UVODNI ZAKON

ZA ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU

("Sl. list FNRJ", br. 40/53)

Član 1

Zakonik o krivičnom postupku stupa na snagu 1. januara 1954. godine.

Odredbe o izdavanju okrivljenih i osuđenih lica (Glava XXX) primenjivaće se od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 2

Ako ovim zakonom nije drukčije određeno stupanjem na snagu Zakonika o krivičnom postupku prestaje da važi Zakon o krivičnom postupku od 12. oktobra 1948. godine sa izmenama i dopunama kao i procesne odredbe drugih zakona koje su obuhvaćene Zakonikom o krivičnom postupku ili su s njim u suprotnosti.

Procesne odredbe sadržane u Zakonu o štampi od 8. jula 1946. godine i u Zakonu o vojnim sudovima od 2. decembra 1947. godine sa izmenama i dopunama ostaju i dalje u važnosti.

Član 3

Krivični postupak započet pre stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku nastaviće se po odredbama tog zakonika ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 4

Ako je pre stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku prvostepeni sud izrekao presudu koja nije postala pravosnažna, dalji postupak sprovešće se po dosadašnjim propisima. Ali ako viši sud ukine presudu prvostepenog suda i predmet uputi na ponovno suđenje, novi pretres i ceo dalji postupak sprovešće se po odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Ako je pre stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku vrhovni sud narodne republike odnosno Vrhovni sud Autonomne Pokrajine Vojvodine izrekao smrtnu kaznu ili kaznu strogog zatvora u doživotnom trajanju, ili ako je potvrdio presudu prvostepenog suda kojom je izrečena jedna od navedenih kazni, lica koja su ovlašćena da izjave žalbu (član 338. Zakonika o krivičnom postupku) mogu protiv takve presude izjaviti žalbu, ako do stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku nije protekao rok za žalbu.

Član 5

Ako je pre stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku bio podignut zahtev za zaštitu zakonitosti, dalji postupak nastaviće se po dosadašnjim propisima.

Ako je na dan stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku protekao rok iz člana 396. stav 3. Zakonika o krivičnom postupku, ne može se povodom podignutog zahteva za zaštitu zakonitosti doneti odluka na štetu okrivljenog posle tri meseca od dana stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku.

Član 6

Odredbe Zakonika o krivičnom postupku koje se odnose na ponavljanje krivičnog postupka neće se primenjivati na krivični postupak koji je pravosnažno dovršen pre njegovog stupanja na snagu.

Za ponavljanje tog postupka važe odredbe Zakona o krivičnom postupku od 12. oktobra 1948. godine.

Član 7

Odredbe Zakonika o krivičnom postupku o naknadi štete neopravdano osuđenim licima primenjivaće se samo na slučajeve kad je pravosnažna osuda donesena posle 1. januara 1954. godine.

Član 8

Sreski sudovi su dužni da u roku od osam dana od dana stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku ustupe okružnim sudovima sve krivične predmete za čije suđenje su po odredbama Zakonika o krivičnom postupku nadležni okružni sudovi, ako je po ovim predmetima podignuta optužnica. Optužnica podignuta pred sreskim sudom važiće i u postupku pred okružnim sudom.

Ako je po ovim predmetima sreskim sudovima podnesen optužni predlog, oni će ih u roku iz prethodnog stava predati nadležnom javnom tužiocu radi podizanja optužnice.

Član 9

Javni tužioci su dužni u roku od osam dana od dana stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku predati sa svojim predlogom okružnom sudu sve krivične premete po kojima je u toku istraga.

Član 10

Lica koja se nalaze u pritvoru ili istražnom zatvoru po osnovu koji nije predviđen u Zakoniku o krivičnom postupku, moraju se danom stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku pustiti na slobodu.

Član 11

Ako je pritvor koji je naređen zbog krivičnog dela za koje je po Zakoniku o krivičnom postupku nadležan okružni sud na dan 1. januara 1954. godine trajao više od 14 dana, okrivljeni se mora u roku od osam dana po stupanju na snagu Zakonika o krivičnom postupku predati istražnom sudiji ili pustiti na slobodu. Ako je pritvor trajao manje od 14 dana za njegovo produženje primeniće se odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

Za krivična dela iz nadležnosti sreskih sudova, pritvor u izviđaju koji je do 1. januara 1954. godine trajao više od deset dana mora se u roku od tri dana ukinuti ili produžiti po odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Član 12

Ako je posle predavanja krivičnog predmeta istražnom sudiji rok trajanja istražnog zatvora po odredbama Zakona o krivičnom postupku od 12. oktobra 1948. godine istekao, istražni sudija će u roku od osam dana po prijemu krivičnog predmeta ispitati da li postoji potreba da se istražni zatvor produži. Ako istražni sudija nađe da takva potreba postoji zatražiće produženje istražnog zatvora po odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Ako je istražni zatvor trajao duže od devet meseci, istražni sudija će u roku od osam dana po prijemu krivičnog predmeta okrivljenog pustiti na slobodu, ako u tom roku protiv njega ne bude podignuta optužnica.

Član 13

Istražni zatvorenici koji se po odredbama Zakonika o krivičnom postupku moraju nalaziti u sudskim odeljenjima zatvora organa unutrašnjih poslova, moraju se u roku od osam dana od dana stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku smestiti u ta odeljenja zatvora.

Član 14

Ako je na dan stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku u toku rok po dosadašnjim propisima, taj rok će se računati po Zakoniku o krivičnom postupku.

Član 15

Postojeće uredbe narodnih republika o naknadi troškova svedocima, veštacima i tumačima primenjivaće se i posle stupanja na snagu Zakonika o krivičnom postupku, dok se o naknadi troškova ne donesu bliži propisi (član 95. Zakonika o krivičnom postupku).

Član 16

Uputstva za sprovođenje ovog zakona donosi Savezno izvršno veće.

Član 17

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu FNRJ".