ODLUKA

O METODOLOGIJI USKLAĐIVANJA POSLOVANJA DRUŠTVA ZA OSIGURANJE SA ZAKONOM O DOBROVOLJNIM PENZIJSKIM FONDOVIMA I PENZIJSKIM PLANOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2006)

1. Ovom odlukom utvrđuje se metodologija usklađivanja poslovanja društava za osiguranje koja imaju dozvolu za obavljanje poslova dobrovoljnog penzijskog osiguranja na osnovu zakona kojim se uređuje osiguranje (u daljem tekstu: društvo za osiguranje) sa Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima (u daljem tekstu: Zakon).

2. Društvo za osiguranje dužno je da Narodnu banku Srbije obavesti o izabranom načinu usklađivanja svog poslovanja utvrđenom u članu 76. Zakona (u daljem tekstu: način usklađivanja) - do 30. aprila 2006. godine.

Društvo za osiguranje dužno je da do 1. jula 2006. godine pismeno obavesti korisnike osiguranja, odnosno poslodavce koji su u ime zaposlenih zaključili ugovore o dobrovoljnom penzijskom osiguranju (u daljem tekstu: ugovor o osiguranju) o izabranom načinu usklađivanja.

Obaveštenje iz stava 2. ove tačke obavezno sadrži:

1) izabrani način usklađivanja;

2) napomenu o tome da se sredstva društva za osiguranje mogu preneti na dobrovoljni penzijski fond (u daljem tekstu: fond), čime korisnik osiguranja postaje član tog fonda, ili se može raskinuti ugovor o osiguranju s pravom na povraćaj sredstava, kao i naznačenje roka do kog je potrebno društvo za osiguranje obavestiti da izabrani način usklađivanja nije prihvaćen;

3) iznos sredstava na računu korisnika osiguranja na dan obaveštenja, uz napomenu da se sredstva na računu neće umanjiti posle izbora načina usklađivanja;

4) druge podatke značajne za izbor načina usklađivanja, uključujući i podatke o fondu na koji će se preneti sredstva osiguranika.

3. Društvo za osiguranje koje svoje poslovanje usklađuje se Zakonom preregistracijom u društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) i organizovanjem fonda na koji će preneti sredstva od dotadašnjeg poslovanja prikupljena po osnovu dobrovoljnog penzijskog osiguranja - Narodnoj banci Srbije podnosi zahtev za preregistraciju.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke prilaže se:

1) osnivački akt društva za osiguranje izmenjen u skladu sa Zakonom;

2) plan poslovanja društva za upravljanje fondom za prve tri godine, uključujući i elaborat o očekivanim rezultatima poslovanja;

3) pravila poslovanja društva za upravljanje fondom;

4) spisak predloženih članova uprave društva za upravljanje fondom, s njihovim radnim biografijama, izjavama o pristanku obavljanja dužnosti i dokazom da ispunjavaju uslove iz člana 15. Zakona;

5) dokaz o organizacionoj i tehničkoj osposobljenosti društva za upravljanje fondom, sa spiskom lica koja će obavljati poslove iz člana 8. Zakona;

6) nacrt standardizovanog ugovora o članstvu u fondu;

7) nacrt ugovora s kastodi bankom;

8) pravilnik o tarifi;

9) drugu dokumentaciju značajnu za odlučivanje o tom zahtevu.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke društvo za osiguranje dostavlja i svoje finansijske izveštaje, s mišljenjem revizora i aktuara, sa stanjem poslednjeg dana u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnose ti izveštaji, ali ne pre stanja na dan 31. marta 2006. godine.

U finansijskim izveštajima iz stava 3. ove tačke posebno se iskazuju obaveze prema osiguranicima po osnovu ugovora o osiguranju, sredstva za pokriće tih obaveza i struktura ulaganja imovine. Ove obaveze izračunavaju se za svaki ugovor o osiguranju, u skladu sa uslovima predviđenim u tom ugovoru, i to na dan obračuna, a uz obračun se prilaže metodologija obračuna.

4. Narodna banka Srbije, na osnovu zahteva i dokumentacije iz tačke 3. ove odluke, kao i na osnovu shodne primene odredaba Zakona koje se odnose na odlučivanje o zahtevu za izdavanje dozvole za rad i zahtevu za izdavanje dozvole za upravljanje fondom - društvu za osiguranje izdaje dozvolu za rad, odnosno odbija taj zahtev.

Društvo za osiguranje kome je data dozvola za rad dužno je da se, u skladu sa Zakonom, posle prijema rešenja o izdavanju te dozvole, upiše u registar privrednih subjekata, od kog dana počinje da radi kao društvo za upravljanje fondom, a u roku od sedam dana od dana prijema rešenja o upisu u ovaj registar dostavlja Narodnoj banci Srbije izvod iz upisa u taj registar, kao i početne bilanse društva za upravljanje fondom i fonda.

5. Danom upisa društva za upravljanje fondom u registar privrednih subjekata, sredstva tog fonda obračunata na način iz tačke 3. stav 4. ove odluke prenose se u fond, sa stanjem na dan prenosa.

Danom upisa u registar iz stava 1. ove tačke - korisnici osiguranja po osnovu ugovora o osiguranju postaju članovi fonda, a iznos sredstava na njihovom dotadašnjem računu preračunava se u investicione jedinice.

6. Društvo za osiguranje koje svoje poslovanje usklađuje sa Zakonom osnivanjem društva za upravljanje fondom koje će organizovati fond na koji će preneti sredstva prikupljena po osnovu dobrovoljnog penzijskog osiguranja - Narodnoj banci Srbije podnosi zahtev za izdavanje dozvole za rad i dozvole za upravljanje fondom.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke dostavlja se dokumentacija propisana članom 10. Zakona i finansijski izveštaji društva za osiguranje, s mišljenjem revizora i aktuara, sa stanjem poslednjeg dana u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnose ti izveštaji, ali ne pre stanja na dan 31. marta 2006. godine. Uz ovaj zahtev ne dostavljaju se podaci iz člana 10. stav 1. tačka 4. Zakona za akcionara društva za osiguranje.

Mišljenje iz stava 2. ove tačke sadrži i ocenu da li je imovina društva za osiguranje, koja je procenjena u skladu s propisima, dovoljna da se posle izvršenog usklađivanja pokriju njegove obaveze i da to društvo nastavi da posluje u skladu sa zakonom kojim se uređuje osiguranje.

U finansijskim izveštajima iz stava 2. ove tačke posebno se iskazuju obaveze prema osiguranicima po osnovu ugovora o osiguranju, sredstva za pokriće tih obaveza i struktura ulaganja imovine. Ove obaveze izračunavaju se za svaki ugovor o osiguranju, u skladu sa uslovima predviđenim u ugovoru, i to na dan obračuna, a uz obračun se prilaže i metodologija obračuna.

Istovremeno sa zahtevom iz stava 1. ove tačke, društvo za osiguranje podnosi i zahtev za promenu dozvole, odnosno za prenos portfelja dobrovoljnog penzijskog osiguranja, koji obuhvata sredstva prikupljena po osnovu tog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje osiguranje.

Na odlučivanje o zahtevu i načinu usklađivanja iz stava 1. ove tačke shodno se primenjuju odredbe tač. 4. i 5. ove odluke.

7. Društvo za osiguranje koje svoje poslovanje usklađuje sa Zakonom prenosom fondu sredstava prikupljenih po osnovu dobrovoljnog penzijskog osiguranja - Narodnoj banci Srbije podnosi zahtev za prenos tih sredstava.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke, društvo za osiguranje dostavlja i svoje finansijske izveštaje, s mišljenjem revizora i aktuara, sa stanjem poslednjeg dana u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnose ti izveštaji, ali ne pre stanja na dan 31. marta 2006. godine.

Mišljenje iz stava 2. ove tačke sadrži i ocenu da li je imovina društva za osiguranje, koja je procenjena u skladu s propisima, dovoljna da se posle izvršenog usklađivanja pokriju obaveze i da to društvo nastavi da posluje u skladu sa zakonom kojim se uređuje osiguranje.

U finansijskim izveštajima iz stava 2. ove tačke posebno se iskazuju obaveze prema osiguranicima po osnovu ugovora o osiguranju, sredstva za pokriće tih obaveza i struktura ulaganja imovine. Ove obaveze izračunavaju se za svaki ugovor o osiguranju, u skladu sa uslovima predviđenim u ugovoru, i to na dan obračuna, a uz obračun se prilaže i metodologija obračuna.

Istovremeno sa zahtevom iz stava 1. ove tačke, društvo za osiguranje podnosi i zahtev za promenu dozvole, odnosno za prenos portfelja dobrovoljnog penzijskog osiguranja, koji obuhvata sredstva prikupljena po osnovu tog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje osiguranje.

Uz zahtev iz stava 1. ove tačke podnosi se i:

1) ugovor o prenosu sredstava obračunatih na način iz stava 4. te tačke;

2) spisak ugovora koji su predmet prenosa;

3) izmenjeni poslovni plan društva za osiguranje;

4) pisane procedure prenosa sredstava u fond i utvrđivanja broja investicionih jedinica koje pripadaju članovima fonda.

8. Posle prijema rešenja kojim se daje saglasnost za prenos sredstava iz tačke 7. stav 1. ove odluke, društvo za osiguranje, i to u roku od narednih 30 dana, ukupno prikupljena sredstva obračunata na način iz stava 4. te tačke - prenosi u fond.

Društvo za upravljanje fondom i društvo za osiguranje dužni su da u roku od sedam dana od dana prenosa iz stava 1. ove tačke, Narodnoj banci Srbije dostave bilanse stanja, sa stanjem na dan tog prenosa.

Na način usklađivanja prenosom iz stava 1. ove tačke shodno se primenjuju odredbe tačke 5. ove odluke.

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. aprila 2006. godine.