PRAVILNIK

O KONTROLI USKLAĐENOSTI TELEKOMUNIKACIONIH MREŽA, SISTEMA I SREDSTAVA SA PROPISANIM STANDARDIMA I NORMATIVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 29/2006)

 

1. UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje kontrola usklađenosti telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima.

Član 2

Telekomunikacione mreže, sistemi i sredstva moraju se graditi, projektovati, proizvoditi, upotrebljavati i održavati u skladu sa domaćim propisima, standardima i normativima.

Ukoliko ne postoje domaći standardi i normativi, neposredno važe odgovarajući standardi i tehnički propisi koji se primenjuju u Evropskoj uniji.

Republička agencija za telekomunikacije (u daljem tekstu: Agencija) periodično objavljuje listu propisa, standarda i normativa, koji se odnose na telekomunikacione mreže, sisteme i sredstva.

Član 3

Kontrolu usklađenosti telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima vrši Komisija za kontrolu usklađenosti (u daljem tekstu: Komisija), obrazovana od strane Upravnog odbora Agencije, ili lica koje ovlasti Upravni odbor u roku od 10 dana od dana podnošenja zahteva.

Na osnovu pisanog izveštaja Komisije, Zakona o telekomunikacijama (u daljem tekstu: Zakon) i propisa donetih na osnovu njega, Agencija izdaje odgovarajuću tehničku dozvolu - sertifikat.

2. KONTROLA USKLAĐENOSTI

Član 4

Kontrola usklađenosti telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima odnosi se na:

1) projekat i projektnu dokumentaciju za telekomunikacione mreže i sisteme;

2) tehničke karakteristike i performanse telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava;

3) izgradnju i postavljanje telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava;

4) korišćenje i održavanje telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava.

2.1. Kontrola usklađenosti projekta i projektne dokumentacije za telekomunikacione mreže i sisteme sa propisanim standardima i normativima

Član 5

Kontrola usklađenosti projekta i projektne dokumentacije telekomunikacionih mreža i sistema sa propisanim standardima i normativima vrši se pregledom projekta i projektne dokumentacije sa ciljem da se utvrdi da li su ispunjeni sledeći zahtevi u vezi sa:

- Strategijom razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji;

- standardima i normativima propisanim za telekomunikacione mreže, sisteme i sredstva;

- standardima i normativima koji se odnose na bezbedenost i zaštitu zdravlja ljudi i zaštitu životne sredine;

- elektromagnetnom kompatibilnošću.

Projekat koji se dostavlja uz zahtev za kontrolu usklađenosti, na osnovu koga se gradi odnosno postavlja telekomunikaciona mreža i sistem mora biti izrađen, u skladu sa standardima i tehničkim propisima, od strane ovlašćene organizacije, koja poseduje licencu za takvu vrstu poslova, u skladu sa posebnim zakonom.

Pored projekta iz stava 1. ovog člana, podnosilac je obavezan da dostavi i drugu dokumentaciju u skladu sa opštim aktom, kojim se uređuje pitanje izdavanja tehničkih dozvola - sertifikata.

Član 6

Nakon izvršene kontrole i utvrđene usklađenosti projekta, ukoliko je projekat urađen u skladu sa standardima i normativima, Agencija izdaje tehničku dozvolu - sertifikat o usklađenosti, u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje pitanje izdavanja tehničkih dozvola sertifikata.

2.2. Kontrola usklađenosti tehničkih karakteristika telekomunikacionih sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima

Član 7

Kontrola usklađenosti tehničkih karakteristika telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima podrazumeva proveru primenjene tehnologije, priloženih izjava o usklađenosti i izveštaja o ispitivanjima i merenjima telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava, zatim neposredna merenja i ispitivanja, kao i delimičnu primenu navedenih načina.

Izuzetno, korisnik ili drugi neposredno zainteresovani subjekat, u slučaju sumnje da se odstupilo od deklarisanih propisa i normativa, može zahtevati, pisanim putem proveru usklađenosti standardizovanih i ostvarenih tehničkih karakteristika, ugrađenih sastavnih delova i materijala, kao i primena propisanih postupaka i protokola tokom proizvodnje i/ili na gotovim telekomunikacionim mrežama, sistemima i sredstvima.

Kontrola se vrši na uzorcima i u uslovima koje na predlog podnosioca zahteva prihvati Komisija.

Član 8

Nakon sprovedenog postupka kontrole i utvrđene usklađenosti tehničkih karakteristika telekomunikacionih sistema i sredstava sa standardima i normativima, Agencija izdaje tehničku dozvolu - sertifikat o usklađenosti, na osnovu koje se sistem ili sredstvo može ugrađivati u mreže ili sisteme ili se može pustiti u promet.

Nakon svake izmene naziva ili deklarisanih karakteristika sistema, ili sredstva, za koje već postoji izdata tehnička dozvola - sertifikat, mora da se pokrene ponovni postupak kontrole usklađenosti, s tim da saglasno izvršenim promenama ovaj postupak može biti srazmerno pojednostavljen.

2.3. Kontrola usklađenosti izgradnje i postavljanja telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima

Član 9

Kontrola usklađenosti izgradnje i postavljanja telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava podrazumeva izdatu tehničku dozvolu - sertifikat saglasno čl. 5. i 8. ovog pravilnika.

Kontrola usklađenosti izgradnje i postavljanja telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima se odnosi na proveru da li je podnosilac zahteva pribavio neophodne potvrde i saglasnosti nadležnih organa, saglasno propisima, odobrenoj projektnoj dokumentaciji i izdatoj tehničkoj dozvoli - sertifikatu iz čl. 5. i 8. ovog pravilnika.

Podnosilac zahteva dužan je da Agenciji dostavi izjavu kojom potvrđuje da je pribavio neophodne potvrde i saglasnosti nadležnih organa saglasno propisima, da će za izgradnju angažovati licencirane - odgovorne izvođače radova, kao i da će preduzeti sve neophodne mere predviđene članom 87. Zakona.

Član 10

Nakon izvršene kontrole i utvrđene usklađenosti izgradnje i postavljanja telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa standardima i normativima, Agencija izdaje tehničku dozvolu - sertifikat o usklađenosti, u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje pitanje izdavanja tehničkih dozvola sertifikata.

Vreme na koje se izdaje tehnička dozvola - sertifikat usklađeno je sa predviđenim trajanjem izgradnje, odnosno izdatog odobrenja za izgradnju.

2.4. Kontrola usklađenosti korišćenja i održavanja telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava

Član 11

Kontrola usklađenosti korišćenja i održavanja telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava i ispravnost rada podrazumeva ispitivanja, merenja i posmatranja tehničkih karakteristika koje se preduzimaju redovno, ili na zahtev, odnosno po potrebi, radi obezbeđivanja ispravnosti rada telekomunikacione mreže, sistema i sredstva kao celine, ili pojedinih njenih delova.

Agencija u postupku kontrole iz stava 1. ovog člana koristi rezultate ispitivanja i merenja tehničkih karakteristika telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava, na osnovu izveštaja o tehničkom pregledu i podataka iz centralizovanih i automatizovanih sistema za nadgledanje i upravljanje.

U ova ispitivanja, merenja i posmatranja spadaju i ona koja se preduzimaju nakon otklanjanja uzroka kvarova i smetnji, radi utvrđivanja usklađenosti tehničkih karakteristika popravljenog telekomunikacionog sredstva ili sistema, sa zahtevima za ponovno uključenje u rad.

3. POSTUPAK KONTROLE USKLAĐENOSTI

3.1. Pokretanje postupka

Član 12

Postupak kontrole usklađenosti iz člana 4. ovog pravilnika pokreće i vodi Agencija.

Zahtev za pokretanje postupka kontrole iz stava 1. ovog člana može podneti:

1. pravno ili fizičko lice koje gradi, poseduje, održava i koristi telekomunikacionu mrežu i/ili pruža telekomunikacionu uslugu, ili stavlja u promet telekomunikacioni sistem i sredstva;

2. korisnik telekomunikacionih usluga.

Zahtev za pokretanje postupka kontrole usklađenosti iz stava 2. ovog člana, podnosi se Agenciji, sa odgovarajućom dokumentacijom propisanom opštim aktom o izdavanju tehničkih dozvola - sertifikata.

3.2. Komisija za kontrolu usklađenosti

Član 13

Kontrolu usklađenosti telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima vrši Komisija za kontrolu usklađenosti.

Komisija iz stava 1. ovog člana sastoji se od predsednika Komisije i određenog broja članova.

Broj članova Komisije određuje se u zavisnosti od složenosti i veličine telekomunikacione mreže, sistema i sredstva.

Predsednik Komisije je iz Agencije.

Članovi Komisije mogu biti iz Agencije, kao i lica sa odgovarajućim stručnim znanjima u skladu sa odlukom Upravnog odbora Agencije.

Članovi Komisije ne mogu biti lica koja su na bilo koji način učestvovala u prethodnim postupcima navedenim u članu 4. ovog pravilnika vezanim za konkretan predmet kontrole.

Aktom o obrazovanju Komisije bliže se određuje zadatak Komisije i rokovi izvršenja.

Podnosilac zahteva iz tačke 1. člana 12. ovog pravilnika obezbeđuje uslove za rad Komisije.

Član 14

U slučaju ukazane potrebe, Komisija može predložiti Upravnom odboru Agencije, zaključivanje ugovora sa odgovarajućim fakultetom, institutom ili specijalizovanom organizacijom za neophodna ispitivanja i merenja u postupku kontrole usklađenosti telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima.

Ugovor iz stava 1. ovog člana može se zaključiti samo sa subjektima, koji imaju odgovarajuću kadrovsku i tehničku opremljenost za obavljanje zahtevanih poslova od strane Agencije.

Ugovorom se bliže utvrđuju poslovi kontrole usklađenosti koje treba obaviti za račun Agencije, odgovornost za izvršene poslove, visina naknade, rokovi izvršenja, kao i drugi elementi ugovora.

Agencija će svojim aktom bliže utvrditi neophodne uslove koje moraju ispunjavati subjekti iz stava 1. ovog člana, nakon čega će sačiniti odgovarajuću listu za angažovanje na navedenim poslovima.

Agencija će vršiti periodičnu kontrolu ispunjenosti uslova iz stava 2. ovog člana.

3.3. Ispitivanja i merenja

Član 15

Za sva ispitivanja, merenja i posmatranja propisana ovim pravilnikom, ili propisom na koji se poziva ovaj pravilnik, dozvoljena je primena isključivo sredstava za merenje i ispitivanje za koje je izdata važeća potvrda metrološke ispravnosti u skladu sa posebnim zakonom.

Spisak potvrda metrološke ispravnosti primenjenih sredstava za merenje i ispitivanje i potvrda o akreditaciji lica iz člana 13. ovog pravilnika je sastavni deo svih izveštaja o ispitivanjima, merenjima i posmatranjima.

Član 16

Za sva ispitivanja, merenja i posmatranja primenjivaće se propisani postupci, uključujući i statističke metode.

Izuzetno, za ispitivanje, merenje i posmatranje primenjivaće se nestandardizovani postupci, pod uslovom da je za njih nadležno akreditaciono telo podnosiocu predloga izdalo pisano odobrenje, saglasno standardu JUS - ISO 17025.

Sve vrednosti tehničkih karakteristika dobijene primenom postupaka iz prethodnog stava, moraju se ocenjivati na standardizovan način.

3.4. Izveštaj Komisije o kontroli usklađenosti

Član 17

O obavljenoj kontroli usklađenosti iz člana 4. ovog pravilnika sastavlja se izveštaj, koji naročito mora sadržati vreme i mesto obavljanja kontrole usklađenosti, osnovne podatke o pravnom ili fizičkom licu koje gradi, poseduje, održava i koristi telekomunikacionu mrežu i/ili pruža telekomunikacionu uslugu, ili stavlja u promet telekomunikacioni sistem i sredstva, osnovne podatke o telekomunikacionoj mreži, sistemu ili sredstvu.

Sastavni deo izveštaja iz stava 1. ovog člana čine izveštaji o sprovedenim ispitivanjima i merenjima.

Izveštaj o obavljenoj kontroli usklađenosti sastavlja se u tri primerka, pri čemu jedan primerak zadržava pravno ili fizičko lice koje gradi, poseduje, održava i koristi telekomunikacionu mrežu i/ili pruža telekomunikacionu uslugu, jedan zadržava Komisija, a jedan primerak Agencija.

U izveštaju o kontroli usklađenosti konstatuje se da li je i u kojoj meri telekomunikaciona mreža, sistem i sredstvo usklađeno sa propisanim standardima i normativima.

3.5. Izdavanje tehničke dozvole sertifikata

Član 18

Na osnovu izveštaja iz člana 16. ovog pravilnika, Agencija izdaje odgovarajuću tehničku dozvolu - sertifikat, u skladu sa opštim aktima Agencije.

U slučaju da se u toku kontrole utvrdi neusklađenost telekomunikacionih mreža, sistema i sredstava sa propisanim standardima i normativima, Komisija će ostaviti primeren rok da se neusklađenost otkloni.

Ukoliko se neusklađenost ne otkloni i nakon ostavljenog roka iz stava 2. ovog člana, Agencija će doneti odluku kojom se odbija izdavanje tehničke dozvole - sertifikata za telekomunikacionu mrežu, sistem i sredstvo, sa obrazloženjem.

4. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

U slučajevima kada je pravno ili fizičko lice koje gradi, poseduje, održava i koristi telekomunikacionu mrežu i/ili pruža telekomunikacionu uslugu, ili stavlja u promet telekomunikacioni sistem i sredstva, pokrenulo postupak kontrole usklađenosti i pribavilo deo saglasnosti i dozvole u skladu sa ranije važećim propisima, dužno je da, iste dostavi uz zahtev za pokretanje postupka kontrole usklađenosti.

Agencija će, imajući u vidu dozvole i saglasnosti iz stava 1. ovog člana, pokrenuti i voditi postupak kontrole usklađenosti.

U slučajevima kada je u skladu sa ranije važećim propisima pokrenut postupak kontrole usklađenosti a isti nije okončan, Agenciji se podnosi novi zahtev za pokretanje i vođenje postupka kontrole usklađenosti.

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".