PRAVILNIK
O KONTROLI PROIZVODNJE SADNOG MATERIJALA POLJOPRIVREDNOG BILJA

("Sl. glasnik RS", br. 29/94 i 40/2006 - dr. pravilnik)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se: način i postupak odabiranja i umatičenja stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža, odnosno kontrole procesa proizvodnje sadnog materijala; obrazac zapisnika o odabiranju stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža i o kontroli procesa proizvodnje sadnog materijala; sadržina i način ustanovljavanja i vođenja knjige matičnih stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža; obrazac uverenja o čistoti sorte sadnog materijala i sadržina prijave za vršenje kontrole proizvodnje sadnog materijala.

Član 2

Kontrola proizvodnje sadnog materijala, odnosno odabiranje i umatičenje stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža vrši se na osnovu prijave koja sadrži podatke o:

1) broju stabala i žbunova, odnosno površini zasada po vrstama, sortama i podlogama, koja se prijavljuju za odabiranje i umatičenje;

2) poreklu sadnog materijala upotrebljenog za sadnju, odnosno za podizanje zasada;

3) godini sadnje;

4) mestu gde se nalaze stabla, žbunova i zasad (opština, katastarska opština, naziv potesa i parcele i broj katastarske parcele);

5) zdravstvenom stanju stabala, žbunova i zasada, utvrđenom pregledima u prethodnoj godini ili u godini odabiranja stabala, žbunova i zasada i

6) licu koje rukovodi stručnim poslovima proizvodnje sadnog materijala, odnosno o preduzeću ili preduzetniku koje je ugovorom preuzelo stručno rukovođenje poslovima proizvodnje sadnog materijala.

Kontrola procesa proizvodnje sadnog materijala vrši se na osnovu prijave koja sadrži podatke o:

1) vrsti, sorti, podlozi i količini sadnog materijala u proizvodnji;

2) poreklu reprodukcionog semenskog i sadnog materijala upotrebljenog za proizvodnju sadnog materijala;

3) mestu gde se nalazi proizvodnja sadnog materijala (opština, katastarska opština, naziv potesa i parcele, broj katastarske parcele) i

4) licu koje rukovodi stručnim poslovima proizvodnje sadnog materijala, odnosno o preduzeću ili preduzetniku koje je ugovorom preuzelo stručno rukovođenje poslovima proizvodnje sadnog materijala.

Prijava iz st. 1. i 2. ovog člana podnosi se u dva primerka.

Uz prijavu iz st. 1. i 2. ovog člana prilaže se ugovor sa nosiocem zaštite o naknadi za privremeno korišćenje zaštićene sorte, koja se prijavljuje za kontrolu.

Član 3

Prijava iz člana 2. ovog pravilnika odbaciće se, ako:

1) podnosilac prijave obavlja proizvodnju sadnog materijala bez dokaza o ispunjenosti uslova za obavljanje ove delatnosti, odnosno ako ne ispunjava propisane uslove za prijavljenu proizvodnju;

2) ako se sorta prijavljena za kontrolu proizvodnje ne nalazi na sortnoj listi voćaka, vinove loze, hmelja i ruža;

3) je prijavljena strana sorta za umnožavanje za potrebe izvoza bez prethodno izdate saglasnosti nadležnog organa o privremenom uvozu i

4) uz prijavu nije priložen ugovor sa nosiocem zaštite o naknadi za privremeno korišćenje zaštićene sorte, koja se prijavljuje za kontrolu proizvodnje.

Član 4

Proizvođač sadnog materijala obeležava objekat za proizvodnju sadnog materijala podacima o proizvođaču, a matični zasad, redove stabala i žbunova i pojedinačno matično stablo umatičene sorte, odnosno podloge i redove sadnica i kalemova podacima o sorti i podlozi.

Član 5

Odabiranje stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža i priznavanje sadnog materijala obavlja se uvidom u podatke o poreklu reprodukcionog semenskog i sadnog materijala i podatke o sadnom materijalu u proizvodnji i pregledima najmanje dva puta u toku vegetacije, u vreme kada su svojstva sorte izražena, odnosno kada se mogu uočiti i proceniti.

Pregledi iz stava 1. ovog člana obavljaju se i u objektima u kojima se proizvodi sadni materijal kulturom biljnih tkiva.

O pregledima iz st. 1. i 2. ovog člana vode se zapisnici na obrascima, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo:

1) zapisnik o odabiranju stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža - Obrazac broj 1;

2) zapisnik o kontroli procesa proizvodnje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala poljoprivrednog bilja od matičnih stabala, žbunova i zasada - Obrazac broj 2 i

3) zapisnik o kontroli procesa proizvodnje sadnog materijala poljoprivrednog bilja - Obrazac broj 3.

Podaci, svojstva i ocene utvrđeni pregledom unose se u zapisnik na dan pregleda.

Zapisnik se zaključuje na dan poslednjeg pregleda.

Pregledima i vođenju, odnosno zaključivanju zapisnika prisustvuje proizvođač semena voća, odnosno sadnog materijala.

Zapisnik o odabiranju stabala, žbunova i zasada i o kontroli procesa proizvodnje sadnog materijala (Obrazac br. 1, 2 i 3) sačinjava se u četiri primerka, od kojih se jedan primerak ostavlja proizvođaču sadnog materijala. Uz zapisnik o odabiranju stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža (Obrazac broj 1), prilaže se skica parcele za odabrana stabla, žbunove i zasad za umatičenje.

Član 6

Ako se pregledom utvrdi da stabla, žbunovi i zasad ne ispunjavaju uslove da budu odabrana i umatičena ili ako reprodukcioni semenski i sadni materijal od matičnih stabala, žbunova i zasada i sadni materijal ne ispunjava uslove za priznavanje, odnosno za izdavanje uverenja u zapisnik iz člana 5. ovog pravilnika unose se podaci o tim uslovima i zaključuje zapisnik na dan izvršenog pregleda.

II KONTROLA PROIZVODNJE SADNOG MATERIJALA

1. Odabiranje i umatičenje stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža

Član 7

Odabiranje stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža vrši se na osnovu pregleda kojima se utvrđuje: poreklo materijala upotrebljenog za setvu, odnosno sadnju; autentičnost sorte i podloge; rodnost i stanje vegetativnog razvoja i razvijenosti organa, odnosno delova biljaka koji mogu da se koriste za reprodukciju i proizvodnju semena voća, odnosno sadnog materijala.

Član 8

Odabiranje i umatičenje stabala, žbunova i zasada može se vršiti tek po stupanju u plodonošenje voćaka, vinove loze i hmelja i prethodno pribavljenom dokazu o zdravstvenom stanju stabala, žbunova i zasada utvrđenom pregledima u prethodnoj godini ili u godini odabiranja stabala, žbunova i zasada i ako se pregledima utvrdi da u zasadu, odnosno u redu prijavljene sorte nema drugih (umešanih) sorti ili stabala, žbunova ili živića koja ne ispunjavaju uslove da budu odabrana za umatičenje.

Član 9

Zapisnik o odabiranju stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža (Obrazac broj 1) sačinjava se za svaku sortu posebno.

Uz zapisnik iz stava 1. ovog člana sačinjava se skica parcele sa podacima o površini zasada, broju redova, broju stabala i žbunova u redu i sa označenim stranama sveta, pravcem brojanja redova i stabala i žbunova u redu.

Član 10

Za odabrana stabla, žbunove i zasad voćaka, vinove loze, hmelja i ruža ustanovljava se u jednom primerku knjiga matičnih stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža koja sadrži:

1) prijavu podnetu za odabiranje i umatičenje;

2) dokaz o poreklu sadnog materija upotrebljenog za sadnju;

3) zapisnik o odabiranju stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža;

4) skicu parcele i

5) dokaz o zdravstvenom stanju stabala, žbunova i zasada, utvrđen pregledima u prethodnoj godini ili u godini odabiranja stabala, žbunova i zasada.

Član 11

Korišćenje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala više se od odabranih i umatičenih zasada jagode najviše dve godine, a od odabranih i umatičenih stabala, žbunova i zasada ostalih vrsta najviše četiri godine.

2. Kontrola procesa proizvodnje sadnog materijala

Član 12

Kontrolom procesa proizvodnje sadnog materijala utvrđuje se: poreklo reprodukcionog semenskog i sadnog materijala upotrebljenog za proizvodnju sadnog materijala; vrsta, autentičnost - identitet i čistota sorte; biološke osobine, opšti izgled vegetativnog razvoja sadnog materijala i razvijenost organa od kojih zavisi kvalitet sadnog materijala i količina proizvedenog sadnog materijala.

Matična stabla, žbunovi i zasadi podležu pregledima, odnosno kontroli procesa proizvodnje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala.

Član 13

Kontrola proizvodnje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala od matičnih stabala, žbunova i zasada vrši se: na osnovu podataka iz prijave i knjige matičnih stabala, žbunova i zasada i uvidom u stvarno stanje matičnih stabala, žbunova i zasada radi utvrđivanja karakterističnih osobina sorte, rodnosti i eventualnih promena kod matičnih stabala, žbunova i zasada; procenom stanja vegetativnog razvoja i razvijenosti onih organa koji se koriste kao reprodukcioni materijal i njihove količine; utvrđivanjem praznih mesta i količine proizvedenog semena voća, odnosno reprodukcionog sadnog materijala.

Zapisnik o kontroli procesa proizvodnje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala poljoprivrednog bilja od matičnih stabala, žbunova i zasada (Obrazac broj 2) sačinjava se za svaku sortu posebno.

Član 14

Knjiga matičnih stabala, žbunova i zasada poništava se kada:

1) proizvođač izvrši krčenje matičnih stabala, žbunova i zasada pre isteka roka iz člana 11. ovog pravilnika;

2) se kontrolom proizvodnje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala utvrdi da nisu ispunjeni uslovi iz člana 7. ovog pravilnika, odnosno uslovi na osnovu kojih je izvršeno odabiranje i umatičenje i,

3) kada se obaveznim zdravstvenim pregledima utvrdi prisustvo bolesti i štetočina zbog kojih je, po propisima o zaštiti bilja, zabranjeno korišćenje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala za promet, proizvodnju sadnog materijala i sadnju.

Knjiga matičnih zasada za jagode poništava se najkasnije posle druge godine od zasnivanja zasada, odnosno korišćenja živića.

Član 15

Poreklo reprodukcionog semenskog i sadnog materijala upotrebljenog za proizvodnju sadnog materijala utvrđuje se na osnovu: uverenja o čistoti sorte, za sopstveni reprodukcioni semenski i sadni materijal; deklaracije o kvalitetu sa otpremnicom, za nabavljeni reprodukcioni semenski i sadni materijal; certifikata o sortnosti i o kvalitetu tog sadnog materijala izdatog za reprodukcioni semenski i sadni materijal iz uvoza.

Član 16

Autentičnost (identitet) i čistota sorte utvrđuje se na osnovu pozitivnih karakterističnih osobina sorte.

Sadni materijal za koji se kontrolom utvrdi da ne odgovara autentičnosti sorte i sadni materijal drugih sorti pored prijavljenih sorti na objektu uništiće se.

Član 17

Biološke osobine, opšti izgled vegetativnog razvoja sadnog materijala i razvijenost organa od kojih zavisi kvalitet sadnog materijala utvrđuju se pregledom sadnog materijala u toku vegetacije, a na osnovu ispoljenih bioloških svojstava koja su karakteristična za određenu sortu, porasta, razvijenosti i ujednačenosti podzemnog i nadzemnog dela sadnog materijala, stabilnosti lisne mase, pravilnosti i stepena srašćivanja spojnog mesta i dozrevanja sadnog materijala.

Član 18

Količina sadnog materijala utvrđuje se upoređivanjem podataka iz prijave sa stvarnim stanjem na objektu, a u skladu sa propisanim normama kvaliteta sadnog materijala.

Član 19

Zapisnik o kontroli procesa proizvodnje sadnog materijala poljoprivrednog bilja (Obrazac broj 3) sačinjava se posebno za svaki objekat, odnosno parcelu na kojem se proizvodi određena vrsta i sorta sadnog materijala.

Član 20

Na osnovu zapisnika o kontroli, odnosno pregleda (Obrazac br. 2 i 3) za seme voća i sadni materijal koje ispunjava propisane uslove, izdaje se uverenje o čistoti sorte sadnog materijala poljoprivrednog bilja na obrascu broj 4 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uverenje za seme voća i sadni materijal neće se izdati, ako:

1) nema dokaza o poreklu reprodukcionog semenskog i sadnog materijala upotrebljenog za proizvodnju sadnog materijala;

2) reprodukcioni semenski i sadni materijal nije proizveden od matičnih stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža;

3) se kontrolom utvrdi da prijavljena sorta, odnosno sorta nema odgovarajuću autentičnost, identitet ili ako stvaraoc sorte predloži odbijanje izdavanja uverenja; i

4) se obaveznim zdravstvenim pregledima utvrdi prisustvo bolesti i štetočina zbog kojih je, po propisima o zaštiti bilja, zabranjeno korišćenje sadnog materijala za promet, proizvodnju sadnog materijala i sadnju.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Knjige matičnih stabala, žbunova i zasada ustanovljene po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog pravilnika priznaju se matičnim do ponovnog umatičenja, ako je knjiga ustanovljena za pravno lice kao proizvođača sadnog materijala, osim za umatičena stabla, žbunove i zasad kod kooperanata.

Član 22

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi:

1) Pravilnik o načinu vršenja odabiranja i priznavanja matičnih stabala sorti i podloga, odnosno selekcije voćaka, vinove loze i hmelja ("Službeni glasnik SRS", broj 31/80) i

2) Pravilnik o stručnoj kontroli nad proizvodnjom sadnog materijala poljoprivrednog bilja ("Službeni glasnik SRS", broj 53/80).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1.

Zapisnik
o odabiranju stabala, žbunova i zasada voćaka, vinove loze, hmelja i ruža

Štambilj Ministarstva - preduzeća kome je povereno vršenje kontrole

Z A P I S N I K
O ODABIRANJU STABALA, ŽBUNOVA I ZASADA VOĆAKA, VINOVE LOZE, HMELJA I RUŽA

 

- po prijavi broj: ______________ od ___________ 200____ godine -

 

I Podaci o proizvođaču

1) Proizvođač: _______________________________________________________________________________________________

2) Lično ime lica koje rukovodi stručnim poslovima proizvodnje sadnog materijala: _____________________________________________________________________________.

3) Naziv preduzeća - lično ime preduzetnika i adresa lica koje je ugovorom preuzelo stručno rukovođenje poslovima proizvodnje sadnog materijala: _________________________________________________________________________________________.

   ___________________________.

 

II Podaci o stablima, žbunovima i zasadu

1) Vrsta: _______________________ 2) Sorta-podloga: _______________________ 3) Godina sadnje: _______________________

4) Mesto gde se nalaze stabla, žbunovi i zasad: opština _____________________________________________________________

   mesto _______________________, kat. opština ________________________, naziv potesa-parcele ________________________

   _______________________, broj kat. parcele _______________________, 5) Površina zasada: ________________ ha

6) Broj stabala-žbunova: _______________________ kom.

 

III Podaci o pregledu-odabiranju

Datum pregleda

Stanje u pogledu autentičnosti i čistote sorte-podloge, sortne čistote zasada, stabala, žbunova.
Nalozi proizvođaču.

Na osnovu stanja zasada, odnosno stabala - žbunova odabrano je za umatičenje _____________________________ ha zasada, odnosno __________________________ kom. stabala - žbunova ____________________________, ____________________________ koja su na parceli raspoređena:                                                   (vrsta)                         (sorta - podloga)

 

Broj redova biljaka u odabranom zasadu

Broj reda stabala - žbunova

Brojevi odabranih stabala - žbunova u redu od - do

Količina odabranih stabala - žbunova u redu - u kom.

Površina odabranog zasada u ha

Datum zaključivanja zapisnika _______________________ 200___ godine

 

Proizvođač

 

Pregled izvršio

(lično ime lica koje je prisustvovalo pregledu)

 

(lično ime)

__________________

 

__________________

(potpis i pečat)

 

(potpis i pečat)

 

Obrazac broj 2.

Zapisnik
o kontroli procesa proizvodnje reprodukcionog semenskog i sadnog materijala poljoprivrednog bilja od matičnih stabala, žbunova i zasada

Štambilj Ministarstva - preduzeća kome je povereno vršenje kontrole

 

Z A P I S N I K
O KONTROLI PROCESA PROIZVODNJE REPRODUKCIONOG SEMENSKOG I SADNOG MATERIJALA POLJOPRIVREDNOG BILJA OD MATIČNIH STABALA, ŽBUNOVA I ZASADA

 

- po prijavi broj: _____________________________ od _______________ 200_____ godine -

 

I Podaci o proizvođaču

1) Proizvođač: _______________________________________________________________________________________________

2) Lično ime lica koje rukovodi stručnim poslovima proizvodnje sadnog materijala:_________________________________________________________________.

3) Naziv preduzeća - lično ime preduzetnika i adresa lica koje je ugovorom preuzelo stručno rukovođenje poslovima proizvodnje sadnog materijala: _____________________________________________________________________________________________________________________.

 

II Podaci o proizvodnji i stanju matičnih stabala, žbunova i zasada

1) Broj i datum zapisnika o odabiranju stabala, žbunova i zasada: ______________________________________________________

2) Naziv sadnog materijala: ______________________________________ 3) Vrsta: ______________________________________

4) Sorta-podloga: ____________________________________ 5) površina zasada: ___________________________ ha

6) Broj stabala-žbunova: ____________________________________ komada 7) Mesto gde se nalaze stabla, žbunovi i zasad: opština _______________________________________ mesto __________________, kat. opština __________________________________, naziv potesa-parcele ______________________________________, broj kat. parcela ________________ .

 

Datum pregleda

Stanje u pogledu razvijenosti biljke i delova biljke za reprodukciju. Nalozi proizvođaču.

Na osnovu stanja matičnih stabala, žbunova i zasada, autentičnosti sorte - podloge, sortne čistote zasada, stabala i žbunova, razvijenosti, zrelosti i drugih propisanih normi kvaliteta biljaka i delova biljaka koje se koriste kao reprodukcioni semenski, odnosno sadni materijal utvrđeno je da može da se izda Uverenje o čistoti sorte sadnog materijala poljoprivrednog bilja na _________ kom. - kg.

______________________________________ , ____________________________ , ______________________________________

          (naziv sadnog materijala)                                                 (v r s t a)                                                   (s o r t a)

 

Datum zaključivanja zapisnika _______________ 200___ godine.

 

Proizvođač

 

Pregled izvršio

(lično ime lica koje je prisustvovalo pregledu)

 

(lično ime)

__________________

 

__________________

(potpis i pečat)

 

(potpis i pečat)

 

Obrazac broj 3.

Zapisnik
o kontroli procesa proizvodnje sadnog materijala poljoprivrednog bilja

Štambilj Ministarstva - preduzeća kome je povereno vršenje kontrole

 

Z A P I S N I K
O KONTROLI PROCESA PROIZVODNJE SADNOG MATERIJALA POLJOPRIVREDNOG BILJA

 

- po prijavi broj: ______________________________ od _______________ 200___ godine -

 

I Podaci o proizvođaču

1) Proizvođač: _______________________________________________________________________________________________

2) Lično ime lica koje rukovodi stručnim poslovima proizvodnje sadnog materijala: _______________________________________________________________________.

3) Naziv preduzeća - lično ime preduzetnika i adresa lica koje je ugovorom preuzelo rukovođenje poslovima proizvodnje sadnog materijala: ________________________________________________________________________________________________

 

II Podaci o proizvodnji i ocene utvrđene pregledima

Mesto gde se nalaze stabla, žbunovi i zasad: opština ________________________, mesto ________________________, kat. opština ________________________, naziv potesa-parcele _________________________, broj kat. parcele ____________________.

 

Datum pregleda

Stanje u pogledu autentičnosti i čistote sorte i podloge, porasta i razvijenosti nadzemnog i podzemnog dela, zrelosti, srašćivanja spojnog mesta. Nalozi proizvođaču.

 

III Podaci o poreklu upotrebljenog reprodukcionog semenskog i sadnog materijala

Naziv sadnog materijala

Vrsta

Sorta - podloga

Količina

Proizvođač - prodavac reprodukcionog materijala

Broj i datum dokumenta o poreklu reprodukcionog materijala

Na osnovu autentičnosti i čistote sorte i podloge, porasta i razvijenosti nadzemnog i podzemnog dela, zrelosti, srašćivanja spojnog mesta i drugih propisanih normi kvaliteta sadnog materijala utvrđeno je da može da se izda Uverenje o čistoti sorte sadnog materijala poljoprivrednog bilja za sledeći sadni materijal:

Naziv sadnog materijala

Vrsta

Sorta

Podloga

Starost

K o l i č i n a - k o m a d a

Prijavljeno

Pregledano

Odgovara propisanim uslovima

    Datum zaključivanja zapisnika ______________________________ 200___ godine.

 

Proizvođač

 

Pregled izvršio

(lično ime lica koje je prisustvovalo pregledu)

 

(lično ime)

__________________

 

__________________

(potpis i pečat)

 

(potpis i pečat)

 

Obrazac broj 4.

Uverenje
o čistoti sorte sadnog materijala poljoprivrednog bilja

Štambilj Ministarstva

Na osnovu člana 20. stav 1. Zakona o semenu i sadnom materijalu ("Službeni glasnik RS", broj 54/90) Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izdaje

 

U V E R E N J E
O ČISTOTI SORTE SADNOG MATERIJALA POLJOPRIVREDNOG BILJA

Utvrđuje se da je _____________________________________________________________________________________________

                                                  (naziv - lično ime i adresa proizvođača)
___________________________________________________________________________________________________________

proizveo sadni materijal koji odgovara autentičnosti i čistoti sorte - podloge, odnosno koji se priznaje sortno čistim i to:

Naziv sadnog materijala

Vrsta

Sorta - podloga

Podloga (na kojoj je sorta kalemljena)

Godina starosti

Količina u kom.

 

Ovo uverenje se izdaje na osnovu zapisnika broj ________________________ od ________________________ 200___. godine koje je sačinio ______________________ stručni radnik ________________________________________________________________                                                                             (naziv Ministarstva - pravnog lica kome je povereno vršenje kontrole)

Taksa i naknada troškova postupka za izdavanje ovog uverenja je naplaćena.

Uverenje dostaviti:

 

 

1.

 

Ovlašćeni radnik Ministarstva

2. Arhivi Ministarstva

 

 

 

____________________

 

 

(potpis i pečat)

Napomene

Danom stupanja na snagu Pravilnika o načinu i postupku proizvodnje sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja ("Sl. glasnik RS", br. 40/2006), odnosno 20. maja 2006. godine, prestaju da važe odredbe Pravilnika o kontroli proizvodnje sadnog materijala poljoprivrednog bilja ("Sl. glasnik RS", br. 29/94) koje se odnose na sadni materijal voćaka, vinove loze i hmelja.