PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA CENTAR ZA OBUKU VAZDUHOPLOVNO-TEHNIČKOG OSOBLJA ODRŽAVANJA VAZDUHOPLOVA (YU JAR-147)

("Sl. glasnik RS", br. 41/2006)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje mora da ispuni centar za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova (u daljem tekstu: centar za obuku).

Obuka vazduhoplovno-tehničkog osoblja iz stava 1. ovog člana, obavlja se u skladu s programima obuke koje donosi Direktorat civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore (u daljem tekstu: Direktorat civilnog vazduhoplovstva).

Centru za obuku koji ispunjava propisane uslove Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdaje uverenje o osposobljenosti za obučavanje vazduhoplovno-tehničkog osoblja (u daljem tekstu: uverenje).

Definicije

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) Odgovorni rukovodilac (accountable manager) je fizičko lice u centru za obuku koje obezbeđuje da se obuka finansira i sprovodi u skladu s odredbama ovoga pravilnika.

Odgovorni rukovodilac može pismeno ovlastiti neko drugo kvalifikovano lice s iskustvom u centru za obuku, privremeno, ali mu ne sme u potpunosti prepustiti svoje obaveze rukovođenja;

2) Program osnovne obuke (basic training course) sadrži potrebne nastavne predmete s odgovarajućim fondom časova koji obezbeđuju određeni nivo znanja i određeno iskustvo vazduhoplovno-tehničkom osoblju, propisane u JAR-66;

3) Operativni priručnik centra za obuku (maintenance training organization exposition) (u daljem tekstu: MTOE) sadrži propisane operativne procedure, unutrašnju organizaciju i uputstva za rad u centru za obuku;

4) Ovlašćenje centra za obuku je vrsta i obim poslova koje centar za obuku ima pravo da obavlja na osnovu uverenja;

5) Suspenzija je privremeni prestanak važenja ovlašćenja iz uverenja.

6) Nadležni organ (Authority) je Direktorat civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore.

7) Organizacija je centar za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja održavanja vazduhoplova;

8) Prihvatljivi načini usaglašavanja (Acceptable Means of Comliance, AMC) ilustruju značenje, ali ne jedino značenje, kada će se smatrati da je zahtev ispunjen;

9) Materijal za tumačenje/pojašnjenje (Inetrpretative/Explanatory Material, IEM) pomaže u objašnjenju značenja zahteva.

Uslovi koje mora da ispuni centar za obuku

Član 3

Centar za obuku koji podnosi zahtev za izdavanje, izmenu, dopunu ili produženje važenja uverenja mora da ispuni uslove koji se odnose na sledeće:

1) objekte i opremu

JAR-147.30;

2) osoblje

JAR-147.35;

3) bazu podataka instruktora, ispitivača i ocenjivača

JAR-147.40;

4) opremu za obuku

JAR-147.45;

5) udžbenike za obuku

JAR-147.50;

6) bazu podataka (arhivu) o kandidatima na obuci

JAR-147.55;

7) postupke obuke i sistem kvaliteta

JAR-147.60;

8) MTOE

JAR-147.65;

9) ovlašćenja centra za obuku

JAR-147.70;

10) izveštavanje o promenama u centru za obuku

JAR-147.75;

11) kontinuiranu važnost uverenja

JAR-147.80;

Detaljni opisi uslova iz stava 1. ovog člana dati su u Prilogu ovog pravilnika, u JAR-147 Sekcija 1, Poglavlje A.

Program osnovne obuke

Član 4

Da bi bio ovlašćen da sprovodi obuku centar za obuku mora da ispuni sledeće uslove u pogledu programa osnovne obuke:

1) da definiše program obuke

JAR-147.85;

2) da propiše pripremu i sprovođenje ispita (generalno)

JAR-147.90;

3) da propiše pripremu i sprovođenje ispita iz osnovnog znanja

JAR-147.95;

4) da propiše način ocenjivanja praktičnog znanja

JAR-147.100;

 

Detaljni opisi uslova iz stava 1. ovog člana nalaze se u Prilogu ovog pravilnika, u JAR-147 Sekcija 1, Poglavlje B.

Program obuke za tip vazduhoplova i/ili određene poslove na vazduhoplovu

Član 5

Da bi bio ovlašćen da sprovodi obuku, centar za obuku mora da ispuni posebne uslove u pogledu programa obuke za tip vazduhoplova i/ili određene poslove na vazduhoplovu utvrđene u JAR-147, a u skladu sa JAR 66.

Svedočanstvo o završenoj obuci

Član 6

Polaznicima koji su uspešno završili program obuke, centar za obuku izdaje odgovarajuće svedočanstvo o završenoj obuci (u daljem tekstu: Svedočanstvo).

Izgled Svedočanstva, zavisno od programa obuke, dat je na uzorcima u Prilogu ovog pravilnika, u JAR-147, Sekcija 2, Dodatak 3.

Ekvivalentna bezbednost i opoziv

Član 7

Izuzetno, nadležni organ može odobriti odstupanja od odredaba ovog pravilnika, odnosno JAR-147, i to:

a) ako postoji pravna praznina, i ako centar za obuku ispuni dodatne uslove koje nadležni organ smatra neophodnim za obezbeđenje jednakog nivoa bezbednosti, a koji moraju biti prihvaćeni od nadležnih organa svih država punopravnih članica JAA.

b) državnoj obrazovnoj ustanovi ako su školovanje i ispitni standardi ekvivalentni JAR-66, i ako je fond nastavnih časova u skladu sa JAR-147-85.

Izdavanje uverenja

Član 8

Zahtev za izdavanje, izmenu, dopunu ili produženje važenja uverenja, centar za obuku je dužan da podnese u obliku i na način koji propiše nadležni organ, sa priloženom kopijom MTOE.

Zavisno od programa školovanja, nadležni organ izdaje uverenje u skladu sa uslovima iz čl. 3. i 4. i/ili čl. 3. i 5. ovoga pravilnika. U uverenju se određuju vrsta i obim poslova za koje je centar za obuku ovlašćen.

Uverenje se izdaje sa rokom važenja od 12 meseci za prvo sticanje uverenja, odnosno 24 meseca za svako naredno uverenje.

Centar za obuku koji je ovlašćen za obuku za tip vazduhoplova u skladu sa JAR-147.105, mora sprovoditi obuku i/ili proveru znanja za tip vazduhoplova i/ili određenog posla na vazduhoplovu u skladu sa JAR-147.110, uz uslov ispunjavanja standarda za tip vazduhoplova i/ili određeni posao na vazduhoplovu u skladu sa JAR-66.

Centar za obuku ne može biti ovlašćen samo za sprovođenje ispita.

Obrazac uverenja dat je u Prilogu ovog pravilnika, u JAR-147, Sekcija 2, Dodatak 1.

Ukidanje, suspenzija, ograničenje ili odbijanje produžavanja uverenja

Član 9

U slučaju da centar za obuku više ne ispunjava neki od uslova za izdavanje uverenja, nadležni organ će ukinuti, suspendovati, ograničiti ili odbiti produženje uverenja.

Najmanje 28 dana pre nego što ukine, suspenduje, ograniči ili odbije produženje uverenja, nadležni organ mora o toj nameri i razlozima pismenim putem obavestiti centar za obuku i omogućiti mu da podnese dokaze o suprotnom, što će nadležni organ razmotriti.

Ukidanje, suspenzija, ograničavanje ili odbijanje produženja uverenja stupa na snagu danom donošenja odgovarajućeg rešenja.

Detaljan opis postupka navedenog u ovom članu, dat je u Prilogu ovog pravilnika, u JAR-147, Sekcija 1, Poglavlje D (JAR-147.120).

Nadzor

Član 10

Centar za obuku mora omogućiti nadležnom organu nesmetan nadzor na svim lokacijama na kojima obavlja delatnost.

Član 11

Ovaj pravilnik usklađen je s međunarodnim propisima i standardima i to:

- JAR-147, Odobrene organizacije za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja;

- JAR-66, Ovlašćivanje osoblja za održavanje vazduhoplova.

Odredbe ostalih JAR propisa na koje upućuju odredbe ovoga pravilnika primenjivaće se kao preporučena praksa do donošenja propisa koji će regulisati tu materiju.

Prilog

Član 12

Prilog koji je odštampan uz ovaj pravilnik čini njegov sastavni deo i sastoji se od:

- JAR-147, Sekcija 1;

- JAR-147, Sekcija 2 (AMC/IEM) i Dodataka uz Sekciju 2, i to:

Dodatak 1: Uverenje organizacije i lista programa obuke;

Dodatak 2: MTOE;

Dodatak 3: Svedočanstva o završenoj obuci vazduhoplovno-tehničkog osoblja.

Član 13

Uverenja o osposobljenosti za obučavanje vazduhoplovno-tehničkog osoblja za održavanje vazduhoplova koja su izdata do dana početka primene ovoga pravilnika, ostaju na snazi do sticanja uverenja prema odredbama ovoga pravilnika.

Organizacija koja poseduje uverenje iz stava 1. ovog člana dužna je uskladiti se sa odredbama ovoga pravilnika najkasnije u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 31. decembra 2006. godine.

 

PRILOG

 

JAR-147 SEKCIJA 1 - USLOVI

JAR-147.1 Opšte
(vidi IEM 147.1)

(a) JAR-147 propisuje uslove koje centar za obuku mora da ispuni u sprovođenju odobrene obuke i provere znanja vazduhoplovno-tehničkog osoblja u skladu sa JAR-66;

(b) Odobrena osnovna obuka zahtevana je u JAR-66, radi kvalifikovanja za maksimalno smanjenje ukupnog iskustva na održavanju vazduhoplova određenog u JAR-66;

(c) Za kvalifikovanje prema stavu (b) centar za obuku mora biti ovlašćen od strane nadležnog organa u skladu sa JAR-147, Poglavlja A i B;

(d) U skladu sa JAR-147, Poglavlje A i C, nadležni organ može ovlastiti centar za obuku za sprovođenje obuke za tip vazduhoplova, navedene u JAR-66;

(e) Centar za obuku ne može biti ovlašćen samo za sprovođenje ispita.

JAR-147.5 Stupanje na snagu

(a) JAR-147 je objavljen 3. aprila 1998. godine, a stupio je na snagu 1. juna 1998. godine.

(b) Posle 1. juna 2001. godine svaka organizacija koja traži ovlašćenje prema JAR-147.1 (c) mora biti u skladu sa JAR-147.

JAR-147.10 Definicije

Za potrebe JAR-147 primenjuju se sledeće definicije:

Odgovorni rukovodilac (Accountable Manager) je fizičko lice u Organizaciji koje obezbeđuje da se obuka finansira i sprovodi u skladu s zahtevanim standardima. Odgovorni rukovodilac može pismenim putem privremeno preneti ovlašćenja na neko drugo kvalifikovano lice s iskustvom u Organizaciji, ali joj ne sme, u potpunosti, prepustiti svoje obaveze rukovođenja.

Odobreni program osnovne obuke (Approved basic training course) je program osnovne obuke vazduhoplovno-tehničkog osoblja, koji daje nivo znanja i određeno iskustvo polaznicima, koje omogućava smanjenje iskustva u održavanju vazduhoplova, što je dozvoljeno prema JAR-66.

Punopravni član JAA (JAA full member Authority) predstavlja civilnu vazduhoplovnu vlast zemlje članice JAA. To znači da će ovlašćenje ili dozvola izdati u skladu sa JAR propisima od strane civilne vazduhoplovne vlasti zemlje članice JAA biti priznati od strane civilnih vazduhoplovnih vlasti ostalih zemalja članica JAA.

Reference (Terms of Reference) predstavljaju obim posla za koji je fizičko lice odgovorno i ovlašćeno da vrši u ime Organizacije.

Organizacija (Organisation) je organizacija registrovana kao pravno lice. Organizacija može obavljati delatnost na više lokacija i može imati više od jednog JAR ovlašćenja.

POGLAVLJE A - OVLAŠĆENA ORGANIZACIJA ZA OBUKU VAZDUHOPLOVNO-TEHNIČKOG OSOBLJA

JAR-147.15 Područje primene
(vidi AMC i IEM 147.15)

(a) JAR-147 propisuje uslove za izdavanje Uverenja Organizacijama za sprovođenje odobrenih programa obuke i/ili proveru znanja koje zahteva JAR-66, kao i uslove pod kojima Organizacije izdaju svedočanstva polaznicima koji uspešno završe program obuke;

(b) Organizacije koje imaju sedište u državama punopravnim članicama JAA mogu biti ovlašćene ukoliko su u skladu s JAR-147, Poglavlja A i B, ili Poglavlja A i C ili u kombinaciji oba;

(c) Organizacija koja ima sedište u državi koja nije punopravni član JAA ili koja nije članica JAA, može biti ovlašćena ukoliko nadležni organi zemalja punopravnih članova JAA smatraju da postoji potreba za takvim ovlašćenjem. Isto tako, nadležni organi zemalja punopravnih članova JAA mogu ovlastiti Organizaciju iz države koja nije član JAA, na osnovu Uverenja koje je izdao nadležni organ te države, pod uslovom da Organizacija ispunjava dodatne uslove koje propisuje JAA, što obezbeđuje ekvivalentnost sa JAR-147.

JAR.147-20 Zahtev i izdavanje

(a) Uz zahtev za izdavanje ili dopunu Uverenja mora se podneti i kopija MTOE u formi i na način propisan od strane nadležnog organa.

(b) Organizacija koja ispunjava uslove JAR-147 i koja plati naknadu propisanu od strane nadležnog organa ima pravo da dobije Uverenje.

(c) Uverenje se odnosi na celu Organizaciju na čelu s odgovornim rukovodiocem.

JAR-147.25 Obim ovlašćenja

Obim ovlašćenja se potvrđuje izdavanjem Uverenja Organizaciji od strane nadležnog organa.

U Uverenju mora biti naznačen obim ovlašćenja. Obrazac ovlašćenja nalazi se u JAR-147, Sekcija 2, Dodatak 1.

JAR-147.30 Uslovi koji se odnose na objekte i opremu
(vidi AMC i IEM 147.30)

(a) Odgovarajući objekti i oprema moraju biti obezbeđeni za svaki planirani dan obuke i provere znanja.

(b) Nastava iz teorijskog dela i provera teorijskog znanja moraju se sprovoditi u prostorijama potpuno odvojenim od ostalih objekata.

(c) U prostorijama iz stava (b) mora se održavati takav nivo osvetljenja, buke, temperature/vlage da omogućava polaznicima potrebnu koncentraciju za učenje ili proveru znanja, bez ometanja ili uznemiravanja.

(d) Pri obuci opisanoj u JAR-147, Poglavlje B, radionice za obuku i/ili oprema moraju biti odvojeni od učionica u skladu s planiranim programom obuke. Po potrebi, može se potpisati ugovor s nekom drugom organizacijom koja bi omogućila takve radionice i/ili opremu. Kada se koriste usluge druge organizacije, mora se potpisati ugovor s tom organizacijom, u kojem se preciziraju uslovi pristupa i korišćenja radionica i/ili opreme za osnovno održavanje. Nadležni organ i JAA tim za standardizaciju imaju pravo da zahtevaju da im se omogući pristup u te organizacije, što se mora naznačiti u ugovoru.

(e) U slučaju obuke za tip vazduhoplova i/ili određeni posao na vazduhoplovu prema JAR-147, Poglavlje C, moraju biti obezbeđeni odgovarajući objekti sa učilom (tip vazduhoplova) iz JAR-147.45(d).

(f) Instruktorima, ispitivačima i izvođačima praktične nastave, mora se obezbediti smeštaj u kancelarijama da bi se mogli pripremati za svoje dužnosti, bez ometanja ili uznemiravanja.

(g) Mora se obezbediti prostor za bezbedno čuvanje testova i evidencije o školovanju. Prostor u kome se čuvaju dokumenti mora biti takav da dokumenti ostanu u dobrom stanju sve vreme čuvanja, kako je propisano u JAR-147.55. Prostor za čuvanje dokumenata i kancelarije mogu biti na istom mestu ukoliko su zadovoljeni uslovi dovoljne bezbednosti.

(h) Biblioteka mora biti snabdevena kompletnom ažurnom tehničkom dokumentacijom, predviđenom za obim i nivo obuke koji se sprovodi.

JAR-147.35 Uslovi koji se odnose na osoblje
(vidi AMC i IEM 147.35)

(a) Mora biti imenovano lice sa iskustvom ili grupa lica, koje je prihvatio nadležni organ, koji su odgovorni da Organizacija bude u skladu s uslovima JAR-147. Takvo lice (lica) su podređena odgovornom rukovodiocu koji je prihvaćen od strane nadležnog organa. Lice sa iskustvom ili jedno od lica iz grupe može biti i odgovorni rukovodilac, pod uslovom da ispunjava uslove za mesto odgovornog rukovodioca kao što je definisano u JAR-147.10.

(b) Organizacija mora obezbediti dovoljno kvalifikovanog osoblja za planiranje i sprovođenje teorijske i praktične nastave, proveru teorijskog i praktičnog znanja u skladu sa Uverenjem. U slučaju da neka druga organizacija pruža usluge praktične nastave i proveru praktičnog znanja, osoblje te druge organizacije mora biti priznato za sprovođenje praktične nastave i proveru praktičnog znanja. Lice koje ispunjava uslove iz stava (c) može vršiti kombinovane uloge instruktora, ispitivača ili ispitivača praktičnog znanja.

(c) Iskustvo i kvalifikacije instruktora, ispitivača znanja i ocenjivača praktičnog znanja moraju biti utvrđeni kao standard prihvatljiv nadležnom organu. Svako lice na takvom položaju prihvaćeno od strane nadležnog organa u skladu s važećim nacionalnim vazduhoplovnim propisima pre stupanja na snagu JAR-147, zadržaće svoj status u skladu sa ovim stavom.

(d) Ispitivači znanja i ocenjivači praktičnog znanja moraju biti prihvatljivi nadležnom organu, osim ako se nadležni organ složio s postupcima definisanim u MTOE, o uslovima prihvatljivosti takvog osoblja.

(e) Znanje instruktora i ispitivača koje se odnosi na aktuelnu tehnologiju, praktične veštine, ljudske faktore i najnovije tehnike obuke koje se sprovode mora se obnavljati prema postupcima prihvatljivim nadležnom organu.

JAR-147.40 Evidencija o instruktorima, ispitivačima i ocenjivačima praktičnog znanja

(a) Organizacija mora čuvati evidenciju o svim instruktorima, ispitivačima znanja i ocenjivačima praktičnog znanja. Evidencija se odnosi na iskustvo, kvalifikaciju i obuku.

(b) Reference moraju biti dostavljene za sve instruktore, ispitivače znanja i ocenjivače praktičnog znanja. Svako ograničenje obima ovlašćenja osoblja, posebno onog koje je odobreno na osnovu JAR-147.35(d), mora biti jasno navedeno.

(c) Instruktori, ispitivači znanja i ocenjivači praktičnog znanja moraju dobiti kopiju vlastitih referenci.

JAR-147.45 Nastavna sredstva
(vidi IEM 147.45)

(a) Svaka učionica mora imati dovoljno sredstava za prezentaciju u skladu sa standardima koji omogućavaju polaznicima lako čitanje prikazanih tekstova, crteža, dijagrama i ilustracija sa bilo kog mesta u učionici. Sredstva za prezentaciju treba da sadrže uređaje za simulaciju koji pomažu polaznicima bolje razumevanje određene teme.

(b) Radionice i/ili objekti za osnovnu obuku, zasnovani na JAR- 147.30 (d), moraju imati sve alate i opremu potrebne za sprovođenje odobrenog obima obuke.

(c) Radionice i/ili objekti za osnovnu obuku, zasnovani na JAR- 147.30 (d), moraju imati odgovarajući izbor vazduhoplova, motora, delova vazduhoplova i vazduhoplovne elektronske opreme.

(d) Objekti za obuku za tip vazduhoplova moraju imati uzorak-učilo odgovarajućeg tipa vazduhoplova. Takođe se mogu koristiti uređaji za simulaciju ako zadovoljavaju standarde obuke i ako su prihvaćeni od strane nadležnog organa.

JAR-147.50 Udžbenici za obuku
(vidi AMC 147.50)

(a) Polaznicima se moraju obezbediti udžbenici za obuku koji pokrivaju nastavni plan i program propisan u JAR-66 za svaku pojedinu kategoriju ili potkategoriju dozvole za održavanje vazduhoplova.

(b) Polaznicima mora biti dozvoljen pristup dokumentaciji i tehničkim informacijama koje se nalaze u biblioteci predviđenoj u JAR-147.30(h).

JAR-147.55 Evidencija

Organizacija mora čuvati evidenciju o obuci, ispitima i proveri znanja, najmanje pet godina po završetku obuke.

JAR-147.60 Procedure obuke i sistem kvaliteta
(vidi AMC 147.60)

(a) Organizacija mora ustanoviti procedure prihvaćene od strane nadležnog organa kako bi obezbedila potrebne standarde obuke, koji su u skladu s uslovima iz JAR-147.

(b)(1) Organizacija mora ustanoviti sistem kvaliteta koji obuhvata proceduru nezavisnog nadzora za praćenje standarda obuke, načina provere znanja i provere praktičnog znanja i usklađenost sa odgovarajućom procedurom. U malim organizacijama se procedure nadzora mogu ugovorom poveriti drugoj Organizaciji ili kompetentnom licu prihvaćenom od strane nadležnog organa. Rezultati nadzora moraju se dostaviti odgovornom rukovodiocu kako bi se sprovele korektivne mere, ukoliko za tim postoji potreba. Ovakav sistem mora biti odobren od strane nadležnog organa.

(2) Ako je rad Organizacije vezan za organizaciju za održavanje, odobrenu prema JAR-145 ili za organizaciju za proizvodnju, odobrenu prema JAR-21, procedura nezavisnog nadzora može se sprovoditi isključivo od strane odeljenja za nadzor kvaliteta organizacije odobrene prema JAR-145 ili JAR-21.

JAR-147.65 MTOE

(a) Organizacija mora izraditi MTOE koji sadrži sledeće:

1. Izjavu potpisanu od strane odgovornog rukovodioca kojom se potvrđuje da je navedena Organizacija u skladu s JAR-147 i da će u svakom trenutku biti u skladu s JAR-147.

2. Funkcije i imena lica prihvaćenih od strane nadležnog organa na osnovu JAR-147.35(a).

3. Zadatke i obaveze lica navedenih u tački 2, uključujući poslove koje oni mogu obavljati direktno s nadležnim organom u ime Organizacije.

4. Organizacionu šemu Organizacije sa hijerarhijom odgovornosti lica navedenih u (a)(2).

5. Listu instruktora, ispitivača i ocenjivača praktičnog znanja.

6. Opšti opis objekata i opreme za obuku i proveru znanja, koji se nalaze na adresama datim u Uverenju Organizacije i ako je potrebno, bilo koje druge lokacije, kako se zahteva u JAR-147.70(b);

7. Listu programa obuke, koji su sadržani u Uverenju.

8. Proceduru izmene MTOE.

9. Procedure Organizacije koje se zahtevaju u JAR-147.60(a).

10. Procedure nadzora Organizacije koje se zahtevaju u JAR-147.70(c) u sprovođenju obuke, provere znanja ili provere praktičnog znanja izvan lokacija navedenih u JAR-147.70(b).

11. Listu lokacija navedenih u JAR-147.70(b).

12. Listu organizacija, ako je potrebno, navedenih u JAR 147.70(d).

Napomena:

Uputstvo za izradu MTOE nalazi se u JAR-147, Sekcija 2, Dodatak 2.

(b) MTOE i bilo koja naknadna promena moraju biti odobreni od strane nadležnog organa.

(c) Kada je Organizacija ovlašćena prema drugom JAR-standardu (npr. JAR-145) koji, takođe, zahteva opis operativnih procedura, nije potrebno izrađivati poseban MTOE u skladu sa JAR-147, pod uslovom da drugi opis sadrži sve podatke koji se traže u JAR- 147.65, kao i referentni indeks pojmova, baziran na JAR 147, Sekcija 2, Dodatak 2.

JAR-147.70 Ovlašćenja Organizacije

(a) Organizacija ovlašćena prema JAR-147 i u skladu sa MTOE odobrenim na osnovu JAR-147 može da sprovodi sledeće:

(1) Odobrene programe osnovne obuke prema nastavnom planu JAR-66 ili delu plana.

(2) Odobrene programe obuke za tip vazduhoplova i/ili određeni posao na vazduhoplovu u skladu sa JAR-66.

(3) Provere znanja u ime nadležnog organa, kada to on zahteva, uključujući proveru znanja za polaznike koji nisu završili osnovnu obuku ili obuku za tip vazduhoplova u JAR-147 Organizaciji.

(4) Izdavanje svedočanstva o završenoj obuci ili položenom ispitu prema tačkama (a)(1) i/ili (a)(2) i/ili (a)(3).

(b) Obuka, provera znanja i provera praktičnih znanja mogu biti sprovođeni isključivo na lokacijama navedenim u Uverenju Organizacije i/ili na bilo kojoj lokaciji navedenoj u MTOE odobrenoj na osnovu JAR-147, osim u slučaju iz stava (c).

(c) Organizacija ovlašćena na osnovu JAR-147 može da sprovodi obuku, provere znanja i provere praktičnog znanja i izvan lokacija navedenih u stavu (b), samo uz procedure nadzora prihvaćene od strane nadležnog organa. Takve lokacije ne moraju biti navedene u opisu Organizacije.

(d) (1) Organizacije ovlašćene na osnovu JAR-147 mogu da ugovore sprovođenje osnovne teorijske obuke, obuke za tip vazduhoplova i odgovarajuće provere znanja sa neovlašćenom organizacijom za obuku, isključivo ako je ta organizacija pod nadzorom Sistema kvaliteta Organizacije ovlašćene na osnovu JAR-147 i u skladu sa procedurom prihvaćenom od nadležnog organa.

(2) Ugovorno poveravanje osnovne teorijske obuke i provere znanja je navedeno u JAR 66, Dodatak 1, Predmeti 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 i 10.

(3) Ugovorno poveravanje obuke za tip vazduhoplova i proveru znanja je ograničeno na pogonsku grupu i sisteme vazduhoplovne elektronske opreme (vidi AMC i IEM 147.70(d)).

JAR-147.75 Promene u Organizaciji

(a) JAR-147 Organizacija mora obavestiti nadležni organ o svim nameravanim promenama u Organizaciji, koje utiču na Uverenje pre nego što se ta promena sprovede. Na taj način se omogućava nadležnom organu da utvrdi usklađenost sa JAR-147 i da eventualno izmeni Uverenje toj Organizaciji.

(b) Nadležni organ može propisati uslove, pod kojima JAR-147 Organizacija može obavljati delatnost i u toku tih promena, osim ako nadležni organ ne odluči da Uverenje treba suspendovati.

(c) Ukoliko Organizacija propusti da obavesti nadležni organ o planiranim promenama, posledice mogu biti suspenzija ili ukidanje Uverenja sa datumom uvođenja promena.

JAR-147.80 Važnost Uverenja

Ako je Uverenje JAR-147 Organizacije prethodno ukinuto, suspendovano, ograničeno, ili odbijeno, produženje važnosti zavisi od:

(a) usklađenosti JAR-147 Organizacije sa JAR-147;

(b) omogućavanja pristupa nadležnom organu u JAR -147 Organizaciju da utvrdi neprekidnu usklađenost sa JAR-147;

(c) omogućavanja pristupa JAA timovima za standardizaciju u JAR Organizaciju, kako bi utvrdili usklađenost sa JAA standardima;

(d) plaćanja svih troškova propisanih od stane nadležnog organa.

POGLAVLJE B - ODOBRENI PROGRAM OSNOVNE OBUKE

JAR-147.85 Odobreni program osnovne obuke
(vidi AMC i IEM 147.85)

(a) Odobreni program osnovne obuke na osnovu JAR-147 sastoji se od: teorijske obuke, provere teorijskog znanja, praktične obuke i provere praktičnog znanja.

(b) Teorijska obuka mora obuhvatiti materiju predviđenu u JAR-66 za A, B1 i B2 kategorije ili podkategorije dozvola za održavanje vazduhoplova. Za svaku kategoriju ili podkategoriju dozvole obuka može biti podeljena na nastavne predmete ili oblasti i kombinovana s elementima praktične obuke, s tim da su zadovoljeni uslovi o trajanju obuke prema stavovima (f) do (k).

(c) Provera teorijskog znanja mora da obuhvati presek materije iz stava (b).

(d) Praktična obuka mora obuhvatiti praktičnu upotrebu uobičajene opreme/alata, sastavljanje/rastavljanje tipičnih vazduhoplovnih delova, kao i učešće u tipičnim poslovima održavanja koji se odnose na odgovarajući predmet iz JAR-66.

Kada JAR-147 Organizacija potpiše ugovor za potpuno ili delimično sprovođenje praktične obuke sa nekom drugom organizacijom koja je u skladu sa JAR-147.30(d), tada JAR-147 Organizacija mora garantovati da se praktična obuka stvarno vrši.

(e) Provera praktičnog znanja mora obuhvatiti praktičnu obuku i utvrditi da li je polaznik savladao korišćenje opreme i alata, kao i rad u skladu sa priručnicima za održavanje.

(f) Program osnovne obuke za JAR-66 podkategorije B1 i B2 traje najmanje 2400 časova, a za JAR-66 podkategoriju B1 kombinovanu sa B2 najmanje 3000 časova.

(g) Program osnovne obuke za JAR-66 kategoriju A traje najmanje 800 časova.

(h) Program osnovne obuke za kvalifikovanje za prelazak sa JAR-66 dozvole za održavanje vazduhoplova kategorije A na dozvolu podkategorije B1 ili B2 traje najmanje 1600 časova; a za prelazak sa JAR-66 dozvole za održavanje vazduhoplova kategorije A na dozvolu podkategorije B1, kombinovane sa B2 traje najmanje 2200 časova.

(i) Program osnovne obuke za kvalifikovanje za prelazak sa JAR-66 dozvole za održavanje vazduhoplova podkategorije B1 na B2 ili sa podkategorije B2 na B1 traje najmanje 600 časova.

(j) Program osnovne obuke za kvalifikovanje za prelazak sa JAR-66 dozvole za održavanje vazduhoplova iz jedne podkategorije B1 u drugu podkategoriju B1 traje najmanje 200 časova.

(k) Program osnovne obuke za kvalifikovanje za prelazak sa JAR-66 dozvole za održavanje vazduhoplova iz jedne podkategorije A u drugu podkategoriju A traje najmanje 70 časova.

(l) Izuzetno od stavova (f) do (k), nadležni organ može Organizaciju i njene polaznike osloboditi obaveze teorijske i praktične obuke, iz jednog ili više propisanih predmeta, pod uslovom da je nadležni organ ustanovio da je obuka iz predmeta propisanih JAR-66 standardima izvršena na drugom mestu, te stoga može smanjiti propisani broj časova obuke.

JAR-147.90 Provere znanja generalno

(a) JAR-147 Organizacija mora sprovoditi provere znanja iz predmeta, adekvatno Uverenju.

(b) Provere znanja moraju biti u pisanoj formi sa mogućnošću višestrukog izbora odgovora i mogu se sprovoditi putem pisanih testova ili na računaru ili kombinovano.

(c) Ispitivači moraju obezbediti tajnost pitanja.

(d) Polaznik koji se služi prevarom ili poseduje materijale koji se odnose na područje iz provere znanja, osim ispitnih papira i pomoćne dozvoljene dokumentacije, mora biti diskvalifikovan i ne sme pristupiti nikakvom ispitivanju najmanje 12 meseci nakon dana incidenta. Nadležni organ mora biti obavešten o takvom incidentu, zajedno s detaljima istrage, u roku od 1 meseca.

(e) Ispitivač koji za vreme provere znanja daje odgovore na pitanja bilo kojem polazniku čije se znanje proverava, mora biti diskvalifikovan, a ispit se proglašava nevažećim. Nadležni organ mora biti obavešten o takvom događaju u roku od jednog meseca i slučaj treba da zajedno razmotre nadležni organ i JAR-147 Organizacija, kako bi utvrdili da li će i kada udaljeni ispitivač ponovo biti vraćen na mesto ispitivača.

JAR-147.95 Provere teorijskog znanja
(vidi AMC 147.95)

(a) Provere teorijskog znanja moraju se održati posle završetka svakog nastavnog predmeta ili oblasti opisanih u JAR-66.

(b) Provere teorijskog znanja sprovode se bez korišćenja beleški sa predavanja.

(c) Provere teorijskog znanja sadrže presek materije iz pojedinog predmeta ili oblasti predviđenih u JAR-66 koje je polaznik pohađao. Ispitivači moraju odrediti pitanja koja će biti korišćena pri proveri znanja.

(d) Svi ispiti iz teorijskog znanja iz predmeta ili oblasti propisanih za sticanje JAR-66 kategorije ili podkategorije dozvole moraju se položiti u roku od 5 godina od položenog prvog ispita za određenu JAR-66 kategoriju ili podkategoriju. Polaznik koji ne položi teorijski ispit može ponovo polagati ispit po proteku roka od mesec dana od dana kada je provera sprovedena.

(e) Izuzetno od stavova (a) do (d), nadležni organ može osloboditi polaznika od obaveze polaganja ispita iz pojedinog predmeta u slučaju da je polaznik prethodno položio ispit iz tog predmeta prema JAR-66 standardu.

(f) Nadležni organ će zahtevati od JAR-147 Organizacije da proveri znanje polaznika koji nisu pohađali program osnovne obuke u JAR-147 Organizaciji. Nadležni organ će odlučiti da li postoji potreba za sprovođenjem takve provere.

JAR-147.100 Provera osnovnog praktičnog znanja
(vidi ACM 147.100)

(a) Provere osnovnog praktičnog znanja moraju se obavljati u toku osnovne obuke od strane imenovanih ocenjivača praktičnog znanja, pri svakoj poseti radionicama/objektima za održavanje ili svakih 6 meseci.

Kada JAR-147 Organizacija potpiše ugovor o potpunoj ili delimičnoj proveri praktičnog znanja sa nekom drugom organizacijom koja je u skladu sa JAR-147.30(d) i izabere i imenuje ocenjivače za proveru praktičnih znanja iz druge organizacije, JAR-147 Organizacija mora garantovati da je praktična provera sprovedena.

(b) Polaznik mora postići prolaznu ocenu prema kriterijumu iz JAR-147.85(c).

POGLAVLJE C - ODOBRENA OBUKA ZA TIP VAZDUHOPLOVA ILI ODREĐENI POSAO NA VAZDUHOPLOVU

JAR-147.105 Odobrena obuka za tip/ određeni posao na vazduhoplovu

JAR-147 Organizacija može biti ovlašćena za sprovođenje obuke prema JAR-66 za tip vazduhoplova i/ili određeni posao na vazduhoplovu, pod uslovom da nadležni organ oceni da je obuka u skladu sa standardima JAR-66.

JAR-147.110 Provera znanja za tip vazduhoplova
(vidi AMC 147.110)

JAR-147 Organizacija ovlašćena u skladu sa JAR-147.105 za obuku za tip vazduhoplova može vršiti provere znanja za tip vazduhoplova i/ili određenih poslova na vazduhoplovu navedenih u JAR-66, pod uslovom da nadležni organ oceni da je obuka u skladu sa standardima JAR-66 za tip vazduhoplova i/ili određeni posao na vazduhoplovu.

Napomena: JAR-145 Organizaciji je, takođe, dozvoljeno da vrši obuku i provere znanja za određene poslove na vazduhoplovu prema JAR-66, kategoriji A.

POGLAVLJE D - EKVIVALENTNA BEZBEDNOST I OPOZIV

JAR-147.115 Slučajevi ekvivalentne bezbednosti
(vidi AMC 147.115)

(a) Nadležni organ može osloboditi Organizaciju od ispunjavanja bilo kog uslova iz JAR-147, kada je uveren da konkretna situacija nije regulisana JAR-147, pod uslovom da Organizacija ispunjava dodatne uslove koje nadležni organ smatra potrebnim za obezbeđenje ekvivalentne bezbednosti. Takvi dodatni uslovi moraju biti prihvaćeni od nadležnih organa svih zemalja punopravnih članica JAA, kako bi se obezbedilo neprekidno priznavanje Uverenja.

(b) Nadležni organ može izuzeti državnu obrazovnu ustanovu od obaveze ispunjavanja uslova JAR-147, pod uslovom da je uveren da su standardi obuke i provere znanja ekvivalentni sa standardima iz JAR-66, da je trajanje obuke u skladu sa JAR-147.85 i da JAA tim za standardizaciju ima pravo pristupa u skladu sa JAR-147.80(c). Takva državna obrazovna ustanova za obuku može dobiti Uverenje JAR-147 na osnovu ovog izuzeća i biti na listi JAA u skladu sa JAR-147.1.

JAR.147.120 Ukidanje, suspenzija, ograničenje, odbijanje obnavljanja JAR-147 ovlašćenja ili prihvatanje
(vidi IEM 147.120)

(a) Nadležni organ može na osnovu dokaza ukinuti, suspendovati, ograničiti ili odbiti obnavljanje JAR-147 Uverenja u slučaju da utvrdi da JAR-147 Organizacija ne ispunjava uslove navedene u JAR-147 u skladu sa stavom (a)(1).

(1) Nadležni organ mora, u roku od 28 dana pre donošenja odluke o ukidanju, suspendovanju, ograničenju ili odbijanju, pismeno obavestiti imaoca Uverenja o svojim namerama i razlozima. Imalac Uverenja ima pravo da podnese dokaze o suprotnom, koje će nadležni organ razmotriti.

(b) Osim ako nije propisano drugačije u stavu (b)(1), svaka JAR-147.15(c) Organizacija koja ima Uverenje izdato od nadležnog organa države koja nije punopravna članica JAA, može biti podvrgnuta ograničenjima i uslovima iz stava (a) i (a)(1) od strane rukovodstva JAA.

(1) Ograničavanje, suspenzija, ukidanje ili odbijanje obnavljanja ovlašćenja izdatog od strane nadležnog organa države koja nije punopravni član JAA, poništava JAR-147 Uverenje od dana donošenja odluke o ograničavanju, suspenziji, ukidanju ili odbijanju obnavljanja Uverenja. Rukovodstvo JAA će obavestiti imaoca Uverenja o merama, ali u ovom slučaju neće ponuditi mogućnost podnošenja dokaza o suprotnom, kao u stavu (a)(1).

SEKCIJA 2 - PRIHVATLJIVI NAČINI USAGLAŠAVANJA I MATERIJAL ZA TUMAČENJA/OBJAŠNJENJA (AMC i IEM)

IEM 147.1 Opšte
(Vidi JAR 147.1)

JAA dokument pod nazivom "JAR-147 Lista Organizacija" objavljuje se otprilike svaka 4 meseca, pa je moguće da Organizacija koja je u međuvremenu ovlašćena ili odobrena ne bude uvršćena u Listu. Ta organizacija, može obavljati svoje poslove pod uslovom da podnese dokaz da je ovlašćena prema JAR-147 od nadležnog organa ili odobrena prema JAR-147 od strane Odeljenja za održavanje u sedištu JAA. Dokaz može biti kopija JAR-147 Uverenja koje je izdao nadležni organ ili sertifikata o prihvatanju koji je izdalo Odeljenje za održavanje u sedištu JAA.

IEM 147.10 Definicije
(Vidi JAR 147.10)

U vezi definicije "odgovorni rukovodilac", kada je organizacija odobrena na osnovu više JAR propisa koji zahtevaju postavljanje odgovornog rukovodioca i ako je imenovani odgovorni rukovodilac nadležan za celu organizaciju, taj rukovodilac treba da bude isto lice za sve relevantne JAR odredbe. Kada je organizacija podeljena u finansijski odvojene sektore, od kojih jedan ima JAR-147 Uverenje, taj sektor za obuku u održavanju može imati svog odgovornog rukovodioca, pod uslovom da taj rukovodilac ispunjava kriterijume definicije po JAR.

U vezi definicije "Organizacija", svaka Organizacija registrovana kao pravno lice van države koja je punopravna članica JAA, sa objektima za obuku unutar države punopravne članice JAA, moraće dokazati, ako to bude potrebno, da može legalno obavljati posao u državi punopravnoj članici JAA.

IEM 147.15(b) Primenljivost
(Vidi JAR 147.15 (b))

1. Nadležni organ države koja je punopravna članica JAA priznaće Uverenje koje je izdao nadležni organ druge države punopravne članice JAA u skladu sa Kiparskom sporazumom iz 1990. godine, a za članice Evropske Unije i Propisom 3922/91. Zbog toga je važno razlikovati Uverenja koja su priznata i koja je odobrio nadležni organ države punopravne članice JAA, od Uverenja koje je odobrio nadležni organ države kandidata za članicu JAA, koja nisu priznata. Takođe, nadležni organ države punopravne članice JAA može izdati Uverenje Organizaciji koja ima sedište u državi koja je kandidat za članicu JAA u skladu sa JAR-147.15(c), koje će priznati nadležni organi drugih država punopravnih članica JAA.

2. Sedište JAA izdaje listu ovlašćenih JAR-147 Organizacija, priznatih od nadležnih organa država punopravnih članica JAA, a pod nazivom "JAR-147 Lista ovlašćenih organizacija".

3. Da bi neka Organizacija dobila ovlašćenje prema JAR-147.15(b) kao Organizacija sa sedištem na teritoriji država punopravnih članica JAA, JAR-147.35(a) rukovodstvo mora biti locirano u državama koje su punopravne članice JAA. Ako je JAR-147.35(a) rukovodstvo locirano u više država punopravnih članica JAA, onda će ovlašćenje izdati nadležni organ države punopravne članice JAA u kojoj se nalazi odgovorni rukovodilac. Ako je JAR 147.35(a) rukovodstvo locirano van država punopravnih članica JAA, primenjuje se JAR-147.15(c). Takva Organizacija može koristiti "nacionalnu" rukovodeću strukturu radi ispunjenja uslova propisanih u JAR-147.35(a), umesto "međunarodne" rukovodeće strukture te Organizacije, u kom slučaju se primenjuje JAR-147.15(b).

4. Ako neka Organizacija koristi objekte unutar i van države punopravne članice JAA sa istim JAR-147 Uverenjem, takvi objekti mogu se uvrstiti u Uverenje, pod uslovom da MTOE navodi objekte i sadrži procedure nadzora takvih objekata i da je nadležni organ države punopravne članice JAA uveren da oni čine sastavni deo JAR-147 Organizacije.

AMC 147.15 (c) Primenljivost
(Vidi JAR 147.15 (c))

Da bi se nadležni organ uverio da postoji potreba za davanje odobrenja, zahtevaće od podnosioca zahteva da pruži dokaze da ovlašćena JAR-145 Organizacija koju je odobrio nadležni organ punopravne članice JAA želi da koristi objekte podnosioca zahteva za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja. Dokazi treba da budu u obliku pisma organizacije koja se nalazi u državi punopravnoj članici JAA koje objašnjava razloge za tu potrebu. Pre nego što prihvati takav zahtev, nadležni organ zadržava pravo da proveri osnovanost te potrebe.

IEM 147.15 (c) Primenljivost
(Vidi JAR 147.15 (c))

1. Nadležni organi država punopravnih članica JAA prihvatiće Organizaciju na osnovu Uverenja koje je izdao nadležni organ države koja nije punopravna članica JAA, da bi se obezbedilo najefikasnije korišćenje sopstvenih resursa. Nadležni organi država punopravnih članica JAA primeniće ovu metodu u svakoj državi koja ima veći broj Organizacija koje pružaju usluge vazduhoplovstvu država punopravnih članica JAA.

2. Politika nadležnih organa država punopravnih članica JAA u vezi prihvatanja organizacije na osnovu ovlašćenja koje je izdao nadležni organ države koja nije punopravna članica JAA, je da se osigura ekvivalentnost sa JAR-147. Nadležni organi država punopravnih članica JAA obezbeđuju usklađenost sa JAR-147 na sledeći način:

(a) Upoređivanjem odgovarajućih propisa o obuci kadrova, održavanju i proceduri rada nadležnog organa države koja nije punopravna članica JAA sa JAR-147 i JAA Administrativnim materijalom i uputstvima za rad, Sekcija 2 - Održavanje, Poglavlje 2 - Postupci određivanja razlika i uspostavljanje dodatnih uslova vezanih za te razlike;

(b) Proverom da li nadležni organ države koja nije punopravna članica JAA sarađuje sa nadležnim organima država koje su punopravne članice JAA, tako što vrši redovne kontrole i specifična ispitivanja organizacije i standarda obuke, i o tome redovno izveštava;

(c) Proverom da prihvaćena Organizacija ispunjava dodatne uslove utvrđene u tački (a), i da nadležni organ države koja nije punopravna članica JAA izveštava o svim neusklađenostima koje bi mogle dovesti do suspenzije ili opoziva JAR-147 Uverenja;

(d) izdavanjem dodatnih uslova za Organizacije u svakoj državi kao Prihvatljivi načini usklađenosti (AMC) u vidu Priloga uz JAR-147, Sekcija 2 ili u početku kao Privremena uputstva;

3. Bez obzira na stavove (1) i (2), kada takva Organizacija ima objekte locirane u državi punopravnoj članici JAA, biće potrebno Uverenje u skladu sa JAR-147-15(b).

AMC 147.30(b) Uslovi koji se odnose na objekte
(Vidi JAR 147.30(b))

1. Maksimalni broj polaznika na predavanjima tokom obuke ne bi trebalo da bude veći od 28 u svakoj učionici.

2. Veličina prostorije u kojoj se vrši provera znanja treba da bude takva da tokom ispita ni jedan polaznik sa svog mesta ne može čitati sa papira ili ekrana računara drugog polaznika.

AMC 147.30(d) i (e) Uslovi koji se odnose na objekte
(Vidi JAR 147.30(d) i (e))

Maksimalni broj polaznika na praktičnoj obuci ne bi trebao biti veći od 15 po nastavniku ili ispitivaču.

IEM 147.30(h) Uslovi koji se odnose na objekte
(Vidi JAR 147.30 (h))

1. Za odobreni program osnovne obuke potrebno je obezbediti kopije svih JAR propisa, nacionalne vazduhoplovne regulative, priručnika za održavanje vazduhoplova, servisnih biltena, direktiva za plovidbenost, dokumenata o vazduhoplovima i komponentama, dokumentacije za puštanje u eksploataciju, priručnika za procedure i programa za održavanje vazduhoplova. Osim JAR propisa i nacionalnih vazduhoplovnih propisa, ostala dokumentacija treba da predstavlja tipične primere za veće i manje vazduhoplove, posebno za avione, posebno za helikoptere. Dokumentacija vazduhoplovne elektronske opreme treba da sadrži primerke tipične opreme. Svu dokumentaciju potrebno je redovno ažurirati.

2. Ako Organizacija poseduje propise, priručnike i dokumentaciju na osnovu drugog JAR propisa, nije ih potrebno duplirati.

IEM 147.35(a) Uslovi koji se odnose na osoblje
(Vidi JAR 147.35(a))

1. Stavovi 2. i 3. predstavljaju primer ustrojstva Organizacije. Organizacija može uspostaviti rukovođenje koristeći model koji se razlikuje od opisanog u JAR-147.35 (a), s tim da odgovorno lice bude jasno određeno.

2. Preporučuje se da veća Organizacija imenuje voditelja obuke, koji bi imao odgovornost za svakodnevno rukovođenje Organizacijom. To lice može biti i odgovorni rukovodilac. Pored toga, Organizacija bi mogla imenovati rukovodioca za kvalitet obuke odgovornog za rukovođenje sistemom kvaliteta prema JAR-147.60(b) i rukovodioca provere znanja odgovornog za rukovođenje sistemom provere znanja prema JAR-147, Poglavlje B ili Poglavlje C. To lice takođe može biti instruktor i/ili ispitivač. Veća organizacija je ona koja može da vrši školovanje više od 50 polaznika.

3. Preporučuje se da manja Organizacija kombinuje neke ili sve funkcije navedene u tački (2), pod uslovom da je nadležni organ države punopravne članice JAA uveren da se sve funkcije mogu realno obaviti, uprkos ograničenoj obuci. Manja organizacija je ona koja je sposobna da vrši školovanje manje od 50 polaznika.

4. Kad Organizacija dobije ovlašćenje na osnovu drugih JAR standarda koji sadrži neke slične funkcije, tada se takve funkcije mogu kombinovati.

AMC 147.35(a) Uslovi koji se odnose na osoblje
(Vidi JAR 147.35(a))

Lice utvrđeno prema JAR-147.35(a) treba da popuni JAA Obrazac 4 i da ga podnese nadležnom organu na odobrenje.

IEM 147.35(b) Uslovi koji se odnose na osoblje
(Vidi JAR 147.35(b))

1. Organizacija treba da ima stalno zaposleno osoblje kako bi mogla da vrši minimalni obim obuke, ali može ugovorom angažovati na nepuno radno vreme instruktore za predmete koji se uče samo povremeno.

2. Stalno zaposleno osoblje može obavljati i druge poslove između semestara.

AMC 147.35(c) Uslovi koji se odnose na osoblje
(Vidi JAR 147.35(c))

1. Lice koje nema prethodno dokazano uspešno iskustvo u samostalnom podučavanju, može podučavati, isključivo pod nadzorom iskusnog instruktora, dok ne postigne zadovoljavajući stepen osposobljenosti u podučavanju. Zadovoljavajući stepen osposobljenosti u podučavanju znači posedovanje dovoljno znanja o pojedinom predmetu koji se izučava i sposobnost prenošenja znanja polazniku, tako da se traženi nivo znanja prema JAR-66 može postići u okviru granica obuke iz pojedinog predmeta. Preporučuje se da potencijalni instruktori prođu kurs iz tehnika podučavanja.

2. Kada državna obrazovna ustanova kvalifikuje tehničke instruktore prema nacionalnom standardu nadležni organ može prihvatiti takve kvalifikacije umesto tačke (1).

AMC 147.35(d) Uslovi koji se odnose na osoblje
(Vidi JAR 147.35(d))

1. Ispitivači moraju da pokažu jasno razumevanje standarda propisanih u JAR-66 i da odgovorno sprovode ispite, kako bi se obezbedio najviši stepen znanja. Ispitivači moraju raditi pod nadzorom iskusnog ispitivača dok se ispitivač sa iskustvom i nadležni organ ne uvere u standard i odgovornost ispitivača, osim ako se nadležni organ na drugi način ne uveri da predloženi ispitivač ispunjava uslove.

2. Za svakog ispitivača treba popuniti JAA Obrazac 4.

AMC 147.35(e) Uslovi koji se odnose na osoblje
(Vidi JAR 147.35(e))

Potrebno je uspostaviti procedure obnove znanja instruktora/ispitivača u trajanju od najmanje 35 časova, i to svaka 24 meseca, i obavestiti ih o mestu i vremenu obnove znanja. Tih 35 sati može biti podeljeno u toku 24 meseca u više delova i može uključivati aktivnosti kao što je učešće na odgovarajućim predavanjima i seminarima

IEM 147.45(a) Nastavna sredstva
(Vidi JAR 147.45(a))

1. Sintetička nastavna sredstva su radni modeli nekog sistema ili komponente i uključuju simulacije na računaru.

2. Smatra se da je sintetičko nastavno sredstvo korisno za složene sisteme i za namene otkrivanja greški.

IEM 147.45(c) Nastavna sredstva
(Vidi JAR 147.45(c))

1. Odgovarajuće odabiranje delova vazduhoplova podrazumeva da je ono adekvatno za određeni nastavni predmet ili oblast propisane u JAR-66, a koji se izučavaju. Na primer, predmet turbinskog motora zahteva snabdevanje sa dovoljnim brojem delova različitih vrsta turbinskih motora da bi se pokazalo kako ti delovi izgledaju, koje su kritične zone, gledano sa pozicije održavanja, te da se omoguće vežbe rastavljanja/sastavljanja da bi se stekao kompletan uvid u predmet.

2. Kao adekvatni vazduhoplovi, motori, avionski delovi i vazduhoplovna elektronska oprema smatraju se oni koji se odnose na određeni nastavni predmet ili oblast propisane u JAR-66, a koji se izučavaju. Na primer, izučavanje vazduhoplovne elektronske opreme za podkategoriju B2 zahteva, pored ostale opreme, pristup barem jednoj vrsti instalisanih autopilotskih i komandnih navigacionih uređaja, tako da polaznici u radnom okruženju mogu videti i tako potpunije razumeti održavanje i funkcionisanje sistema.

3. Tumačenje pristupa vezano je za uslov propisan JAR-147.30(d), u kome postoji ugovor sa JAR-145 Organizacijom za pristup takvim delovima, itd.

AMC 147.50(a) Udžbenici za obuku
(Vidi JAR 147.50(a))

Udžbenici za obuku i drugi nastavni materijal treba da budu ažurni u vreme izdavanja. Ako ne postoji služba za reviziju dokumenata, treba dati pisano upozorenje u tom smislu.

AMC 147.60(b) Procedure obuke i Sistem kvaliteta
(Vidi JAR 147.60(b))

1. Osnovni cilj Sistema kvaliteta je da potvrdi da Organizacija može uspešno da sprovede obuku u skladu sa JAR-147.

2. Postoje dva elementa u Sistemu kvaliteta, i to: nezavisan nadzor i upravljanje kontrolom i praćenjem sistema.

3. Nezavisan nadzor je proces rutinske provere metodom slučajnih uzoraka, s ciljem utvrđivanja osposobljenosti Organizacije da sprovodi obuku i proveru znanja prema traženim standardima. To predstavlja pregled celokupnog sistema obuke i ne zamenjuje instruktore koji obezbeđuju sprovođenje obuke prema traženom standardu.

4. Nezavisan nadzor treba da obezbedi da svi aspekti usklađenosti JAR-147 treba da budu provereni najmanje jednom u svakih 12 meseci, što se može obaviti kao jedan kompletan nadzor ili odvojeno, u više navrata, u toku 12 meseci prema unapred određenom planu. Izuzetak od ovog naveden je u tački 5.

5. Ako Organizacija osposobljena za obuku manje od 50 polaznika ugovori nadzor sistema kvaliteta prema JAR-147.60(b), moraju se sprovesti dva nadzora u toku 12 meseci, od kojih jedan mora biti nenajavljen.

6. Posle izvršenog nadzora potrebno je sastaviti izveštaj koji sadrži predmet provere i uočena odstupanja. Izveštaj u kome su određeni rokovi za korekciju odstupanja treba dostaviti odeljenju nadležnom za sprovođenje korektivnih mera. Vreme sprovođenja korektivnih mera može biti razmotreno sa rukovodiocima odeljenja u kojima je sproveden nadzor, pre nego što odeljenje za kvalitet odredi te rokove u izveštaju. Odeljenja koja su bila predmet nadzora dužna su prema JAR-147.60(b) da otklone sva odstupanja i o tome obaveste odeljenje za kvalitet.

7. Nadzor treba uspostaviti tako da se uvek obezbedi da ga sprovode kadrovi koji nisu zaduženi za sprovođenje funkcije ili procedure koja se proverava. Velika Organizacija treba da ima grupu za nadzor kvaliteta, čija je jedina funkcija sprovođenje nadzora, izrada izveštaja sa nalazima, i praćenje otklanjanja odstupanja. Za Organizacije srednje veličine prihvatljivo je koristiti kompetentne kadrove iz jedne službe/odeljenja, koji nisu odgovorni za funkciju ili proceduru u službi/odeljenju, koje se proverava, pod uslovom da celokupno planiranje i sprovođenje provere budu pod nadzorom rukovodioca za kvalitet.

8. Upravljanje kontrolom i praćenjem sistema je drugi deo nezavisnog sistema kvaliteta i ne može se ugovoriti s trećim licima. Osnovna funkcija je obezbeđenje da se svi uočeni nedostaci kao rezultat sprovođenja nadzora otklone na vreme, kako bi odgovorni rukovodilac/izvršni direktor bio ispravno informisan o stanju usaglašenosti i svim pitanjima bezbednosti. Odgovorni rukovodilac treba da održava redovne sastanke radi provere sprovođenja korektivnih mera i poštovanja definisanih rokova. U velikim Organizacijama takvi sastanci mogu biti svakodnevni i delegirani na rukovodioca kvaliteta ako se odgovorni rukovodilac/izvršni direktor najmanje jednom godišnje sastaje s odgovornim osobljem uključenim u pregled sveukupnog rada.

AMC 147.85(d) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(d))

Najmanje 30 % vežbi praktične obuke treba sprovesti u stvarnim radnim uslovima kako bi se obezbedilo da polaznik ima određeno iskustvo u radnom okruženju pre nego što se završi program osnovne obuke.

AMC 147.85(f) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(f))

Kvalifikovanje za JAR-66 podkategoriju B1 ili B2 ili podkategoriju B1 kombinovano sa B2 treba da obuhvati između 50% i 60% teorijske obuke.

AMC 147.85(g) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(g))

Kvalifikovanje za JAR-66 kategoriju A treba da obuhvati između 30% i 35% teorijske obuke.

AMC 147.85(h) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(h))

Kvalifikovanje za prelazak iz JAR-66 kategorije A na podkategoriju B1 ili B2 ili B1 kombinovano sa B2 treba da obuhvati između 60% i 70% teorijske obuke.

AMC 147.85(i) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(i))

Kvalifikovanje za prelazak iz JAR-66 podkategorije B1 u B2 ili iz podkategorije B2 u B1 treba da obuhvati između 80% i 85% teorijske obuke.

AMC 147.85(j) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(j))

Kvalifikovanje za prelazak iz jedne JAR-66 podkategorije B1 u drugu podkategoriju B1 treba da obuhvati između 50% i 60% teorijske obuke.

AMC 147.85(k) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(k))

Kvalifikovanje za prelazak iz jedne JAR-66 podkategorije A u drugu podkategoriju A treba da obuhvati između 30% i 40% teorijske obuke.

AMC 147.85(l) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(l))

Ovaj stav obuhvata situacije u kojima je polaznik ekvivalentno obučen u nekoj drugoj organizaciji ili školi na osnovu čega se može smatrati nerazumno i nepotrebno ponavljati takvu obuku. Budući da se obim obuke i standardi razlikuju, ovaj stav omogućava da se svaki slučaj razmotri pojedinačno. Predviđeni su sledeći, a mogu biti i drugi, slučajevi obuke: školovanje na višem nivou, kao što su fakulteti, školovanje u vojnim vazduhoplovnim tehničkim školama, vazduhoplovni zanati i slična tehnička školovanja u nekoj drugoj nevazduhoplovnoj oblasti. U svakom slučaju, Organizacija treba uporediti standarde obuke i predložiti odgovarajuće izuzetke nadležnom organu, ako nadležni organ već nije odredio odgovarajuće izuzeće drugim Organizacijama.

IEM 147.85(f),(g),(h),(i),(j),(k) Odobreni program osnovne obuke
(Vidi JAR 147.85(f),(g),(h),(i),(j),(k))

U smislu ovih stavova školski čas traje 60 minuta, bez pauze. U Organizacijama u kojima je u nastavni čas uključeno i 10 minuta pauze, školovanje iziskuje više časova nastave. Na primer: JAR 147.85(j) zahteva 200 školskih časova, pa bi školovanje trajalo 240 časova nastave.

AMC 147.95(d) Provere osnovnog teorijskog znanja
(Vidi JAR 147.95(d))

Broj pismenih pitanja sa više ponuđenih odgovora za svaku JAR-66 kategoriju i podkategoriju i dozvoljeno vreme za odgovor na ta pitanja određeno je u JAA Administrativnom materijalu i Uputstvima za rad, Sekcija 2 - Održavanje, Deo 2 - Procedure, Poglavlje 23.

Prolazna ocena provere osnovnog znanja za svakog polaznika za svaku JAR-66 kategoriju A ili podkategoriju B1 ili B2 ne sme biti manja od one navedene u JAA Administrativnom materijalu i Uputstvima za rad, Sekcija 2 - Održavanje, Deo 2 - Procedure, Poglavlje 23.

AMC 147.95(f) Provere osnovnog znanja
(Vidi JAR 147.95(f))

Postoje slučajevi kada nadležni organ može zatražiti od ovlašćene JAR-147 Organizacije da proveri znanje polaznika koji se nije obučavao u toj Organizaciji, i to:

- kada je polaznik sam proučavao predmet, a nije pohađao odobreni program obuke;

- kada je polaznik pohađao nevazduhoplovni kurs školovanja;

- kada polaznik nije u mogućnosti dovršiti proces provere znanja u nekoj Organizaciji iz ličnih razloga;

- kada je polaznik završio obuku u državi koja nije priznata od država punopravnih članica JAA (nema priznat nadležni organ).

AMC 147.100(b) Ocenjivanje praktičnog znanja
(Vidi JAR 147.100(b))

Prolaznu ocenu treba da dobije svaki polaznik kada se ispitivač uveri da polaznik ispunjava kriterijume JAR-147.85(f). To znači da je polaznik pokazao sposobnost: korišćenja odgovarajućeg alata/opreme/opreme za ispitivanje prema uputstvima proizvođača; korišćenja priručnika za održavanje; da izvrši potreban pregled/ispitivanje; da uoči sve kvarove; da može odmah da locira delove, i da je u stanju ispravno rastaviti/sastaviti/podesiti takve delove. Od polaznika se traži da obavi dovoljno pregleda/ispitivanja i rastavljanja/sastavljanja/podešavanja delova, kako bi dokazao svoju sposobnost. Takođe, polaznik treba da pokaže da je uredan u obavljanju poslova i da se pridržava upozorenja i mera bezbednosti koje važe za polaznika i za proizvod. Pored toga, polaznik treba da ispolji odgovornost u pogledu bezbednosti letenja i plovidbenosti vazduhoplova.

AMC 147.105(b) Odobrena obuka za tip vazduhoplova/određeni posao na vazduhoplovu
(Vidi JAR 147.105(b))

1) Obuka za tip strukture aviona obuhvata celokupnu avionsku strukturu i sisteme, isključujući motor bez agregata;

2) Obuka za tip pogonske grupe obuhvata motor bez agregata, uključujući skidanje brzorastavljivih sklopova;

3) Sistemi za vezu motor/avion treba da budu obuhvaćeni jednom od obuka: za tip avionske strukture ili tip pogonske grupe;

4) Obuka za tip vazduhoplovne elektronske opreme (avionika) obuhvata sisteme elektronske opreme koji su obuhvaćeni ATA poglavljima: 22, 23, 25, 27, 31, 33, 34, 45, 46, 73 i 77.

IEM 147.105(b) Odobrena obuka za tip vazduhoplova/određeni posao na vazduhoplovu
(Vidi JAR 147.105(b))

Specifičnu obuku za tip vazduhoplova na avionu, pogonskoj grupi ili komponenti vrši originalni proizvođač opreme sa JAR-147 Ovlašćenjem.

AMC 147.110 Provere za tip vazduhoplova
(Vidi JAR 147.110)

Prolazna ocena za svakog polaznika za sve vrste provere za tip vazduhoplova prema JAR-66 ne sme biti manja nego što je određeno u JAA Administrativnom materijalu i Uputstvima za rad, Sekcija 2 - Održavanje, Deo 2 - Procedure, Poglavlje 23.

AMC 147.115 Slučajevi ekvivalentne bezbednosti
(Vidi JAR 147.115)

Svi predloženi slučajevi ekvivalentne bezbednosti treba da budu dogovoreni sa nadležnim organom određene zemlje punopravne članice JAA, pre nego što budu predati nadležnim organima svih država punopravnih članica JAA na razmatranje kao prihvatljiv slučaj.

AMC 147.115 (b) Slučajevi ekvivalentne bezbednosti
(Vidi JAR 147.115(b))

Državne obrazovne ustanove mogu biti izuzete od:

1) obaveze da budu organizacija kao što je navedeno u JAR-147.10;

2) obaveze da imaju odgovornog rukovodioca, pod uslovom da ustanova imenuje odgovorno lice za rukovođenje Organizacijom za obuku i da takvo lice raspolaže dovoljnim budžetom za vođenje Organizacije prema standardu JAR-147;

3) obaveze da imaju nezavisni deo nadzora sistema kvaliteta, pod uslovom da ustanovu nadzire Inspektorat obrazovnih ustanova prema nadzoru JAR-147 Organizacije, sa učestalošću koju zahteva JAR-147.

IEM 147.120 Ukidanje, suspenzija, ograničenje, odbijanje ili prihvatanje Ovlašćenja
(Vidi JAR 147.120)

Procedura za pružanja dokaza o suprotnom u vezi ukidanja, suspenzije, ograničenja, odbijanja ili prihvatanja izdavanja Odobrenja nalazi se u JAA Administrativnom materijalu i Uputstvima za rad, Sekcija 2 - Održavanje, Deo 2 - Procedure.

 

DODATAK 1

Ovaj prilog sadrži primer Uverenja o osposobljenosti izdatog Organizaciji za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja, koja ispunjava uslove standarda JAR-147.

Ovo uverenje je izdato u skladu sa JAR-147-25.

 

Primer Uverenja o osposobljenosti izdatog Organizaciji za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja, koja ispunjava uslove standarda JAR-147

 

Grb

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA
DRŽAVE SRBIJE I DRŽAVE CRNE GORE

Grb

 

CIVIL AVIATION DIRECTORATE
OF SERBIA AND MONTENEGRO

 

 

APPROVAL CERTIFICATE
UVERENJE O OSPOSOBLJENOSTI

Broj: ________________________

Na osnovu člana 130. stav 2. Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Službeni list SRJ", br. 12/98, 44/99, 73/2000 i 70/2001 i "Službeni glasnik RS", br. 101/2005), potvrđuje se da je:

NAME OF ORGANISATION/
NAZIV CENTRA ZA OBUKU

ADDRESS OF ORGANISATION/
ADRESA ORGANIZACIJE

kao JAR-147 Organizaciji za obuku vazduhoplovno-tehničkog osoblja, odobrena obuka i obavljanje provere znanja prema priloženoj listi i izdaje se Uverenje o osposobljenosti.

USLOVI:

1. 

Ovo Uverenje je ograničeno onim što je navedeno u odeljku delokruga Operativnog priručnika JAR-147 Organizacije.

2.

Ovo Uverenje zahteva poštovanje procedura navedenih u Operativnom priručniku JAR-147 Organizacije.

3.

Ovo Uverenje važi dok JAR-147 Organizacija ispunjava uslove propisane JAR-147.

4.

Ovo Uverenje važi do navedenog datuma važnosti, osim ako nije prethodno vraćeno, zamenjeno, suspendovano ili ukinuto.

 

Datum izdavanja 

 

 

 

Datum važnosti 

 

 

Generalni direktor

Datum priložene
liste uz Uverenje 

 

 

 

 

ODOBRENA LISTA OBUKE / PROVERE ZNANJA

Organisation/Centar za obuku: 

 

Approval Reference/Broj Uverenja: 

 

 

class
KLASA

RATING
RANG

 

LIMITATIONS
OGRANIČENJA

BASIC
OSNOVNA

TECHNICIAN - MECHANICAL
VAZDUHOPLOVNI MAŠINSKI TEHNIČAR

TV1.1

TV1.2

TV1.3.

TV1.4

TV1.5

TURBINE AEROPLANES
AVIONI SA TURBINSKIM MOTORIMA
PISTON AEROPLANES
AVIONI SA KLIPNIM MOTORIMA
TURBINE HELICOPTERS
HELIKOPTERI SA TURBINSKIM MOTORIMA
PISTON HELICOPTERS
HELIKOPTERI SA KLIPNIM MOTORIMA
AIRSHIPS
DIRIŽABLI

 

TECHNICIAN - AVIONIC
VAZDUHOPLOVNI TEHNIČAR
AVIONIKE

TV2

AVIONICS
AVIONIKA

 

MECHANIC
VAZDUHOPLOVNI MEHANIČAR

TA1.1

TA1.2

TA1.3

TA1.4

TA1.5

TURBINE AEROPLANES
AVIONI SA TURBINSKIM MOTORIMA
PISTON AIRPLANES
AVIONI SA KLIPNIM MOTORIMA
PISTON HELICOPTERS
HELIKOPTERI SA TURBINSKIM MOTORIMA
PISTON HELICOPTERS
HELIKOPTERI SA KLIPNIM MOTORIMA
AIRSHIPS
DIRIŽABLI

TYPE
TIP

TECHNICIAN MECHANICAL
VAZD. MAŠINSKI TEHNIČAR

T1

QUOTE AIRCRAFT TYPE
NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

 

TECHNICIAN AVIONIC
VAZD. TEHNIČAR AVIONIKE

T2

QUOTE AIRCRAFT TYPE
NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

 

MECHANIC
VAZD. MEHANIČAR

T3

QUOTE AIRCRAFT TYPE
NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

 

BASE ENGEENER
INŽENJER BAZE

T4

QUOTE AIRCRAFT TYPE
NAVESTI TIP VAZDUHOPLOVA

his traning/examination approval schedule is valid when working in accordance with JAR-147 approved maintenance training organisation exposition Ref/

Ova odobrena lista obuke / provere znanja je važeća ako je u skladu sa odobrenim Priručnikom JAR-147 centra za obuku, broj: __________________

Date of issue /Datum izdavanja: _________________

 

Generalni direktor

 

 

 

 

DODATAK 2

OPERATIVNI PRIRUČNIK ORGANIZACIJE (MTOE)

Sledeća poglavlja predstavljaju osnovu za izradu MTOE, što se zahteva JAR-147.65.

Način sastavljanja operativnog priručnika i napred navedena forma predstavljaju preporuku, sve dok se u MTOE nalazi referentni indeks pojmova kao prilog i dok tačke definisane u Delu 1. ostaju u njemu.

Delovi 2, 3. i 4. mogu biti napravljeni kao zasebni operativni priručnici koji su sastavni delovi glavnog operativnog priručnika. U tom slučaju u glavnom operativnom priručniku moraju biti definisana glavna načela i strategija 2, 3. i 4. dela kao zasebnih operativnih priručnika. Tada je moguće ovlastiti kvalifikovano lice s iskustvom u Organizaciji za odobravanje navedenih zasebnih operativnih priručnika, pod uslovom da je propisana procedura za navedeni postupak u tački 1.10.

Organizaciji koja ima ovlašćenje prema nekom drugom JAR standardu koji zahteva operativni priručnik dozvoljeno je kombinovati MTOE zahteve s tačkama Dela 1, dodajući delove 2, 3. i 4. U tom slučaju bitno je da referentni indeks odnosnih pojmova bude uključen u Deo 4, tačka 4.3.

DEO 1 - UPRAVLJANJE

1.1. Finansijske obaveze Organizacije, odnosno odgovornog rukovodioca;
1.2. Poslovodni kadar;
1.3. Dužnosti i obaveze poslovodnog kadra;
1.4. Organizaciona šema poslovodnog kadra;
1.5. Lista instruktora i ispitivača (napomena: mogu biti odvojene liste);
1.6. Lista odobrenih lokacija;
1.7. Lista podugovorača (JAR 147.70(d));
1.8. Opis objekata i radnog prostora po lokacijama;
1.9. Lista programa obuke, odobrenih od DCV;
1.10. Procedure objavljivanja promena u Organizaciji;
1.11. Objašnjenje i procedura revizije priručnika.

DEO 2 - POSTUPCI OBUKE I PROVERE ZNANJA

2.1. Struktura programa obuke;
2.2. Priprema nastavnog gradiva;
2.3. Priprema učionica i opreme;
2.4. Priprema radionica, prostora i opreme za praktičnu obuku;
2.5. Izvođenje osnovne teorijske i praktične obuke;
2.6. Evidencija o izvršenoj obuci;
2.7. Arhiviranje i čuvanje evidencije o obuci;
2.8. Obuka na lokacijama koje nisu navedene u tački 1.6.;
2.9. Organizacija ispita;
2.10. Obezbeđenje i priprema ispitnog gradiva;
2.11. Priprema ispitnih sala;
2.12. Sprovođenje ispita;
2.13. Ocenjivanje osnovnog praktičnog znanja;
2.14. Evidencija ispita;
2.15. Arhiviranje i čuvanje evidencije o ispitima;
2.16. Ispitivanja na lokacijama koje nisu navedene u tački 1.6.;
2.17. Priprema, kontrola i izdavanje svedočanstava za osnovnu obuku.

DEO 3 - PROCEDURE SISTEMA KVALITETA OBUKE

3.1. Nadzor nad sprovođenjem obuke;
3.2. Nadzor nad sprovođenjem ispita;
3.3. Analiza ispitnih rezultata;
3.4. Nadzor i analiza korektivnih mera;
3.5. Godišnja analiza od strane odgovornog rukovodioca;
3.6. Kvalifikovanje instruktora;
3.7. Kvalifikovanje ispitivača;
3.8. Evidencija o kvalifikovanim instruktorima i ispitivačima.

DEO 4 - PRILOZI

4.1. Uzorci dokumenata i obrazaca;
4.2. Nastavni plan svih programa obuke;
4.3. Referentni indeks pojmova.

 

DODATAK 3

SVEDOČANSTVO O ZAVRŠENOJ OBUCI ILI POLOŽENOM ISPITU

JAR-147 Organizacija dužna je da izda svedočanstva polaznicima koji su uspešno završili obuku sa mogućim ograničenjima u okviru odobrenog programa.

Ovlašćena Organizacija dužna je da izda svedočanstva kandidatima koji su uspešno položili ispite po zahtevu Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Predviđene su dve vrste svedočanstava čiji su obrasci dati u prilogu koji sledi:

1) Svedočanstvo o završenoj osnovnoj obuci ili položenom osnovnom ispitu;

2) Svedočanstvo o završenoj obuci ili položenom ispitu za tip vazduhoplova.

 

Svedočanstvo
o završenoj osnovnoj obuci ili položenom osnovnom ispitu prema JAR-147

 

NAME OF ORGANISATION/
NAZIV CENTRA ZA OBUKU

CERTIFICATE OF RECOGNITION
JAR-147 APPROVED BASIC TRAINING COURSE OR BASIC EXAMINATION

SVEDOČANSTVO
O ZAVRŠENOJ OSNOVNOJ OBUCI ILI POLOŽENOM OSNOVNOM ISPITU
PREMA JAR-147

This Certificate of recognition is issued to:
Ovo svedočanstvo se izdaje:

 

NAME
IME

 

 

 

 

 

ADDRESS
ADRESA

 

 

By (may be pre-printed)

Od strane (može biti prethodno štampano) 

 

an organisation approved to the requirements of JAR-147 by (may be pre-printed)
centra za obuku odobrenog prema zahtevima JAR-147 od strane (može biti prethodno štampano)

 

 

a JAA full member Authority under approval reference
punopravnog člana JAA sa referentnim odobrenjem

 

This Certificate confirms that the above named person either successfully passed the approved basic training course or examination stated below;
Ovo svedočanstvo potvrđuje da je imenovano lice uspešno završilo odobrenu osnovnu obuku ili položilo osnovni ispit:

 

 

SPECIFY BASIC TRAINING COURSE or BASIC EXAMINATION
AND DATE COMPLETED or PASSED
NAVESTI OSNOVNU OBUKU ili OSNOVNI ISPIT
I DATUM ZAVRŠETKA ili POLAGANJA

 

and in that respect has completed part of the requirement of JAR-66 to qualify as certifying staff for a JAR-145 approved maintenance organisation.
i da je, time ispunilo deo zahteva JAR-66 za kvalifikovanje ovlašćenog osoblja za JAR-145 Organizaciju.

This Certificate is recognised by all full members of the Joint Aviation Authorities.
Ovo svedočanstvo se priznaje od strane svih punopravnih članica Zajedničkih vazduhoplovnih vlasti.

Sertificate No.

 

Svedočanstvo Br. ______________

Director/Direktor

 

 

Date:

 

Datum: ____________

 

 

Svedočanstvo
o završenoj obuci ili položenom ispitu za tip vazduhoplova prema JAR-147

 

NAME OF ORGANISATION/
NAZIV CENTRA ZA OBUKU

CERTIFICATE OF RECOGNITION
JAR-147 APPROVED BASIC AIRCRAFT TYPE MAINTENANCE
TRAINING COURSE OR AIRCRAFT TYPE EXAMINATION

SVEDOČANSTVO
O ZAVRŠENOJ OBUCI ILI POLOŽENOM ISPITU ZA TIP VAZDUHOPLOVA
PREMA JAR-147

This Certificate of recognition is issued to:
Ovo svedočanstvo se izdaje:

 

NAME
IME

 

 

 

 

 

ADDRESS
ADRESA

 

 

By (may be pre-printed)

Od strane (može biti prethodno štampano) 

 

an organisation approved to the requirements of JAR-147 by (may be pre-printed)
centra za obuku odobrenog prema zahtevima JAR-147 od strane (može biti prethodno štampano)

 

 

a JAA full member Authority under approval reference
punopravnog člana JAA sa referentnim odobrenjem

 

This Certificate confirms that the above named person either successfully passed the approved aircraft type training course or aircraft type axamination stated below;
Ovo svedočanstvo potvrđuje da je imenovano lice uspešno završilo odobrenu obuku za tip vazduhoplova ili položilo ispit za tip vazduhoplova:

 

 

SPECIFY AIRCRAFT TYPE COURSE or AIRCRAFT TYPE
EXAMINATION AND DATE COMPLETED or PASSED
NAVESTI OBUKU ZA TIP VAZDUHOPLOVA ili ISPIT ZA TIP
VAZDUHOPLOVA I DATUM ZAVRŠETKA ili POLAGANJA

 

and in that respect has completed part of the requirement of JAR-66 to qualify as certifying staff for a JAR-145 approved maintenance organisation.
i da je i time ispunilo deo zahteva JAR-66 za kvalifikovanje ovlašćenog osoblja za JAR-145 Organizaciju.

This Certificate is recognised by all full members of the Joint Aviation Authorities.
Ovo svedočanstvo se priznaje od strane svih punopravnih članica Zajedničkih vazduhoplovnih vlasti.

Sertificate No.

 

Svedočanstvo Br. ______________

Director/Direktor

 

 

Date:

 

Datum: ____________