UREDBA

O RATIFIKACIJI DODATNOG PROTOKOLA UZ UGOVOR IZMEĐU JUGOSLAVIJE I RUMUNIJE O PRAVNOJ POMOĆI

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 4/73)

ČLAN 1

Ratifikuje se Dodatni protokol uz Ugovor između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije o pravnoj pomoći od 18. oktobra 1960. godine, koji je sastavljen 21. januara 1972. godine u Bukureštu, u originalu na srpskohrvatskom i rumunskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Dodatnog protokola glasi:

 

DODATNI PROTOKOL
UZ UGOVOR IZMEĐU FEDERATIVNE NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I NARODNE REPUBLIKE RUMUNIJE O PRAVNOJ POMOĆI, KOJI JE POTPISAN U BEOGRADU 18. OKTOBRA 1960. GODINE

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Socijalističke Republike Rumunije u želji da olakšaju međusobno dostavljanje vansudskih akata odlučile su da zaključe ovaj protokol i u tom smislu imenovale svoje punomoćnike:

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Njegovan Isu, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Socijalističkoj Republici Rumuniji,

Vlada Socijalističke Republike Rumunije Vasile Gligu, pomoćnika ministra inostranih poslova,

koji su se, pošto su razmotrili punomoćja, koja su nađena u dobroj i propisnoj formi, saglasili o sledećem:

Član 1

1. Strane ugovornice na traženje, dostavljaju neposredno preko svojih nadležnih organa, dokumenta o ličnom stanju, uverenja o radnom stažu kao i školska uverenja, koja se odnose na njihove državljane.

U zahtevu će biti uneti potrebni podaci.

Dokumenta se sastavljaju na jeziku zamoljene strane ugovornice i dostavljaju besplatno.

2. Strane ugovornice saopštavaju jedna drugoj, diplomatskim putem, nazive svojih organa nadležnih za dostavljanje dokumenata navedenih u prethodnom stavu.

Član 2

Odredbe ovog protokola zamenjuju odredbe člana 49. Ugovora između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije o pravnoj pomoći, potpisanog u Beogradu 18. oktobra 1960. godine.

Član 3

Ovaj protokol podleže ratifikaciji i stupa na snagu trideset dana posle razmene ratifikacionih instrumenata, koja će se obaviti u Beogradu u što skorijem vremenu.

Sastavljeno u Bukureštu, 21. januara 1972. godine u dva primerka, od kojih svaki na srpskohrvatskom i rumunskom jeziku, oba teksta imaju podjednaku važnost.

U potvrdu čega su punomoćnici obe strane ugovornice potpisali ovaj Protokol i na njega stavili svoje pečate.

 

Za Vladu

 

Za Vladu

Socijalističke Federativne

 

Socijalističke

Republike Jugoslavije,

 

Republike Rumunije,

Iso Njegovan, s. r.

 

Vasile Gliga, s. r.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".