ZAKON

O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (AVANS ZA PRIPREMU PROJEKTA ZA ODRŽIVI RAZVOJ TURIZMA U CRNOJ GORI)

("Sl. list SCG", br. 20/2006)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu do 857.000 USD, kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi obezbeđenja finansijske podrške pripremi Projekta za održivi razvoj turizma u Crnoj Gori.

Član 2

Zaduženje iz člana 1. ovog zakona izvršava se na osnovu Pisma o dogovoru za avans za pripremu Projekta za održivi razvoj turizma u Crnoj Gori između Srbije i Crne Gore i Međunarodnog udruženja za razvoj, sa prilozima (u daljem tekstu: Pismo o dogovoru).

Član 3

Srbija i Crna Gora otvara i održava depozitni račun (poseban račun) u evrima kod poslovne banke, pod uslovima prihvatljivim za Međunarodno udruženje za razvoj, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma iz člana 1. ovog zakona za potrebe korisnika avansa kredita Republike Crne Gore.

Član 4

Međunarodno udruženje za razvoj uplaćuje sredstva iz člana 1. ovog zakona na račun iz člana 3. ovog zakona Srbiji i Crnoj Gori u USD ili drugim valutama.

Srbija i Crna Gora se obavezuje da sa Republikom Crnom Gorom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, zaključi Ugovor o prenosu sredstava avansa kredita i odgovornosti za realizaciju Projekta za održivi razvoj turizma u Crnoj Gori.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Crna Gora je dužna da obezbeđuje sredstva za urednu otplatu obaveza utvrđenih Pismom o dogovoru iz člana 2. ovog zakona, a u skladu sa Ugovorom iz člana 4. stav 2. ovog zakona.

Sredstva iz stava 1. ovog člana Republika Crna Gora prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz ovog zakona.

Član 6

Srbija i Crna Gora izmirivaće obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj sredstvima iz člana 5. ovog zakona, a pod uslovima i rokovima utvrđenim Pismom o dogovoru iz člana 2. ovog zakona.

Član 7

Republika Crna Gora se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća troškove u skladu sa Pismom o dogovoru iz člana 2. ovog zakona.

Troškovi iz stava 1. ovog člana plaćaju se pod uslovima i rokovima utvrđenim Pismom o dogovoru iz člana 2. ovog zakona.

Član 8

Narodna banka Srbije naplaćivaće od Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u skladu sa ovim zakonom.

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza iz ovog zakona snosi Republika Crna Gora.

Član 9

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".