ZAKON

O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI PO ZAJMU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE ZA FINANSIRANJE PROJEKTA ZA POBOLJŠANJE STANJA ŠKOLA - SRBIJA I CRNA GORA

("Sl. glasnik RS", br. 34/2006)

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore po zajmu Evropske investicione banke, u iznosu od 25 miliona evra po osnovu Ugovora o finansiranju između Srbije i Crne Gore i Evropske investicione banke (Projekat za poboljšanje stanja škola - Srbija i Crna Gora), potpisanog 11. maja 2005. godine u Beogradu.

Član 2

Kontragarancija iz člana 1. ovog zakona daje se Srbiji i Crnoj Gori na ime obaveze iz Zakona o zaduženju Srbije i Crne Gore kod Evropske investicione banke (Projekat za poboljšanje stanja škola - Srbija i Crna Gora - "Službeni list SCG", broj 44/05), kojim se Srbija i Crna Gora zadužuje u svoje ime, a za račun države članice Republike Srbije, u iznosu od 25 miliona evra, kod Evropske investicione banke, za finansiranje Projekta za poboljšanje stanja škola - Srbija i Crna Gora.

Član 3

Korisnik zajma iz člana 1. ovog zakona je Republika Srbija (u daljem tekstu: Korisnik zajma), a Ministarstvo prosvete i sporta je organizator zajma (u daljem tekstu: Organizator zajma).

Sredstvima zajma iz člana 1. ovog zakona Organizator zajma će finansirati Projekat za poboljšanje stanja škola - Srbija i Crna Gora.

Član 4

Sredstva za otplatu zajma iz člana 1. ovog zakona obezbediće Korisnik zajma.

Korisnik zajma je dužan da sredstva za otplatu zajma obezbeđuje prema planu otplate za sva povučena sredstva, u iznosu koji uključuje dospelu glavnicu, obračunatu kamatu na povučena sredstva, troškove za nepovučena sredstva i ostale troškove.

Korisnik zajma će obezbeđivati sredstva za otplatu zajma u budžetu Republike Srbije.

Član 5

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".