ZAKON

O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD EVROPSKE ZAJEDNICE (DO 25.000.000 EVRA)

("Sl. list SCG", br. 20/2006)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu do 25.000.000 evra, kod Evropske zajednice, radi obezbeđenja finansijske podrške programu ekonomske stabilizacije i reformi, odnosno podrške platnom bilansu i jačanju deviznih rezervi.

Član 2

Zaduženje iz člana 1. ovog zakona izvršava se na osnovu Sporazuma o zajmu između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, Narodne banke Srbije, kao zastupnika zajmoprimca, i Evropske zajednice, kao zajmodavca do 25.000.000 evra (u daljem tekstu: Sporazum o zajmu).

Član 3

Srbija i Crna Gora obavezuje se da otvori i održava depozitni račun u evrima kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma iz člana 1. ovog zakona za potrebe korisnika zajma, Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Član 4

Republika Srbija i Republika Crna Gora se obavezuju da, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, izdaju kontragarancije kojima će garantovati urednu otplatu zajma, srazmerno njihovim pripadajućim obavezama.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Srbija i Republika Crna Gora su dužne da obezbeđuju sredstva za urednu otplatu obaveza utvrđenih Sporazumom o zajmu iz člana 2. ovog zakona.

Sredstva iz stava 1. ovog člana Republika Srbija i Republika Crna Gora prenose na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate obaveza utvrđenih Sporazumom o zajmu iz člana 2. ovog zakona.

Član 6

Srbija i Crna Gora izmirivaće obaveze prema Evropskoj zajednici sredstvima iz člana 5. ovog zakona, a pod uslovima i rokovima utvrđenim Sporazumom o zajmu iz člana 2. ovog zakona.

Član 7

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Srbije i Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Evropskoj zajednici, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza iz ovog zakona snose Republika Srbija i Republika Crna Gora.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".