PRAVILNIK

O NAČINU, ALATIMA I SREDSTVIMA KOJIMA SE OBAVLJA RIBOLOV

("Sl. glasnik RS", br. 25/95)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način obavljanja ribolova, kao i pribor, alat i sredstva kojima se on obavlja.

Član 2

Privredni ribolov obavlja se mrežastim i udičarskim alatom i priborom, osim mrežastim priborom: obručom, košarom, zavesom ili drljačom, odnosno udičarskim priborom grabuljom.

Član 3

Stajaće mreže i mrežasti alati koji se koriste za lov riba potapanjem, imaju stranu okaca veću od 40 mm u suvom stanju, odnosno 37 mm u vlažnom stanju. Na ribolovnoj vodi vodotoka reke Dunav od 1075 do 845 km strana okaca mora biti najmanje od 60 mm.

Mrežasti alat i pribor koji se koristi za lov ribe povlačenjem (plutanjem), ima stranu okaca veću od 30 mm u suvom, odnosno 28 mm u vlažnom stanju.

Strana okaca mrežastih alata u suvom stanju određuje se merenjem razmaka od 11 čvorova i deljenjem dobijenog broja sa 10. Pri merenju okaca mrežastih alata u mokrom stanju dozvoljava se smanjenje razmaka za 5%.

Član 4

Stajaće mreže i mrežasti alati koji se koriste za lov riba poklapanjem sačma, olovica, sertna, poklapač i sl. ne koriste se od 1. marta do 30. juna.

Stajaće mreže i mrežasti alat za lov riba potapanjem na reci Dunav od 863 km do 845 km, ne koriste se od 1. aprila do 31. oktobra.

Član 5

Pregrađivanje vodotoka reke i druge ribolovne vode mrežastim alatima vrši se do 1/2 širine iste. Mrežasti alat ili pribor sa suprotne obale vodotoka reke ili druge ribolovne vode (kanala, mrtvaja, rukavaca, bara i sl.) istovremeno se ne postavlja.

Član 6

Lov živih mamaca (sitne bele ribe) za privredni ribolov obavlja se mrežastim alatima: rogač, vlak, sačma i sl., sa okcima od najmanje 6 mm.

Član 7

Korisnik ribarskog područja može osnovnim, odnosno jednogodišnjim programom ograničiti ili zabraniti upotrebu pojedinog alata ili pribora radi zaštite ribljeg fonda na ribarskom području koje koristi za privredni i sportski ribolov.

Član 8

Sportski ribolov obavlja se udičarskim priborom i to sa najviše tri štapa sa po dve udice na svakom štapu, osim priborom za lov ribe povlačenjem - grabuljanjem.

Član 9

Sportski ribolov pastrmke (Salmo truta fario), mladice (Salmo nucho L.), i lipljana (Thumallus thymallus L.) obavlja se samo sa veštačkim ribolovnim mamcem.

Za sportski ribolov grabljivih vrsta ribe koristi se kao mamac sitna riblja vrsta kaugler (Alburnus alburnus, Alburnus albirus), i slične vrste (u daljem tekstu: "sitna bela riba").

Za lov sitne bele ribe koristi se samo mrežasti alat sa okcima od 10 mm i veličine 100x100 cm.

Mrežasti alat "čerenac" na vodotoku reke i druge ribolovne vode čija je širina manja od 2 metra od obale do obale, ne koristi se.

Član 10

Sportski ribolov obavlja se samo sa obale ribolovne vode određene za sportski ribolov bez upotrebe čamaca i drugih sličnih plovidbenih objekata i naprava (splav i sl.).

Upotrebu čamaca za obavljanje sportskog ribolova na ribolovnoj vodi za privredni i sportski ribolov određuje korisnik ribarskog područja (mesto, vreme, način korišćenja i sl.).

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Naredba o načinu, sredstvima i alatima kojima se može obavljati ribolov ("Službeni glasnik SRS", br. 55/76).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".