UREDBA

O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O DOPUNI SPORAZUMA O REGULISANJU POGRANIČNOG ŽELEZNIČKOG SAOBRAĆAJA IZMEĐU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I NARODNE REPUBLIKE MAĐARSKE

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 51/76)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum o dopuni Sporazuma o regulisanju pograničnog železničkog saobraćaja između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Mađarske, od 16. marta 1972. godine, postignut razmenom nota od 25. decembra 1973. i 29. marta 1974. godine u Beogradu, u originalu na srpskohrvatskom i mađarskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

AMBASADI MAĐARSKE NARODNE REPUBLIKE
Beograd
Br. 450165/73

Beograd, 25. decembra 1973. godine

Savezni sekretarijat za inostrane poslove izražava svoje poštovanje Ambasadi Mađarske Narodne Republike i ima čast da po nalogu Vlade saopšti predlog jugoslovenske Vlade da se Sporazum o regulisanju pograničnog železničkog saobraćaja između naših dveju zemalja od 16. marta 1972. godine dopuni sledećom odredbom:

"Član 13a

Zdravstveni nadzor nad uvozom životnih namirnica, predmeta opšte upotrebe i kontrole putnika u međunarodnom saobraćaju obavljaju nadležni organi u zajedničkim graničnim železničkim stanicama, po propisima svoje države i međunarodnim ugovorima prema kojima su u obavezi.

U slučaju neprihvatanja pošiljke za dalju otpremu ili zadržavanje putnika iz zdravstvenih razloga, ili zbog nepotpunosti zdravstvenih dokumenata, organi zdravstvenog nadzora strana ugovornica obaveštavaju se međusobno odmah na licu mesta.

Zdravstveni organi strana ugovornica bliže će se sporazumeti o postupku zdravstvenog nadzora u zajedničkim graničnim železničkim stanicama."

Ukoliko je Vlada Mađarske Narodne Republike saglasna sa gore iznetim, onda bi se ova nota i potvrdni odgovor Ambasade Mađarske Narodne Republike smatrali kao Sporazum o dopuni Sporazuma o regulisanju pograničnog železničkog saobraćaja od 16. marta 1972, koji bi stupio na snagu na dan kada će Ambasada poslati svoj odgovor.

Savezni sekretarijat za inostrane poslove koristi i ovu priliku da Ambasadi Mađarske Narodne Republike ponovi izraze svoga najdubljeg poštovanja.

SAVEZNOM SEKRETARIJATU ZA INOSTRANE POSLOVE
SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE
Beograd

Beograd 29. marta 1974.

Ambasada Narodne Republike Mađarske u Beogradu izražava svoje poštovanje Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i ima čast saopštiti, da

je Ministarstvo za saobraćaj i veze Narodne Republike Mađarske u potpunosti saglasno sa predlogom sadržanim u noti broj 450165/73. Saveznog sekretarijata za inostrane poslove Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ambasada Narodne Republike Mađarske u Beogradu koristi i ovu priliku da Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ponovi izraze svog osobitog poštovanja.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".