PRAVILNIK

O NAČINU DAVANJA INFORMACIJA I POTVRDA O BONITETU ČLANOVA KOMORE

("Sl. glasnik RS", br. 54/2002 i 39/2006)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje vrsta informacija i potvrda o bonitetu, njihov sadržaj, izvor podataka, način izdavanja i organizacija posla.

Privredna komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) daje informacije o bonitetu (IB) i potvrde o bonitetu (PB), članova Komore - pravnih lica.

Privredna komora Srbije može poveriti poslove izdavanja informacija i potvrda iz stava 2. ovog člana Privrednoj komori Vojvodine, Privrednoj komori Kosova i Metohije, Privrednoj komori Beograda i regionalnim privrednim komorama.

Pravnim licima u smislu stava 2. ovog člana smatraju se privredna društva i društva za osiguranje.

Vrsta potvrda i informacija

Član 2

Komora daje četiri vrste informacija i četiri vrste potvrda o bonitetu:

1) Informacije i potvrde o bonitetu na bazi računovodstvenih podataka (IB-1; PB-1),

2) Informacije i potvrde o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica (IB-2; PB-2),

3) Referentne liste (IB-3; PB-3),

4) Zbirne podatke o bonitetu sadržane u informacijama, odnosno potvrdama pod 1), 2) i 3) (IB-4; PB-4).

Član 3

Potvrde o bonitetu se daju na zahtev korisnika za potrebe učešća na javnim tenderima u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Za sve ostale slučajeve daju se informacije o bonitetu.

Vrsta i izvor podataka

Član 4

Opšti podaci o pravnom licu su statusni podaci za identifikaciju pravnog lica.

Podaci iz stava 1. ovog člana su izvorni, i obavezni su deo svih informacija i potvrda o bonitetu.

Izvor podataka iz stava 1. ovog člana su Registar članova Komore, registri Agencije za privredne registre, registar Republičkog zavoda za statistiku, NBS.

Član 5

Računovodstveni podaci o pravnom licu su izvorni i izvedeni:

1. Izvorni podaci su odabrani podaci iz bilansa uspeha, bilansa stanja, Aneksa I, izveštaja o tokovima gotovine, izveštaja o raspodeli rezultata i pokrića gubitka za preduzeća i organizacije za osiguranje, kao i agregirani podaci na nivou grane ili oblasti privrede, preuzeti od NBS.

2. Izvedeni podaci za privredno društvo su odabrani pokazatelji uspešnosti, statističke likvidnosti, pokazatelji strukture kapitala, finansijske strukture, koeficijent obrta, zaduženost privrednog društva i sl.

3. Izvedeni pokazatelji za društvo za osiguranje su, pored pokazatelja iz tačke 2. ovog člana i stepen pokrivenosti likvidiranih i rezervisanih šteta tehničkom premijom, premija osiguranja po radniku, stepen tehničke sigurnosti, stepen sigurnosti osiguravajućeg pokrića, struktura premije, ažurnost likvidacije šteta.

Član 6

Računovodstveni podaci i pokazatelji o bonitetu pravnog lica daju se za tri uzastopne godine koje prethode godini u kojoj se daju informacije ili potvrde o bonitetu, odnosno za tri poslednje uzastopne godine za koje Komora poseduje računovodstvene podatke i pokazatelje.

Podaci iz stava 1. ovog člana daju se i za privrednu oblast i granu delatnosti kojoj pravno lice pripada.

Član 7

Izvor podataka člana 5. ovog pravilnika su podaci iz godišnjih obračuna preduzeća i organizacija za osiguranje u evidenciji NBS, kao i obračuni i izveštaji dobijeni neposredno od članova Komore.

Član 8

Mišljenja revizora nisu obavezni deo informacija i potvrda o bonitetu. Ukoliko su raspoloživa, daju se kao prilog, fotokopirana ili skenirana, za privredna društva, za koje je revizija obavezna po Zakonu o računovodstvu i reviziji.

Član 9

Podaci o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica - su bliži podaci o delatnosti, kadrovima, raspoloživim građevinskim i tehničko-tehnološkim kapacitetima, sertifikatima, ulaganjima u razvoj i drugi specifični podaci o poslovnoj sposobnosti pravnog lica.

U ovu grupu se svrstavaju i podaci i informacije sa finansijskog tržišta, i toku privatizacije.

Podaci iz stava 1. ovog člana su ažurni i ne mogu biti stariji od godinu dana.

Izvor podataka iz st. 1. i 2. ovog člana je Registar članova Komore, evidencija komisije za hartije od vrednosti i evidencija Beogradske berze.

Član 10

Podaci koji se daju za referentne liste su podaci o realizovanim značajnim poslovima i uspesima na tržištu, poslovi dobijeni na domaćim i međunarodnim javnim tenderima, liste značajnih domaćih i stranih partnera, izgrađeni i projektovani objekti i sl.

Referentne liste sadrže podatke za poslednje tri godine, a izuzetno za određene delatnosti mogu se dati reference i za poslednjih pet godina.

Izvor podataka iz stava 1. ovog člana su referentne liste pravnih lica potpisane i overene od ovlašćenih lica pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Reference - potvrde se obavezno proveravaju.

Izdavanje informacija i potvrda

Član 11

Informacije i potvrde se izdaju na pismeni zahtev korisnika, koji se opredeljuje za određenu vrstu.

Korisnik može tražiti IB-1 (PB-1), IB-2 (PB-2), IB-3 (PB-3), IB-4 (PB-4).

Korisnik u smislu stava 1. ovog člana je domaće i strano pravno i fizičko lice, državni organi i institucije, banke, osiguravajuće organizacije, agencije i drugi zainteresovani korisnici.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na obrascu koji je standardizovan i sastavni je deo ovog pravilnika.

Član 12

Informacija i potvrda o bonitetu se daje u pisanoj formi, na srpskom jeziku, a za strane korisnike na engleskom ili nemačkom jeziku.

Član 13

Informacija i potvrda o bonitetu sadrži standardizovane podatke utvrđene metodologijom koja je sastavni deo ovog pravilnika.

Informacija o bonitetu sadrži samo standardizovane podatke.

Potvrda o bonitetu, pored podataka iz stava 1. ovog člana sadrži i kratak opis-ocenu o uočenim promenama na osnovu sagledavanja vremenskih serija i odnosa prema grani.

Potvrda o bonitetu može da sadrži i napomene iz izveštaja Komisije za hartije od vrednosti, kao i Suda časti PKS.

Na zahtev korisnika mogu se o pravnom licu dati i drugi podaci, ukoliko nisu poslovna tajna, a zahtevaju dodatna istraživanja.

Ako je izvor podatka intervju, to mora biti istaknuto u informaciji i potvrdi o bonitetu.

Član 14

Komora je odgovorna za istovetnost podataka sa izvornim podacima i za pravilno korišćenje podataka po utvrđenoj metodologiji.

Komora ne odgovara za štetu koja može da nastane za korisnika, zbog mišljenja koje formira na osnovu dobijenih podataka.

Potvrda o bonitetu sadrži jasnu naznaku za koji period se daju podaci, kako bi se ukazalo na moguće promene.

Potvrda PB-1 sadrži napomenu da su pokazatelji likvidnosti statički, jer se daju kao presek stanja po godišnjim izveštajima.

Član 15

Za privredno društvo u stečaju ili likvidaciji, ne daje se informacija, odnosno potvrda o bonitetu, već samo opšti podaci za identifikaciju, sa napomenom da je za pravno lice pokrenut stečaj ili likvidacija.

Član 16

Rokovi za izdavanje informacija i potvrda o bonitetu su:

- Redovna procedura

12 dana

- Hitna procedura
(od časa podnošenja zahteva)

24 časa

- Urgentna procedura
(zahtev predat do 12 časova)

istog dana.

Član 17

Korisnik podatke iz informacija i potvrda o bonitetu može koristiti samo za potrebe navedene u zahtevu, i u izvornom obliku ih ne može objavljivati ni davati drugim licima.

Član 18

Komora vodi evidenciju izdatih informacija i potvrda o bonitetu.

Informacija i potvrda o bonitetu data korisniku čuva se pet godina.

Organizacija posla

Član 19

Informaciju i potvrdu o bonitetu izdaje Biro za bonitet Komore.

Biro za bonitet u cilju kvalitetnog izvršavanja poverenih zadataka, formiranja, čuvanja i razvoja odgovarajućih baza podataka, neposredno sarađuje sa Centrom za informatiku, granskim odborima, Sudom časti Komore, regionalnim privrednim komorama i PK Beograda, kao i svim institucijama i ustanovama od kojih Komora preuzima odgovarajuće podatke o pravnim licima.

Naknada

Član 20

Izdavanje informacija i potvrda o bonitetu se naplaćuje prema cenovniku.

Cenovnik donosi Komisija za finansijska pitanja Skupštine Komore, na predlog predsednika Komore.

Prelazne i završne odredbe

Član 21

Informacije i potvrde o bonitetu izdavaće se počev od 2003. godine.

Do početka primene ovog pravilnika informacije i potvrde o bonitetu izdavaće se na osnovu Uputstva predsednika Privredne komore Srbije.

Komora će radi obezbeđenja podataka i formiranja odgovarajućih baza podataka potpisati sporazume i ugovore sa NBS, Republičkim zavodom za statistiku, komisijom za hartije od vrednosti, Beogradskom berzom, Republičkom agencijom za privatizaciju, Udruženjem osiguravajućih organizacija i drugim institucijama i organizacijama.

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, a primenjuje se od 1. januara 2003. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu davanja informacija i potvrda o bonitetu članova Komore

("Sl. glasnik RS", br. 39/2006)

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

METODOLOGIJA
ZA UTVRĐIVANJE PODATAKA O BONITETU ČLANOVA KOMORE

1. Ovom metodologijom se bliže uređuje vrsta podatka i pokazatelja o bonitetu, sadržaj informacija i potvrda o bonitetu pravnih lica, članova komore i način izdavanja.

Metodologijom se utvrđuju opšti podaci, računovodstveni podaci i pokazatelji, podaci o poslovno-tehničkoj osposobljenosti i o poslovnom bonitetu pravnih lica.

Opšti podaci

2. Opšti podaci u smislu Metodologije su identifikacioni, podaci o delatnosti, kapitalu, poslovnoj banci. To su:

2.1. Identifikacioni podaci:

- naziv pravnog lica (pun i skraćen naziv iz registra),

- sedište i adresa,

- matični broj,

- oblik organizovanja,

- datum registracije i kratka istorija,

- direktor,

- telefon,

- telefaks,

- E-mail adresa,

- Web adresa.

2.2. Podaci o delatnosti:

- delatnost iz registracije,

- pretežna delatnost.

2.3. Podaci o kapitalu:

- oblik svojine (struktura),

- poreklo kapitala,

- za akcionarsko društvo: upisani i uplaćen kapital.

2.4. Poslovna banka:

- Naziv,

- Sedište i adresa,

- Telefon.

3. U opšte podatke se svrstavaju i podaci o stečaju i likvidaciji.

4. Opšti podaci su obavezan deo svih informacija i potvrda o bonitetu.

Računovodstveni podaci i pokazatelji

5. Računovodstveni izvorni podaci za preduzeća su bilansne pozicije, i daju se kao:

5.1. Sažeti bilans uspeha: ukupan prihod i njegova osnovna struktura, ukupni rashodi i njihova struktura, bruto rezultat, porezi i doprinosi iz dobiti, neto rezultat.

5.2. Sažeti bilans stanja: aktiva - imobilizacije, dugoročni plasmani; obrtna sredstva i njihova struktura, aktivna vremenska razgraničenja, gubitak (tekući i iz prethodnih godina), vanposlovna aktiva;

Pasiva - sopstveni kapital, dugoročna rezervisanja, dugoročne obaveze, kratkoročne obaveze sa strukturom, pasivna vremenska razgraničenja, vanposlovna pasiva.

6. Računovodstveni izvorni podaci za organizacije za osiguranje su pozicije iz bilansa stanja i bilansa uspeha date u sažetom obliku:

6.1. Bilans uspeha: ukupni prihod, funkcionalni prihodi sa strukturom (prihodi od premije osiguranja, saosiguranje i reosiguranje, prihodi od učešća u naknadi šteta iz saosiguranja i reosiguranja, prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja i ostali); ukupni rashodi, funkcionalni rashodi (naknade šteta po vrstama, rezervisanje za štete, za preventivu, za matematičku rezervu, doprinos garantnom fondu i ostalo), bruto rezultat, porezi i doprinosi iz dobiti, neto rezultat.

6.2. Bilans stanja: aktiva - imobilizacije, obrtna sredstva sa osnovnom strukturom, aktivna vremenska razgraničenja, gubitak tekući i preneti, vanposlovna aktiva. Pasiva - kapital (osnovni kapital, emisiona premija, rezerve sigurnosti iz dobiti, fond preventive, neraspoređena dobit i revalorizacione rezerve), dugoročno rezervisanje (matematička rezerva osiguranja života, rezerve sigurnosti na teret rashoda, rezervisanja za masovne i katastrofalne štete i ostalo), obaveze i u okviru njih posebno obaveze za štete i premija (obaveze za štete i udele u zemlji i u inostranstvu, obaveze za premiju saosiguranja i reosiguranja u zemlji i inostranstvu), pasivna vremenska razgraničenja (prenosna premija, rezervisane štete) vanposlovna pasiva.

7. Računovodstveni izvedeni pokazatelji su pokazatelji koji se izračunavaju korišćenjem određenih bilansnih pozicija. Pokazatelji za ocenu boniteta preduzeća su:

7.1. Pokazatelji finansijske strukture ili stepeni pokrića

- pokrivenost imobilizacija (stalna sredstva) sopstvenim kapitalom,

- pokrivenost imobilizacija (stalna sredstva) dugoročnim kapitalom,

- pokrivenost imobilizacija i zaliha, dugoročnim kapitalom.

7.2. Pokazatelji strukture kapitala

- kvota sopstvenog kapitala, kao učešće sopstvenog kapitala u ukupnom kapitalu (pasivi),

- stepen zaduženosti, kao odnos pozajmljenog i sopstvenog kapitala,

- učešće kratkoročnih obaveza u ukupnim obavezama,

- kreditno naprezanje, kao pokrivenost obaveza prema dobavljačima potraživanjima od kupaca.

7.3. Pokazatelji likvidnosti

- likvidnost prvog stepena, data kao odnos gotovine i kratkoročnih obaveza,

- likvidnost drugog stepena, izražava odnos obrtnih sredstava umanjenih za zalihe i kratkoročnih obaveza,

- likvidnost trećeg stepena, odnosno racio opšte likvidnosti, izražava se kao odnos obrtnih sredstava i kratkoročnih obaveza.

7.4. Pokazatelji uspešnosti i poslovne aktivnosti

- rentabilnost sopstvenog kapitala, izražena kao odnos bruto dobiti i sopstvenog kapitala,

- rentabilnost ukupnog kapitala, izražena kroz odnos bruto dobiti i ukupnog kapitala (pasive),

- ekonomičnost izražena odnosom poslovnih prihoda i poslovnih rashoda,

- stopa dobiti, daje se kao odnos bruto dobiti i poslovnog prihoda,

- koeficijent obrta zaliha izražava se kao količnik ukupnog prihoda (prihoda od prodaje) i prosečnih zaliha,

- prosečno vreme plaćanja dobavljačima.

8. Računovodstveni pokazatelji za ocenu boniteta osiguravajućih organizacija su sledeći:

8.1. Pokazatelji likvidnosti: pokazatelji opšte likvidnosti ili likvidnost trećeg stepena i pokazatelj likvidnosti prvog stepena ili rigorozni racio likvidnosti;

8.2. Pokazatelji strukture kapitala i stepeni pokrića: kvota sopstvenog kapitala, stepen zaduženosti, učešće obrtnih sredstava u poslovnoj aktivi, pokrivenost imobilizacija sopstvenim kapitalom, pokrivenost imobilizacija dugoročnim kapitalom.

8.3. Pokazatelji uspešnosti: rentabilnost sopstvenog i rentabilnost ukupnog kapitala

8.4. Posebni pokazatelji za organizacije za osiguranje:

- premija osiguranja po zaposlenom,

- pokrivenost likvidiranih i rezervisanih šteta tehničkom premijom,

- stepen tehničke sigurnosti,

- stepen gotovinskog pokrića obaveza za štete i udele u štetama,

- stepen sigurnosti osiguravajućeg pokrića

9. Svi računovodstveni podaci i pokazatelji daju se za period od tri godine, koje prethode godini u kojoj se daju. Ukoliko su raspoloživi podaci iz godišnjih obračuna za dve godine, daju se i podaci iz polugodišnjeg obračuna za godinu za koju nisu poznati podaci po završnom računu.

Podaci i pokazatelji se daju kao individualni, za pravno lice i kao prosečni za granu delatnosti u koju se pravno lice svrstava.

Podaci o poslovno-tehničkoj osposobljenosti

10. Radi sagledavanja poslovno-tehničke osposobljenosti pravnog lica da obavlja delatnost za koju je registrovano utvrđuju se sledeći podaci:

10.1. Bliži podaci o delatnosti:

- proizvodni program (osnovni proizvodi, usluge),

- registracija za spoljnotrgovinsko poslovanje,

- vrednost izvoza i uvoza za period od tri godine i poslednji raspoloživ podatak za tekuću godinu. U turizmu se daje podatak o inostranom turističkom prometu (broj noćenja),

- izvozna tržišta.

10.2. Kapaciteti:

- građevinsko i/ili poljoprivredno zemljište,

- važni objekti (naziv, površina, način gradnje),

- najvažnija oprema - proizvodne linije,

- stepen zastarelosti opreme,

- proizvodne mogućnosti,

- poslovna mreža, filijale, predstavništva u zemlji i inostranstvu.

Za preduzeća iz oblasti saobraćaja, zbog specifičnosti daju se sledeći podaci o kapacitetima:

- broj vozila (tipizacija i unifikacija),

- tehničko tehnološke karakteristike vozila,

- broj linija u drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju (u unutrašnjem i međunarodnom prevozu putnika),

- pretovarni kapaciteti (pretovarne mogućnosti u toku jednog sata i dana),

- uža specijalnost u prevozu, tj. specijalizacija za prevoz određene vrste robe (komadna, lako kvarljiva, tečna, nafta i derivativ, opasna roba i dr.).

Za hotele se daje informacija o kategorizaciji.

Za preduzeća iz oblasti trgovine daju se sledeći podaci o kapacitetima:

Za objekte:

- broj maloprodajnih objekata (u vlasništvu, mesta),

- površina maloprodajnih objekata (u vlasništvu, mesta),

- veleprodajni prostor,

- skladišni prostor,

- ostalo.

Za opremu preduzeća u velikoprodajnim objektima:

- transportna sredstva,

- rashladne vitrine,

- viljuškari,

- kamioni,

- ostalo.

10.3. Podaci o kadrovima:

- broj zaposlenih,

- struktura: radnici, administracija, menadžeri,

- zaposleni sa posebnim kvalifikacijama (ovlašćeni projektanti i inženjeri, licencirani turistički vodiči i sl.).

10.4. Specifični podaci:

- sertifikati,

- nagrade, priznanja i diplome,

- upisane hipoteke,

- licence.

10.5. Podaci o kapitalu i sa finansijskog tržišta:

- za akcionarska društva: vrednost akcija na tržištu, zarada po akciji, bilansna vrednost akcija,

- za preduzeća sa društvenim kapitalom: stanje i tok privatizacije.

10.6. Pokazatelji razvoja:

- troškovi istraživanja i razvoja, koji se daju za period od tri godine koje prethode godini u kojoj se daju,

- investicije u toku, planirane investicije,

- novi proizvodi u poslednje tri godine.

Podaci u referentnim listama

11. Podaci o poslovnom bonitetu, odnosno reference pravnog lica su:

- najznačajniji domaći i strani partneri (kupci),

- izgrađeni građevinski objekti,

- projektovani građevinski objekti,

- poslovi dobijeni na javnim tenderima.

U oblasti turizma to su još:

- reference u organizovanju sajmova,

- reference u kongresnom turizmu.

Informacije i potvrde o bonitetu

12. IB-1 sadrži dva dela:

prvi deo - opšti podaci o pravnom licu,

drugi deo - računovodstveni podaci i pokazatelji o bonitetu.

13. PB-1 sadrži tri dela:

prvi deo - opšti podaci o pravnom licu,

drugi deo - računovodstveni podaci i pokazatelji o bonitetu,

treći deo - komentar, ocena podataka o bonitetu.

14. IB-2 sadrži dva dela:

prvi deo - opšti podaci o pravnom licu,

drugi deo - podaci o poslovno-tehničkoj osposobljenosti.

15. PB-2 sadrži tri dela:

prvi deo - opšti podaci o pravnom licu,

drugi deo - podatke o poslovno-tehničkoj osposobljenosti,

treći deo - komentar, utisak o osposobljenosti pravnog lica za obavljanje delatnosti.

16. IB-3 sadrži dva dela:

prvi deo - opšti podaci o pravnom licu,

drugi deo - referentna lista pravnog lica (kopirana ili skenirana), overena i potpisana od ovlašćenog lica.

PB-3 po sadržaju odgovara IB-3, s tim što su reference proverene.

17. IB-4 je zbirna informacija o bonitetu i sadrže četiri dela:

prvi deo - opšti podaci o pravnom licu,

drugi deo - računovodstveni podaci i pokazatelji o bonitetu,

treći deo - podaci o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica,

četvrti deo - referentne liste.

18. PB-4 je zbirna potvrda o bonitetu i sadrži pet delova:

prvi deo - opšti podaci o pravnom licu,

drugi deo - računovodstveni podaci i pokazatelji o bonitetu,

treći deo - podaci o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica,

četvrti deo - referentne liste,

peti deo - komentar, utisak o bonitetu i osposobljenosti pravnog lica.

19. Potvrde sadrže kratke ocene, odnosno komentar podataka o bonitetu, koji su standardizovani ovom metodologijom. U slučaju ocene boniteta na bazi računovodstvenih podataka i pokazatelja, komentarišu se uočene promene relevantnih pokazatelja u posmatranom periodu od tri godine, i odnos individualnih veličina i proseka grane delatnosti. Komentar se može zasnivati i na poređenju sa relacijama kojima treba težiti prema ekonomskoj teoriji.

Zahtev za izdavanje informacije i potvrde o bonitetu

20. Informacije i potvrde o bonitetu se daju na pismeni zahtev korisnika.

Tač. 21. i 22. (Brisane)

 

Obrazac BONITET - zahtev

 

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE - BIRO ZA BONITET
ZAHTEV ZA DAVANJE PODATAKA O BONITETU ČLANOVA PRIVREDNE KOMORE

Podaci o pravnom licu za koje se traže podaci o bonitetu

Naziv pravnog lica

 

Sedište

 

Adresa *1

 

Matični broj *1

 

*1 podaci su obavezni ukoliko se traže potvrde za učešće na tenderu

 

Namena korišćenja podataka o bonitetu:

 

Napomena: za potrebe učešća na tenderu navesti ko je objavio tender, za koju vrstu nabavke, u kom glasilu i kad

 

Vrsta informacija - potvrda o bonitetu koja se traži

PB-1: Potvrda o bonitetu na bazi računovodstvenih podataka

 

IB-1: Informacija o bonitetu na bazi računovodstvenih podataka

 

PB-2: Potvrda o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica

 

IB-2: Informacija o poslovno-tehničkoj osposobljenosti pravnog lica

 

PB-3: Potvrda o referentnim listama

 

IB-3: Informacija o referentnim listama

 

PB-4: Zbirna potvrda PB-1 + PB-2 + PB-3

 

IB-4: Zbirna informacija IB-1 + IB-2 + IB-3

 

                                                                                                                 Izbor označite sa   

X

Napomena:
Potvrde o bonitetu se izdaju za potrebe učešća na javnim tenderima. Za ostale slučajeve izdaju se informacije o bonitetu.

Jezik obrade

srpski

 

engleski

 

nemački

 

                                                                                                                 Izbor označite sa   

X

 

Podaci o podnosiocu zahteva

Pravno lice

Fizičko lice

Naziv

 

Ime i prezime

 

Sedište

 

Mesto

 

Adresa

 

Adresa

 

Lice za kontakt

 

Telefon

 

Telefon

 

Telefaks

 

Telefaks

 

E-mail

 

E-mail

 

 

 

 

Način avansnog plaćanja

na žiro-račun

 

gotovinski (na blagajni)

 

Način dostave

lično

 

poštom

 

faksom

 

e-mail-om

 

 

 

                                                                                                                Izbor označite sa   

X

 

_________________
(Mesto i datum)

 

 

 

_________________
(Potpis i pečat)