ZAKON

O PRAVNOM POLOŽAJU VERSKIH ZAJEDNICA

("Sl. glasnik SRS", br. 44/77, 12/78 - ispr., 45/85 i 12/89)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim zakonom uređuje se pravni položaj verskih zajednica, a posebno obezbeđenje prava na ispovedanje vere, osnivanje i prestanak verskih zajednica, uslovi za obavljanje verskih poslova i verskih obreda, izvođenje verske pouke, osnivanje i rad verskih škola i internata, izdavanje verskih publikacija i verske štampe.

Član 2

Ispovedanje vere je slobodno i privatna je stvar čoveka.

Građani mogu pripadati bilo kojoj verskoj zajednici ili ne pripadati ni jednoj od njih.

Član 3

Verske zajednice su odvojene od države.

Član 4

Građani mogu slobodno osnivati verske zajednice.

Sve verske zajednice imaju isti pravni položaj.

Verske zajednice su slobodne u vršenju verskih poslova i verskih obreda.

Delatnost verskih zajednica ne može biti u suprotnosti sa ustavom i zakonom.

Član 5

Građanin je slobodan u opredeljenju da postane pripadnik neke verske zajednice, da ostane pripadnik te zajednice ili da iz nje istupi.

Niko ne može da zabrani građaninu učestvovanje u verskim obredima i drugim vidovima ispoljavanja verskih osećanja.

Niko ne može, na bilo koji način, biti prisiljavan da učestvuje u verskim obredima i drugim vidovima ispoljavanja verskih osećanja.

Član 6

Građani ne mogu biti ograničavani u pravima koja im pripadaju po zakonu i drugim propisima, zbog svojih verskih uverenja i ispoljavanja verskih osećanja.

Građani ne mogu biti ograničavani u pravima koja im pripadaju po zakonu i drugim propisima, zbog pripadnosti nekoj verskoj zajednici ili učestvovanja u verskim obredima.

Član 7

O osnivanju, odnosno prestanku verske zajednice, građani koji osnivaju versku zajednicu, odnosno koji su odlučili o njenom prestanku, dužni su da podnesu prijavu u roku od 30 dana.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se opštinskom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove.

Član 8

Verske zajednice i njihovi odgovarajući organi su građanska pravna lica.

Verske zajednice mogu u granicama određenim zakonom, imati pravo svojine na nepokretnosti.

Član 9

Verske zajednice mogu, pod propisanim uslovima, graditi ili rekonstruisati objekte koji služe za obavljanje verskih poslova i verskih obreda.

Član 10

Zloupotreba verskih ustanova, verskih poslova, verskih obreda, verske štampe, verske nauke i drugih vidova izražavanja verskih osećanja u političke svrhe, zabranjena je.

Zabranjeno je izazivanje ili raspirivanje verske mržnje ili verske netrpeljivosti.

Zabranjeno je sprečavanje verskih skupova, verske pouke, verskih obreda i drugih vidova izražavanja verskih osećanja čije održavanje odnosno izražavanje nije u suprotnosti sa ovim zakonom.

Član 11

Verske zajednice mogu izdavati verske publikacije i versku štampu za potrebe obavljanja verskih poslova, verskih obreda i izvođenja verske pouke, kao i za obaveštavanje pripadnika verskih zajednica o pitanjima iz oblasti vere i delatnosti verskih zajednica.

U pogledu izdavanja verskih publikacija i verske štampe shodno se primenjuju odgovarajući propisi o izdavačkoj delatnosti i o javnom informisanju.

Član 12

Izdavač verske štampe dužan je da republičkom organu uprave nadležnom za poslove informisanja, najdocnije 15 dana pre početka izdavanja, podnese zahtev za upis u evidenciju izdavača.

Uz zahtev za upis u evidenciju podnosi se prijava, koja sadrži naziv izdavača, naziv i vrstu štampe, period izlaženja, izvor finansijskih sredstava i način finansiranja, mesto, naziv i adresu uredništva, jezik i pismo na kome će se štampa izdavati, ime i adresu urednika i naziv i adresu štamparije, kao i dokaze za glavnog i odgovornog urednika da je državljanin Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, da je poslovno sposoban i da nije osuđivan za krivična dela protiv osnova socijalističkog, samoupravnog, društvenog uređenja i bezbednosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i da za poslednjih pet godina nije osuđivan za krivično delo izvršeno sa umišljajem.

II VERSKI POSLOVI I VERSKI OBREDI

Član 13

Verske zajednice slobodno i samostalno organizuju i obavljaju verske obrede i verske poslove u prostorijama koje za tu svrhu one odrede, kao i u dvorištima, portama, grobljima i drugim javnim prostorima vezanim za crkve, džamije i ostale hramove.

Prostorijom za obavljanje verskih obreda i verskih poslova, u smislu stava 1. ovog člana, smatra se zgrada ili prostorija u zgradi koja čini zasebnu celinu i ispunjava propisane uslove za okupljanje ljudi i održavanje skupova.

Prostorom vezanim za crkvu, džamiju i ostale hramove, u smislu odredbe stava 1. ovog člana, smatra se zemljište neposredno uz njih.

Verska zajednica dužna je da prijavi prostorije navedene u stavu 1. ovog člana nadležnom opštinskom organu uprave najdocnije 30 dana pre početka njihove upotrebe. Uz prijavu verska zajednica prilaže i dokaze o ispunjenju propisanih uslova za korišćenje tih prostorija kao poslovnih odnosno javnih prostorija.

Rešenje o ispunjenju navedenih uslova izdaje nadležni opštinski organ uprave.

Član 14

Pre obavljanja verskih obreda van prostorija i prostora određenih u članu 13. ovog zakona verska zajednica podnosi prijavu opštinskom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove.

Prijavu iz stava 1. ovog člana verska zajednica podnosi najdocnije 15 dana pre dana određenog za vršenje verskog obreda. U prijavi se navodi verski obred koji će se obaviti, kao i mesto i vreme održavanja.

Odredbe stavova 1. i 2. ovog člana ne odnose se na verske obrede u vezi sa porodičnim slavljem, krštenjem i pogrebom.

Član 15

Nadležni opštinski organ može, u okviru preduzetih opštih mera za zaštitu zdravlja, javnog saobraćaja ili javnog reda i mira ili zbog potreba narodne odbrane, da zabrani održavanje verskih skupova za vreme dok traju okolnosti radi kojih su navedene mere preduzete.

Član 16

Verski obredi krštenja, kao i obrezivanja maloletnih lica, mogu se vršiti na zahtev roditelja odnosno staratelja. Ako je maloletnik stariji od 10 godina, potreban je i njegov pristanak.

Za verske obrede iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se neophodni higijenski uslovi.

Nadzor nad ispunjenjem uslova iz stava 2. ovog člana vrši nadležni opštinski organ uprave.

Član 17

Venčanje po verskim obredima može se obaviti samo posle zaključenja braka pred nadležnim opštinskim organom uprave, a krštenje samo posle upisa u matičnu knjigu rođenih.

Član 18

Verske obrede koji se vrše u skupovima i druge verske poslove mogu, pored sveštenika i drugih lica koja su jugoslovenski državljani, da obavljaju i strani državljani, pod uslovom da verska zajednica za to dobije odobrenje opštinskog organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove.

III VERSKA POUKA I VERSKE ŠKOLE

Član 19

Verska pouka je slobodna i može se izvoditi u prostorijama verskih zajednica u kojima se obavljaju verski poslovi i verski obredi.

Za pohađanje verske pouke odobrenje daju roditelji odnosno staratelj, a potreban je i pristanak maloletnika.

Član 20

Verska pouka za učenike koji su na osnovnom školovanju ne može se izvoditi u vreme školske nastave.

Član 21

Nadzor nad uslovima pod kojima se izvodi verska pouka vrši nadležni opštinski organ uprave.

Član 22

Verske zajednice mogu osnivati samo verske škole za spremanje sveštenika.

Verske zajednice samostalno upravljaju verskim školama, određuju program, plan nastave i nastavnike.

Član 23

Verske škole mogu da pohađaju lica koja su završila osnovno školovanje ili im je prestala zakonska obaveza pohađanja osnovne škole.

Član 24

Za nastavno i drugo osoblje verskih škola verska zajednica može da postavlja samo državljane Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa prebivalištem na njenoj teritoriji.

Strani državljani mogu da izvode nastavu u verskim školama samo po odobrenju opštinskog organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove. Odobrenje se izdaje na zahtev odgovarajuće verske zajednice.

Član 25

Verska škola može početi sa radom u roku od 30 dana pošto verska zajednica podnese prijavu o osnivanju škole opštinskom organu uprave nadležnom za poslove obrazovanja.

Član 26

Redovni polaznici verskih škola mogu na osnovu zakona, društvenih dogovora i samoupravnih sporazuma uživati prava koja se priznaju licima na školovanju.

Član 27

Verske zajednice mogu uz verske škole da osnivaju internate i slične ustanove, radi smeštaja i ishrane polaznika tih škola.

Internat može početi sa radom pošto verska zajednica podnese prijavu o njegovom osnivanju opštinskom organu uprave nadležnom za poslove obrazovanja. U prijavi se naznačuje škola uz koju se internat osniva i broj učenika koji internat prima.

Član 28

O promenama kod škola i internata iz članova 25. i 27. ovog zakona verska zajednica je dužna da obavesti opštinski organ uprave nadležan za poslove obrazovanja u roku od 15 dana od dana kada je nastala promena.

Član 29

Nadzor nad zakonitošću rada verskih škola i internata, kao i u pogledu uslova za život i rad polaznika i obezbeđenja njihovih zakonskih prava, vrši nadležni opštinski organ uprave.

Organi upravljanja škole i internata dužni su da organu iz stava 1. ovog člana omogući vršenje nadzora i da mu u tom cilju daju potrebna obaveštenja i podatke.

Ako nadzorni organ utvrdi da je rad u verskoj školi odnosno u internatu u suprotnosti sa zakonom, rešenjem će naložiti organu upravljanja škole, odnosno internata, da u određenom roku otkloni utvrđene nepravilnosti.

Protiv rešenja nadzornog organa, škola odnosno internat ili verska zajednica koja je osnovala školu odnosno internat, ima pravo žalbe nadležnom republičkom organu uprave.

Žalba se podnosi u roku od 15 dana od prijema rešenja.

Rešenje doneto po žalbi je konačno u upravnom postupku.

IV POSEBNE ODREDBE

Član 30

Verske zajednice mogu da prikupljaju priloge za verske potrebe u prostorijama odnosno prostorima koje su odredile za obavljanje verskih poslova i verskih obreda.

Niko ne može biti prisiljavan ili sprečavan da daje priloge za verske potrebe.

Verske zajednice mogu, po odobrenju opštinskog organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, da prikupljaju priloge u verske svrhe i van prostorija odnosno prostora označenih u stavu 1. ovog člana. U rešenju kojim se odobrava prikupljanje priloga označiće se područje na kome se mogu prikupljati prilozi, namena priloga, lica koja su ovlašćena za prikupljanje priloga i rok važnosti odobrenja.

Protiv rešenja iz stava 3. ovog člana verska zajednica može da izjavi žalbu republičkom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove. Žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 31

Sveštenici mogu da primaju nagradu u novcu ili drugom uobičajenom obliku davanja nagrade za obavljanje verskih poslova i verskih obreda, koje vrše na zahtev pojedinaca, bez obzira da li se verski posao ili verski obred obavlja u crkvama, džamijama i ostalim hramovima, domovima pripadnika verskih zajednica ili na drugom mestu na kome se verski posao ili verski obred uobičajeno vrši.

Član 32

Društvena zajednica može materijalno pomagati verske zajednice.

Verske zajednice same raspolažu dodeljenim materijalnim sredstvima. Ako je pomoć data za određenu svrhu, društvena zajednica može, od verske zajednice kojoj je data pomoć, da traži izveštaj o upotrebi datih sredstava.

Član 33

Sveštenici imaju pravo da osnivaju svoja udruženja.

Propisi o udruženjima građana primenjuju se i na udruženja sveštenika.

Član 34

Građani koji se nalaze u bolnicama, domovima za zbrinjavanje starih i iznemoglih lica i sličnim ustanovama mogu, u granicama kućnog reda, ispovedati svoju veru, a može ih u tu svrhu posetiti i sveštenik, ako oni to zahtevaju.

Član 35

Zvona po hramovima i crkvenim zgradama i dvorištima mogu se upotrebiti i u slučaju opšte opasnosti (požar, poplava i sl.). U takvim slučajevima niko ne može da odbije upotrebu zvona.

V KAZNENE ODREDBE

Član 36

Novčanom kaznom od 7.200 do 360.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj:

1. ko zabranjuje odnosno na bilo koji način prisiljava građanina da učestvuje u verskim obredima i drugim vidovima ispoljavanja verskih osećanja (član 5. stavovi 2. i 3),

2. ko obavlja verske obrede bez prijave ili ih obavlja i pored zabrane (članovi 14. i 15),

3. ko stranom državljaninu omogući izvođenje nastave u verskoj školi bez odobrenja nadležnog organa (član 24. stav 2),

4. ko prikuplja priloge za verske potrebe van mesta koja su određena za obavljanje verskih poslova i verskih obreda ili bez odobrenja nadležnog organa ili ako prisiljava odnosno sprečava druga lica da daju priloge za verske potrebe. Za ovaj prekršaj može se izreći i zaštitna mera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja (član 30).

Član 37

Novčanom kaznom od 180.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj:

1. izdavač koji verske publikacije i versku štampu izdaje za potrebe koje nisu obuhvaćene članom 11. stav 1. ovog zakona,

2. izdavač koji u roku ne podnese zahtev, prijavu i dokaze iz člana 12. ovog zakona.

Član 38

Novčanom kaznom od 1.800 do 180.000 dinara kazniće se za prekršaj:

1. ko organizuje ili obavlja verske obrede i verske poslove u prostorijama i prostorima koji nisu određeni za tu svrhu (član 13),

2. ko obavlja verske obrede krštenja i obrezivanja maloletnih lica bez saglasnosti roditelja odnosno bez pristanka maloletnika starijeg od 10 godina, odnosno bez obezbeđenih neophodnih higijenskih uslova za vršenje ovih verskih obreda (član 16. stavovi 1. i 2),

3. ko obavi venčanje pre zaključenja braka pred nadležnim opštinskim organom ili obavi krštenje pre upisa u matičnu knjigu (član 17),

4. ko izvodi versku pouku maloletnim licima bez njihovog pristanka i odobrenja roditelja odnosno staratelja (član 19. stav 2),

5. ko izvodi versku pouku van za to određenih prostorija (član 19. stav 1),

6. ko izvodi versku pouku u vreme školske nastave (član 20),

7. ko stranom državljaninu omogući vršenje verskog obreda u skupovima bez odobrenja nadležnog organa, kao i strani državljanin koji to čini bez odobrenja (član 18),

8. ko u verskoj školi ne omogući vršenje nadzora (član 29. stav 2),

9. ko spreči ispovedanje vere koje se vrši u granicama kućnog reda ili ko vrši ispovedanje vere mimo kućnog reda u bolnicama, domovima za zbrinjavanje starih i iznemoglih lica i sličnim ustanovama (član 34).

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Odredbe članova 2, 3, 4, 6. stav 2, 7. stav 1, 8, 11. stav 1, 19, 22. stav 1, 32. stav 1, 37. stav 1. tačka 1. i 38. stav 1. tačke 4. i 5. primenjivaće se jedinstveno na celoj teritoriji Republike, na osnovu člana 300. stav 1. tačka 2. Ustava Socijalističke Republike Srbije.

Član 40

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi odredba člana 1. tačka 3. Zakona o primeni odredaba saveznih zakona u oblasti društveno-političkog sistema i drugim oblastima za koje je u članovima 16. i 17. Ustavnog zakona za sprovođenje ustavnih amandmana XX do XLI određeno da prestaju da važe najdocnije 31. decembra 1971. godine ("Službeni glasnik SRS", br. 51/71, 52/73 i 52/74).

Član 41

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije", a primenjivaće se po isteku tridesetog dana od dana stupanja na snagu.

 

Samostalni članovi Zakona o izmenama
Zakona o pravnom položaju verskih zajednica

("Sl. glasnik SRS", br. 45/85)

Član 4

Odredbe čl. 2. i 3. ovog zakona, na osnovu člana 300. stav 1. tačka 2. Ustava Socijalističke Republike Srbije, primenjivaće se jedinstveno na celoj teritoriji Republike.

Član 5

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Zakona o izmenama
Zakona o pravnom položaju verskih zajednica

("Sl. glasnik SRS", br. 12/89)

Član 4

Odredbe čl. 2. i 3. ovog zakona, na osnovu Amandmana XXXIII tačka 5. na Ustav Socijalističke Republike Srbije, primenjivaće se jedinstveno na celoj teritoriji Republike.

Član 5

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".