PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU RASPODELE MESTA I ABONENTSKIH KNJIŽICA U STUDENTSKIM CENTRIMA SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 23/2002 i 6/2006)

Uvodna odredba

Član 1

Pravilnikom o načinu i postupku raspodele mesta i abonentskih knjižica u studentskim centrima sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pravilnik) se uređuje način i postupak raspodele mesta za smeštaj u studentske centre sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine i način i postupak raspodele abonentskih knjižica za korišćenje usluga ishrane u studentskim centrima.

Pravo na smeštaj i ishranu u studentskom centru

Član 2

Pravo na smeštaj i ishranu u studentskom centru, saglasno zakonu i drugim propisima kojima se uređuje oblast učeničkog i studentskog standarda ima:

1. student upisan na višu školu i fakultet sa sedištem u sedištu studentskog centra odnosno mestu organizacione jedinice studentskog centra - državljanin Republike Srbije, čije se školovanje finansira iz budžeta.

2. student upisan na višu školu i fakultet sa sedištem u sedištu studentskog centra odnosno mestu organizacione jedinice studentskog centra - državljanin Republike Crne Gore, čije se školovanje finansira iz budžeta, ako studenti državljani Republike Srbije imaju jednaka prava na smeštaj i ishranu u Republici Crnoj Gori, odnosno ako studenti državljani Republike Srbije sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine mogu da koriste usluge smeštaja i ishrane u ustanovama studentskog standarda sa sedištem u Republici Crnoj Gori, po principu reciprociteta u pogledu broja, uslova i kvaliteta smeštaja.

3. studenti strani državljani, stipendisti jugoslovenskih organa na osnovu međudržavnih sporazuma.

Pravo podnošenja prijave na konkurs za smeštaj u studentski centar imaju samo studenti koji su upisali narednu godinu studija prema odredbama Zakona o višoj školi i Zakona o univerzitetu.

Pravo na smeštaj

Član 3

Pravo na smeštaj u studentski centar ima student iz člana 2. ovog pravilnika čije je prebivalište, odnosno boravište u mestu koje nije povezano gradskim i prigradskim prevozom i međumesnim prevozom za koji red vožnje nije kao prigradski sa mestom u kome je sedište više škole i fakulteta.

Pravo na smeštaj u studentski centar imaju i studenti apsolventi u toku trajanja apsolventskog roka. Apsolventi podnose u toku trajanja apsolventskog roka svakog meseca potvrdu više škole i fakulteta o statusu apsolventa.

Studentu apsolventu prestaje pravo na korišćenje usluga smeštaja u studentskom centru diplomiranjem u toku apsolventskog roka.

Student poslediplomskih studija može ostvariti pravo na smeštaj u studentskom centru samo ako nije u radnom odnosu.

Organ studentskog centra koji vrši raspodelu mesta

Član 4

O raspodeli mesta u studentskom centru odlučuje Komisija za raspodelu mesta za smeštaj studenata (u daljem tekstu: Komisija) koju imenuje upravni odbor centra.

Komisiju čine predstavnici zaposlenih u studentskom centru i predstavnici studenata državljana Republike Srbije koji nisu podneli prijavu na konkurs.

Statutom Studentskog centra se utvrđuje broj članova Komisije i sastav Komisije.

U radu Komisije učestvuju, u statusu posmatrača, dva predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu.

Podnošenje prijave na konkurs

Član 5

Prijavu na konkurs studenat podnosi službi utvrđenoj Statutom Studentskog centra u roku predviđenom konkursom, u skladu sa zakonom.

Uz prijavu na konkurs za raspodelu mesta za smeštaj student podnosi:

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije,

- uverenje više škole odnosno fakulteta o položenim ispitima prethodnih godina studija sa ocenom iz svakog predmeta i rokovima u kojima su položeni ispiti prethodne godine studija,

- potvrdu više škole odnosno fakulteta da je student upisao zimski semestar prve odnosno naredne godine studija prvi put, da nije ponovio ni jednu godinu studija, a za studente koji su ponovili godinu studija i o godinama studija koje su ponovljene,

- uverenje o prihodima po članu domaćinstva,

- lekarsko uverenje za studente rekonvalescente izdato u Domu zdravlja za zaštitu studenata.

Student poslediplomskih studija podnosi i potvrdu da nije u radnom odnosu.

Prijava na konkurs se može podneti u roku od 10 dana od isteka roka za podnošenje prijava utvrđenog konkursom ako student podnese dokaz da je bio sprečen da u roku podnese prijavu.

Student strani državljanin podnosi i uverenje da je stipendista jugoslovenskih organa na osnovu međudržavnih sporazuma.

Član 6

Prijava studenta koji je upisao godinu studija prema odluci organa više škole i organa fakulteta, protivno odredbama zakona, odbaciće se kao nedopuštena.

Prijava studenta kome je izrečena disciplinska mera trajne zabrane korišćenja usluga smeštaja u studentskom centru i studenta koji je isključen iz studentskog centra zbog neplaćanja stanarine, odbaciće se kao nedopuštena.

Vrednovanje uspeha studenata

Član 7

Uspeh studenta u prethodnom školovanju utvrđuje se na osnovu prosečne ocene, broja položenih ispita, godine studija koja se upisuje, ponovljene godine studija i rokova u kojima su položeni ispiti prethodne godine studija.

Broj bodova po osnovu uspeha studenta se utvrđuje:

1. za studenta I godine studija, na osnovu broja bodova koji je postigao na konkursu za upis na višu školu i fakultet.

2. za studenta II, III, IV, V i VI godine studija, na osnovu prosečne ocene postignute u prethodnim godinama studija pomnožene brojem 8, umanjene za broj ispita iz predmeta prethodne godine studija koji nisu položeni pomnožen brojem 5,

- (prosečna ocena x 8) - (broj nepoloženih ispita x 5) = broj bodova.

3. Za studente apsolvente, na osnovu prosečne ocene postignute u prethodnim godinama studija pomnožene brojem 8 umanjene za broj ispita iz nastavnih predmeta poslednje godine studija koji nisu položeni pomnožen brojem 4,

- (prosečna ocena x 8) - (broj nepoloženih ispita x 4) = broj bodova.

4. za studente poslediplomskih studija na osnovu prosečne ocene postignute na osnovnim studijama pomnožene brojem 8.

- prosečna ocena x 8 = broj bodova.

Član 8

Na utvrđen broj bodova prema članu 7. ovog pravilnika, studentima II, III, IV, V i VI godine studija, apsolventima i studentima poslediplomskih studija, koji u toku studija nisu ponovili ni jednu godinu studija, utvrđuju se dodatni bodovi:

- studentima II godine studija

1 bod

- studentima III godine studija i apsolventima viših škola

2 boda

- studentima IV godine studija

3 boda

- studentima V godine studija i apsolventima osnovnih studija koje traju 4 godine

4 boda

- studentima VI godine studija i apsolventima osnovnih studija koje traju 5 godina

5 bodova

- studentima I godine poslediplomskih studija

6 bodova

- studentima II godine poslediplomskih studija

7 bodova

- studentima poslediplomskih studija po isteku II godine (jedan semestar)

7 bodova.

Član 9

Studentima koji su u toku studija ponovili godinu studija, broj bodova utvrđen prema članu 7. ovog pravilnika se umanjuje i to:

- studentima više škole - za 8 bodova

- studentima osnovnih studija koje traju tri i četiri godine za svaku ponovljenu godinu - za 6 bodova

- studentima osnovnih studija koje traju pet i više godina, za svaku ponovljenu godinu - za 4 boda.

Član 10

Studentima, koji nisu ponovili ni jednu godinu u toku studija utvrđuju se dodatni bodovi u zavisnosti od ispitnog roka u kome su položili sve ispite prethodne godine studija:

- u junskom ispitnom roku

- 6 bodova

- u septembarskom ispitnom roku

- 3 boda.

Član 11

Studentima koji završavaju studije u roku kraćem od predviđenog, utvrđuje se dodatni 1 bod.

Studentima koji su na takmičenjima u određenoj oblasti osvojili nagrade utvrđuju se dodatni bodovi:

- za postignuto I mesto

- 3 boda

- za postignuto II mesto

- 2 boda

- za postignuto III mesto

- 1 bod.

Vrednovanje prihoda po članu domaćinstva

Član 12

Prihod po članu domaćinstva studenta se koristi samo kao korektivan faktor ako dva ili više kandidata imaju isti broj bodova po osnovu postignutog uspeha u školovanju, a nalaze se na granici broja predviđenog za smeštaj studenata u studentski centar.

Potvrdu o prihodu po članu domaćinstva izdaje nadležni opštinski organ uprave prema prebivalištu studenta.

Potvrde o prihodu po članu domaćinstva sa iznosom "0" neće se uzimati u obzir.

Obaveze više škole i fakulteta

Član 13

Studentski centar pribavlja od viših škola i fakulteta sa sedištem u sedištu studentskog centra i organizacione jedinice studentskog centra nastavni plan i izvod iz statuta sa odredbama o uslovima upisa naredne godine studija.

Viša škola i fakultet su dužni da dostave studentskom centru nastavni plan i uslove za upis naredne godine studija utvrđene statutom.

Raspored raspoloživih mesta po višim školama i fakultetima

Član 14

Broj raspoloživih mesta za smeštaj u studentski centar raspoređuje se na studente viših škola i fakulteta srazmerno broju studenata više škole i fakulteta koji su podneli prijave na konkurs i ispunjavaju uslove za smeštaj, prema ukupnom broju raspoloživih mesta za smeštaj.

Broj raspoloživih mesta za smeštaj u studentski centar utvrđen za odgovarajuću višu školu i fakultet po osnovu stava 1. ovog člana, raspoređuje se u okviru više škole i fakulteta, po odsecima i smerovima, srazmerno broju studenata upisanih na odsek odnosno smer.

Akademija umetnosti u Novom Sadu ima pravo na veći broj mesta za smeštaj nezavisno od broja studenata Akademije koji ispunjavaju uslove konkursa.

Za studente rekonvalescente utvrđuje se 2% od raspoloživih mesta za smeštaj.

Član 15

Broj raspoloživih mesta se utvrđuje prema godinama studija po kategorijama objekata za smeštaj, tako što se mesta u objektima niže kategorije raspoređuju na studente I i II godine viših škola i I, II i III godine fakulteta prema merilu utvrđenom u članu 14. ovog pravilnika.

Pravo na smeštaj u objektima visoke kategorije imaju studenti IV, V i VI godine studija, apsolventi, studenti poslediplomskih studija, studenti III godine studija koji su položili ispite iz svih nastavnih predmeta prethodne godine studija i postigli u toku studija prosečnu ocenu najmanje 9,00 i talentovani studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Član 16

Od broja raspoloživih mesta izdvaja se 4% mesta, koje raspoređuje pokrajinski sekretar nadležan za poslove učeničkog i studentskog standarda na osnovu pojedinačnih pismenih zahteva:

- studenata koji iz opravdanih razloga nisu podneli prijavu na konkurs u propisanom roku,

- studenata koji su odrasli bez roditeljskog staranja u ustanovama dečje i socijalne zaštite,

- studenata u stanju socijalne potrebe,

- studenata u međunarodnoj razmeni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture i

- studenata koji nisu stekli pravo na smeštaj, a oceni se, da je neophodno za završavanje studija, da im se odobri to pravo.

Polovina broja mesta iz stava 1. ovog člana se obezbeđuje u objektima niže kategorije, a polovina u objektima visoke kategorije.

Postupak odlučivanja o raspodeli mesta studentima

Član 17

Komisija utvrđuje redosled studenata koji su se prijavili na konkurs u roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa.

Akt kojim se utvrđuje redosled studenata sadrži: pravni osnov za donošenje akta i datum donošenja akta, broj bodova pojedinačno po svakom osnovu za svakog kandidata: ukupan broj bodova po svim osnovima i pouku o pravnom leku.

Studentski centar dostavlja akt kojim je utvrđen redosled studenata, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i kulturu, narednog dana od dana donošenja.

Akt kojim se utvrđuje redosled studenata za korišćenje usluga smeštaja studentskog centra objavljuje se na oglasnoj tabli studentskog centra i oglasnim tablama viših škola i fakulteta čiji su studenti učestvovali na konkursu, narednog dana od dana donošenja.

Za studente rekonvalescente se utvrđuje redosled posebnim aktom.

Član 18

Student koji smatra da je povređeno njegovo pravo kod utvrđivanja mesta na rang listi, ima pravo prigovora Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i kulturu u roku od tri dana od dana objavljivanja akta iz stava 1. ovog člana na oglasnim tablama studentskog centra, više škole i fakulteta.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu je dužan da odluči o prigovoru u roku od 15 dana od dana dostavljanja prigovora.

Odluka Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu je konačna.

Protiv odluke Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu student može tužbom pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom.

Član 19

Na osnovu konačne odluke o redosledu studenata za korišćenje usluga smeštaja u studentskom centru, direktor zaključuje sa svakim studentom ugovor.

Komisija utvrđuje objekat i broj sobe za svakog studenta prema odredbi člana 14. ovog pravilnika.

Uput za smeštaj

Član 20

Posle potpisivanja ugovora o korišćenju usluge smeštaja u studentskom centru, student, uz upisnicu (indeks) i ličnu kartu, podiže uput za smeštaj.

U slučaju opravdane sprečenosti studenta, uput za smeštaj može podići i član uže porodice studenta (roditelji, braća i sestre, suprug-a) ili drugo lice na osnovu overene punomoći.

Student koji je primljen u studentski centar se obaveštava o vremenu za useljavanje putem oglasne table. Studenti se useljavaju u studentski centar od 1. oktobra do 30. novembra.

Useljavanje u studentski centar

Član 21

Studentu koji je ostvario pravo na smeštaj, ovlašćeno lice zaposleno u centru stavlja na raspolaganje sobu utvrđenu uputom za smeštaj.

Član 22

Student koji se useljava u studentski centar predaje licu ovlašćenom za useljavanje:

- uput za smeštaj,

- uverenje o opštoj zdravstvenoj sposobnosti izdato od Doma zdravlja za zaštitu studenata,

- dve fotografije,

- upisnicu (indeks) na uvid, i

- ličnu kartu na uvid.

Podnošenje zahteva za regresiranu ishranu

Član 23

Student iz člana 2. ovog pravilnika podnosi pismeni zahtev za ostvarivanje prava na regresiranu ishranu u studentskom centru u sedištu više škole i fakulteta.

Uz zahtev za ostvarivanje prava na regresiranu ishranu student podnosi uverenje iz člana 5. stav 1. alineja 1. i stava 3. ovog pravilnika i potvrdu više škole i fakulteta o prvi put upisanom zimskom semestru odgovarajuće godine studija.

Studentski centar sačinjava spisak studenata koji imaju pravo na regresiranu ishranu i dostavlja ga Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i kulturu.

Izdavanje abonentskih knjižica

Član 24

Studentima koji ispunjavaju uslove za sticanje prava na regresiranu ishranu, studentski centar izdaje abonentske knjižice od 1. oktobra do 30. novembra.

Studentski centar obaveštava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu o broju izdatih abonentskih knjižica.

U izuzetnim slučajevima utvrđenim Statutom studentskog centra abonentske knjižice se mogu izdati do 20. decembra.

Abonentska knjižica važi od 1. novembra do 31. oktobra naredne godine.

Abonentska knjižica služi za kupovinu bonova za dnevne obroke (doručak, ručak i večeru).

Student može koristiti abonentsku knjižicu samo uz ličnu kartu.

Zloupotreba abonentske knjižice

Član 25

Abonentska knjižica se trajno oduzima:

- ako je student stekao pravo na regresiranu ishranu na osnovu netačnih podataka ili na osnovu falsifikovanih javnih isprava,

- ako student ustupi abonentsku knjižicu na korišćenje drugom licu,

- ako student koristi abonentsku knjižicu drugog studenta.

Abonentska knjižica se oduzima privremeno ako se student, u korišćenju usluge ishrane, ne pridržava pravila ponašanja utvrđenih opštim aktom studentskog centra.

Izdavanje duplikata abonentske knjižice

Član 26

Ako student izgubi abonentsku knjižicu dužan je da je oglasi nevažećom u "Službenom listu AP Vojvodine".

Na pismeni zahtev studenta uz priložen dokaz da je abonentska knjižica oglašena nevažećom, studentski centar će izdati duplikat abonentske knjižice u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Na abonentskoj knjižici će se u desnom gornjem uglu ispisati reč "Duplikat".

O izdatim duplikatima abonentskih knjižica studentski centar vodi posebnu evidenciju. U spisku studenata koji imaju pravo na regresiranu ishranu se upisuje napomena da je izdat duplikat abonentske knjižice.

O izdatim duplikatima abonentskih knjižica se obaveštava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.

Prelazna odredba

Član 27

Studenti, strani državljani, koji su III i naredne godine studija na višim školama sa sedištem na teritoriji Pokrajine i fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu upisali na teret javnih prihoda, imaju pravo da podnesu prijavu na konkurs za smeštaj u studentski centar ako ispunjavaju ostale uslove propisane zakonom i ovim pravilnikom.

Završna odredba

Član 28

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".