POSEBAN PROGRAM

RAZVOJA LOKALNE INFRASTRUKTURE KORIŠĆENJEM SREDSTAVA OSTVARENIH PRIVATIZACIJOM PREDUZEĆA SA TERITORIJE GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 34/2006)

I

Sredstva ostvarena prodajom preduzeća sa teritorije grada u iznosu od oko 722.000.000,00 (sedamsto dvadeset dva miliona) dinara uložiti na sledeći način:

1. Urbanističko-plansku dokumentaciju

50.000.000,00 (pedeset miliona) dinara

Ulaganjem sredstava u izradu urbanističko-planske dokumentacije stiču se osnovni uslovi za pokretanje projekata, privlačenje investitora i razvoj grada u svim oblastima. Ovim sredstvima treba obezbediti izradu izmene GUP-a, Prostornog plana, izradu PDR i planova parcelacije u onim delovima grada u kojima je to neophodno, naročito u delovima gde je moguće privući investitore.

Nadležna ustanova za sprovođenje - Uprava za planiranje i izgradnju i JP Zavod za urbanizam.

2. Objekti vodosnabdevanja u drugoj, trećoj i četvrtoj visinskoj zoni prema predlogu JKP "Naisus"

25.000.000,00 (dvadeset pet miliona) dinara

Programom rada JKP "Naisus" će u ovoj godini investirati određena sredstva kojim će se omogućiti završetak rezervoara u trećoj visinskoj zoni. Potrebno je uložiti dodatna sredstva kojima će se izvršiti povezivanje rezervoara i omogućiti redovno snabdevanje svih potrošača u svim naseljima u kojima nema dovoljnog pritiska u razvodnoj mreži.

Za sprovođenje ovog dela programa zadužuje se JKP "Naisus", a nadzor sprovodi Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

3. Elektroenergetsku infrastrukturu u gradu i na selima - učešće grada u izgradnji i pojačanju naponske mreže zajedno sa Elektrodistibucijom Niš

30.000.000,00 (trideset miliona) dinara

Zadnjih godina Niš je imao skoro u svim delovima grada i u selima loše snabdevanje strujom zbog neadekvatne prenosne mreže, te je potrebno tu mrežu ojačati novim trafoima odgovarajuće snage. ED Niš će uložiti značajna sredstva za jačanje elektromreže, pa je potrebno i da grad učestvuje delom sredstava kako bi svi delovi grada i svi građani imali adekvatno snabdevanje.

Za sprovođenje ovog dela programa zadužuje se JP Direkcija za izgradnju grada Niša u saradnji sa Elektrodistribucijom Niš, a nadzor sprovodi Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

4. Izuzimanje zemljišta, planska priprema i infrastrukturno opremanje zemljišta u Zoni "Sever" i Zoni "Donje Međurovo" i njegovo privođenje nameni, kao i infrastrukturno opremanje i privođenje nameni sportsko-rekreativnog kompleksa "Ženeva" u Niškoj Banji (Planska dokumentacija, parcelacija, vodovod, kanalizacija, elektroenergetska i telekomunikaciona infrastruktura, saobraćajnice, itd.)

250.000.000,00 (dvesta pedeset miliona) dinara

Infrastrukturno opremanje se odnosi samo na ono zemljište koje je svojina grada. Za infrastrukturno opremanje Zone "Donje Međurovo" opredeliti iznos od 95.000.000,00 (devedeset pet miliona) dinara, a iznos od 150.000.000,00 (sto pedeset miliona) dinara uložiti u zajednički fond, sa sredstvima koja će izdvojiti Vlada Republike Srbije, za proširenje i infrastrukturno opremanje Zone "Sever".

Za SRK "Ženeva" izdvojiti 10.000.000,00 (deset miliona) dinara za njegovo privođenje nameni.

Ulaganjem u infrastrukturno opremanje zemljišta u zonama u kojima je predviđen razvoj privrednih delatnosti omogućava da se iskoriste geografski, saobraćajni i kadrovski potencijali grada kroz dovođenje kvalitetnih investitora koji bi na opremljenim parcelama, uz jednostavnu i brzu, proceduru dolazili do dozvola i gradili svoje pogone.

Visinu sredstava, konkretan plan i dinamiku dužne su da naprave nadležne uprave u saradnji sa JP Zavodom za urbanizam, JP Direkcijom za izgradnju grada Niša, JKP "Naisus", Telekomom i Elektrodistribucijom Niš.

Nadzor će vršiti nadležne uprave.

5. Saobraćajnice, infrastrukturu i prilaze novoizgrađenim mostovima

190.000.000,00 (sto devedeset miliona) dinara

Do sredine ove godine biće završeni novi mostovi. Da bi oni bili stavljeni u funkciju i rasteretili saobraćaj u gradu, potrebno je uložiti sredstva u infrastrukturu koja povezuje mostove sa izgrađenim saobraćajnicama i okolnim ulicama.

Za sprovođenje ovog dela programa zadužuje se JP Direkcija za izgradnju grada, a nadzor će vršiti nadležna uprava.

6. Osnivački ulog grada za osnivanje Fonda za razvoj preduzetništva i zapošljavanje

90.000.000,00 (devedeset miliona) dinara

Grad već dugi niz godina potresa velika kriza nezaposlenosti. Pored opremanja industrijskih zona i privlačenja investitora, neophodno je obrazovati i Investicioni fond, koji bi zajedno sa privatnim kapitalom, koji bi bio većinski u Fondu, pomogao kvalitetne poslovne ideje i projekte kroz ulaganje u osnivanje preduzeća i realizaciju dobrih biznis planova. Fond bi na taj način doprineo osnivanju i poslovnom zaživljavanju desetinama malih i srednjih preduzeća, koji bi zaposlili jedan broj građana Niša i na taj način ublažili ovaj veliki problem.

U skladu sa potrebama i dinamikom povlačenja sredstava iz Fonda, grad će povećavati svoj udeo od dela sredstava ostvarenih od izdavanja lokacija u industrijskim zonama.

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine se zadužuje da pripremi svu potrebnu dokumentaciju za osnivanje ovakvog Fonda u Skupštini grada.

7. Izgradnja objekata za humano čuvanje napuštenih životinja

5.000.000,00 (pet miliona) dinara

Deo sredstava treba uložiti u izgradnju objekta za humano čuvanje napuštenih životinja, s obzirom na to da grad ima velike probleme sa psima lutalicama, a sada je u prilici da zajedno i uz pomoć Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije izgradi objekat za napuštene životinje, a to je i obaveza lokalne samouprave.

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine i JKP "Medijana" su nadležni za sprovođenje ovog dela programa.

8. Uređenje centra Niške Banje sa pristupnom saobraćajnicom

15.000.000,00 (petnaest miliona) dinara

Niška Banja je turistički centar ne samo Niša, već i čitavog regiona i potrebno je uložiti određena sredstva kako bi se centralno šetalište popločalo i opremilo adekvatnim parternim sadržajem. Banja bi ovim uređivanjem dobila novi izgled, nalik na razvijenije banje i bila prava turistička meka, interesantna, kako za turiste iz zemlje, tako i za nove turiste iz inostranstva.

Za sprovođenje ovog dela programa zadužuje se Uprava za planiranje i izgradnju u saradnji sa opštinom Niška Banja.

9. Uređivanje memorijalnih i spomen - parkova

10.000.000,00 (deset miliona) dinara

Istorijski i spomenici kulture, kao i staro groblje, su u prilično lošem stanju, a kako nije bilo sredstava za njihovo uređenje u redovnom programu, potrebno je odvojiti sredstva za uređenje istih.

Za sprovođenje ovog dela programa zadužena je JKP "Medijana", a nadzor će vršiti nadležna uprava.

10. Završetak radova na Sabornoj crkvi

22.000.000,00 (dvadeset dva miliona) dinara

Saborni hram je potpuno izgoreo u požaru 2001. godine. Velikim naporima grada, niške privrede i Niške eparhije hram je ponovo izgrađen. Sa ovim sredstvima bi se hram završio i ponovo postao kulturni, duhovni, ali i istorijski simbol grada Niša.

Za sprovođenje ovog dela programa zadužuje se JP Direkcija za izgradnju grada Niša, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj i Uprava za obrazovanje, kulturu i sport.

11. Učestvovanje grada zajedno sa JP Železnice Srbije u projektu obezbeđivanja pružnih prelaza

10.000.000,00 (deset miliona) dinara

Svedoci smo niza nesreća koje se redovno dešavaju na neobezbeđenim pružnim prelazima. Grad ima obavezu da participira sa JP Železnice Srbije u obezbeđivanju pružnih prelaza, te se iz tih razloga izdvajaju ova sredstva.

Zadužuje se nadležna uprava da sa JP Železnice Srbije napravi plan i sklopi ugovor o obezbeđivanju jednog broja pružnih prelaza.

12. Početna sredstva za izgradnju mosta u Lalincu

25.000.000,00 (dvadeset pet miliona) dinara

Meštani Lalinca oduvek imaju problem sa prelazom reke Morave i obrađivanjem svojih imanja koja se nalaze preko reke. Izgradnjom mosta rešio bi se ovaj problem, ali i značajno poboljšala komunikacija naselja sa obe strane reke. Takođe se predlaže gradonačelniku da povuče novac iz trezora i uloži ih u poslovne banke. Od dobijenih kamata i sredstvima koja će se dobiti novim privatizacijama obezbediće se dodatna potrebna sredstva za izgradnju mosta u Lalincu, koji će povezivati Lalinac i Lapinske pojate.

Konkretni iznos sredstava odrediće se na osnovu projekta i tendera.

II

Ovaj program objaviti u "Službenom listu grada Niša".