ODLUKA

O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE ZA DOTACIJE ETNIČKIM ZAJEDNICAMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 5/2006)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i kriterijumi za dodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: Sekretarijat) za dotacije etničkim zajednicama.

Član 2

Pravo na dodelu budžetskih sredstava Sekretarijata za dotacije etničkim zajednicama (u daljem tekstu: sredstava) imaju udruženja, organizacije i druge asocijacije pripadnika etničkih zajednica čija se delatnost zasniva na očuvanju i negovanju nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalne tolerancije odnosno udruženja, organizacije i druge asocijacije čiji su projekti usmereni na ostvarivanje prava nacionalnih manjina i na očuvanje i negovanje međunacionalne tolerancije (u daljem tekstu: organizacije), čije je sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Organizacije iz stava 1. ovog člana, nemaju pravo na dodelu sredstava, ukoliko su direktni ili indirektni korisnici budžetskih sredstava budžeta Republike Srbije, odnosno budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 3

Sredstva se dodeljuju putem konkursa za dodelu sredstava (u daljem tekstu: konkurs), koji raspisuje Sekretarijat.

Član 4

Konkurs sadrži podatke o kriterijumima za dodelu sredstava, visini sredstava koja se dodeljuju za svaku nacionalnu manjinu ili grupu nacionalnih manjina, roku za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su od važnosti za sprovođenje konkursnog postupka.

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja.

Član 5

Prijavu na konkurs podnose organizacije iz člana 2. ove odluke, u pismenoj formi na jedinstvenom obrascu koji je sastavni deo konkursa i mora da sadrži obrazložen zahtev za dodelu sredstava.

Sadržinu jedinstvenog obrasca utvrđuje Sekretarijat.

Član 6

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs, blagovremene i potpune prijave dostavljene na jedinstvenom obrascu, Sekretarijat prosleđuje nacionalnim savetima nacionalnih manjina (u daljem tekstu: nacionalni saveti).

Nacionalni saveti su dužni da u roku od 15 dana od dana prijema prijava, dostave pokrajinskom sekretaru za propise, upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar), predlog za dodelu sredstava.

Član 7

Prijave o kojima se nacionalni saveti nisu izjasnili u roku iz člana 6. stav 2. ove odluke, prijave organizacija pripadnika etničkih zajednica koje nisu osnovale nacionalni savet, kao i prijave ostalih organizacija iz člana 2. ove odluke, razmatra posebna konkursna komisija.

Posebnu konkursnu komisiju obrazuje pokrajinski sekretar rešenjem u kom utvrđuje rok za dostavljanje predloga za dodelu sredstava.

Nakon razmatranja podnetih prijava, posebna konkursna komisija u roku utvrđenom rešenjem o obrazovanju, dostavlja predlog za dodelu sredstava pokrajinskom sekretaru.

Član 8

Pokrajinski sekretar razmatra predloge za dodelu sredstava nacionalnih saveta, odnosno posebne konkursne komisije i odlučuje o dodeli sredstava krajnjim korisnicima svojim rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 9

Sredstva se dodeljuju krajnjim korisnicima, u skladu sa planom dodeljivanja sredstava na osnovu kriterijuma iz čl. 12. ove odluke i predloga nacionalnih saveta, odnosno posebne konkursne komisije.

Plan dodeljivanja sredstava donosi pokrajinski sekretar.

Član 10

Putem konkursa se dodeljuje 90% raspoloživih sredstava, od čega se 70% dodeljuje prema procentualnom učešću pojedine etničke zajednice u ukupnoj manjinskoj populaciji u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, brojnosti i značaju njenih organizacija i njihovih aktivnosti u čijem se finansiranju učestvuje.

Preostalih 10% sredstava se zadržava za vanredne i nepredvidive zahteve.

Član 11

Sredstva se dodeljuju za redovnu delatnost, nabavku opreme, programe i projekte organizacija, i to naročito za:

- stvaranje uslova za razvoj kulture, nauke i umetnosti;

- negovanje i podsticanje narodnog stvaralaštva;

- programe i projekte multikulturalnog karaktera u cilju razvijanja duha tolerancije;

- predstavljanje kulturnih dobara od izuzetnog značaja;

- očuvanje i negovanje jezika, narodnih običaja i starih zanata;

- zaštitu i prezentaciju folklornog nasleđa;

- književno, dramsko, scensko, muzičko i likovno stvaralaštvo, memorijale, festivale, jubilarne manifestacije, umetničke kolonije, kampove;

- negovanje i razvoj amaterizma, gostovanja ansambala;

- naučna istraživanja;

- saradnju sa matičnim zemljama i druge oblike međunarodne saradnje; i

- ostale programe i projekte usmerene na ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Član 12

Prilikom određivanja visine učešća u finansiranju redovne delatnosti, nabavke opreme, odnosno programa iz čl. 11. ove odluke primenjuju se sledeći kriterijumi:

- ukupni materijalni troškovi;

- prostorni karakter i značaj manifestacije ili projekta (međunarodni, multietnički, od šireg značaja, međuopštinski, lokalni itd.);

- vremensko trajanje manifestacije;

- broj učesnika;

- interesovanje i posećenost od strane publike;

- kontinuitet i redovnost održavanja manifestacije;

- medijski publicitet (televizijski i radio-prenosi ili snimci, izveštavanje štampe i drugi načini prezentacije);

- prateće i naknadne aktivnosti (poseban nastup i predstavljanje pobednika, gala-večeri, izdavanje zbornika, kataloga i drugih publikacija i sl.);

- broj zaposlenih lica kod podnosioca zahteva;

- ostale aktivnosti, manifestacije i priredbe koje organizuje podnosilac zahteva i

- finansiranje manifestacija od strane drugih organa, organizacija,

- fondova, sponzora ili donatora iz zemlje ili inostranstva.

Član 13

Krajnji korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koje su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Krajnji korisnik je dužan da na svojim pozivnicama, brošurama, ostalom štampanom materijalu ili na drugi odgovarajući način objavi da je u finansiranju učestvovao (i) Sekretarijat.

Krajnji korisnik je dužan da istekom kalendarske godine podnese Sekretarijatu izveštaj o utrošku sredstava, sa odgovarajućom dokumentacijom.

Član 14

Krajnji korisnik koji ne postupi u skladu sa članom 13. ove odluke, gubi pravo učešća na narednom konkursu ovog Sekretarijata.

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o raspoređivanju budžetskih sredstava Pokrajinskih sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za dotacije etničkim zajednicama ("Službeni list APV", broj 9/04).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".