UREDBA

O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE MAĐARSKE O REGULISANJU MALOGRANIČNOG SAOBRAĆAJA LICA

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 8/77)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Mađarske o regulisanju malograničnog saobraćaja lica, potpisan 5. novembra 1975. godine u Budimpešti, u originalu na srpskohrvatskom i mađarskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE MAĐARSKE O REGULISANJU MALOGRANIČNOG SAOBRAĆAJA LICA

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Narodne Republike Mađarske u cilju proširenja dobrosusedskih i prijateljskih odnosa, rukovođene željom da olakšaju putovanja stanovništva nastanjenog duž jugoslovensko-mađarske granice i imajući u vidu da je Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Mađarske o regulisanju malograničnog prometa potpisan u Budimpešti 9. avgusta 1965. potrebno uskladiti s povećanim obimom malograničnog saobraćaja lica i interesima građana strana ugovornica, odlučile su da potpišu Sporazum o malograničnom saobraćaju lica u kom cilju su imenovale svoje opunomoćenike.

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Aleksandra Manetovića, načelnika Uprave za konzularne poslove Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, i

Vlada Narodne Republike Mađarske Dr Jozsefa Németha, načelnika Uprave za konzularne poslove Ministarstva inostranih poslova, koji su se posle izmene punomoćja, koja su nađena u ispravnoj formi, saglasili u sledećem:

Član 1

Pod zonom malograničnog saobraćaja u smislu ovog Sporazuma podrazumeva se teritorija koja se proteže s jedne i druge strane državne granice u dubini od 20 km od granične linije.

Zona malograničnog saobraćaja obuhvata naseljena mesta navedena u prilogu I, koji čini sastavni deo ovog Sporazuma.

Član 2

Odredbama ovog Sporazuma koriste se državljani obe strane ugovornice sa prebivalištem u jednoj od zona malograničnog saobraćaja kada sa svoje teritorije putuju u zonu malograničnog saobraćaja druge strane ugovornice.

Odredbe ovog Sporazuma odnose se i na bračne drugove i maloletnu decu iz prethodnog stava i onda ako im se mesto prebivališta ne nalazi u nekom od mesta navedenih u prilogu I Sporazuma.

Član 3

Prelazak državne granice u malograničnom saobraćaju vrši se bez viza na osnovu propusnice sa fotografijom za prelaženje državne granice izdate od nadležnih organa svake strane ugovornice. Rok važnosti propusnice za prelaženje državne granice određuje se prema propisima strana ugovornica.

Za maloletna lica, koja prema unutrašnjem zakonodavstvu svake strane ugovornice nemaju pravo na ličnu kartu, upisivaće se ime i prezime, kao i datum i mesto rođenja u propusnicu za prelaženje granice jednog od njihovih roditelja ili drugog zakonskog zastupnika. U slučaju da maloletna lica putuju sama, posedovaće propusnicu iz stava 1. ovog člana.

Za grupna putovanja (grupe privrednih, kulturnih, umetničkih, sportskih i drugih organizacija) vođa grupe treba da poseduje propusnicu za prelaženje granice, a ostala lica biće upisana u spisak overen od nadležnog organa.

Propusnica za prelaženje državne granice izdaje se na jednom od jezika naroda Jugoslavije i mađarskom jeziku.

Propusnica za prelaženje državne granice izdaje se sa mađarske strane prema obrascu u prilogu II, a sa jugoslovenske strane prema obrascu u prilogu III; koji čine sastavni deo ovog Sporazuma.

Član 4

Propusnica za prelaženje državne granice daje pravo na 8 redovnih putovanja godišnje i boravak, bez obzira na karakter putovanja, u trajanju do 10 dana za svako putovanje u zoni malograničnog saobraćaja druge strane ugovornice.

U slučaju potrebe (rođenje, sklapanje braka, bolest, smrtni slučaj ili u drugim opravdanim slučajevima) nadležni organi odobravaće i vanredna putovanja korisniku propusnice.

Trajanje boravka može produžiti nadležni organ zemlje boravka najviše još za daljih 20 dana samo u izuzetnim slučajevima (rođenje, sklapanje braka, teža bolest, smrt i sl.).

Član 5

Svaka strana ugovornica ima pravo da svojim građanima uskrati izdavanje ili produženje propusnice za prelaženje državne granice u skladu sa svojim unutrašnjim propisima.

Član 6

Korisnici propusnice jedne strane ugovornice za vreme boravka na teritoriji i druge strane ugovornice, dužni su da se pridržavaju propisa te države i ne mogu se kretati van zone malograničnog saobraćaja.

Svaka strana ugovornica ima pravo da zabrani ulazak ili otkaže boravak na svojoj teritoriji državljaninu druge strane ugovornice koji krši odredbe ovog Sporazuma ili njene unutrašnje propise.

Član 7

U slučaju gubitka, uništenja ili nestanka propusnice na teritoriji druge strane ugovornice, korisnik propusnice je obavezan da to odmah prijavi nadležnom organu zemlje boravka.

U slučajevima iz prethodnog stava nadležni organ izdaje potvrdu s kojom se lice vraća u svoju zemlju.

Kada se pronađe izgubljena propusnica državljanina druge strane ugovornice, nadležni organ će istu u što kraćem roku vratiti na graničnom prelazu organu druge strane ugovornice.

Član 8

Korisnici propusnice za prelaženje državne granice svake strane ugovornice mogu da prelaze na teritoriju druge strane ugovornice preko graničnih prelaza otvorenih za međunarodni saobraćaj putnika i preko graničnih prelaza za malogranični saobraćaj lica, pešice, ili ma kojim prevoznim sredstvom, osim zaprežnih vozila.

Prelaženje granice preko graničnih prelaza za malogranični saobraćaj obavlja se u vreme koje saglasno odrede nadležni organi strana ugovornica.

Lica koja prelaze granicu u okviru malograničnog saobraćaja podležu kontroli graničnih organa.

Član 9

Učesnici u malograničnom saobraćaju lica mogu unositi i iznositi bez uvoznih i izvoznih dozvola bez plaćanja carine i drugih dažbina.

Dva kg namirnica, dva litra vina, 0,5 litra žestokih pića i 200 komada cigareta, kao i poklone do ukupne vrednosti 200 dinara odnosno 300 forinti, a koji nisu namenjeni prometu, izuzev čistog alkohola i ostalih alkoholnih pića.

Predmete koji služe ličnim potrebama za vreme putovanja i boravka u zoni malograničnog saobraćaja druge strane ugovornice, kao i prevozna sredstva, mogu se unositi i iznositi bez uvoznih i izvoznih dozvola, bez plaćanja carine i drugih dažbina, pod uslovom da se isti vrate u zemlju iz koje su izneti.

Kod iznošenja i unošenja sredstava plaćanja, deviza, plemenitih metala, dragog kamenja, umetničkih predmeta kao i predmeta koji imaju arheološku, istorijsku, muzejsku, etnografsku, kulturnu ili naučnu vrednost, svaka strana ugovornica primenjuje svoje unutrašnje propise.

Član 10

U slučaju pojave zaraznih bolesti ljudi, životinja i bilja u zoni malograničnog saobraćaja lica, jedne strane ugovornice, prolaženje granice se može privremeno obustaviti.

Strana ugovornica koja primeni meru iz prethodnog stava o tome će diplomatskim putem odmah obavestiti drugu stranu ugovornicu.

O obustavi primenjene mere iz stava 1. ovog člana, strana ugovornica, koja je meru primenila, diplomatskim putem će najkasnije 24 časa pre obustave mere, obavestiti drugu stranu ugovornicu.

Član 11

U cilju obezbeđenja pravilne primene ovog Sporazuma osniva se Stalna mešovita jugoslovensko-mađarska komisija (u daljem tekstu: Mešovita komisija), koja se sastoji iz dva dela, a u svakom delu predsednik i dva člana.

O imenu predsednika strane ugovornice međusobno se obaveštavaju diplomatskim putem.

Nešovita komisija u svome radu može koristiti i stručnjake.

Mešovita komisija se sastaje po potrebi, naizmenično u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Narodnoj Republici Mađarskoj, a na inicijativu predsednika jednog dela Mešovite komisije.

Mešovita komisija ima kao osnovni zadatak da se stara o sprovođenju ovog Sporazuma, razmatra i rešava pitanja koja će se javljati tokom njegove primene, daje predloge vladama strana ugovornica za poboljšanje i proširivanje malograničnog saobraćaja, predlaže otvaranje prelaza za malogranični saobraćaj i vreme rada na ovim prelazima, kao i da po potrebi daje predloge za izmene i dopune ovog Sporazuma.

Mešovita komisija donosi odluke jednoglasno.

Na svojim zasedanjima Mešovita komisija sačinjava zapisnike na jednom od jezika naroda Jugoslavije i mađarskom jeziku koji podležu odobrenju nadležnih organa strana ugovornica.

Mešovita komisija na prvom zasedanju donosi Pravilnik o svom radu.

Član 12

Sporazum stupa na snagu 30 dana posle uzajamnog saopštenja diplomatskim putem strana ugovornica da je odobren od njihovih vlada.

Sporazum ostaje na snazi pet godina. Po isteku toga roka važnost Sporazuma se produžava iz godine u godinu sve dok jedna od strana ugovornica šest meseci pre isteka roka važnosti ne otkaže.

Član 13

Propusnice izdate na osnovu Sporazuma između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Mađarske o regulisanju malograničnog prometa zaključen u Budimpešti 9. avgusta 1965. godine važe do isteka njihovog roka.

Izdavanja propusnice na osnovu člana 3. ovog Sporazuma otpočeće 30 dana nakon njegovog stupanja na snagu.

Član 14

Stupanjem na snagu ovog Sporazuma prestaje da važi Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Mađarske o regulisanju malograničnog prometa zaključen u Budimpešti 9. avgusta 1965. godine.

Sačinjeno u Budimpešti 5. novembra 1975. godine u dva originalna primerka svaki na srpskohrvatskom i mađarskom jeziku. Oba teksta su jednako punovažna.

 

U ime
Vlade Socijalističke
Federativne Republike
Jugoslavije,

 

U ime
Vlade Narodne
Republike Mađarske,

Aleksandar Manetović, s. r.

 

Dr Jozsef Nemeth, s. r.

 

Prilog I

Naseljena mesta koja ulaze u zonu malograničnog saobraćaja

 

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Socijalistička Republika Slovenija

Opština Murska Sobota

Andrijanci

Dol Slaveči

Andrejci

Domajinci

Bakovci

Domanjševci

Beltinci

Fikšinci

Berkovci

Filovci

Beznovci

Fokovci

Bogojina

Gančani

Bodonci

Gederovci

Bokrači

Gerlinci

Boreča

Gorica

Borejci

G. Petrovci

Bratonci

G. Slaveči

Brezovci

Gradišče

Budinci

G. Črnci

Bukovnica

Grad

Cankova

Hodoš

Čepinci

Ivanci

Čikeška Vas

Ivanovci

Černelavci

Ivanjševci

Dankovci

Ižakovci

Dolenci

Jurij

Dokležovje

Kančevci

Dolić

Korovi

Dolina

Košarovoi

Kovačevci

Peskovci

Krajna

Pordašinci

Krašči

Poznanovci

Kramarovci

Predanovci

Križevci II

Polana

Krnci

Prosečka Vas

Krplivnik

Prosenjakovci

Kruplivnik

Puconci

Kupušinci

Puževci

Krog

Petanjci

Kukeč

Radovci

Kuštanovci

Rakičan

Kuzma

Rankovci

Lipa

Ratkovci

Lipovci

Rogašovci

Lončarovci

Ropoča

Lucova

Satahovci

Lukačevci

Sebeborci

Lemerje

Selo

Mačkovci

Serdica

Markovci

Sodišinci

Markiševci

Sotina

Martinje

Središče

Martjanci

Stanjevci

Matjaševci

Strukovci

Melinci

Suhi Vrh

Mlajtinci

Šalmenci

Moravci

Šalovci

Motovilci

Šulinci

Mošćanci

Tišina

Motvarjevci

Tešanovci

Murska Sobota

Topolovci

M. Črnci

Trdkova

M. Petrovci

Tropovci

Nemčavci

Vadarci

Neradnovci

Vaneča

Noršinci

Večeslavci

Nuskova

Veščica

Ocinje

Vanča Vas

Otovci

Vidonci

Panovci

Vučja Gomila

Pečarovci

Zenkovci

Pertoča

Ženavlje

Opština Lendava

Bamuta

Kot

Benica

Lendava

Brezovica

Lend Gorice

Čentiba

Mala Polana

Čentibske Gorice

Mostje

Črenšovci

Nedeljica

Dobrovnik

Odranci

Dolga Vas

Petiševci

Dolgovaške Gorice

Pince

Dolina

Pince Marof

Dol Bistrica

Radmozžanci

Dol Lakoš

Renkovci

Gaberje

Sr. Bistrica

Genterovci

Srehovci

Gomilice

Trimlini

Gor Bistrica

Trnje

Gor Lakoš

Turnišče

Hotiza

Vel. Polana

Hamovci

Žiški

Kapca

Žitkovci

Kobilje

 

Opština Ljutomer

Banovci

Grlava

Babinci

Iljaševci

Boreci

Kopriva

Bunčani

Krapje

Cven

Križevci

Gibina

Krištanci

Globoka

Ljutomer

Lukavci

Rinčetova Graba

Mota

Stara Nova Vas

Nunska Graba

Šafarsko

Noršinci

Stročje Vas

Presika

Šalinci

Pristava

Šprinc

Podgrađe

Veržej

Razkrižje

Veščica

Socijalistička Republika Hrvatska

Opština Čakovec

Banfi

Marija na Muri

Belica

Marof

Brezovec

Martina na Muri

Brezje

Merhatovec

Bukovec

Mihovljan

Cirkovljan

Miklavec

Čakovec

Mursko Središće

Čehovec

Nedelišće

Čestijanec

Novakovec

Čukovec

Novo Selo Rok

Dekapovac

Okrugli Vrh

Domašinec

Oporovec

Donji Pustakovec

Orehovica

Donji Hrašćan

Otok

Donji Kraljevac

Peklenica

Donji Mihaljevac

Palovec

Donji Vidovec

Palinovec

Donja Dubrava

Plešivica

Dragoslavec

Podbrest

Dravski Križ

Podturen

Draškovec

Pleškovec

Držimurec

Praporčan

Dunjkovac

Prelog

Ferketinec

Pretetinec

Franovec

Pribislavec

Goričan

Savska Ves

Gornji Kraljevac

Selnica

Gornji Mihaljevac

Sivica

Gornji Zebanec

Slakovec

Grabrovnik

Strahoninec

Gradišćak

Strelec

Grkaveščak

Šenkovec

Hemuševec

Štefanec

Hodošan

Štrigova

Hlapičina

Štrukovec

Ivanovec

Totvec

Jalšovec

Tupkovec

Juraj u Trnju

Turčišće

Jurovec

Vratišinec

Kapelščak

Vrhovljan

Koncovčak

Vučetinec

Kotoriba

Vugrišinec

Knezovec

Vukanovec

Krištanovec

Vularija

Križovec

Zasadbreg

Lapšina

Zaveščak

Lopatinec

Zebanec

Mačkovec

Žabnik

Mala Subotica

Željezna Gora

Mali Mihaljevac

Žiškovec

Opština Koprivnica

Antolovec

Glogovac

Bakovčica

Gola

Borovljani

Goričko

Botinevec

Gorica

Botovo

Gotalovo

Cvetkovec

Grbaševac

Delovi

Herešin

Drnje

Hlebine

Đelekovec

Imbriovec

Gabajeva Greda

Jagnjedovac

Javorovac

Peteranec

Jeduševac

Podravska Selnica

Koledinec

Plavšinac

Komatnica

Poravska Subotica

Koprivnica

Pustakovec

Koprivnički Bregi

Reka

Koprivnički Ivanec

Rasinja

Kunovec

Sigetec

Kunovec Breg

Srdinac

Kutnjak

Štaglinec

Kuzminec

Torčec

Legred

Veliki Otok

Mali Otok

Vlaislav

Novačka

Vojvodinec

Novigrad Podravski

Zablatje

Otočka

 

Opština Đurđevac

Ana

Mihaljanec

Batinske

Molve

Brodić

Molve Grede

Budančevica

Molve Ledine

Vudrovac

Otrovanec

Čepolovac

Pitomača

Dinjevac

Prugovac

Drenovica

Repaš

Đurđevac

Sedlarica

Ferdinandovac

Sesvete Podravske

Gornja Šuma

Sirova Katalena

Grabovnica

Stari Gradac

Hampovica

Starogradski Marof

Kalinovac

Suha Katalena

Kladare

Šemovci

Kozarevac

Turnašica

Kloštar Podravski

Velika Črešnjevica

Križnica

Virje

Lepa Greda

Ždala

Mala Črešnjevica

Mekiš

Medvedička

Crnac

Mičetinac

 

Opština Virovitica

Ada Lukačka

Neteča

Bačevac

Nova Brezovica

Bjeljevina

Nova Cabuna

Borova Suhopoljska

Nova Gradina

Brezik

Novi Bogdanovac

Brezovo Polje Lukačko

Novi Budakovac

Budanica

Novi Gradac

Budrovac Lukački

Novo Obilićevo

Bukova

Okrugljača

Bušetina

Orešac

Cabuna

Ovčara Suhopoljska

Detkovac

Pepelana

Dijelke

Pčelić

Dvorska

Rezovac

Dugo Selo Lukačko

Rit

Gačište

Rodin Potok

Gornje Bazije

Rogovac

Jugovo Polje

Rušani

Kapan

Sokolac Podravski

Kapela Dvor

Stara Brezovica

Karađorđev Gradinak

Stari Budakovac

Katinka

Suhopolje

Korije

Špišič Bukovica

Lanka - Leševo

Terezino Polje

Lozan

Trnava Cabunska

Lug Gradinski

Turanovac

Lukač

Virovitica

Majkovac Podravski

Vukosavljevica

Mala Trapinska

Zrin Lukački

Miljanovićevo

Žirosavlje

Mitrovica Gradinska

Žlebine

Naudovac

Žubarica

Opština Podravska Slatina

Aleksandrovac

Kozice

Bakić

Lipovac

Bistrica

Lukavac

Bjelakovac

Mačkovac

Breznik

Medinci

Ciganka

Mileuš

Čađavica

Miljevci

Čađavički Lug

Nova Bukovica

Čomborje

Novaki

Donja Bukovica

Neskovci

Donje Bazije

Pecka

Donje Kusenje

Petrovac

Donji Meljani

Podravska Slatina

Dobrović

Radesavci

Dubrava Noskovačka

Senkovac

Đurin Lug

Sladojevci

Golenić

Slana Voda

Gornji Miholjac

Sopje

Gornje Predrijevo

Starin

Gornje Viljevo

Šaševo

Grabić

Španat

Greda Sopjanska

Vaška

Hum Varoš

Višnjica

Ilmin Dvor

Vranješevci

Ivanbrijeg

Zvonimirovac

Kapinci

 

Opština Donji Miholjac

Beničanci

Krunoslavlje

Blanje Badkovac

Kućanci

Bočkinci

Kunišinci

Brezovica

Lacići

Cret Viljevski

Malinovac

Čamagajevci

Marijanci

Črnkovci

Marjanski Ivanovci

Donje Viljevo

Miholjački Poreč

Donji Miholjac

Moslovački Krčenik

Đurađ

Moslovački Martinci

Gezinci

Orešnjak

Gložđe

Podravska Moslavina

Golipci

Podravski Podgajci

Kabalna

Radikovci

Kapelna

Rakitovica

Karlovac

Šljivoševci

Opština Valpovo

Belišće

Nard

Bistrinci

Novaki

Bizovac

Petrijevci

Bocanjevci

Samatovci

Cret

Satnica

Gat

Šag

Gorica Valpovačka

Tiborjanci

Harkanovci

Valpovo

Ivanovci

Veliškovci

Kitišanci

Vinogradci

Ladimirevci

Zelčin

Marjančaci

 

Opština Beli Manastir

Baranjsko Petrovo Selo

Brandin Vrh

Batina

Grabovac

Beli Manastir

Jagodnjak

Bilje

Jasenovac

Bolman

Kamenac

Branjina

Karanac

Brestovac

Karanac Pustara

Čeminac

Kneževi Vinogradi

Darda

Kneževo

Draž

Kotlina

Duboševica

Kopacevo

Gajić

Kozarac

Kozjak

Sandaraž Pustara

Lanka

Sokolovac

Luč

Suza

Lug

Šećerana Branjin Vrh

Majške Međe

Širice

Mirkovac

Švajcernica

Novi Bezdan

Šumarina

Novi Bolman

Tikveš

Novi Čeminac

Topolje

Novo Nevesinje

Torjanci

Petlovac

Uglješ

Pjeskovi Pustara

Vardarac

Podolje

Zeleno Polje

Podunavlje

Zlatna Greda

Popovac

Zmajevac

Opština Osijek

Josipovac

Osijek

Socijalistička Republika Srbija

Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina

Opština Sombor

Bački Breg

Aleksa Šantić

Kolut

Svetozar Miletić

Bezdan

Sombor

Bački Monoštor

Čonoplja

Rastina

Nenadić

Gakovo

Rančevo

Kruševlje

Obzir

Riđica

Belić

Stanišić

 

Opština Subotica

Bački Vinogradi

Mala Bosna

Hajdukovo

Mađarski Salaši

Palić

Subotica

Rata

Bikovo

Šupljak

Mišićevo

Bajmok

Gabrić

Čikerija

Naumovićevo

Donji Tavankut

Stari Žednik

Gornji Tavankut

Verušić

Kelebija

 

Opština Bačka Topola

Pačir

Stara Moravica

Opština Kanjiža

Horgoš

Mali Pesak

Martonoš

Velebit

Kanjiža

Totovo Selo

Nadrljan

Orom

Trešnjevac

Doline

Male Pijace

 

Opština Novi Kneževac

Đala

Majdan

Krstur

Banatsko Aranđelovo

Novi Kneževac

Podlokanj

Rabe

 

Opština Čoka

Vrbnica

Crna Bara

Sanad

Čoka

 

Sa teritorije Narodne Republike Mađarske

Županija Baranja

Grad Mohacs

Okolina grada Mohacsa

Homorud

Kolked

Srez Mohacs

Babarc

Liptod

Bar

Majs

Bezedek

Mariakemend

Boly

Monyorod

Borjad

Nagybudmer

Dunafalva

Nagynyarad

Dunaszekcso

Pocsa

Erdosmarok

Sarok

Gorcsonydoboka

Somberek

Himeshaza

Szederkeny

Ivandarda

Szekelyszabar

Kisbudmer

Tottos

Kisnyarad

Udvar

Lanycsok

Versend

Lippo

 

Srez Pecs

Ata

Pecsdevecser

Baksa

Regenye

Belvardgyula

Siklosbodony

Bosta

Sumony

Gorcsony

Szalanta

Gyongyfa

Szilvas

Kisder

Szoke

Kiskassa

Tengeri

Kistotfalu

Teseny

Nemeti

Ujpetre

Ocsard

Vokany

Srez Siklos

Adorjas

Gordisa

Alsoszentmarton

Harkany

Babarcszolos

Hegyszentmarton

Baranyahidveg

Hirics

Beremend

Illocska

Besence

Ipacsfa

Bisse

Ivanbattyan

Bogadmindszent

Kakics

Bogdasa

Kasad

Cun

Kemse

Csarnota

Kemes

Csanyoszro

Kisasszonyfa

Diosviszlo

Kisharkany

Dravacsehi

Kisjakabfalva

Dravacspely

Kislipo

Dravafok

Kisszentmarton

Dravaivanyi

Kistapolca

Dravakeresztur

Koros

Dravapalkonya

Kovacshida

Dravapiski

Lapancsa

Dravaszabolcs

Luzsok

Drava szerdahely

Magyarboly

Dravasztara

Magyarmecske

Egyhazasharaszti

Magyartelek

Felsoszentmarton

Markoc

Gare

Marocsa

Gilvanfa

Matty

Marfa

Sellye

Mariagyud

Siklos

Monosokor

Siklosangyfalu

Nagyharsany

Sosvertike

Nagytotfalu

Szaporca

Okorag

Szava

Old

Terehegy

Ozdfalu

Tesenfa

Palkony

Turony

Paprad

Vajszlo

Pisko

Vejti

Radfalva

Villany

Revfalu

Villanykovesd

Samod

Zalata

Srez Szigetvar

Burus

Nagydobsza

Endroc

Nemeske

Dencshaza

Pettend

Gyongyosmllek

Szoreny

Ketujfalu

Teklafalu

Kisdobsza

Totszentgyörgy

Kistamasi

Varad

Merenye

Zador

Molvany

 

Županija Bacs-Kiskun

Grad Baja

Srez Baja

Bacsalmas

Gara

Bacsbokod

Hercegszanto

Bacsborsod

Katymar

Bacszentgyorgy

Madaras

Batmonostor

Matetelke

Gsatalja

Nagybarcska

Davod

Tatahaza

Felsoszentivan

Vaskut

Srez Kiskunhalas

Balotaszallas

Kunbaja

Bacsszollos

Melykut

Csikeria Kelebia

Tompa

Kisszallas

 

Županija Csongrad

Szeged županijski grad

grad Mako

Srez Mako

Ferencszallas

Klarafalva

Kiszombor

Maroslelle

Srez Szeged

Asotthalom

Ruzsa

Bordany

Sandorfalva

Deszk

Szatymaz

Domaszek

Tiszasziget

Kubekhaza

Ujszentivan

Morahalom

Ulles

Ottomós

Zakanyszek

Pusztamerges

Zsombo

Rószke

 

Županija Somogy

Grad Nagyatad

Srez Barcs

Babocsa

Kalmancsa

Barcs

Komlosd

Belavar

Lakocsa

Bolho

Peterhida

Csokonyvisonta

Potony

Darany

Rinyaujlak

Dravagardony

Rinyaujnep

Dravaszentes

Somogyaracs

Dravatamasi

Somogytarnoca

Heresznye

Szentborbas

Homokszentgyórgy

Szulok

Istvandi

Totujfalu

Kastelyosdombo

Vizvar

Srez Nagyatad

Bakhaza

Otvöskenyi

Berzence

Poganyszentpeter

Bolhas

Porrog

Csurgo

Porrogszentkiraly

Csurgonagymarton

Porrogszentpal

Gorgeteg

Rinyaszentkiraly

Gyekenyes

Somogybukkosd

Haromfa

Somogycsicso

Iharos

Somogyszob

Iharosbereny

Somogyudvarhely

Kuntelep

Szenta

Labod

Tarany

Ortilos

Zakany

Županija Vas

Srez Kormend

Alsoszolnok

Magyarszombatfa

Apatisvanfalva

Mariaujfalu

Bajansenye

Nagyrakos

Csakanydoroszlo

Nemesmedves

Csorotnek

Orfalu

Farkasfa

Orimagyarosd

Felsojanonsfa

Oriszentpeter

Felsomarac

Pankasz

Felsoszolnök

Rabafusez

Gasztony

Rabagyarmat

Godorhaza

Rabatotflau

Hegyhatszentjakab

Ratot

Hegyhatszentmarton

Ronok

Ispank

Szaknyer

Ivanc

Szankonyfalu

Jakabhaza

Szalafó

Kercaszomor

Szatta

Kerkaskapolna

Szentgothard

Ketvolgy

Szoce

Kisrakos

Vasszentmihaly

Kondorfa

Velemer

Magyarlak

Viszak

Županija Zala

Grad Nagykanizsa

Srez Lenti

Alsoszenterzsebet

Bazakerettye

Baglad

Belsosard

Barszentmihalyfa

Csertalakos

Cseszterg

Lovaszi

Csomoder

Magyarfold

Csornyefold

Maroc

Dobri

Mahomfa

Domefolde

Marokfold

Felsoszenterzsebet

Mikekaracsonyfa

Gaborjanhaza

Muraratka

Gosztola

Nemesnep

Gutorfolde

Nova

Hernyek

Ortahaza

Iklobdordocse

Paka

Kalocfa

Porszombat

Kanyavar

Pordefoldes

Kerekabardbas

Pusztaapati

Kerekfalva

Ramocsa

Kerekakutas

Rcsznek

Karakaszentkiraly

Redics

Kerekateskand

Szentgyorgyvolgy

Kiscsehi

Szentmargitfalva

Kissziget

Szentpeterfolde

Kozmadombja

Szencsisziget

Kulsosard

Szijartohaza

Lasztonya

Szilvagy

Lendvadedes

Tormafolde

Lendvajakabfa

Tornyiszentmiklos

Lenti

Zalabaksa

Lentikapolna

Zalaszombatfa

Lentiszombathely

Zebecke

Lispenszentadorjan

 

Srez Nagykanizsa

Bagola

Molnari

Bajcsa

Murakeresztur

Banokszentgyörgy

Oltarc

Becsehely

Patro

Belezna

Petrivente

Bocska

Pustamagyarod

Borsfa

Rigyac

Bucsuta

Semjenhaza

Eszteregnye

Sormas

Fityehaz

Surd

Puzvolgy

Szentliszlo

Homokkomarom

Szepetnek

Hosszuvolgy

Totszentmarton

Kistolmacs

Totszerdahely

Letenye

Valkonya

Liszo

Varfolde

Magyarszentmiklos

Zajk

Srez Zalaegerszeg

Csóde

Zalalovó

 

Prilog II

Propusnica za prelaženje preko granice

1 strana (korica)

NARODNA REPUBLIKA MAĐARSKA
GRB

PROPUSNICA ZA PRELAŽENJE PREKO GRANICE

Broj _______________

Malogranični saobraćaj između Narodne Republike Mađarske i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

 

2 strana (unutrašnja strana korica)

UPUTSTVO

(obaveštenja svojim državljanima o upotrebi propusnica za prelaženje preko granice)

 

3 strana

Ime 

 

Datum i mesto rođenja 

 

Mesto stalnog boravka 

 

Visina, boja očiju, boja kose 

 

Deca ispod 14 godina koja putuju zajedno sa korisnikom propusnice

Ime dece - 

 

Dan, mesec i godina rođenja 

 

 

4 strana

Važi do 

 

Mesto i datum izdavanja 

 

 

 

MP

 

 

 

potpis

 

Važnost se podrazumeva do 

 

Mesto i datum produžavanja 

 

 

 

MP

 

 

 

potpis

 

5 strana

 

5 X 6 cm fotografija lica

 

 

 

 

 

svojeručni potpis korisnika propusnice

 

6, 7 i 8 strana

Vanredna putovanja

 

9 do 20 strana

Overa prelaska granice

 

21 do 24 strana

Službena zabeleška i produžavanje boravka

 

 

Prilog III

Propusnica
Za prelaženje jugoslovensko-mađarske granice u malograničnom saobraćaju lica

Strana 1

Naziv i grb države

PROPUSNICA
Za prelaženje jugoslovensko-mađarske granice u malograničnom saobraćaju lica

Oznaka serije i broj 

 

 

Strana 2

Fotografija 3 x 4 cm
Suvi žig
Svojeručni potpis

Ova propusnica za prelaženje granice u malograničnom saobraćaju lica važi 2 godine

Datum i mesto izdavanja 

 

 

 

MP

 

 

 

potpis

 

Strana 3

Prezime i ime 

 

Dan, mesec i godina rođenja 

 

Mesto rođenja 

 

Mesto prebivališta 

 

Maloletna lica 

 

(Prezime, ime, datum, godina i mesto rođenja)

 
 
 

Strana 4 i 5

Produžavanje propusnice

Važnost propusnice produžava se do 

 

 

 

MP

 

 

 

potpis

 

Strana 6 i 7

Produžavanje boravka

Boravak se produžava

 

Boravak se produžava

od 

 

 do 

 

 

od 

 

 do 

 
     

 

 

 

Potpis

 

Potpis

 

Strana 8 do 18

Stranice za stavljanje pečata o prelaženju granice

 

Strana 19 i 20

Vanredna putovanja

 

Strana 21, 22 i 23

Zabeleška službenih organa

 

Strana 24

Napomene korisniku propusnice

Korisnik ove propusnice može prelaziti granicu na teritoriju druge države preko graničnih prelaza otvorenih za međunarodni i za malogranični saobraćaj i kretati se u zoni od 20 km.

Korisnik propusnice ima pravo na osam redovnih putovanja godišnje.

U slučaju potrebe (rođenje, sklapanje braka, bolest, smrtni slučaji ili u drugim opravdanim slučajevima) nadležni organ odobriće i vanredna putovanja korisniku propusnice za prelaženje granice.

Dužina boravka u zoni malograničnog saobraćaja na teritoriji druge države je 10 dana za svako putovanje a u izuzetnim slučajevima, (rođenje, sklapanje braka, bolest, smrt i sl.) boravak se može produžiti kod nadležnih organa zemlje boravka najviše još za daljih 20 dana.

Korisnik propusnice dužan je da se pridržava propisa države na čijoj teritoriji boravi.

Povreda odredaba Sporazuma o regulisanju malograničnog saobraćaja povlači isključenje iz malograničnog prometa.

U slučaju gubljenja, nestanka ili uništenja propusnice za prelaženje granice na teritoriji druge države, korisnik je dužan da to domah prijavi nadležnom organu unutrašnjih poslova države boravka, koji izdaje potvrdu s kojom se lice vraća u zemlju.

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".