UREDBA

O NAČINU IZRADE I DONOŠENJU TEHNIČKIH PROPISA I REGISTRU TIH PROPISA

("Sl. list SCG", br. 17/2006)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se način izrade i donošenje tehničkih propisa, način vođenja evidencije tehničkih propisa u postupku izrade i sadržina i način vođenja registra donesenih i objavljenih tehničkih propisa.

Član 2

Pod tehničkim propisima, u smislu ove uredbe, podrazumevaju se pravilnici o tehničkim zahtevima za proizvode, procese i usluge, pravilnici o kvalitetu i drugim zahtevima za poljoprivredne i prehrambene proizvode, pravilnici o kvalitetu i drugim zahtevima za druge pojedinačne proizvode, odnosno grupe proizvoda i pravilnici o homologaciji za vozila, opremu i delove vozila (u daljem tekstu: tehnički propisi).

Pravilnike iz stava 1. ovog člana donosi ministar za unutrašnje ekonomske odnose (u daljem tekstu: ministar).

Član 3

Tehnički propisi se izrađuju i donose u skladu sa principima utvrđenim u članu 4. Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti proizvoda s propisanim zahtevima (u daljem tekstu: Zakon) i preuzetim obavezama iz bilateralnih i multilateralnih sporazuma o sprečavanju i otklanjanju prepreka u međunarodnoj trgovini, i u slučajevima kada je to potrebno, radi usklađivanja tehničkih propisa s tehničkim propisima Evropske unije i tehničkim propisima u okviru međunarodnih ugovora koji obavezuju Srbiju i Crnu Goru, kao i u skladu sa potrebama privrede država članica.

Pri izradi tehničkih propisa mogu se koristiti standardi i tehnički propisi drugih država, odnosno odgovarajući delovi tih standarda i tehničkih propisa, osim kada je to neefikasno i neodgovarajuće, kao i naučna dostignuća, znanja i praksa.

Član 4

Tehnički propis izrađuje Ministarstvo za unutrašnje ekonomske odnose (u daljem tekstu: ministarstvo), u saradnji sa nadležnim ministarstvima država članica u čiji delokrug spada materija koju treba urediti tehničkim propisom.

Član 5

Predlog za donošenje tehničkog propisa mogu ministarstvu podneti zainteresovani organi, organizacije i druga pravna i fizička lica. Predlog se podnosi u pisanoj formi sa obrazloženjem koje sadrži elemente na osnovu kojih je moguće oceniti osnovanost, odnosno opravdanost predloga.

Po prijemu predloga iz stava 1. ovog člana ministarstvo ceni da li su ispunjeni uslovi iz člana 5. Zakona, radi pristupanja izradi tehničkog propisa, i o svom stavu obaveštava podnosioca predloga u roku od 30 dana od dana prijema predloga.

Član 6

Pre pristupanja izradi tehničkog propisa ministarstvo će zatražiti obaveštenje od Instituta za standardizaciju Srbije i Crne Gore o postojanju odgovarajućeg srpsko-crnogorskog standarda, odnosno da li predstoji njegovo donošenje, kao i obaveštenje o postojanju odgovarajućeg evropskog ili međunarodnog standarda iz oblasti koja treba da se uredi tehničkim propisom, kao i druge podatke koji takođe čine osnovu za izradu tehničkog propisa.

Član 7

Ministar rešenjem obrazuje radnu grupu za izradu tehničkog propisa koju pored predstavnika ministarstva čine naučni radnici i stručnjaci iz oblasti za koju se donosi tehnički propis i predstavnici koje predlažu nadležna ministarstva država članica.

Radnom grupom rukovodi predstavnik ministarstva.

Član 8

Radna grupa priprema nacrt tehničkog propisa.

Nacrt tehničkog propisa ministarstvo dostavlja na mišljenje zainteresovanim organima, organizacijama i drugim pravnim i fizičkim licima, a njegov naziv, kratak sadržaj, rok za dostavljanje primedaba i predloga, kao i podatak o tome kako se nacrt tehničkog propisa može pribaviti, objavljuje na svom veb-sajtu i veb-sajtu privrednih komora država članica.

Rok iz stava 2. ovog člana ne može biti kraći od 60 dana od dana objave na veb-sajtu, osim ako to nalažu razlozi za zaštitu života, zdravlja i bezbednosti kao i zaštitu drugih javnih interesa.

Član 9

Po isteku roka za dostavljanje primedaba i predloga na nacrt tehničkog propisa, radna grupa razmatra dostavljene primedbe i predloge i zauzima stav o njima.

Ministarstvo će, na zahtev podnosioca primedaba i predloga, dostaviti kratko obrazloženje o razlozima neprihvatanja primedaba i predloga.

Član 10

Tehnički propis objavljuje se u "Službenom listu SCG".

Član 11

Ministarstvo vodi evidenciju o tehničkim propisima u postupku izrade, koja sadrži naziv nacrta tehničkog propisa, njegov registarski broj, kratak sadržaj i oznaku srpsko-crnogorskog standarda ili srodnog dokumenta na koje se propis poziva.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži i podatke o srpsko-crnogorskim standardima i srodnim dokumentima, evropskim i međunarodnim standardima, tehničkim propisima Evropske unije i drugim propisima koji su korišćeni za izradu tehničkog propisa.

Član 12

Ministarstvo vodi Registar tehničkih propisa, koji sadrži:

1) naziv tehničkog propisa;

2) registarski broj tehničkog propisa;

3) kratak sadržaj tehničkog propisa sa naznakom proizvoda na koje se propis odnosi;

4) spisak srpsko-crnogorskih standarda na koji se poziva tehnički propis ili spisak srpsko-crnogorskih standarda i srodnih dokumenata, evropskih i međunarodnih standarda, tehničkih propisa Evropske unije i drugih propisa koji su korišćeni za izradu tehničkog propisa;

5) datum objavljivanja tehničkog propisa;

6) datum stupanja na snagu tehničkog propisa;

7) broj "Službenog lista SCG" u kome je tehnički propis objavljen;

8) datum prestanka njegovog važenja.

U Registar iz stava 1. ovog člana upisuju se izmene i dopune tehničkog propisa, sa naznakom datuma objavljivanja, datuma stupanja na snagu i brojem "Službenog lista SCG" u kome su objavljene.

Član 13

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o načinu izrade i donošenja tehničkih propisa i vođenja registra tih propisa ("Službeni list SRJ", br. 4/97).

Član 14

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".