UREDBA

O ZASTUPNIKU REPUBLIKE SRBIJE PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

("Sl. list SCG", br. 7/2005 i "Sl. glasnik RS", br. 49/2006)

Član 1

Ovom uredbom ustanovljava se zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava (u daljem tekstu: zastupnik).

Član 2

Zastupnik zastupa Republiku Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (u daljem tekstu: Konvencija) i dodatnim protokolima uz Konvenciju.

Komunikacija između Republike Srbije i Evropskog suda za ljudska prava odvija se posredstvom zastupnika.

Čl. 3 i 4

(Brisani)

Član 5

Zastupnik je ovlašćen da vrši neposredan uvid u spise upravnih i sudskih predmeta bez obzira na poverljivost spisa i da na drugi način prikuplja potrebna obaveštenja, kao i da utvrđuje činjenice u vezi sa postupcima pred domaćim organima koji su od značaja za zastupanje Republike Srbije u svakom postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Član 6

Svi nadležni organi u Republici Srbiji dužni su da zastupniku dostavljaju tražene informacije i dokumente i pruže svu potrebnu pravnu i administrativnu pomoć.

Član 7

Zastupnik može da zaključi poravnanje sa strankama koje učestvuju u postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava uz prethodnu saglasnost organa čiji su akti doveli do postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Poravnanje se zaključuje u pisanoj formi.

Član 8

Presude Evropskog suda za ljudska prava u postupcima u kojima je Republika Srbija jedna od stranaka prevode se i objavljuju u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ako je presudom Evropskog suda za ljudska prava utvrđeno da je Republika Srbija prekršila Konvenciju, zastupnik se stara o izvršavanju presude.

Isplata iznosa dogovorenog poravnanjem, ili naznačenog u presudi Evropskog suda za ljudska prava, vrši se iz sredstava organa Republike Srbije čiji su akti prouzrokovali kršenje ljudskih prava.

Član 9

U slučaju da zastupnik, povodom postupaka pred Evropskim sudom, utvrdi da domaći propis nije u skladu sa Konvencijom, obavestiće o tome nadležne organe državne uprave i Vladu i ukazaće na neophodnost usklađivanja propisa sa Konvencijom.

Član 10

Zastupnik podnosi izveštaj o svom radu Vladi svakih šest meseci.

Čl. 11 i 12

(Brisani)

Član 13

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama
Uredbe o zastupniku Srbije i Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava

("Sl. glasnik RS", br. 49/2006)

Član 13

Ovlašćuje se Republički sekretarijat za zakonodavstvo da utvrdi prečišćen tekst Uredbe o zastupniku Srbije i Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i da ga posle stupanja na snagu ove uredbe dostavi "Službenom glasniku Republike Srbije" na objavljivanje.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".