UREDBA

O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE MAĐARSKE O UNIFIKACIJI ISPRAVA ZA PRELAŽENJE JUGOSLOVENSKO-MAĐARSKE GRANICE U SLUŽBENE SVRHE

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 9/77)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Mađarske o unifikaciji isprava za prelaženje jugoslovensko-mađarske granice u službene svrhe, potpisan 27. novembra 1975. godine u Budimpešti, u originalu na srpskohrvatskom i mađarskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE NARODNE REPUBLIKE MAĐARSKE O UNIFIKACIJI ISPRAVA ZA PRELAŽENJE JUGOSLOVENSKO-MAĐARSKE GRANICE U SLUŽBENE SVRHE

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Narodne Republike Mađarske u želji da olakšaju kontrolu isprava za prelaženje državne granice u službene svrhe odlučile su da unificiraju isprave i da zaključe ovaj Sporazum, u kom cilju su imenovale svoje opunomoćenike

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Jože Štrumbelja, načelnika Uprave u Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove,

Vlada Narodne Republike Mađarske Ištvan Kuka, načelnika Uprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova,

koji su se, posle razmene punomoćja, koja su nađena u dobroj i odgovarajućoj formi, sporazumeli u sledećem:

Član 1

Državljani Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i državljani Narodne Republike Mađarske prelaziće jugoslovensko-mađarsku državnu granicu na osnovu isprave za prelaženje čiji je naziv "Propusnica" radi izvršavanja zadataka koji proizilaze iz primene važećih sporazuma i pravilnika zaključenih između nadležnih organa dveju država.

Propusnica iz stava 1. ovog člana, koristiće se za prelaženje granice u službene svrhe i na osnovu sporazuma zaključenih između nadležnih organa strana ugovornica, posle stupanja na snagu ovog sporazuma.

Član 2

Propusnicu sa Jugoslovenske strane izdavaće nadležni organ unutrašnjih poslova, a sa Mađarske strane Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izdavanje propusnice odnosno produžavanje važnosti iste ne podleže naplati taksa.

Propusnica ne podleže viziranju nadležnih organa druge strane ugovornice.

Propusnica će biti štampana na jednom od jezika naroda Jugoslavije i na mađarskom jeziku. Obrazac propusnice dat je u Prilogu br. I, koji je sastavni deo ovog sporazuma.

Savezni sekretarijat za unutrašnje poslove Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Narodne Republike Mađarske izvršiće razmenu uzoraka propusnice najkasnije 30 dana pre početka korišćenja.

Član 3

Korisnik propusnice ima pravo na neograničeni broj prelazaka državne granice.

Rok važnosti propusnice određuje se u skladu sa unutrašnjim propisima strane ugovornice.

Član 4

Nosilac propusnice može prelaziti državnu granicu u cilju vršenja poslova određenih u jednom od sporazuma. Prava i obaveze u pogledu prelaženja granice i zadržavanja na susednoj teritoriji utvrđena su u propusnici, u skladu sa Sporazumom na osnovu kojeg se izdaje.

Nosilac propusnice na teritoriji druge države može boraviti samo u rejonu u kojem izvršava svoj službeni zadatak u za to potrebnom vremenu i dužan je da se pridržava propisa države na čijoj teritoriji boravi.

Član 5

Nosilac propusnice, u opravdanim slučajevima, može prelaziti državnu granicu i van graničnog prelaza. Prelaženje granice van graničnog prelaza opravdano je, ako je svrsishodno radi izvršavanja službenog zadatka.

Prelaženje granice van graničnog prelaza treba unapred najaviti nadležnom organu za obezbeđenje državne granice. Nadležni organ za obezbeđenje državne granice o tome će obavestiti nadležnog organa za obezbeđenje državne granice druge strane ugovornice o mestu i vremenu prelaska, o mestu vršenja određenog posla i vremenu zadržavanja. Prelazak se može izvršiti kada je taj organ primio najavu na znanje.

Prelaženje granice van graničnog prelaza osim u izuzetnim slučajevima, vrši se samo u toku dana od izlaska do zalaska sunca.

Član 6

Tehničko i pomoćno osoblje, kada je to potrebno, može prelaziti državnu granicu u cilju izvršavanja službenih zadataka, zajedno sa nosiocem propusnice, na osnovu spiska, uz posedovanje lične karte ili službene legitimacije, čiji je obrazac dat u prilogu II, koji je sastavni deo ovog sporazuma.

U spisak može biti upisano najviše 20 lica. Sačinjava ga organ koji je naredio izvođenje radova. Overava ga za jugoslovenske državljane nadležni organ unutrašnjih poslova, a za mađarske državljane nadležni organ za obezbeđenje granice.

Spisak lica treba sačiniti u 4 primerka. Prvi primerak ostaje kod nosioca propusnice, drugi ostaje kod nadležnih organa koji ga overava, treći se predaje prilikom izlaska nadležnom graničnom organu, četvrti se predaje prilikom ulaska nadležnom graničnom organu.

Lica koja se nalaze na spisku imaju ista prava i obaveze kao i nosilac propusnice.

Član 7

Korisnik propusnice je dužan da nestanak ili uništenje propusnice odmah prijavi organu koji je istu izdao. Ako je nestanak ili uništenje nastalo na teritoriji druge države, ovo će se prijaviti najbližem organu unutrašnjih poslova te države, koji će o tome izdati potvrdu s kojom se lice vraća u svoju zemlju.

Član 8

Nadležni organi svake strane ugovornice imaju pravo da zabrane ulazak ili otkažu boravak na svojoj teritoriji nosiocu propusnice ili licu sa spiska, koje krši njene unutrašnje propise ili propusnicu upotrebljava protivno njenoj nameni.

Član 9

Sporna pitanja, koja mogu nastupiti u vezi sprovođenja ovog sporazuma, ugovorne strane će rešavati u okviru neposrednih kontakata nadležnih organa unutrašnjih poslova.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog sporazuma prestaju da važe odredbe o načinu izdavanja i produžavanja, kao i odredbe o obliku, sadržini i veličini isprava za prelaženje jugoslovensko-mađarske granice iz važećih sporazuma i pravilnika zaključenih između nadležnih organa dveju država o:

- načinu ispitivanja i rešavanja povreda graničnog režima na jugoslovensko-mađarskoj granici,

- regulisanju pograničnog železničkog saobraćaja,

- povezivanju elektroenergetskih sistema,

- vodoprivrednim pitanjima i

- održavanju i obnovi granične linije i graničnih oznaka na jugoslovensko-mađarskoj granici.

Član 11

Isprave za prelaženje granice, koje su izdate na osnovu važećih sporazuma i pravilnika, primenjivaće se još šest meseci od dana stupanja na snagu ovog sporazuma.

Član 12

Sporazum ostaje na snazi 5 godina, računajući od dana njegovog stupanja na snagu. Ako ni jedna strana ugovornica ne otkaže sporazum najmanje 6 meseci pre isteka njegove važnosti, Sporazum se produžava za svakih daljih 5 godina.

Član 13

Ovaj sporazum podleže odobrenju i stupa na snagu 30 dana po uzajamnom obaveštavanju diplomatskim putem strana ugovornica da je isti odobren.

Ovaj sporazum je zaključen u dva originalna primerka na srpskohrvatskom i mađarskom jeziku i oba teksta imaju istu važnost.

Sačinjeno u Budimpešti, 27. novembra 1975. godine.

 

U ime Vlade

 

 

Socijalističke Federativne

 

U ime Vlade

Republike Jugoslavije,

 

Narodne Republike Mađarske,

Jože Štrumbelj, s. r.

 

Ištvan Kuk, s. r.

 

Prilog br. I

 

Propusnica

Naslovna strana (korice)

NAZIV DRŽAVE

Grb

PROPUSNICA

Napomena: 

Natpis na korici biće samo na jeziku zemlje koja izdaje propusnicu, a ostali tekst u propusnici biće napisan na jednom od jezika naroda Jugoslavije i mađarskom jeziku.

Strana 1

NAZIV DRŽAVE

Grb

PROPUSNICA

Za prelaženje državne granice izdate na osnovu Sporazuma između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Mađarske o unifikaciji isprava za prelaženje jugoslovensko-mađarske granice u službene svrhe, zaključen 27. XI 1975. godine, u Budimpešti.

Br. _______________

Ova propusnica sadrži 10 numerisanih strana.

 

Strana 2

Prezime i ime

Mesto rođenja

Datum i godina rođenja

Prebivalište

Svojstvo u kojem vrši službeni zadatak

 

Strana 3

Fotografija

 

Potpis nosioca

 

propusnice

 

 

 

Strana 4

Propusnica važi do                                      19              godine

Mesto i datum izdavanja

 

M. P.

 

 

mesto pečata

 

 

 

Potpis

 

 

 

 

 

 

Produžava se do                                      19              godine

 

M. P.

 

 

 

Potpis

 

 

 

 

Strana 5, 6, 7 i 8

Produžavanje, odnosno službene beleške

 

Strana 9 i 10

Prava i obaveze nosioca propusnice

 

Prilog br. II

 

Spisak
Lica koja u cilju vršenja službenih zadataka na jugoslovensko-mađarskoj granici mogu preći državnu granicu na graničnom prelazu, van graničnog prelaza kod graničnog kamena

Prezime i ime nosioca propusnice

Broj propusnice

Redni
broj

Prezime i ime

Broj lične karte
(službene legitimacije)

  1.

 

 

  2.

 

 

  3.

 

 

 

 

 

20.

 

 

 

Mesto i datum izdavanja

 

 

 

 

 

 

M. P.

 

 

 

Potpis naredbodavca za

 

 

izvođenje radova

 

 

 

Važi do                                      19              godine

Overava

 

 

 

 

 

(nadležni organ unutrašnjih poslova

 

 

ili obezbeđenja granice)

 

 

 

 

 

Mesto i datum ____________________________

 

M. P.

 

 

 

Potpis

 

 

 

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".