ZAKON

O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O DELIMIČNOJ IZMENI GRANIČNE LINIJE NA RECI TIMOK ZAKLJUČENOG IZMEĐU FEDERATIVNE NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I NARODNE REPUBLIKE BUGARSKE

("Sl. list FNRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi ", br. 3/63)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum o delimičnoj izmeni granične linije na reci Timok, zaključen između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Bugarske, potpisan u Beogradu, 14. decembra 1961. godine, koji u originalu na srpskohrvatskom i bugarskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
O DELIMIČNOJ IZMENI GRANIČNE LINIJE NA RECI TIMOK, ZAKLJUČEN IZMEĐU FEDERATIVNE NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I NARODNE REPUBLIKE BUGARSKE

Vlada Federativne Republike Jugoslavije, s jedne strane, i Prezidijum Narodnog sobranja Narodne Republike Bugarske, s druge strane, u želji da nestabilni tok reke Timok na graničnom sektoru regulišu na trajan način i da svoju granicu na ovom sektoru povuku novim koritom, - odlučili su da zaključe ovaj sporazum, i u tu svrhu odredili su svoje opunomoćenike, i to:

Vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije:

Aleksandra Jelića, opunomoćenog ministra u Državnom sekretarijatu za inostrane poslove,

Prezidijum Narodnog sobranja Narodne Republike Bugarske:

Nikolu Gavrilova, opunomoćenog ministra u Ministarstvu inostranih poslova,

koji su se, po razmeni svojih punomoćja, rađenih u dobroj i propisnoj formi, složili u sledećem:

Član 1

Regulacija reke Timok na njenom graničnom sektoru od ušća u Dunav pa do km 17 + 476 računajući po sadašnjem njenom prirodnom toku, izvršiće se prema Projektu 2b, usvojenom od obeju strana ugovornica Protokolom od 4. aprila 1958. godine u Sofiji.

Situacioni plan po Projektu 2b u razmeri 1 : 5.000 nalazi se kao prilog uz ovaj sporazum i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Strane ugovornice sporazumele su se da iz praktičnih razloga delimično promene graničnu liniju na reci Timok, i to tako da:

a) od tačke koja je određena presekom pravca granične piramide 559 i 560 i sredine glavnog toka reke Timok, granična linija ide sredinom novog glavnog regulisanog korita reke do njenog ušća u Dunav;

b) od sredine novog ušća Timoka granična linija ide na novu jugoslovensko-bugarsko-rumunsku tromeđu, koja se određuje presekom linije koja ide od sredine novog ušća do stare signalne piramide na rumunskoj teritoriji sa sredinom glavnog plovnog kanala Dunava.

Ova granična linija, obeležena i utvrđena u smislu člana 5. ovog sporazuma, ostaće stalna i nepromenjena.

Član 3

Prema Projektu 2b regulacioni radovi na reci izvodiće se u tri deonice, i to:

I  

deonica od km 0 + 000 do km 2 + 700

II  

deonica od km 2 + 700 do km 8 + 939

III  

deonica od km 8 + 939 do km 11 + 630

Ova kilometraža je po novom regulisanom toku reke Timok.

Regulacioni radovi izvršiće se u tri uzastopne godine, s tim što će se svaka deonica otpočeti i završiti u jednoj kalendarskoj godini.

Pripremni radovi za izgradnju predviđeni u jednoj godini izvršiće se u prethodnoj kalendarskoj godini.

Početak radova biće utvrđen sporazumno od strane Mešovite jugoslovensko-bugarske komisije za vodoprivredu.

Član 4

U Mešovitoj jugoslovensko-bugarskoj komisiji za vodoprivredu rešavaće se sva pitanja u vezi sa izvođenjem radova na regulaciji reke Timok, kao na primer finansiranje radova, snimanje, kontrola i prijem izvršenih radova i sl.

Član 5

U toku trogodišnjeg perioda izgradnje, čim jedna deonica bude završena i voda bude puštena da teče novim koritom, Mešovita granična komisija, koja će blagovremeno biti formirana od obeju strana ugovornica, pristupiće odmah premeštanju granične linije sredinom novog glavnog regulisanog korita reke, njenom obeležavanju i izradi dokumentacije za novu graničnu liniju.

Na teritoriji koja će pripasti jednoj od strana ugovornica usled premeštanja granične linije, primenjivaće se jurisdikcija one strane kojoj je ta teritorija pripala.

Definitivno premeštanje državne granice smatraće se da je izvršeno posle završetka celokupnih regulacionih radova na reci Timok na graničnom delu od km 0 + 000 km 11 + 630 novo regulisanog korita.

Član 6

Za blagovremenu eksproprijaciju zemljišta potrebnog za izvođenje radova na regulaciji Timoka staraće se svaka strana ugovornica na svojoj teritoriji.

Član 7

Svaka strana ugovornica će zemljište koje na osnovu člana 5. stav 1. ovog sporazuma pripadne drugoj strani ugovornici, eksproprisati od dosadašnjih vlasnika i predati u svojinu drugoj strani ugovornici oslobođeno od svih tereta.

Član 8

Mešovita komisija sastavljena od poljoprivrednih i finansijskih stručnjaka obeju zemalja obračunaće bonitet i novčanu vrednost dobara, prava i interesa koji se ovim sporazumom uzajamno ustupaju.

Za svaku deonicu Komisija će se prethodno sastati radi gornjeg zadatka.

Ako se posle definitivnog završetka celog objekta pokaže da jedna strana ugovornica ustupa više dobara, prava i interesa, ovu razliku će navedena Komisija izraziti u novcu i biće isplaćena na način koji odredi sama Komisija.

Član 9

Posle definitivnog premeštanja granice, sve odredbe ranijih sporazuma koje se odnose na deo granice od jugoslovensko-bugarsko-rumunske tromeđe do km 17 + 476 prestaju da važe ukoliko su u suprotnosti sa odredbama ovog sporazuma.

Član 10

Ovaj sporazum podleži ratifikaciji nadležnih organa obeju strana ugovornica, shodno njihovim ustavnim propisima.

Instrumenti ratifikacije biće razmenjeni u Sofiji i tog dana sporazum stupa na snagu.

U potvrdu čega, su dole potpisani opunomoćenici stavili svoje potpise.

Sačinjeno u Beogradu, 14. decembra 1961. godine u dva originalna primerka na srpskohrvatskom i bugarskom jeziku, od kojih su oba teksta podjednako punovažna.

 

Za Federativnu Narodnu

 

Za Narodnu Republiku

Republiku Jugoslaviju,

 

Bugarsku,

Aleksandar Jelić, s. r.

 

Nikola Gavrilov, s. r.

ČLAN 2

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu FNRJ".

Napomene

Situacioni plan po projektu 2b koji je sastavni deo ovog sporazuma, nije objavljen u "Sl. listu FNRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 3/63 od 30. marta 1963. godine.