ZAKON

O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD REPUBLIKE POLJSKE PO SPORAZUMU IZMEĐU SAVETA MINISTARA SRBIJE I CRNE GORE I VLADE REPUBLIKE POLJSKE O PRUŽANJU KREDITA ZA VEZANU POMOĆ

("Sl. list SCG", br. 20/2006)

Član 1

Savet ministara Srbije i Crne Gore zadužuje se, u svoje ime a za račun Crne Gore u iznosu od 12.300.000 evra kod Vlade Republike Poljske za finansiranje investicionih projekata u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

Član 2

Zaduženje iz člana 1. ovog zakona izvršiće se zaključivanjem sporazuma o kreditu između Vlade Republike Poljske, kao zajmodavca, i Saveta ministara Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca.

Član 3

Iz sredstava ovog kredita u visini od 12.300.000 evra finansiraće se sledeći projekti u Republici Crnoj Gori:

1. oprema za poljoprivredni sektor;

2. oprema i materijal za železnicu.

Član 4

Radi izvršavanja obaveza po sporazumu iz člana 2. ovog zakona Crnogorska komercijalna banka, ovlašćena od strane Saveta ministara Srbije i Crne Gore, i Bank Gospodarstwa Krajowego, ovlašćena od strane Vlade Republike Poljske će nakon potvrđivanja sporazuma iz člana 2. ovog zakona u Skupštini Srbije i Crne Gore zaključiti Bankarski sporazum.

Član 5

Radi izmirenja obaveza po sporazumu iz člana 2. ovog zakona Republika Crna Gora daće kontragaranciju za uredno obezbeđenje sredstava za izmirenje obaveza po tom sporazumu.

Kontragarancijom se Republika Crna Gora obavezuje da u svakoj godini obezbedi sredstva u svom budžetu za izmirivanje obaveza po osnovu sporazuma iz člana 2. ovog zakona, a koja dospevaju u toj godini, ako to ne učini korisnik kredita.

Sredstva iz stava 1. ovog člana korisnik kredita, odnosno Republika Crna Gora će preneti na poseban račun kod Crnogorske komercijalne banke, sa isključivom namenom otplate kredita iz člana 2. ovog zakona.

Član 6

Crnogorska komercijalna banka izmirivaće prema Vladi Republike Poljske dospele obaveze po kreditu iz člana 2. ovog zakona sredstvima koja će obezbediti korisnik kredita.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".