ZAKON

O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD BANKE ZA RAZVOJ SAVETA EVROPE (PROJEKAT 1539-2005)

("Sl. list SCG", br. 20/2006)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu od 9.600.000 evra, kod Banke za razvoj Saveta Evrope, radi finansiranja Projekta rekonstrukcije i obnove kuća uništenih u poplavi aprila 2005. godine na području Vojvodine, u severoistočnoj Srbiji.

Član 2

Zaduženje iz člana 1. ovog zakona izvršava se na osnovu Zakona o ratifikaciji Okvirnog ugovora o zajmu između Srbije i Crne Gore i Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope, sa Propisima o zajmu ("Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", br. 17/2005), (u daljem tekstu: Zakon o ratifikaciji Okvirnog ugovora o zajmu).

Član 3

Srbija i Crna Gora obavezuje se da otvori i održava poseban račun u evrima kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma iz člana 1. ovog zakona.

Član 4

Republika Srbija se obavezuje da, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, izda Srbiji i Crnoj Gori garanciju za uredno obezbeđenje sredstava za izmirenje dospelih obaveza predviđenih Zakonom o ratifikaciji Okvirnog ugovora o zajmu.

Član 5

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Banci za razvoj Saveta Evrope, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza iz ovog zakona snosi Republika Srbija.

Sve dažbine i takse, kao i sve troškove proistekle iz zaključenja, izvršenja, likvidacije, poništenja ili obustave ugovora iz člana 2. ovog zakona, zajedno sa svim sudskim ili vansudskim troškovima, odnosno troškovima arbitražnog postupka snosi Republika Srbija.

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".