ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 5/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja službenih vozila (putnički automobili, putnički kombiji i druga motorna vozila) za potrebe Skupštine i Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, pokrajinskih organa uprave, Pokrajinskog ombudsmana, službi i direkcija (u daljem tekstu: pokrajinski organi).

Član 2

Službena vozila se koriste pri obavljanju službenih poslova i zadataka van područja grada Novog Sada.

Izuzetno, službena vozila se mogu koristiti pri obavljanju poslova i zadataka i na području grada Novog Sada (lokalne vožnje).

Za lokalnu vožnju koristi se dežurno vozilo.

Član 3

Služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa (u daljem tekstu: Služba) stara se o racionalnom, namenskom i ekonomičnom korišćenju službenih vozila.

II USLOVI KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 4

Službeno vozilo za stalnu upotrebu, imaju:

1. predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine,

2. predsednik Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine,

3. potpredsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine,

4. potpredsednik Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine,

5. pokrajinski sekretarijati,

6. pokrajinski ombudsman,

7. sekretarijat za regionalnu i međunarodnu saradnju,

8. služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Kabinet predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Kabinet predsednika Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine pored vozila iz prethodnog stava ovog člana, za stalnu upotrebu, imaju još po dva službena vozila.

Član 5

Službeno vozilo iz člana 1. ove odluke mogu koristiti i:

- poslanici na stalnom radu u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine,

- sekretar Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, sekretar Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine,

- zamenik i pomoćnik starešine pokrajinskog organa u slučajevima kada realizuje službene poslove i zadatke u ime starešine pokrajinskog organa,

- ostala postavljena lica na osnovu prethodno date saglasnosti predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, ili predsednika Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Službeno vozilo iz člana 1. ove odluke može da se koristi i za protokolarne potrebe.

Odobrenje u pismenoj formi za upotrebu službenih vozila iz stava 1. i 2. ovog člana, na osnovu zahteva starešine organa daje direktor Službe.

III NAČIN KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

Član 6

Na osnovu zahteva u pismenoj formi starešine organa za korišćenje službenog vozila direktor Službe odobrava korišćenje vozila (daje ga na raspolaganje korisniku).

Zahtev za korišćenje službenog vozila sadrži: naziv organa, ime i prezime korisnika i njegovu funkciju, relaciju, vreme i datum polaska i povratka kao i broj putnika.

Zabranjuje se prevoz putnika koji nisu navedeni u zahtevu, a kršenje ove odredbe predstavlja težu povredu radne obaveze vozača.

Član 7

Direktor Službe utvrđuje prioritet i po prioritetu funkcije raspoređuje ili pravi raspored korišćenja službenog vozila korisnika iz člana 5. ove odluke.

Šef Autoservisa izrađuje dnevni raspored prevoza i rasporeda vozača koji se na početku radnog vremena saopštava vozačima.

Direktor Službe posebnim aktom određuje vozača koji je odgovoran za zaduženo službeno vozilo.

Član 8

Službenim vozilom upravlja vozač.

Službenim vozilom može upravljati i drugi zaposleni sa odgovarajućom vozačkom dozvolom, ako službeni zadaci to nalažu.

Svaki vozač odgovara za zaduženo službeno vozilo.

Šef Autoservisa je dužan da obavesti u slučaju sprečenosti o tome vozača (bolest, odmor, odsustvo i sl.) i direktora Službe. Direktor Službe će odrediti drugog vozača koji će zameniti sprečenog vozača.

Ukoliko više korisnika istog dana putuju na istoj relaciji, direktor Službe radi racionalnog korišćenja, stavlja na raspolaganje tim korisnicima jedno službeno vozilo, s tim da korisnici dogovorom utvrđuju čas polaska i povratka.

Na osnovu utvrđenog rasporeda, šef Autoservisa izdaje putni nalog vozaču.

Ukoliko prestane potreba za korišćenjem službenog vozila, korisnik je dužan da o tome odmah obavesti direktora Službe.

Član 9

Vozač službenog vozila je u obavezi da po okončanju prevoza službeno vozilo vrati u Autoservis i preda ključeve vozila šefu Autoservisa, to jest, licu koje on ovlasti.

Izuzetno, vozač službenog vozila nije u obavezi da službeno vozilo vrati u Autoservis, ako se prebivalište korisnika nalazi van teritorije grada Novog Sada.

Privatna vozila mogu ući u garažu samo na osnovu odobrenja direktora Službe.

Član 10

Službeno vozilo iz člana 1. ove odluke stavlja se na raspolaganje korisnicima iz člana 4. i 5. ove odluke sa vozačem zaduženim za službeno vozilo.

Korisnicima službenih vozila iz ove odluke ne može se staviti na raspolaganje vozilo bez vozača.

Službenim vozilima ekonomskog voznog parka mogu upravljati lica koja odredi direktor Službe (u daljem tekstu: ovlašćeno lice).

Član 11

U slučaju da su sva službena vozila angažovana, korisnici iz ove odluke mogu ostvariti pravo na naplatu naknade za korišćenje sopstvenog putničkog vozila za službene potrebe, a u skladu sa važećim propisima za ovu naknadu i uz prethodno odobrenje u pismenoj formi direktora Službe.

IV KORIŠĆENJE PUTNIČKOG KOMBIJA I VOZILA EKONOMSKOG VOZNOG PARKA

Član 12

Pravo na korišćenje putničkog kombija imaju poslanici u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, članovi Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine i zaposleni u pokrajinskim organima, kada je na isto mesto radi obavljanja službenih poslova i zadataka, neophodno prevoziti više korisnika.

Putnički kombi se može koristiti za potrebe sindikalne organizacije pokrajinskih organa.

Član 13

Direktor Službe utvrđuje prioritet i raspoređuje korišćenje putničkog kombija na osnovu podnetog zahteva.

Član 14

Radi izvršavanja službenih poslova i zadataka Služba može da koristi malolitražna službena vozila (putnička vozila, putnički kombiji, dostavna vozila i kamion), kojim upravljaju vozači tj. zaposleni u Službi.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Evidenciju o korišćenju službenih vozila vodi šef Autoservisa na osnovu putnih naloga koje dobija od vozača i korisnika usluga iz člana 4. i 5. ove odluke po završetku svake vožnje.

Član 16

Iz gore navedene evidencije koja se vodi, direktor Službe dužan je da dva puta mesečno sačini izveštaj o korišćenju službenih vozila.

Izveštaj sadrži podatke o korisnicima, broju pređenih kilometara, utrošku goriva, iznosu naknade, kao i druge podatke.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se predsedniku Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i predsedniku Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine radi informisanja.

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o korišćenju putničkih automobila i drugih motornih vozila za službene potrebe broj: 344-00003/01 koju je Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine donelo na sednici održanoj 22.11. 2001. godine sa dopunom broj: 404-00112/05, koju je Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine donelo 9. 6. 2005. godine.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana njenog objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".