PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DOBROVOLJNE PENZIJSKE FONDOVE

("Sl. glasnik RS", br. 26/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za dobrovoljne penzijske fondove (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2

Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) dužno je da, odvojeno od svojih poslovnih knjiga, odnosno izveštaja, vodi poslovne knjige i sastavlja finansijske izveštaje za dobrovoljne penzijske fondove (u daljem tekstu: fond) kojima upravlja.

Društvo za upravljanje fondom iskazuje stanje i promene imovine, neto imovine i obaveza, kao i rashode i prihode, i utvrđuje rezultate poslovanja fonda prema sadržini pojedinih računa o Kontnom okviru.

Član 3

Stanje i promene imovine, neto imovine i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja fonda evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Propisani osnovni računi mogu se, po potrebi, raščlanjavati na analitičke račune, u skladu sa zahtevima MRS i ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Gotovina i potraživanja

Član 4

Na računima grupe 10 - Gotovina, iskazuju se gotovinska sredstva fonda.

Na računu 100 - Gotovina u dinarima, iskazuju se gotovinska sredstva na računu fonda kod kastodi banke.

Na računu 101 - Gotovina u stranoj valuti, iskazuju se gotovinska sredstva fonda u stranoj valuti.

Član 5

Na računima grupe 11 - Potraživanja od društva za upravljanje fondom, iskazuju se potraživanja fonda od društva za upravljanje fondom koje upravlja tim fondom, prema nazivima računa.

Na računu 110 - Potraživanja od društva za upravljanje fondom za naknadu transakcionih troškova, iskazuju se potraživanja od društva za upravljanje fondom po osnovu naknade plaćenih, odnosno preuzetih troškova kupovine, prodaje i prenosa hartija od vrednosti.

Na računu 111 - Potraživanja od društva za upravljanje fondom za više naplaćenu naknadu, iskazuju se potraživanja od društva za upravljanje fondom po osnovu više plaćene naknade do čega je došlo zbog greške u obračunu naknade.

Na računu 119 - Druga potraživanja od društva za upravljanje fondom, iskazuju se potraživanja od društva za upravljanje fondom po drugim osnovima.

Član 6

Na računima grupe 12 - Druga potraživanja, iskazuju se potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti, potraživanja za kamate, potraživanja za dividende, potraživanja po osnovu prodaje nepokretnosti i ostala potraživanja fonda.

Na računu 120 - Potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti, iskazuju se potraživanja za ugovorenu novčanu naknadu za prodate hartije od vrednosti.

Na računu 121 - Potraživanja za kamate, iskazuju se potraživanja po osnovu kamata na depozite i dužničke hartije od vrednosti koji su u posedu fonda.

Na računu 122 - Potraživanja za dividende, iskazuju se potraživanja za dividende na akcije u posedu fonda.

Na računu 123 - Potraživanja po osnovu prodaje nepokretnosti, iskazuju se potraživanja nastala po osnovu prodaje nepokretnosti.

Na računu 129 - Druga potraživanja, iskazuju se potraživanja fonda koja nisu obuhvaćena ostalim računima grupe 12, kao što su potraživanja po osnovu zakupa i dr.

Klasa 2: Ulaganja fonda

Član 7

Na računima grupe 20 - Ulaganja fonda u zemlji, iskazuju se ulaganja imovine fonda u hartije od vrednosti, depozite i nepokretnosti, prema nazivima računa.

Na računu 200 - Hartije od vrednosti Narodne banke Srbije, iskazuju se hartije od vrednosti koje je izdala Narodna banka Srbije.

Na računu 201 - Depoziti kod banaka, iskazuju se oročeni depoziti i depoziti po viđenju kod banaka sa sedištem u Republici Srbiji.

Na računu 202 - Depozitne potvrde domaćih banaka, iskazuju se depozitne potvrde koje su izdale banke sa sedištem u Republici Srbiji.

Na računu 203 - Hartije od vrednosti Republike Srbije, iskazuju se hartije od vrednosti koje je izdala Republika Srbija i koje su izdale jedinice teritorijalne autonomije i lokalne samouprave u toj republici, kao i hartije od vrednosti koje su izdala druga pravna lica uz garanciju Republike Srbije.

Na računu 204 - Obveznice domaćih pravnih lica, iskazuju se obveznice koje su izdala pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji i kojima se trguje na organizovanom tržištu u toj republici, izuzev hipotekarnih obveznica.

Na računu 205 - Druge dužničke hartije od vrednosti koje su izdala domaća pravna lica, iskazuju se dužničke hartije od vrednosti koje su izdala pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji i kojima se trguje na organizovanom tržištu u toj republici, izuzev obveznica i depozitnih potvrda.

Na računu 206 - Hipotekarne obveznice, iskazuju se hipotekarne obveznice izdate na teritoriji Republike Srbije.

Na računu 207 - Akcije domaćih pravnih lica, iskazuju se akcije koje su izdala pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji i kojima se trguje na organizovanom tržištu u toj republici.

Na računu 208 - Nepokretnosti, iskazuju se nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije.

Član 8

Na računima grupe 21 - Ulaganja fonda u inostrane hartije od vrednosti, iskazuju se hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija, hartije od vrednosti stranih država, dužničke hartije od vrednosti stranih pravnih lica, depozitne potvrde stranih banaka i akcije stranih pravnih lica.

Na računu 210 - Hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija, iskazuju se hartije od vrednosti koje su izdale međunarodne finansijske institucije.

Na računu 211 - Hartije od vrednosti stranih država, iskazuju se hartije od vrednosti koje su izdale strane države.

Na računu 212 - Dužničke hartije od vrednosti stranih pravnih lica, iskazuju se dužničke hartije od vrednosti koje su izdala strana pravna lica.

Na računu 213 - Depozitne potvrde stranih banaka, iskazuju se depozitne potvrde koje su izdale strane banke.

Na računu 214 - Akcije stranih pravnih lica, iskazuju se akcije koja su izdala strana pravna lica.

Klasa 3: Obaveze

Član 9

Na računima grupe 30 - Obaveze prema društvu za upravljanje fondom, iskazuju se obaveze fonda prema društvu za upravljanje fondom koje upravlja tim fondom.

Na računu 300 - Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu pri uplati doprinosa, iskazuju se iznosi koje je fond dužan da uplati društvu za upravljanje fondom na ime naknade pri uplati doprinosa.

Na računu 301 - Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu za upravljanje, iskazuju se iznosi koje je fond dužan da uplati društvu za upravljanje fondom po osnovu naknade za upravljanje, a na teret računa 500 - Troškovi naknada društvu za upravljanje fondom.

Na računu 302 - Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za manje obračunatu i plaćenu naknadu, iskazuju se iznosi koje je fond dužan da uplati društvu za upravljanje fondom po osnovu toga što je, zbog pogrešnog obračuna, iz fonda plaćen manji iznos naknade od onog koji je trebalo platiti.

Na računu 303 - Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu za prenos, iskazuju se iznosi koje je fond dužan da plati društvu za upravljanje fondom po osnovu naknade stvarnih troškova prenosa akumuliranih sredstava člana fonda u drugi fond.

Član 10

Na računima grupe 31 - Druge obaveze iz poslovanja, iskazuju se obaveze po osnovu kupovine hartija od vrednosti, obaveze za brokerske usluge, obaveze prema društvu za upravljanje fondom i druge obaveze iz poslovanja.

Na računu 310 - Obaveze po osnovu kupovine hartija od vrednosti, iskazuju se obaveze prema brokersko dilerskom društvu za kupljene hartije od vrednosti.

Na računu 319 - Druge obaveze iz poslovanja, iskazuju se obaveze iz poslovanja koje nisu obuhvaćene ostalim računima grupe 31 i grupe 30.

Član 11

Na računima grupe 32 - Obaveze po osnovu članstva, iskazuju se neplaćene dospele obaveze proistekle iz odnosa s članovima fonda, prema nazivima računa.

Na računu 320 - Obaveze za programirane isplate akumuliranih sredstava, iskazuju se iznosi koje je fond obavezan da isplati članovima fonda koji su s društvom za upravljanje fondom zaključili ugovor o programiranim isplatama akumuliranog iznosa sa individualnog računa. Za iznos ovih obaveza tereti se račun 410 - Programirane isplate.

Na računu 321 - Obaveze za isplate akumuliranih sredstava osiguravajućim društvima, iskazuju se iznosi koje je fond obavezan da isplati društvima za osiguranje radi kupovine anuiteta, a, po nalogu, i za račun članova fonda. Za iznos ovih obaveza tereti se račun 411 - Isplate akumuliranih sredstava društvima za osiguranje.

Na računu 322 - Obaveze za jednokratne isplate akumuliranih sredstava, iskazuju se iznosi koje je fond obavezan da isplati članovima fonda koji su s društvom za upravljanje fondom zaključili ugovor o jednokratnoj isplati ukupnog akumuliranog iznosa sa individualnog računa. Za iznos ovih obaveza tereti se račun 412 - Jednokratne isplate akumuliranih sredstava.

Na računu 323 - Obaveze za prenos akumuliranih sredstava u druge fondove, iskazuju se iznosi akumuliranih sredstava koje je fond obavezan da isplati drugom fondu - na osnovu zahteva člana fonda, poslodavca ili organizatora penzijskog plana, ili na osnovu ugovora o prenosu računa. Za iznos ovih obaveza tereti se račun 413 - Prenos akumuliranih sredstava u druge fondove.

Na računu 329 - Druge obaveze po osnovu članstva, iskazuju se obaveze koje su posledica smrti člana fonda, kao i druge obaveze u vezi s članovima fonda. Za iznos ovih obaveza terete se računi 410 - Programirane isplate, 411 - Isplate akumuliranih sredstava društvima za osiguranje ili 412 - Jednokratne isplate akumuliranih sredstava, zavisno od načina isplate.

Klasa 4: Neto imovina

Član 12

Na računima grupe 40 - Uplate penzijskih doprinosa i dobitak, iskazuju se uplate članova fonda, uplate poslodavaca i uplate iz drugih fondova, kao i dobit tekuće godine i ranijih godina.

Na računu 400 - Uplate članova fonda, iskazuju se povećanja neto imovine u vidu uplata članova fonda na račun fonda. Uplate na ovom računu iskazuju se u iznosu umanjenom za naknadu pri uplati, a iznos te naknade iskazuje se u korist računa 300 - Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu pri uplati doprinosa.

Na računu 401 - Uplate poslodavaca, iskazuju se povećanja neto imovine u vidu uplata poslodavaca i organizatora penzijskih planova na račun fonda. Uplate na ovom računu iskazuju se u iznosu umanjenom za naknadu pri uplati ako je i naknada uplaćena na račun fonda. Iznos naknade iskazuje se na računu 300 - Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu pri uplati doprinosa.

Na računu 402 - Uplate akumuliranih sredstava iz drugih fondova, iskazuju se povećanja neto imovine kroz uplate na račun fonda po osnovu prenosa akumuliranih sredstava iz drugih fondova.

Na računu 403 - Neraspoređene uplate, iskazuju se uplate na račun fonda o kojima nema dovoljno informacija da bi bile iskazane na drugim računima grupe 40. Ovaj račun nije bilansni račun i stanja na tom računu ne mogu biti starija od dva dana.

Na računu 404 - Dobitak tekuće godine, iskazuje se dobitak tekuće godine - i to na teret računa 710 - Račun dobitka i gubitka, a u korist ovog računa.

Na računu 405 - Dobitak ranijih godina, iskazuje se dobitak ranijih godina - i to na teret računa 404 - Dobitak tekuće godine, a u korist ovog računa.

Član 13

Na računima grupe 41 - Isplate akumuliranih sredstava i gubitak, iskazuju se programirane isplate, isplate društvima za osiguranje, jednokratne isplate, prenos sredstava u druge fondove i gubitak tekuće godine i ranijih godina, prema nazivima računa.

Na računu 410 - Programirane isplate, iskazuju se smanjenja neto imovine po osnovu programiranih isplata akumuliranih sredstava članovima fonda.

Na računu 411 - Isplate akumuliranih sredstava društvima za osiguranje, iskazuju se smanjenja neto imovine zbog isplate društvima za osiguranje na ime kupovine anuiteta.

Na računu 412 - Jednokratne isplate akumuliranih sredstava, iskazuju se smanjenja neto imovine fonda po osnovu jednokratnih isplata akumuliranih sredstava članovima fonda.

Na računu 413 - Prenos akumuliranih sredstava u druge fondove, iskazuju se smanjenja neto imovine fonda po osnovu isplate akumuliranih sredstava članova fonda u druge fondove.

Na računu 414 - Gubitak tekuće godine, iskazuje se gubitak tekuće godine - i to na teret ovog računa, a u korist računa 710 - Račun dobitka i gubitka.

Na računu 415 - Gubitak ranijih godina, iskazuje se gubitak ranijih godina - i to na teret ovog računa, a u korist računa 414 - Gubitak tekuće godine.

Klasa 5: Rashodi

Član 14

Na računima grupe 50 - Realizovani rashodi, iskazuju se troškovi naknada za upravljanje fondom, rashodi fonda potvrđeni tržišnim transakcijama, rashodi od usklađivanja vrednosti monetarne imovine i obaveza i ostali realizovani rashodi.

Na računu 500 - Troškovi naknada za upravljanje fondom, iskazuju se rashodi po osnovu naknada za upravljanje fondom.

Na računu 501 - Realizovani gubici na hartijama od vrednosti, iskazuju se gubici nastali usled prodaje hartija od vrednosti po ceni nižoj od nabavne vrednosti.

Na računu 502 - Realizovani gubici po osnovu kursnih razlika, iskazuju se gubici po osnovu sniženja kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina, kao i po osnovu porasta kursa valute u kojoj su iskazane obaveze. Monetarnom imovinom smatraju se sredstva obuhvaćena računima klase 1, gotovinski ekvivalenti i utržive dužničke hartije od vrednosti.

Na računu 503 - Realizovani gubici na nepokretnostima, iskazuju se gubici nastali usled prodaje nepokretnosti po ceni nižoj od nabavne vrednosti.

Na računu 509 - Drugi realizovani rashodi, iskazuju se rashodi koji nisu obuhvaćeni drugim računima grupe 50.

Član 15

Na računima grupe 51 - Nerealizovani rashodi, iskazuju se gubici od usklađivanja vrednosti imovine, prema nazivima računa.

Na računu 510 - Nerealizovani gubici na hartijama od vrednosti, iskazuju se gubici koji su posledica usklađivanja više knjigovodstvene vrednosti s nižom poštenom vrednošću hartija od vrednosti.

Na računu 511 - Nerealizovani gubici po osnovu kursnih razlika, iskazuju se gubici po osnovu sniženja kursa valute u kojoj je iskazana nemonetarna imovina.

Na računu 512 - Nerealizovani gubici na nepokretnostima, iskazuju se gubici koji su posledica usklađivanja više knjigovodstvene vrednosti s nižom poštenom vrednošću nepokretnosti.

Član 16

Na računu grupe 59 - Prenos rashoda, iskazuje se prenos rashoda.

Na računu 590 - Prenos rashoda, iskazuje se prenos rashoda - i to na teret računa 710 - Račun dobitka i gubitka, a u korist ovog računa.

Klasa 6: Prihodi

Član 17

Na računima grupe 60 - Realizovani prihodi, iskazuju se prihodi ostvareni u tržišnim transakcijama, prihodi po osnovu vlasništva nad hartijama od vrednosti, prihodi od usklađivanja vrednosti monetarne imovine i obaveza i ostali prihodi.

Na računu 600 - Prihodi od kamata, iskazuju se prihodi ostvareni po osnovu dospelih kamata na dužničke hartije od vrednosti i depozite.

Na računu 601 - Prihodi od dividendi, iskazuju se prihodi po osnovu dividendi na akcije.

Na računu 602 - Realizovani dobici na hartijama od vrednosti, iskazuju se dobici nastali usled prodaje hartija od vrednosti po ceni višoj od nabavne.

Na računu 603 - Realizovani dobici po osnovu kursnih razlika, iskazuju se dobici po osnovu porasta kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina, kao i po osnovu sniženja kursa valute u kojoj su iskazane obaveze.

Na računu 604 - Realizovani dobici na nepokretnostima, iskazuju se dobici nastali usled prodaje nepokretnosti po ceni višoj od nabavne.

Na računu 609 - Drugi realizovani prihodi, iskazuju se prihodi koji nisu obuhvaćeni ostalim računima grupe 60, kao što su prihodi od zakupa i dr.

Član 18

Na računima grupe 61 - Nerealizovani prihodi, iskazuju se dobici od usklađivanja vrednosti imovine.

Na računu 610 - Nerealizovani dobici na hartijama od vrednosti, iskazuju se dobici koji su posledica usklađivanja niže knjigovodstvene s višom poštenom vrednošću hartija od vrednosti.

Na računu 611 - Nerealizovani dobici po osnovu kursnih razlika, iskazuju se dobici po osnovu porasta kursa valute u kojoj je iskazana nemonetarna imovina.

Na računu 612 - Nerealizovani dobici na nepokretnostima, iskazuju se dobici koji su posledica usklađivanja niže knjigovodstvene vrednosti s višom poštenom vrednošću nepokretnosti.

Član 19

Na računu grupe 69 - Prenos prihoda, iskazuje se prenos prihoda.

Na računu 690 - Prenos prihoda, iskazuje se prenos prihoda - i to na teret ovog računa, a u korist računa 710 - Račun dobitka i gubitka.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 20

Na računu grupe 70 - Otvaranje glavne knjige, iskazuju se početna stanja računa aktive i pasive.

Na računu 700 - Račun otvaranja glavne knjige, iskazuju se stanja računa aktive i pasive na početku poslovanja fonda i na početku obračunskog perioda. Početna stanja aktive iskazuju se na teret odgovarajućih računa aktive, a u korist ovog računa. Početna stanja pasive iskazuju se na teret ovog računa, a u korist odgovarajućih računa pasive.

Član 21

Na računu grupe 71 - Račun dobitka i gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu 710 - Račun dobitka i gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak, kao razlika između prihoda i rashoda obračunskog perioda. Prihodi se iskazuju na teret ovog računa, a u korist računa 690 - Prenos prihoda. Rashodi se iskazuju u korist računa 590 - Prenos rashoda, a u korist ovog računa. Stanje ovog računa prenosi se na teret računa 414 - Gubitak tekuće godine, ako je dugovni, a u korist računa 404 - Dobitak tekuće godine, ako je potražni.

Član 22

Na računu grupe 72 - Zaključak računa stanja, iskazuje se zaključak računa aktive i pasive.

Na računu 720 - Račun izravnanja računa stanja, iskazuje se zaključak računa aktive i pasive. Stanja računa aktive iskazuju se na teret ovog računa, a u korist računa aktive. Stanja računa pasive iskazuju se na teret računa pasive, a u korist ovog računa.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine.

 

KONTNI OKVIR ZA DOBROVOLJNE PENZIJSKE FONDOVE

 

KLASA 1: GOTOVINA I POTRAŽIVANJA

10

Gotovina

 

1  0  0

Gotovina u dinarima

 

1  0  1

Gotovina u stranoj valuti

11

Potraživanja od društva za upravljanje fondom

 

1  1  0

Potraživanja od društva za upravljanje fondom za naknadu transakcionih troškova

 

1  1  1

Potraživanja od društva za upravljanje fondom za više naplaćenu naknadu

 

1  1  9

Druga potraživanja od društva za upravljanje fondom

12

Druga potraživanja

 

1  2  0

Potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti

 

1  2  1

Potraživanja za kamate

 

1  2  2

Potraživanja za dividende

 

1  2  3

Potraživanja po osnovu prodaje nepokretnosti

 

1  2  9

Druga potraživanja

KLASA 2: ULAGANJA FONDA

20

Ulaganja fonda u zemlji

 

2  0  0

Hartije od vrednosti Narodne banke Srbije

 

2  0  1

Depoziti kod banaka

 

2  0  2

Depozitne potvrde domaćih banaka

 

2  0  3

Hartije od vrednosti Republike Srbije

 

2  0  4

Obveznice domaćih pravnih lica

 

2  0  5

Druge dužničke hartije od vrednosti domaćih pravnih lica

 

2  0  6

Hipotekarne obveznice

 

2  0  7

Akcije domaćih pravnih lica

 

2  0  8

Nepokretnosti

21  

Ulaganja fonda u inostrane hartije od vrednosti

 

2  1  0  

Hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija

 

2  1  1

Hartije od vrednosti stranih država

 

2  1  2

Dužničke hartije od vrednosti stranih pravnih lica

 

2  1  3

Depozitne potvrde stranih banaka

 

2  1  4

Akcije stranih pravnih lica

KLASA 3: OBAVEZE

30

Obaveze prema društvu za upravljanje fondom

 

3  0  0

Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu pri uplati doprinosa

 

3  0  1

Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu za upravljanje

 

3  0  2

Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za manje obračunatu i plaćenu naknadu

 

3  0  3

Obaveze prema društvu za upravljanje fondom za naknadu za prenos

31

Druge obaveze iz poslovanja

 

3  1  0

Obaveze po osnovu kupovine hartija od vrednosti

 

3  1  9

Druge obaveze iz poslovanja

32

Obaveze po osnovu članstva

 

3  2  0

Obaveze za programirane isplate akumuliranih sredstava

 

3  2  1

Obaveze za isplate akumuliranih sredstava osiguravajućim društvima

 

3  2  2

Obaveze za jednokratne isplate akumuliranih sredstava

 

3  2  3

Obaveze za prenos akumuliranih sredstava u druge fondove po osnovu promene članstva

 

3  2  9

Druge obaveze po osnovu članstva

KLASA 4: NETO IMOVINA

40

Uplate penzijskih doprinosa i dobitak

 

4  0  0

Uplate članova fonda

 

4  0  1

Uplate poslodavaca

 

4  0  2

Uplate akumuliranih sredstava iz drugih fondova

 

4  0  3

Neraspoređene uplate

 

4  0  4

Dobitak tekuće godine

 

4  0  5

Dobitak ranijih godina

41

Isplate akumuliranih sredstava i gubitak

 

4  1  0

Programirane isplate

 

4  1  1

Isplate akumuliranih sredstava društvima za osiguranje

 

4  1  2

Jednokratne isplate akumuliranih sredstava

 

4  1  3

Prenos akumuliranih sredstava u druge fondove

 

4  1  4

Gubitak tekuće godine

 

4  1  5

Gubitak ranijih godina

KLASA 5: RASHODI

50

Realizovani rashodi

 

5  0  0

Troškovi naknada društvu za upravljanje fondom

 

5  0  1

Realizovani gubici na hartijama od vrednosti

 

5  0  2

Realizovani gubici po osnovu kursnih razlika

 

5  0  3

Realizovani gubici na nepokretnostima

 

5  0  9

Drugi realizovani rashodi

51

Nerealizovani rashodi

 

5  1  0

Nerealizovani gubici na hartijama od vrednosti

 

5  1  1

Nerealizovani gubici po osnovu kursnih razlika

 

5  1  2

Nerealizovani gubici na nepokretnostima

59

Prenos rashoda

 

5  9  0

Prenos rashoda

KLASA 6: PRIHODI

60

Realizovani prihodi

 

6  0  0

Prihodi od kamata

 

6  0  1

Prihodi od dividendi

 

6  0  2

Realizovani dobici na hartijama od vrednosti

 

6  0  3

Realizovani dobici po osnovu kursnih razlika

 

6  0  4

Realizovani dobici na nepokretnostima

 

6  0  9

Drugi realizovani prihodi

61

Nerealizovani prihodi

 

6  1  0

Nerealizovani dobici na hartijama od vrednosti

 

6  1  1

Nerealizovani dobici po osnovu kursnih razlika

 

6  1  2

Nerealizovani dobici na nepokretnostima

69

Prenos prihoda

 

6  9  0

Prenos prihoda

KLASA 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA I USPEHA

70

Otvaranje glavne knjige

 

7  0  0

Račun otvaranja glavne knjige

71

Račun dobitka i gubitka

 

7  1  0

Račun dobitka i gubitka

72

Zaključak računa stanja

 

7  2  0

Račun izravnanja računa stanja