ZAKON

O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD REPUBLIKE FRANCUSKE PO FINANSIJSKOM PROTOKOLU IZMEĐU SAVETA MINISTARA SRBIJE I CRNE GORE I VLADE REPUBLIKE FRANCUSKE

("Sl. list SCG", br. 20/2006)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se kod Republike Francuske u iznosu od 8.479.000 evra (osammilionačetiristotinesedamdesetdevethiljadaevra) po Finansijskom protokolu između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Francuske (u daljem tekstu: Finansijski protokol), potpisanom 30. decembra 2005. godine i garantuje otplatu obaveza nastalih po osnovu korišćenja ovih sredstava.

Član 2

Garancija Srbije i Crne Gore na iznos iz člana 1. ovog zakona daje se pod sledećim uslovima:

1. sa rokom otplate od 15 (petnaest) godina u 20 jednakih polugodišnjih rata;

2. sa počekom od 5 (pet) godina;

3. sa kamatnom stopom od 0,9% godišnje.

Član 3

Sredstva zajma iz člana 1. ovog zakona koristiće se za finansiranje projekta obnove i proširenja elektrodistributivne mreže u Crnoj Gori.

Član 4

Republika Crna Gora se obavezuje da će izdati Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju o redovnom obezbeđivanju sredstava radi blagovremenog plaćanja dospelih obaveza po Finansijskom protokolu i pojedinačnim ugovorima koji iz njega proističu, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Republika Crna Gora se obavezuje da će obezbediti sredstva u budžetu za svaku tekuću godinu za izmirenje dela dospelih obaveza za tu godinu po Finansijskom protokolu.

Sredstva iz stava 2. ovog člana Republika Crna Gora će preneti nia poseban račun kod Centralne banke Crne Gore otvoren za potrebe otplate zajma iz člana 1. ovog zakona.

Član 5

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirenjem obaveza u smislu ovog zakona, kao i troškove transfera sredstava za redovnu otplatu obaveza po Finansijskom protokolu, snosi Elektroprivreda Crne Gore, kao krajnji korisnik zajma, odnosno Republika Crna Gora.

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".