ODLUKA

O USKLAĐIVANJU STANJA BRUTO DINARSKIH PLASMANA ODOBRENIH STANOVNIŠTVU SA OSNOVNIM KAPITALOM BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 39/2006 i 49/2006)

1. Banke su dužne da stanje bruto dinarskih plasmana odobrenih stanovništvu usklade sa stanjem osnovnog kapitala.

Pod bankama, u smislu stava 1. ove tačke, podrazumevaju se banke osnovane u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje, poslovanje i organizacija banaka.

2. Pod bruto dinarskim plasmanima odobrenim stanovništvu, u smislu ove odluke, podrazumevaju se ukupni dinarski kratkoročni i dugoročni plasmani odobreni stanovništvu, bez ispravki vrednosti, sa obračunatim kamatama i naknadama.

Pod bruto dinarskim plasmanima odobrenim stanovništvu iz stava 1. ove tačke ne podrazumevaju se delovi kredita odobreni stanovništvu za obavljanje poljoprivredne delatnosti i za stambenu izgradnju koje je svojim programima podržala Vlada Republike Srbije.

3. Pod osnovnim kapitalom, u smislu ove odluke, podrazumeva se osnovni kapital utvrđen zakonom kojim se uređuje osnivanje, poslovanje i organizacija banaka.

4. Banke su dužne da stanje bruto dinarskih plasmana odobrenih stanovništvu usklade sa osnovnim kapitalom banke tako da stanje tih plasmana na kraju svakog kalendarskog meseca bude manje ili jednako 200% vrednosti osnovnog kapitala banke na kraju svakog kalendarskog meseca, počev od stanja tih plasmana i osnovnog kapitala na dan 30. septembra 2006. godine.

5. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije 20. u mesecu za prethodni kalendarski mesec dostavi izveštaj o usklađenosti stanja bruto dinarskih plasmana odobrenih stanovništvu sa osnovnim kapitalom banke u skladu sa uputstvom za sprovođenje ove odluke.

6. Banka koja stanje bruto dinarskih plasmana odobrenih stanovništvu ne uskladi sa osnovnim kapitalom na način propisan ovom odlukom, dužna je da dvostruki iznos pozitivne razlike između stvarnog stanja bruto dinarskih plasmana na kraju kalendarskog meseca za koji se podnosi izveštaj i stanja tih plasmana propisanog tačkom 4. ove odluke, deponuje kod Narodne banke Srbije 25. u tekućem kalendarskom mesecu.

Sredstva iz stava 1. ove tačke ostaju deponovana kod Narodne banke Srbije do 25. u narednom kalendarskom mesecu i na ta sredstva Narodna banka Srbije ne plaća kamatu.

7. Sredstva iz tačke 6. ove odluke banka deponuje na poseban račun Narodne banke Srbije otvoren u RTGS sistemu.

8. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije doneće uputstvo.

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".