreske obaveze, kao i odložena poreska sredstva, na teret računa 260 - Odložena poreska sredstva, a u korist ovog računa.

Na računu 722 - Prenos dobitka ili gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda - i to zaduženjem ovog računa a u korist računa 720 i 721, odnosno na teret računa 720 i 721 a u korist ovog računa.

Deo dobitka koji nije raspoređen iskazuje se u korist računa 331 - Neraspoređena dobit tekuće godine, a deo gubitka koji nije pokriven iskazuje se na teret računa 341 - Nepokriveni gubitak tekuće godine.

Član 40

Na računu grupe 73 - Zaključak računa stanja, iskazuje se zaključak računa aktive i pasive društva za upravljanje fondom, i to na dan bilansa.

Na računu 730 - Račun izravnanja, iskazuje se zaključak računa stanja - i to zaduženjem ovog računa u korist računa aktive i odobrenjem ovog računa u korist računa pasive.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 41

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, iskazuju se sredstva uzeta u operativni zakup i druga sredstva koja nisu u vlasništvu društva za upravljanje fondom, izuzev sredstava uzetih u finansijski zakup.

Član 42

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze po osnovu sredstava iskazanih na računima grupe 88.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 43

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine.

 

KONTNI OKVIR ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOVIMA

 

KLASA 1: STALNA IMOVINA

10

Nematerijalna ulaganja

 

1  0  0

Ulaganja u razvoj

 

1  0  1

Koncesije, patenti, licence i srodna prava

 

1  0  2

Goodwill

 

1  0  3

Druga nematerijalna ulaganja

 

1  0  4  

Avansi za nematerijalna ulaganja

11

Nekretnine i oprema

 

1  1  0

Zemljište

 

1  1  1

Građevinski objekti

 

1  1  2

Investicione nekretnine

 

1  1  3

Oprema

 

1  1  9

Druge nekretnine i oprema

12

Dugoročni finansijski plasmani

 

1  2  0

Dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

 

1  2  1

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

 

1  2  2

Hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha

KLASA 2: ZALIHE, KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA

20

Zalihe

21

Potraživanja

 

2  1  0

Potraživanja od dobrovoljnih penzijskih fondova

 

2  1  1

Potraživanja za kamate

 

2  1  9

Druga potraživanja

22

Kratkoročni finansijski plasmani

 

2  2  0

Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva u roku od godinu dana

 

2  2  1

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

 

2  2  2

Hartije od vrednosti po poštenoj vrednosti kroz bilans uspeha

 

2  2  9

Drugi kratkoročni finansijski plasmani

23  

Gotovina i gotovinski ekvivalenti

 

2  3  0

Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti

 

2  3  1

Tekući računi

 

2  3  2

Blagajna

 

2  3  3

Devizni računi

 

2  3  9

Druga novčana sredstva

24

Porez na dodatu vrednost

 

2  4  0

Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi (osim plaćenih avansa)

 

2  4  1

Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi (osim plaćenih avansa)

 

2  4  2

Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi

 

2  4  3

Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi

 

2  4  4

Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po opštoj stopi

 

2  4  5

Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po potrebnoj stopi

 

2  4  6

Porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica

 

2  4  7

Naknadno vraćen porez na dodatu vrednost kupcima - stranim državljanima

 

2  4  8

Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost

25

Aktivna vremenska razgraničenja

 

2  5  0

Potraživanja za obračunate nedospele prihode

 

2  5  1

Unapred plaćeni rashodi

26

Odložena poreska sredstva

 

2  6  0

Odložena poreska sredstva

KLASA 3: KAPITAL

30

Osnovni kapital

 

3  0  0

Akcijski kapital

 

3  0  9

Neuplaćeni upisani kapital

31

Rezerve

 

3  1  0

Emisiona premija

 

3  1  1

Zakonske rezerve

 

3  1  2

Statutarne i slične rezerve

32

Revalorizacione rezerve

33

Neraspoređena dobit

 

3  3  0

Neraspoređena dobit ranijih godina

 

3  3  1

Neraspoređena dobit tekuće godine

34

Gubitak

 

3  4  0

Nepokriveni gubitak ranijih godina

 

3  4  1

Nepokriveni gubitak tekuće godine

35

Otkupljene sopstvene akcije

KLASA 4: DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE

40

Dugoročna rezervisanja

 

4  0  0

Dugoročna rezervisanja za troškove

 

4  0  1

Dugoročna rezervisanja za rizike

41

Dugoročne finansijske obaveze

 

4  1  0 

Konvertibilne dugoročne hartije od vrednosti

 

4  1  1

Druge dugoročne hartije od vrednosti

 

4  1  2

Dugoročni krediti

 

4  1  3

Dugoročne obaveze po osnovu dugoročnog zakupa

 

4  1  8

Druge dugoročne finansijske obaveze

 

4  1  9

Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza

42

Kratkoročne finansijske obaveze

 

4  2  0

Konvertibilne kratkoročne hartije od vrednosti

 

4  2  1

Druge kratkoročne hartije od vrednosti

 

4  2  2

Kratkoročni krediti

 

4  2  8

Druge kratkoročne finansijske obaveze

 

4  2  9

Kratkoročni deo dugoročnih finansijskih obaveza

43

Obaveze iz poslovanja

 

4  3  0

Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova

 

4  3  1

Obaveze prema fondovima po osnovu više obračunate naknade

 

4  3  2

Druge obaveze prema fondovima

 

4  3  3

Obaveze prema kastodi banci

 

4  3  4

Obaveze prema posrednicima

 

4  3  5

Obaveze po osnovu zarada

 

4  3  6

Dobavljači

 

4  3  7

Obaveze za dividende

 

4  3  9

Druge obaveze iz poslovanja

44

Obaveze za porez na dodatu vrednost

 

4  4  0

Obaveze za porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama po opštoj stopi (osim primljenih avansa)

 

4  4  1

Obaveze za porez na dodatu vrednost pri izdatim fakturama po posebnoj stopi (osim primljenih avansa)

 

4  4  2

Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po opštoj stopi

 

4  4  3

Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po posebnoj stopi

 

4  4  4

Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po opštoj stopi

 

4  4  5

Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po posebnoj stopi

 

4  4  6

Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu prodaje za gotovinu

 

4  4  7

Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu razlike obračunatog poreza na dodatu vrednost i prethodnog poreza

45

Druge obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

 

4  5  0

Obaveze za porez na dobit

 

4  5  1

Obaveze za poreze i doprinose na zarade

 

4  5  9

Druge obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine

46

Pasivna vremenska razgraničenja

 

4  6  0

Obaveze za obračunate nedospele rashode

 

4  6  1

Unapred naplaćeni prihodi

47

Odložene poreske obaveze

 

4  7  0

Odložene poreske obaveze

KLASA 5: RASHODI

50

Rashodi upravljanja fondovima

 

5  0  0

Transakcioni troškovi

 

5  0  1

Troškovi marketinga

 

5  0  2

Troškovi usluga kastodi banke

 

5  0  3

Troškovi naknada posrednika

 

5  0  4

Drugi troškovi posredovanja

 

5  0  9

Drugi rashodi upravljanja fondovima

51

Drugi poslovni rashodi

 

5  1  0

Materijalni troškovi

 

5  1  1

Troškovi zarada i naknada zarada

 

5  1  2

Troškovi poreza i doprinosa na zarade

 

5  1  3

Troškovi amortizacije stalne imovine

 

5  1  4

Troškovi rezervisanja

 

5  1  9

Drugi poslovni rashodi

52

Finansijski rashodi

 

5  2  0

Rashodi kamata

 

5  2  1

Negativne kursne razlike

 

5  2  9

Ostali finansijski rashodi

53

Rashodi od usklađivanja vrednosti imovine

 

5  3  0

Rashodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

 

5  3  1

Rashodi od usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

 

5  3  2

Rashodi od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

 

5  3  3

Rashodi od usklađivanja vrednosti zaliha

 

5  3  4

Rashodi od usklađivanja vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

 

5  3  5

Rashodi od usklađivanja vrednosti obaveza

593

Prenos rashoda

KLASA 6: PRIHODI

60

Prihodi od fondova

 

6  0  0

Naknada pri uplati penzijskih doprinosa

 

6  0  1

Naknada za upravljanje fondovima

61

Drugi poslovni prihodi

 

6  1  0

Prihodi od zakupa

 

6  1  9

Drugi poslovni prihodi

62

Finansijski prihodi

 

6  2  0

Prihodi kamata

 

6  2  1

Pozitivne kursne razlike

 

6  2  9

Drugi finansijski prihodi

63

Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza

 

6  3  0

Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

 

6  3  1

Prihodi od usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

 

6  3  2

Prihodi od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

 

6  3  3

Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha

 

6  3  4

Prihodi od usklađivanja vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

 

6  3  5

Prihodi od usklađivanja vrednosti obaveza

69

Prenos prihoda

KLASA 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA I USPEHA

70

Otvaranje glavne knjige

 

7  0  0

Račun otvaranja

71

Zaključak računa uspeha

 

7  1  0

Račun rashoda i prihoda

 

7  1  1

Prenos ukupnog rezultata

72

Račun dobitka ili gubitka

 

7  2  0

Račun dobitka ili gubitka

 

7  2  1

Porezi iz dobitka

 

7  2  2

Prenos dobitka ili gubitka

73

Zaključak računa stanja

 

7  3  0

Račun izravnanja

KLASA 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA

88

Vanbilansna aktiva

89

Vanbilansna pasiva