PRAVILNIK
O SLUŽBENOM ODELU ZAPOSLENIH U KAPETANIJAMA PRISTANIŠTA

("Sl. glasnik RS", br. 25/97 i 49/2006)

Član 1

Zaposleni koji u kapetanijama pristaništa vrše upravne poslove i poslove saobraćajne inspekcije unutrašnje plovidbe (u daljem tekstu: zaposleni) prilikom vršenja tih poslova nose, zavisno od godišnjeg doba, zimsko ili letnje službeno odelo boje, kroja i sa oznakama utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 2

Zimsko službeno odelo sastoji se od: šapke, bluze, pantalona, kožne jakne, kravate, plitkih cipela i košulje.

Delovi zimskog službenog odela su sledeće boje i kroja:

1) bluza i pantalone su od vunene tkanine (teži kangar) klasičnog kroja, kožna jakna je postavljena, teget boje;

2) košulja je od platna bele boje, klasičnog kroja sa dvostrukim mekanim okovratnikom i dugačkim rukavima;

3) cipele su kožne, crne boje;

4) kravata je crne boje.

Član 3

Šapka na svom donjem delu ima crnu svilenu traku, a podbradnik je od crnog svilenog ili pamučnog gajtana koji je obavijen oko prednjeg dela šapke i pričvršćen krajevima za dva mala dugmeta na donjem delu šapke. Suncobran je od crne lakovane kože ili plastične mase crne boje, koji je po ivici opšiven kožom.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, suncobran šapke koju nose šefovi kapetanija pristaništa i inspektori bezbednosti plovidbe, presvučen je crnom čojom i na njegovom donjem delu se nalazi jednostruki lovorov venac zlatne boje, a podbradnik je od gajtana zlatne boje.

Član 4

Letnje službeno odelo sastoji se od: šapke, bluze, pantalona, košulje, kravate i cipela.

Delovi letnjeg službenog odela su sledeće boje i kroja:

1) bluza i pantalone su od vunene tkanine (lakši kangar), klasičnog kroja, drap boje;

2) košulja je bele boje, klasičnog kroja, sa dvostrukim mekanim okovratnikom i kratkim rukavima;

3) cipele su kožne, braon boje;

4) kravata je crne boje.

Član 5

Šapka zimskog službenog odela koristi se i za letnje službeno odelo. Uz šapku kao sastavni deo pripadaju dve navlake od platna bele boje.

Dugmad na šapci, naramenicama, zimskom i letnjom službenom odelu su od metala zlatne boje sa reljefnom ivicom u vidu konopca i sa admiralskim sidrom u sredini. Dugmad na šapci i naramenicama su prečnika 14 mm, a dugmad na odelu prečnika 23 mm.

Letnja košulja koja se nosi bez bluze je sa kratnim rukavima bele boje, džepovima sa preklopima u visini grudi i naramenicama.

Član 6

Na sredini prednjeg dela šapke nalazi se amblem ovalnog oblika, veličine 62 x 62 mm. Amblem je lučno okružen sa dve lovorove grane zlatne boje koje su u donjem delu pokrivene lučnom lentom na kojoj je ispisano KAPETANIJA. U sredini se nalazi mali grb Republike Srbije, ispod kojeg je horizontalna trobojka (sa poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela) postavljena u centru stilizovanog zlatnog zupčanika i ukrštena srebrna sidra, a u donjem delu je pet stilizovanih talasa srebrno plave boje.

Amblem iz stava 1. ovog člana nosi se na prednjem levom delu: kožne jakne, bluze zimskog i letnjeg službenog odela i na levom rukavu košulje letnjeg službenog odela.

Član 7

Na službenom odelu nalaze se širiti od prediva zlatne boje.

Širiti se postavljaju na rukavima bluze zimskog službenog odela i na naramenicama i širine su 12 mm.

Na rukavima bluze zimskog službenog odela širiti se postavljaju jedan iznad drugog na prednjoj strani rukava, od šava do šava, paralelno sa donjom ivicom rukava, tako da je donja ivica širita na odstojanju od 80 mm od kraja rukava. Razmak između ovih širita, kada nisu spojeni je 5 mm. Podloga na kojoj su širiti je od crne tkanine.

Član 8

Veličina naramenice sa oznakom iznosi po dužini 130 mm i po širini 50 mm. Naramenica se sastoji od čvrste tanke plastike potpuno obložene crnom čojom, a na poleđini naramenice nalaze se trake za navlačenje.

Gornji deo naramenice zarubljen je sa obe strane u obliku ravnokrakog trapeza, čija je visina 20 mm, osnovica jednaka širini naramenice i gornja ivica po širini 20 mm.

Oznake na naramenicama stavljaju se po redosledu tako, što se na gornjem delu naramenice stavljaju prvo malo dugme i na kraju širiti. Na rastojanju od 10 mm, od donje ivice naramenice, postavljaju se širiti jedan iznad drugog na rastojanju od 4 mm. Naramenica je po obimu opšivena tankim gajtanom od prediva zlatne boje.

Naramenice sa oznakama se nose na letnjoj bluzi službenog odela i na letnjoj košulji sa kratkim rukavima kada se ne nosi bluza.

Član 9

Zaposleni koji vrše upravne poslove i poslove saobraćajne inspekcije u kapetanijama pristaništa nose širite iz člana 7. ovog pravilnika, čiji se broj određuje prema poslovima koje zaposleni obavlja, i to:

1) četiri širita, od kojih su tri donja spojena - šef kapetanije pristaništa;

2) četiri širita - zaposleni koji rade na stručno-operativnim, upravnim i dokumentacionim poslovima - odgovarajuća viša ili srednja stručna sprema;

3) četiri širita, od kojih su dva donja spojena - inspektor bezbednosti unutrašnje plovidbe - visoka ili odgovarajuća viša stručna sprema;

Tač. 4) i 5) (brisane).

Član 10

Vreme za koje se daju pojedini delovi službenog odela iznosi:

1) pet godina - za kožnu jaknu;

2) tri godine - za šapku sa dve navlake;

3) dve godine - za zimsku i letnju bluzu, zimske pantalone, zimske i letnje cipele;

4) jedna godina - za letnje pantalone i kravatu;

5) šest meseci - za zimsku i letnju košulju.

Vreme za koje se daje službeno odelo računa se od dana uručenja određenih delova službenog odela.

Po isteku vremena iz stava 1. ovog člana službeno odelo ostaje na upotrebi zaposlenom.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".