PRAVILNIK

O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA TEČNA GORIVA BIOPOREKLA

("Sl. list SCG", br. 23/2006)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koje moraju da ispune tečna goriva bioporekla koja se koriste kao energetska goriva i goriva za dizel motore.

Član 2

Tečna goriva bioporekla, u smislu ovog pravilnika, su tečna goriva koja se proizvode iz biomase. Biomasa predstavlja biorazgradljiv deo poljoprivrednih proizvoda, otpada i nusproizvoda od poljoprivrede (uključujući biljne i životinjske supstance), šumarstva i srodnih industrija, kao i biorazgradljive delove industrijskog i komunalnog otpada.

Član 3

Tečna goriva iz člana 1. ovog pravilnika su:

1) goriva za motorna vozila - metil estri masnih kiselina (MEMK) za dizel motore definisana standardom SCS EN 14214 - Zahtevi i metode ispitivanja;

2) ulja za loženje - metil estri masnih kiselina (MEMK) definisana standardom SCS EN 14213 - Zahtevi i metode ispitivanja.

Član 4

Gorivo iz člana 3. tačka 1. ovog pravilnika je BIODIZEL BD - 100, a iz tačke 2. je BIOLOŽ ULJE BLU -100.

BIODIZEL BD - 100 koristi se kao gorivo za dizel motore u koncentraciji od 100% ili kao dodatak gorivu za dizel motore, u skladu sa zahtevima standarda SCS EN 590.

BIOLOŽ ULJE BLU - 100 koristi se kao ulje za loženje u koncentraciji od 100% ili kao dodatak ulju za loženje, u skladu sa propisima koji regulišu kvalitet ulja za loženje naftnog porekla.

II TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 5

BIODIZEL BD - 100 iz člana 4. stav 2. ovog pravilnika mora da zadovolji sve zahteve standarda SCS EN - 14214.

BIODIZEL BD - 100 iz domaće proizvodnje nije dodatno obojen.

Član 6

BIOLOŽ ULJE BLU - 100 iz člana 4. stav 3. ovog pravilnika mora da zadovolji sve zahteve standarda SCS EN 14213.

III USAGLAŠENOST

Član 7

Proizvode iz ovog pravilnika u prometu prati izjava o usaglašenosti, izdata u skladu i na način definisan standardima SCS ISO/IEC 17050-1, ocenjivanje usaglašenosti - Deo 1: Opšti zahtevi i SCS ISO/IEC 17050-2, ocenjivanje usaglašenosti - Deklaracija isporučioca o usaglašenosti - Deo 2: Dokumentacija podrške.

Izjavu o usaglašenosti daje proizvođač, trgovac ili uvoznik, na osnovu ispitivanja izvršenog od strane ovlašćenog tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Do ovlašćivanja tela za ocenjivanje usaglašenosti, ispitivanja će vršiti akreditovana laboratorija koja ispunjava uslove propisane standardom SCS ISO/IEC 17025 - Opšti uslovi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje.

IV PRECIZNOST I NESLAGANJE

Član 8

Pri kontroli kod proizvođača, uvoznika, trgovaca na veliko i trgovaca na malo, a pri tumačenju dobijenih vrednosti ispitivanih karakteristika, moraju se uzeti u obzir preciznost odnosno ponovljivost i uporedivost metoda ispitivanja.

Sve metode ispitivanja navedene u ovom pravilniku sadrže odredbe o preciznosti. U slučajevima neslaganja moraju se koristiti postupci opisani u SCS B.H8.012.

V UZIMANJE UZORAKA

Član 9

Uzimanje uzoraka za ispitivanje BIODIZELA BD -100 i BIOLOŽ ULJA BLU -100 vrši se u skladu sa standardom SCS ISO 3170.

VI OBELEŽAVANJE PUMPI

Član 10

Obeležavanje pumpi za tečna biogoriva vrši se u bojama i natpisima kako je utvrđeno u Prilogu 1. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu tridesetog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

 

Prilog 1

OBELEŽAVANJE PUMPI ZA TEČNA GORIVA BIOGORIVA

Pumpe se obeležavaju latiničnim pismom na sledeći način:

BIODIZEL BD-100 (žutim slovima RAL 1023 na osnovi zelene boje RAL 6029).