UREDBA
O PLATAMA I DRUGIM NOVČANIM PRIMANJIMA PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE I CRNE GORE, OSOBLJA CIVILNE ZAŠTITE I ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE SAVETA MINISTARA ZA VREME UČEŠĆA U MIROVNIM OPERACIJAMA I DRUGIM AKTIVNOSTIMA U INOSTRANSTVU

("Sl. list SCG", br. 32/2005 i 17/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom propisuju se osnovi i merila za utvrđivanje plate i drugih novčanih primanja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Vojska), osoblja civilne zaštite i zaposlenih u organima uprave Saveta ministara (u daljem tekstu: osoblje civilne zaštite i zaposleni), za vreme učešća u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu (u daljem tekstu: mirovne operacije).

Član 2

Plata profesionalnih pripadnika Vojske (profesionalni vojnici i civilna lica na službi u Vojsci), za vreme službe u mirovnim operacijama određuje se u koeficijentima i sastoji se od:

1) plate zavisno od čina, za profesionalne vojnike;

2) plate određene prema grupama radnih mesta, za civilna lica na službi u Vojsci (u daljem tekstu: civilna lica u Vojsci), i

3) drugih novčanih primanja.

Član 3

Na osoblje civilne zaštite i zaposlene, primenjuju se odredbe ove uredbe koje se odnose na civilna lica u Vojsci.

II PLATE PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE

Član 4

Profesionalnom vojniku zavisno od čina koji ima određuje se plata (u daljem tekstu: osnovna plata) u koeficijentima, i to:

1) general-major i kontraadmiral

7,50

2) pukovnik i kapetan bojnog broda

7,00

3) potpukovnik i kapetan fregate

6,50

4) major i kapetan korvete

6,00

5) kapetan I klase i poručnik brojnog broda

5,50

6) kapetan i poručnik fregate

4,50

7) poručnik i poručnik korvete

3,50

8) potporučnik

3,00

9) zastavnik I klase

2,80

10) zastavnik

2,70

11) stariji vodnik I klase

2,60

12) stariji vodnik

2,50

13) vodnik I klase

2,40

14) vodnik

2,30

15) mlađi vodnik

2,10

16) desetar

2,00

17) razvodnik

1,90

Član 5

Civilnim licima u Vojsci, zavisno od zadataka i poslova koje izvršavaju za vreme službe u mirovnim operacijama, plata se određuje prema grupama radnih mesta civilnih lica u Vojsci, utvrđenih aktima o unutrašnjoj organizaciji (u daljem tekstu: osnovna plata) u koeficijentima, i to:

Grupe radnih mesta

Koeficijent

I grupa

7,20

II grupa

6,70

III grupa

5,90

IV grupa

4,50

V grupa

3,00

VI grupa

2,80

VII grupa

2,70

VIII grupa

2.60

IX grupa

2,50

X grupa

2,40

XI grupa

2,00

XII grupa

1,90

XIII i XIV grupa

1,80

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, civilnom licu u Vojsci koje je za vreme službe u mirovnim operacijama raspoređeno na mesto rukovodioca civilnog dela operacije, a koje je po rangu izjednačeno sa rangom komandanta vojnog dela operacije, osnovna plata određuje se u visini osnovne plate prema činu profesionalnog vojnika - komandanta vojnog dela operacije.

III DRUGA NOVČANA PRIMANJA

Član 6

Profesionalnom pripadniku Vojske osnovna plata uvećava se za sledeća novčana primanja (u daljem tekstu: dodatak):

1) dodatak za komandne i štabne dužnosti;

2) dodatak za specifičnu dužnost;

3) dodatak za rizik u službi, i

4) dodatak za geografske i klimatske uslove.

Član 7

Profesionalnom pripadniku Vojske koji vrši komandnu dužnost u jedinici - ustanovi Vojske angažovanoj u mirovnoj operaciji (komandant, komandir ili na drugoj komandnoj ili rukovodećoj dužnosti), u čijem sastavu je najmanje deset pripadnika Vojske, određuje se dodatak uvećanjem koeficijenta osnovne plate za 0,40, a za njegovog zamenika - za 0,20.

Profesionalnom pripadniku Vojske koji obavlja štabne dužnosti u multinacionalnim sastavima i komandama pripada dodatak koji se određuje uvećanjem koeficijenta osnovne plate za 0,30.

Član 8

Profesionalnom pripadniku Vojske koji vrši određenu specifičnu dužnost u jedinici - ustanovi Vojske angažovanoj u mirovnoj operaciji, dodatak za specifičnu službu određuje se uvećanjem koeficijenta od osnovne plate, i to:

1) pilotu koji vrši letačku službu

za 0,40;

2) padobrancu koji vrši padobransku službu

za 0,40;

3) ostalom letačkom osoblju i sanitetskoj ekipi za aeromedicinsku evakuaciju

za 0,10;

4) komandantu broda ili drugog plovnog sredstva

za 0,15;

5) ostalim licima ukrcanim na brodu ili drugom plovnom sredstvu

za 0,10;

6) licima koja vrše uklanjanje (deminiranje) ili uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava

za 0,40;

7) roniocu

za 0,40;

8) lekaru

za 0,20;

9) licima koja vrše izviđačka ili protivteroristička dejstva

za 0,40;

10) licima koja obavljaju zadatke radiološkog, hemijskog ili biološkog izviđanja i dekontaminacije

za 0,40.

Profesionalni pripadnik Vojske može ostvariti pravo samo na jedan dodatak iz stava 1. ovog člana.

Član 9

Za izvršavanje zadataka na teritoriji mirovne operacije, u otežanim i rizičnim bezbednosnim uslovima opasnim po život i zdravlje, profesionalnom pripadniku Vojske pripada dodatak za rizik u službi, koji se određuje uvećanjem koeficijenta od osnovne plate, i to:

1) u područjima sa čestim ili povremenim oružanim incidentima

do 3,00;

2) u područjima pogođenim prirodnim i drugim katastrofama

do 1,50;

3) u područjima u kojima su prisutni povremeni incidenti ili gde postoji povećana opasnost od povrede od skrivenih ili napuštenih ubojnih sredstava

do 1,20;

4) u ostalim područjima gde vladaju zarazne bolesti

do 1,00.

Profesionalni pripadnik Vojske može ostvariti pravo samo na jedan dodatak iz stava 1. ovog člana.

Član 10

Na teritoriji koju pokriva određena mirovna operacija, u zavisnosti od geografskog područja i klimatskih specifičnosti, koji utiču na uslove rada i izvršavanja zadataka (područje visokih planina, pustinjsko, tropsko ili polarno područje), profesionalnom pripadniku Vojske pripada dodatak za geografske i klimatske uslove, u visini do 0,70.

Član 11

Vrstu i visinu dodatka iz čl. 9. i 10. ove uredbe utvrđuje ministar odbrane, na predlog Centra za mirovne operacije.

Član 12

Osnovna plata iz čl. 4. i 5. ove uredbe i dodaci iz čl. 7. do 10. ove uredbe, utvrđuju se u mesečnim iznosima.

IV ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 13

Ministar odbrane, u okviru ukupnog iznosa novčanih sredstava iz člana 17. Zakona o učešću profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore, osoblja civilne zaštite i zaposlenih u organima uprave Saveta ministara u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, utvrđuje osnovicu za obračunavanje plata i dodataka profesionalnih pripadnika Vojske za vreme službe u mirovnim operacijama (u daljem tekstu: osnovica).

Član 14

Plata iz člana 2. ove uredbe određuje se množenjem koeficijenta sa osnovicom.

Dnevni iznos plate utvrđuje se deljenjem mesečnog iznosa plate iz stava 1. ovog člana sa ukupnim brojem dana u mesecu za koji se vrši obračun i isplata plata.

Član 15

Profesionalnom pripadniku Vojske za vreme učešća u mirovnim operacijama plata i dodaci pripadaju po odredbama ove uredbe, od dana odlaska do dana povratka u Srbiju i Crnu Goru, u inostranoj valuti.

Pored prava iz stava 1. ovog člana, profesionalnom pripadniku Vojske za vreme učešća u mirovnim operacijama pripada i naknada plate, odnosno zarade i druga novčana primanja u zemlji u iznosu koji bi ostvario da je na službi u Vojsci ili u radnom odnosu u zemlji, na formacijskom, odnosno radnom mestu sa koga je upućeno u mirovnu operaciju.

Član 16

Akontacija u visini 50% mesečnog iznosa plate iz člana 2. ove uredbe isplaćuje se profesionalnom pripadniku Vojske pre upućivanja u mirovnu operaciju, a obustavlja se od prve isplaćene plate.

Član 17

Profesionalnom pripadniku Vojske za vreme učešća u mirovnim operacijama, za vreme provedeno na lečenju, drugom odsustvu po odobrenju komandanta nacionalnog kontingenta, osim na odsustvu koje koristi u zemlji, ili u zarobljeništvu, pripadaju plata i dodaci po odredbama ove uredbe.

Član 18

Profesionalnom pripadniku Vojske za vreme učešća u mirovnim operacijama plata i dodaci utvrđuju se po odredbama ove uredbe, o čemu sa tim licem nadležni starešina Centra za mirovne operacije zaključuje ugovor, pre upućivanja u mirovnu operaciju.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 19

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".