ZAKON

O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO KREDITU MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (KOMPONENTA SRBIJA I CRNA GORA - PROJEKAT ZA SRBIJU)

("Sl. glasnik RS", br. 34/2006)

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore, u iznosu od 13.900.000 specijalnih prava vučenja (u daljem tekstu: SDR) po osnovu Sporazuma o kreditu za razvoj (Komponenta Srbija i Crna Gora - Projekat za Srbiju) između Srbije i Crne Gore i Međunarodnog udruženja za razvoj, potpisanog 8. septembra 2005. godine u Beogradu, koji je ratifikovan Zakonom o ratifikaciji Sporazuma o kreditu za razvoj (Komponenta Srbija i Crna Gora - Projekat za Srbiju) između Srbije i Crne Gore i Međunarodnog udruženja za razvoj, sa prilozima ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", broj 9/05).

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori, na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Međunarodnog udruženja za razvoj (Komponenta Srbija i Crna Gora - Projekat za Srbiju) ("Službeni list SCG", br. 44/05 i 53/05).

Član 3

Korisnik kredita po osnovu Sporazuma o kreditu za razvoj iz člana 1. ovog zakona je Republika Srbija, a neposredni korisnici sredstava kredita su JP "Elektroprivreda Srbije" (u daljem tekstu: EPS), u iznosu od 12.240.000 SDR i JP "Elektromreža Srbije" (u daljem tekstu: EMS), u iznosu od 1.660.000 SDR.

Član 4

Sredstva za otplatu kredita po osnovu Sporazuma o kreditu za razvoj iz člana 1. ovog zakona, obezbediće EPS i EMS.

EPS i EMS su dužni da sredstva za otplatu kredita obezbeđuju prema planu otplate za sva povučena sredstva, u iznosu koji uključuje dospelu glavnicu, naknadu za angažovanje sredstava kredita, manipulativne troškove kredita i ostale troškove.

EPS i EMS će obezbeđivati sredstva za otplatu kredita iz sopstvenih prihoda uplatom dospelih obaveza na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate kredita.

Član 5

Ako po osnovu izdate kontragarancije, Republika Srbija izvrši obavezu umesto EPS-a i EMS-a, ima pravo na povraćaj glavnice, naknade za angažovanje sredstava kredita, manipulativnih troškova kredita i ostalih troškova, koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od EPS-a i EMS-a naplati obračunatu zakonsku kamatu.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana Republika Srbija će ostvariti tako što će inicirati naplatu sa računa EPS-a i EMS-a na osnovu ovlašćenja dobijenog od EPS-a i EMS-a ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".