PRAVILNIK

O PROGRAMU, NAČINU I VISINI TROŠKOVA POLAGANJA STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLJANJE POSLOVA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU I POSLOVA ODGOVORNOG LICA

("Sl. glasnik RS", br. 29/2006)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se program, način i visina troškova polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica (u daljem tekstu: stručni ispit).

Stručni ispit polažu lica koja se osposobljavaju za praktično obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu (u daljem tekstu: stručno lice), kao i lica koja se osposobljavaju za praktično obavljanje poslova pregleda i ispitivanja opreme za rad i poslova ispitivanja uslova radne okoline (u daljem tekstu: odgovorno lice).

Član 2

Stručni ispit polaže se u ministarstvu nadležnom za poslove rada (u daljem tekstu: ministarstvo).

Član 3

Stručni ispit sastoji se od opšteg i posebnog dela, a polaže se usmeno i pismeno.

Član 4

Troškove polaganja stručnog ispita snosi poslodavac, odnosno stručno ili odgovorno lice koje se prijavi za polaganje stručnog ispita.

PROGRAM STRUČNOG ISPITA

Član 5

Stručni ispit polaže se po Programu za polaganje stručnog ispita - o praktičnoj osposobljenosti lica za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova pregleda i ispitivanja opreme za rad i ispitivanja uslova radne okoline (u daljem tekstu: Program).

Program se sastoji od opšteg i posebnog dela.

Program je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Opšti deo Programa sadrži poznavanje:

1) međunarodnih pravnih izvora u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sistema bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji;

2) prava, obaveza i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih prema propisima u oblasti rada, zdravstvene zaštite i socijalnog osiguranja (radni odnosi, zdravstvena zaštita, zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje).

Opšti deo Programa obezbeđuje da se stručno, odnosno odgovorno lice osposobi za poznavanje i praktičnu primenu propisa kojima su utvrđena prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Član 7

Posebni deo Programa sadrži poznavanje:

1) načina i postupka procene rizika na radnom mestu i u radnoj okolini;

2) opštih i posebnih mera bezbednosti i zdravlja na radu;

3) metodoloških postupaka pregleda i ispitivanja opreme za rad, odnosno opreme koja podleže preventivnim i periodičnim pregledima i ispitivanjima u skladu sa propisima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu;

4) metodoloških postupaka ispitivanja uslova radne okoline, odnosno hemijskih, bioloških i fizičkih štetnosti (osim jonizujućih zračenja), mikroklime i osvetljenosti.

Posebni deo Programa obezbeđuje da se stručno, odnosno odgovorno lice, saglasno poslovima koje obavlja i licenci koja mu se izdaje, osposobi za primenu specifičnih mera i postupaka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu koji se mogu primeniti ili koji se obavezno primenjuju kod poslodavca kod koga obavlja poslove.

NAČIN POLAGANJA STRUČNOG ISPITA

Član 8

Stručni ispit polaže se pred Komisijom za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove rada (u daljem tekstu: ministar).

Član 9

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Predsednik i članovi Komisije imaju zamenike.

Predsednik i članovi Komisije jesu ispitivači za određene oblasti.

Za pojedine oblasti, u slučaju potrebe, mogu se imenovati ispitivači iz reda istaknutih stručnjaka za pojedine oblasti iz posebnog dela Programa, koji ulaze u sastav Komisije.

Rešenjem o obrazovanju Komisije utvrđuje se njen sastav i određuju predsednik, zamenik predsednika, članovi, njihovi zamenici i ispitivači za pojedine oblasti, kao i sekretar koji obavlja administrativne poslove.

Izuzetno, u slučaju potrebe da se obezbedi blagovremeno polaganje stručnog ispita za sva prijavljena lica, na predlog direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, može se obrazovati više komisija.

Član 10

Komisijom rukovodi predsednik Komisije, a za vreme njegovog odsustva ili sprečenosti zamenik predsednika Komisije.

Ispitivači moraju imati visoku školsku spremu.

Član 11

Prijava za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: prijava) podnosi se ministarstvu - Upravi za bezbednost i zdravlje na radu na odgovarajućem obrascu - obrasci 1a, 1b i 1v koji su odštampani uz ovaj pravilnik i koji čine njegov sastavni deo.

Prijavu podnosi poslodavac u roku od godinu dana od dana određivanja lica za obavljanje poslova stručnog lica, a može je podneti i lice koje želi da se osposobi za obavljanje poslova stručnog lica.

Poslodavac podnosi prijavu za odgovorno lice kada je to lice zaposleno kod poslodavca, a može je podneti i lice koje želi da se osposobi za obavljanje poslova odgovornog lica.

Lice koje je prijavljeno za polaganje stručnog ispita jeste kandidat za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: kandidat).

Uz prijavu se prilaže:

1) diploma o stepenu i vrsti obrazovanja (overen prepis ili kopija diplome);

2) fotokopija lične karte kandidata;

3) dokaz o uplati troškova polaganja stručnog ispita.

Kandidat, u jednom ispitnom roku, može da se prijavi za polaganje stručnog ispita za stručno lice ili za odgovorno lice, odnosno za jednu vrstu stručne osposobljenosti odgovornog lica.

Kandidat koji je položio stručni ispit za jednu vrstu stručne osposobljenosti može da podnese prijavu za polaganje stručnog ispita za drugu vrstu stručne osposobljenosti. Taj kandidat polaže stručni ispit samo u delu Programa koji se razlikuje od dela Programa po kome je položio stručni ispit.

Član 12

Komisija utvrđuje rok u kome kandidat pristupa polaganju stručnog ispita, koji ne može biti duži od tri meseca od dana prijema prijave.

Član 13

O datumu, vremenu i mestu polaganja stručnog ispita Komisija je dužna da podnosiocu prijave dostavi pismeno obaveštenje, najkasnije 30 dana pre dana određenog za polaganje stručnog ispita.

Član 14

Ako kandidat ne pristupi polaganju stručnog ispita ili ako pre polaganja stručnog ispita izjavi da odustaje od polaganja stručnog ispita, smatraće se da nije ni polagao ispit.

Komisija, na pismeni zahtev kandidata, uz koji podnese odgovarajuće dokaze, može odložiti polaganje stručnog ispita ako je kandidat iz opravdanih razloga (zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga) sprečen da polaže stručni ispit.

Član 15

Pre početka polaganja stručnog ispita, utvrđuje se identitet kandidata uvidom u ličnu kartu ili drugu ličnu ispravu i kandidati se upoznaju sa pravilima kojih se moraju pridržavati tokom stručnog ispita.

Član 16

Stručni ispit počinje polaganjem opšteg dela ispita.

Član 17

Ako u toku trajanja ispita kandidat neopravdano odustane od započetog polaganja stručnog ispita, smatraće se da ispit nije položio.

Komisija može odložiti započeto polaganje stručnog ispita ako je kandidat zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga sprečen da nastavi polaganje stručnog ispita.

Član 18

Uspeh na opštem delu stručnog ispita ocenjuju ispitivači koji su određeni za taj deo ispita.

Ocenjivanje se vrši ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 19

Kandidat koji nije položio opšti deo stručnog ispita ne može pristupiti polaganju posebnog dela stručnog ispita.

Član 20

Nakon položenog opšteg dela stručnog ispita kandidat pristupa polaganju posebnog dela stručnog ispita.

Posebni deo stručnog ispita polaže se pismeno i usmeno.

Član 21

Posebni deo stručnog ispita počinje polaganjem pismenog dela ispita.

Pismeni deo posebnog dela stručnog ispita traje dva časa.

Kandidat koji je prijavljen za polaganje stručnog ispita za stručno lice (za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu u smislu člana 40. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu) polaže pismeni deo stručnog ispita koji obuhvata izradu pismenog rada, u kojem obrađuje zadatu temu iz člana 7. stav 1. tač. 1) i 2) ovog pravilnika.

Kandidat koji je prijavljen za polaganje stručnog ispita za odgovorno lice koje obavlja poslove pregleda i ispitivanja opreme za rad polaže pismeni deo stručnog ispita koji obuhvata izradu pismenog rada, u kojem kandidat obrađuje zadatu temu iz člana 7. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika.

Kandidat koji je prijavljen za polaganje stručnog ispita za odgovorno lice koje obavlja poslove ispitivanja uslova radne okoline polaže pismeni deo stručnog ispita koji obuhvata izradu pismenog rada, u kojem kandidat obrađuje zadatu temu iz člana 7. stav 1. tačka 4) ovog pravilnika.

Temu za izradu pismenog rada u okviru posebnog dela stručnog ispita određuje ispitivač.

Član 22

Uspeh na pismenom delu posebnog dela stručnog ispita ocenjuje ispitivač koji je određen za taj deo ispita.

Ocenjivanje se vrši ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 23

Kandidat koji nije položio pismeni deo posebnog dela stručnog ispita ne može pristupiti usmenom polaganju posebnog dela stručnog ispita.

Član 24

Nakon položenog pismenog dela stručnog ispita kandidat pristupa usmenom polaganju posebnog dela stručnog ispita.

Kandidat polaže usmeni deo posebnog dela stručnog ispita, koji obuhvata odbranu pismenog rada, odnosno proveru znanja iz oblasti iz koje je radio pismeni rad, kao i iz oblasti poslova stručnog ili odgovornog lica za koje se osposobljava.

Član 25

Uspeh na usmenom delu posebnog dela stručnog ispita ocenjuju ispitivači koji su određeni za taj deo ispita.

Ocenjivanje se vrši ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 26

Kandidat koji je položio opšti deo stručnog ispita, a nije položio posebni deo stručnog ispita, ponovo polaže samo posebni deo stručnog ispita.

Kandidat koji nije položio posebni deo stručnog ispita može ponovo polagati taj deo ispita po isteku 30 dana od dana polaganja ispita.

Kandidat koji nije položio stručni ispit može ponovo polagati ispit po isteku tri meseca od dana polaganja ispita.

Član 27

O toku stručnog ispita vodi se zapisnik, koji potpisuju predsednik Komisije, ispitivači i sekretar Komisije.

Obrasci zapisnika iz stava 1. ovog člana - obrasci 2a, 2b i 2v odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 28

Kandidatu koji je položio stručni ispit izdaje se:

1) Uverenje o položenom stručnom ispitu o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu (Obrazac 3);

2) Uverenje o položenom stručnom ispitu o praktičnoj osposobljenosti odgovornog lica, za obavljanje poslova pregleda i ispitivanja opreme za rad (Obrazac 4).

3) Uverenje o položenom stručnom ispitu o praktičnoj osposobljenosti odgovornog lica, za obavljanje poslova ispitivanja uslova radne okoline, odnosno hemijskih, bioloških i fizičkih štetnosti (osim jonizujućih zračenja), mikroklime i osvetljenosti (Obrazac 5);

Obrasci uverenja iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

TROŠKOVI POLAGANJA STRUČNOG ISPITA

Član 29

Visina troškova polaganja stručnog ispita iznosi, i to:

1) za stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu - 12.000,00 dinara;

2) za stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti odgovornog lica, za obavljanje poslova pregleda i ispitivanja opreme za rad i za stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti odgovornog lica za obavljanje poslova ispitivanja uslova radne okoline, odnosno hemijskih, bioloških i fizičkih štetnosti (osim jonizujućih zračenja), mikroklime i osvetljenosti - 15.000,00 dinara.

Visina troškova ponovnog polaganja stručnog ispita istovetna je visini troškova utvrđenoj u stavu 1. ovog člana, ako kandidat ponovo polaže i opšti i poseban deo stručnog ispita.

Ako kandidat ponovo polaže posebni deo stručnog ispita, visina troškova ponovnog polaganja iznosi 70% od odgovarajućeg iznosa utvrđenog u stavu 1. ovog člana, a ako kandidat polaže samo usmeni deo posebnog dela stručnog ispita visina troškova ponovnog polaganja iznosi 50% od odgovarajućeg iznosa utvrđenog u stavu 1. ovog člana.

Troškove polaganja stručnog ispita, kao i troškove ponovnog polaganja ispita, snosi poslodavac kod koga je kandidat zaposlen, odnosno kandidat koji podnese prijavu za polaganje stručnog ispita.

Iznos sredstva, utvrđen u st. 1-3, ovog člana, na ime troškova polaganja stručnog ispita, uplaćuje se na račun budžeta Republike Srbije.

Član 30

Deo sredstava ostvarenih na ime troškova polaganja stručnog ispita koristi se za finansiranje rada Komisije, u skladu sa zakonom.

ZAVRŠNA ODREDBA

Član 31

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Sledeći