PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU UPUĆIVANJA NA REHABILITACIJU KORISNIKA PENZIJA REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZAPOSLENIH

("Sl. glasnik RS", br. 30/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i postupak upućivanja na rehabilitaciju korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond), radi zaštite i poboljšanja društvenog standarda.

Član 2

Sredstva za poboljšanje društvenog standarda korisnika penzija predviđaju se finansijskim planom Fonda do visine propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i koriste se za rehabilitaciju korisnika penzija.

Upravni odbor Fonda donosi odluku o visini sredstava i raspoređuje ih po filijalama Fonda srazmerno broju korisnika penzija.

Član 3

Fond učestvuje u naknadi troškova rehabilitacije korisnika penzija u trajanju od 10 dana, u toku kalendarske godine, u određenoj zdravstveno-stacionarnoj ustanovi i prirodnom lečilištu (u daljem tekstu: ustanova) pod sledećim uslovima:

- da penzija iznosi 70% od prosečne penzije,

- da osim penzije nema drugih prihoda za izdržavanje porodičnog domaćinstva i

- da prethodne tri godine nije koristio pravo na rehabilitaciju na teret Fonda.

Član 4

Korisnik penzije upućuje se na rehabilitaciju u sledeće ustanove:

1. Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatoloških i srčanih oboljenja "Niška Banja",

2. Institut za tireoidu i metabolizam "Zlatibor" Zlatibor,

3. Institut za rehabilitaciju Beograd (radne jedinice Mladenovac i Kotor),

4. Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju organa za varenje i šećernu bolest "Vrnjačka Banja",

5. Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti "Sokobanja",

6. Specijalna bolnica "Dr Borivoje Gnjatić" Stari Slankamen,

7. Specijalna bolnica "Rusanda" Melenci,

8. Specijalna bolnica za plućne i očne bolesti i tuberkulozu "Ozren" Sokobanja,

9. Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača",

10. Specijalna bolnica za specijalizovanu i opštu rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac;

11. Specijalna bolnica za lečenje progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti "Novopazarska Banja" Novi Pazar,

12. Specijalna bolnica za ortopedska i koštano-zglobna i degenerativna oboljenja "Ribarska Banja",

13. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "Agens" Mataruška Banja,

14. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja "Zlatibor" Nova Varoš,

15. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi "Ivanjica",

16. Zavod za prevenciju bolesti perifernih krvnih sudova i vibracione bolesti "Gamzigrad" Gamzigradska Banja,

17. Zavod za degenerativni reumatizam i posttraumatska stanja "Vranjska Banja" Vranjska Banja,

18. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "B. Kanjiža" Kanjiža,

19. Zavod za prevenciju invalidnosti i rehabilitaciju "Žubor" Kuršumlijska Banja,

20. Društveno preduzeće za obavljanje zdravstvene delatnosti, proizvodnje, prometa i ugostiteljstva "Vrelo" Bujanovačka Banja,

21. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "Gejzer" Sijerinska Banja,

22. Dom zdravlja - Zavod za rehabilitaciju "Banja Junaković" - Apatin,

23. Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju "Termal" Vrdnik,

24. Prirodno lečilište "Zvonačka Banja" Pirot,

25. Prirodno lečilište ratnih vojnih invalida "Banjica" - Sokobanja,

26. Prirodno lečilište "Prolom banja",

27. Centar za rehabilitaciju "Pribojska banja",

28. Prirodno lečilište "Lukovska banja" - Kuršumlija.

Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzija u celini prema ceni beo - dana, koje je za zdravstvene ustanove utvrdio nadležni organ Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, na dan donošenja Odluke o izdvajanju sredstava za rehabilitaciju korisnika penzija.

Član 5

Opštinska organizacija korisnika penzija raspisuje oglas za prijem zahteva za upućivanje na rehabilitaciju korisnika penzija, objavljuje ga na oglasnoj tabli opštinske organizacije korisnika penzije i preko lokalnih sredstava javnog informisanja.

Oglas je otvoren petnaest dana, sadrži rok za podnošenje zahteva, dokaze koje korisnik penzije podnosi uz zahtev i daje se na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 6

Zahtev za upućivanje na rehabilitaciju se podnosi opštinskom udruženju korisnika penzija sa područja filijale Fonda.

Korisnici penzija sa područja AP Kosovo i Metohija zahtev podnose najbližoj filijali prema mestu prebivališta, odnosno boravišta, koja zahtev prosleđuje Službi direkcije Fonda - Priština na dalji postupak u skladu sa ovim pravilnikom.

Uz zahtev se podnosi poslednji ček od penzije, medicinska dokumentacija, pismena izjava o drugim prihodima i imovnom stanju porodičnog domaćinstva kao i o tome da li je i u kojoj godini koristio rehabilitaciju na teret sredstava Fonda.

Član 7

O izboru korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju odlučuje Komisija opštinske organizacije korisnika penzija sastavljena od tri člana, i to: korisnik starosne penzije, korisnik invalidske penzije i korisnik porodične penzije.

Komisija iz stava 1. ovog člana vrši izbor korisnika penzije koji ispunjavaju uslove, utvrđuje predlog spiska korisnika penzije koji se upućuju na rehabilitaciju i objavljuje ga na oglasnoj tabli opštinske organizacije korisnika penzija.

Na predlog spiska može se podneti prigovor Komisiji iz stava 1. ovog člana u roku od šest dana od dana objavljivanja spiska.

Komisija iz stava 1. ovog člana, razmatra podnete prigovore u roku od tri dana, utvrđuje konačan spisak korisnika penzija koji se upućuju na rehabilitaciju i sa medicinskom dokumentacijom dostavlja ga nadležnoj filijali Fonda.

Član 8

Direktor filijale Fonda obrazuje Komisiju u sastavu od tri člana, i to: predstavnik opštinske organizacije korisnika penzija, radnik filijale i lekar veštak Fonda.

Komisija iz stava 1. ovog člana, na osnovu medicinske dokumentacije, predlaže odgovarajuću ustanovu u kojoj će se sprovesti rehabilitacija, vodeći računa da to bude jedna od ustanova bližih prebivalištu korisnika penzija.

Ako korisnik penzije nije iskoristio pravo na rehabilitaciju, Komisija iz stava 1. ovog člana će odrediti drugog korisnika prema redosledu utvrđenom spiskom.

Član 9

Spisak korisnika penzija koji se upućuju na rehabilitaciju, dostavlja se finansijskoj službi filijale Fonda i ustanovama u koje se korisnici penzije upućuju.

Član 10

Filijala Fonda korisniku penzije koji je upućen na rehabilitaciju, na osnovu poziva ustanove, isplaćuje troškove prevoza na blagajni filijale Fonda u visini cene autobuske ili vozne karte II razreda, ili organizuje kolektivni prevoz.

Član 11

Ustanova po izvršenju usluge, dostavlja filijali Fonda, koja je uputila korisnika na rehabilitaciju, fakturu koja sadrži broj dana boravka i cenu korišćenja zdravstvene usluge. Uz fakturu dostavlja se i otpusna lista sa imenom, prezimenom, matičnim brojem i potpisom korisnika penzije, kao dokaz da je koristio usluge.

Filijala Fonda po prijemu faktura sa otpusnim listama, proverava verodostojnost podnete dokumentacije i izvršava isplatu troškova rehabilitacije u celini.

Član 12

Filijala Fonda je dužna da za iznos troškova za rehabilitaciju korisnika penzija, podnese zahtev za prenos sredstava od Direkcije Fonda, u visini troškova plaćanja.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

* * *

Na osnovu člana 4. Pravilnika o načinu i postupku upućivanja na rehabilitaciju korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih ("Službeni glasnik RS", br._____) i Odluke o izdvajanju sredstava za rehabilitaciju korisnika penzija za ________ godinu, ("Službeni glasnik RS", br. ____),

OPŠTINSKA ORGANIZACIJA KORISNIKA PENZIJA
U _________________

raspisuje

OGLAS

za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju

1. Opštinska organizacija korisnika penzija sprovodi postupak upućivanja korisnika penzija na rehabilitaciju u zdravstveno stacionarne ustanove i prirodna lečilišta u trajanju od 10 dana u toku godine i poziva zainteresovane korisnike penzija (starosne, invalidske i porodične) da podnesu zahtev u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa.

2. Pravo na podnošenje zahteva imaju korisnici penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) po sledećim uslovima:

- da penzija iznosi 70% od prosečne penzije,

- da osim penzije nema drugih prihoda za izdržavanje porodičnog domaćinstva, i

- da prethodne tri godine nije koristio pravo na rehabilitaciju na teret sredstava Fonda.

3. Uz zahtev podnose se sledeći dokazi:

- poslednji ček od penzije,

- medicinska dokumentacija,

- pismena izjava podnosioca zahteva o drugim prihodima i imovnom stanju porodičnog domaćinstva kao i o tome da li je i u kojoj godini koristio rehabilitaciju.

4. Donete zahteve razmatra Komisija opštinske organizacije korisnika penzija i sačinjava predlog spiska korisnika penzija koji se upućuju na rehabilitaciju i objavljuje ga na oglasnoj tabli.

Na predlog spiska korisnika penzija može se podneti prigovor Komisiji opštinske organizacije korisnika penzija u roku od šest dana od dana objavljivanja spiska.

Komisija razmatra podnete prigovore u roku od tri dana i konačan spisak dostavlja nadležnoj filijali Fonda na odlučivanje o upućivanju korisnika penzija u određenu zdravstveno stacionarnu ustanovu i prirodno lečilište.