PRAVILNIK

O BROJU I SASTAVU POSADE ZA PLOVNE OBJEKTE KOJI NISU BRODOVI UNUTRAŠNJE PLOVIDBE TRGOVAČKE MORNARICE

("Sl. glasnik RS", br. 49/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se broj i sastav posade za bezbednu plovidbu plovnih objekata koji nisu brodovi unutrašnje plovidbe trgovačke mornarice: čamca koji služi za lične potrebe (sport i rekreacija i dr.), čamca koji služi za privredne, odnosno javne svrhe i plovećeg postrojenja koje se koristi za privredne, odnosno javne svrhe (stambena lađa, pristan, restoran na vodi, ploveća radionica, ronilačka barka, pontonski most i sl.).

Član 2

Plovni objekti iz člana 1. ovog pravilnika moraju imati posadu koja im po broju i sastavu omogućava bezbednu plovidbu, odnosno korišćenje.

Član posade za bezbednu plovidbu može da bude samo lice koje ima odgovarajuće uverenje o stručnoj osposobljenosti za upravljanje čamcem, odnosno plovećim postrojenjem.

Član 3

Plovni objekti iz člana 1. ovog pravilnika imaju posadu.

Čamac koji služi za lične potrebe može se koristiti u plovidbi ako njime upravlja upravljač čamca.

Čamac koji služi za privredne, odnosno javne svrhe može se koristiti u plovidbi ako njime upravlja rukovalac čamca.

Ploveće postrojenje koje se koristi za privredne, odnosno javne svrhe može se koristiti u plovidbi ako ima dva mornara plovećeg postrojenja, odnosno jednog mornara plovećeg postrojenja u smeni.

Pontonski most postavljen na unutrašnjem plovnom putu može se koristiti u plovidbi ako ima dva mornara plovećeg postrojenja, odnosno jednog mornara plovećeg postrojenja u smeni, za njegovo otvaranje za prolaz plovila i čuvanje.

Član 4

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o broju i sastavu posade plovnih objekata unutrašnje plovidbe i o određivanju plovećih postrojenja koja moraju imati posadu ("Službeni glasnik SRS", broj 19/78).

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".