PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE TREBA DA ISPUNI PRODAJNO MESTO NA KOJEM SE OBAVLJA PROMET SADNOG MATERIJALA VOĆAKA, VINOVE LOZE I HMELJA

("Sl. glasnik RS", br. 29/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi koje treba da ispuni prodajno mesto na kojem se obavlja promet sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja (u daljem tekstu: prodajno mesto).

Član 2

Privredno društvo, preduzeće, drugo pravno lice i preduzetnik može da obavlja promet sadnog materijala samo na prodajnom mestu upisanom u Registru proizvođača sadnog materijala voća, vinove loze i hmelja, koje obezbeđuje očuvanje svojstava sadnog materijal u pogledu vrste, sorte i kategorije.

Član 3

Prodajno mesto može biti na mestu proizvodnje i na drugom mestu koje ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 4

Prodajno mesto mora da ima skladišni prostor. Skladišni prostor može biti: sa rashladnim sistemom (hladnjača), zatvoreno skladište, poljsko skladište (trap) i privremeno poljsko skladište (privremeni trap).

Član 5

Sadni materijal mora biti uskladišten u skladišnom prostoru.

Skladišni prostor na prodajnom mestu mora da obezbeđuje očuvanje kvaliteta i zdravstvenog stanja sadnog materijala, kao i održavanje sadnog materijala u stanju mirovanja.

Sadni materijal koji je namenjen prometu van perioda mirovanja, mora se skladištiti u uslovima koji odgovaraju vegetacionom periodu u momentu stavljanja u promet.

Skladišni prostor mora da ispunjava uslove za odvojeno skladištenje sadnog materijala po vrstama, sortama i kategorijama, koje moraju biti jasno označene.

Sadni materijal jagode čuva se u skladišnom prostoru u ambalaži sa vlažnim supstratom a sadni materijal ostalog jagodastog voća i vinove loze obložen vlažnim supstratom i folijom.

Član 6

Skladišni prostor sa rashladnim sistemom (hladnjača), mora da bude izgrađen od čvrstog materijala koji obezbeđuje da temperatura skladištenja za sadni materijal sa otvorenim korenovim sistemom bude od 0°C do +2°C, za jagodu -2°C, a relativna vlažnost vazduha preko 95%.

Skladištenje i čuvanje sadnog materijala u skladišnom prostoru iz stava 1. ovog člana obavlja se najduže devet meseci od dana skladištenja.

Član 7

Zatvoreno skladište mora da bude izgrađeno od čvrstog materijala koji obezbeđuje da temperatura u skladištu bude od 0°C do +5°C, a relativna vlažnost vazduha preko 95%.

U zatvorenom skladištu skladištenje i čuvanje sadnog materijala obavlja se najduže tri nedelje ako je sadni materijal otvorenim korenovim sistemom.

Ako je korenov sistem pokriven vlažnim supstratom (mešavinom peska i zemlje, odnosno piljevine i zemlje) tri santimetra iznad mesta kalemljenja, odnosno korenovog vrata, čuvanje može da traje najduže šest meseci od dana skladištenja.

Član 8

Poljsko skladište (trap) mora da bude ograđeno, obezbeđeno vodom za zalivanje, a supstrat bez grudvi, umereno vlažan, obrađen, pogodan za pokrivanje korenovog sistema najmanje 20 cm iznad mesta kalemljenja, odnosno korenovog vrata.

Poljsko skladište mora da ima mali nagib kako bi bilo obezbeđeno oticanje viška vode.

Skladištenje i čuvanje sadnog materijala u poljskom skladištu obavlja se najduže šest meseci od dana skladištenja.

Član 9

Privremeno poljsko skladište (privremeni trap) mora da obezbedi uslove da se sadni materijal čuva u položaju lakom za vađenje, a da koren i 20 cm iznad mesta kalemljenja, odnosno korenovog vrata budu pokriveni vlažnim supstratom.

Privremeno poljsko skladište mora da bude obezbeđeno vodom za zalivanje.

U privremenom poljskom skladištu čuvanje sadnog materijala obavlja se najduže šest meseci od dana skladištenja.

Član 10

Na prodajnom mestu se vodi knjiga evidencije o ostvarenom prometu sadnog materijala po vrsti, sorti i kategoriji.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".