ZAKLJUČAK

O NACIONALNOM AKCIONOM PLANU ZAPOŠLJAVANJA ZA PERIOD 2006-2008. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 45/2006)

1. Usvaja se Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za period 2006-2008. godine, koji je sastavni deo ovog zaključka.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

NACIONALNI AKCIONI PLAN ZAPOŠLJAVANJA
ZA PERIOD 2006-2008. GODINE

 

UVOD

Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za period 2006-2008. godine (u daljem tekstu: NAPZ) utvrđuju se mere i aktivnosti na realizaciji Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2005–2010. godine (usvojena Zaključkom Vlade od 14. aprila 2005. godine) u cilju povećanja nivoa zapošljivosti, pružanja podrške zapošljavanju, smanjenja nezaposlenosti i prevazilaženja problema na tržištu rada sa kojima se Republika Srbija (u daljem tekstu: Srbija) suočava u toku procesa tranzicije ka tržišno zasnovanoj privredi.

NAPZ stvara uslove za ujednačen pristup svim problemima koji se odnose na funkcionisanje tržišta rada i daje prioritet onim problemima koji su najbitniji u ovoj oblasti.

NAPZ se sastoji od šest poglavlja i dva priloga:

- Prvo poglavlje opisuje strateški kontekst i odgovor Srbije na izazove sa kojima se suočava u vezi sa zapošljavanjem, koristeći kao okvir Evropsku strategiju zapošljavanja, Integrisane smernice EU o politici zapošljavanja i druge strateške i programske dokumente;

- Drugo poglavlje opisuje makroekonomski okvir za stvaranje i primenu politike zapošljavanja u Srbiji;

- Treće poglavlje opisuje postojeće stanje i tokove na tržištu rada u Srbiji;

- Četvrto poglavlje opisuje i postavlja ciljeve i mere koje Srbija treba da sledi u cilju poboljšanja funkcionisanja tržišta rada i smanjenja nezaposlenosti;

- Peto poglavlje predstavlja plan upravljanja razvojem politike zapošljavanja posredstvom većeg uključivanja socijalnih partnera u proces kreiranja i primene politike zapošljavanja;

- Šesto poglavlje se odnosi na potrebe za finansijskim sredstvima, trajne i potencijalne izvore finansiranja i zaključak;

- Prilog 1 - Mere i aktivnosti za sprovođenje NAPZ;

- Prilog 2 - Indikatori.

Prvo poglavlje

STRATEŠKI KONTEKST

Nezaposlenost je jedan od najozbiljnijih problema sa kojim se Srbija suočava. Dugoročna nezaposlenost ima nesagledive posledice po zajednicu u celini, na nezaposlena lica i njihove porodice, a može znatno da oslabi privredu zemlje. Poslednjih godina i mnoge zemlje članice Evropske unije (EU) su imale visoku stopu nezaposlenosti, te je opšte prihvaćen stav da je efikasna politika zapošljavanja od suštinskog značaja za ostvarivanje privrednog uspeha i poboljšanje društvenog blagostanja.

U EU je utvrđena Evropska strategija zapošljavanja i Integrisane smernice zapošljavanja o reformama tržišta rada u zemljama članicama, što zajedno sa Bukureštanskom deklaracijom, Preporukama Evropskog saveta i Preporukama Međunarodne organizacije rada (u daljem tekstu: MOR), čini okvir za kreiranje NAPZ. Većina zemalja članica sledi ovu praksu kao metod razvoja njihovih programa za reforme tržišta rada.

Evropski savet, svake godine, zemljama članicama postavlja smernice za razvoj politike zapošljavanja. Strateški ciljevi, utvrđeni na Lisabonskoj konferenciji 2000. godine, su da privreda EU postane najkonkurentnija privreda na svetu, zasnovana na znanju, sposobna za stabilan privredni rast sa većim brojem radnih mesta, boljim uslovima na radnim mestima i većom socijalnom kohezijom. Uspešna primena mera koje vode do ovog cilja zahteva od zemalja članica da podjednako ojačaju tri sveobuhvatna i komplementarna cilja, i to:

- punu zaposlenost;

- kvalitet i produktivnost rada;

- socijalnu kohezija i uključenost.

Strukturne reforme u ključnim, međusobno povezanim oblastima, na koje ukazuju smernice Evropskog saveta za države članice, predstavljaju preduslov za ostvarivanje postavljenih ciljeva.

U skladu sa strateškom orijentacijom naše zemlje za priključivanje EU, na osnovu Evropske strategije zapošljavanja, Vlada je donela Nacionalnu strategiju zapošljavanja za period 2005-2010. godine (u daljem tekstu: Strategija zapošljavanja). Strategija zapošljavanja definiše specifične pravce rešavanja problema nezaposlenosti u sadašnjoj fazi tranzicije Srbije i nudi rešenja primerena potrebama razvoja i raspoloživim ljudskim i finansijskim resursima. Strategija zapošljavanja se oslanja na 10 smernica Evropske strategije zapošljavanja i dva prioriteta koja su od posebnog značaja za Srbiju, i to:

- podrška stranim direktnim investicijama i aktiviranju domaće štednje usmerenim ka održavanju i kreiranju zaposlenosti, i

- smanjivanje razlika između regionalnih tržišta rada.

Uloga NAPZ je obezbeđivanje operativnih mera za primenu Strategije zapošljavanja. Zajedno sa ostalim strateškim dokumentima koje je usvojila Vlada, NAPZ predstavlja deo šire komplementarne strategije i akcionih programa u kojima se oblast zapošljavanja posmatra u kontekstu ostvarivanja održivog privrednog rasta i razvoja, kao i porasta zapošljivosti. Ostali bitni dokumenti jesu: Strategija smanjenja siromaštva; Nacionalna strategija Srbije za pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji; Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republici Srbiji, od 2003. do 2008. godine; Plan za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća u periodu od 2005. do 2007. godine; Odluka o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restruktuiranja i pripreme za privatizaciju ("Službeni glasnik RS", broj 64/05); Izveštaj o napretku u realizaciji Milenijumskih ciljeva razvoja u Srbiji usvojen od strane Vlade Srbije u maju 2005. godine; Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2006. godinu sa projekcijama za 2007. i 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 98/05).

Efikasna primena NAPZ podrazumeva odgovornost mnogih institucija i pojedinaca u zemlji. Uspešno smanjenje nezaposlenosti zahteva puno i aktivno učešće i koordinaciju svih ključnih institucija: Narodne Skupštine Republike Srbije, Vlade, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike (u daljem tekstu: MINRZS), drugih ministarstava, Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: NSZ), regionalnih i lokalnih vlasti, socijalnih partnera na svim nivoima, eksperata i nevladinih organizacija. Aktivno uključivanje svih navedenih učesnika je suštinsko za održanje javne podrške za neophodne ali često bolne tranzicione promene.

Primena NAPZ podrazumeva uključivanje svih ministarstava, a naročito Ministarstva privrede, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete i sporta.

Drugo poglavlje

MAKROEKONOMSKI OKVIR

2.1. Tekući trendovi

Nezaposlenost je veliki problem sa kojim se Srbija danas suočava. Trenutna visoka stopa nezaposlenosti (Anketa o radnoj snazi - 21,8% u 2005. godini) je direktan rezultat pada nivoa proizvodnje tokom 90-tih godina, kao i korišćenja tržišta rada za rešavanje socijalnih problema zapošljavanjem radnika u većem broju nego što je bilo potrebno. Međutim, restrukturiranje i privatizacija, u kratkom periodu, vrše dodatni pritisak na povećanje nezaposlenosti, dok je istovremeno neophodno da se poboljša ekonomska efikasnost i srpska privreda transformiše ka konkurentnoj, tržišno orijentisanoj i na znanju zasnovanoj privredi.

Tokom procesa restrukturiranja privrede u značajnoj meri izlazi na videlo "prikrivena“ nezaposlenost, a proces vlasničke transformacije vodi do bržeg otpuštanja radnika. Ovo znači da će, u narednom periodu, ukupno smanjenje nezaposlenosti u velikoj meri zavisiti od značajnijeg povećanja investicija u privatnom sektoru kako bi se mogućnosti za novo zapošljavanje širile brže od stope gubitka poslova zbog restrukturiranja.

Pozitivna kretanja ostvarena primenom nove ekonomske politike u periodu od 2001. godine do 2004. godine, uključuju:

- kumulativni realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 22,1%;

- povećanje BDP po stanovniku od ispod 1.000 USD u 2000. godini, na oko 2.950 USD u 2004. godini;

- značajno smanjenje spoljne zaduženosti sa oko 169% BDP u 2000. godini, na oko 55% BDP u 2004. godini;

- povećanje deviznih rezervi od oko 0,5 milijardi USD s kraja 2000. godine, na 4,2 milijarde USD krajem 2004. godine;

- privatizaciju 1.347 preduzeća u toku 2002. 2003. i 2004. godine sa ostvarenim prihodom od 1.450,5 miliona evra i ugovorenim investicijama od 828,5 miliona evra.

U 2005. godini, Vlada je realizovala predviđene mere ekonomske politike i značajno ubrzala ekonomske reforme, što je imalo pozitivne efekte na porast ekonomskih aktivnosti:

- prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna vrednost BDP za 2005. godinu iznosi 1.094.375,5 miliona dinara, što u odnosu na 2004. godinu predstavlja porast od 6,5%;

- prosečna neto zarada isplaćena po zaposlenom u 2005. godini iznosila je 17.443,00 dinara i u odnosu na 2004. godinu nominalno je veća za 23,6%, a realno za 6,8%;

- ukupan broj zaposlenih (godišnji prosek) u 2005. godini bio je 2.068.964 i odnosu na 2004. godinu povećan je za 0,9%. Međutim, broj samozaposlenih je porastao za 11%, dok je broj zaposlenih u preduzećima, ustanovama i organizacijama smanjen za 2,1%;

- u 2005. godini tenderskom i aukcijskom privatizacijom prodato je 217 preduzeća, čime je ostvaren prihod od 271,6 miliona EUR pri čemu je 118,5 miliona EUR obezbeđeno za investicije. Privatizacijom tri banke ostvaren je prihod od 273,8 miliona EUR. Otpočelo je i restrukturiranje javnih preduzeća što će doprineti povećanju efektivnosti poslovanja u javnom sektoru;

- poboljšani privredni uslovi doprinose privlačenju novih stranih investicija u privredu Srbije, te je u 2005. godini ostvaren priliv u iznosu od 1.481 miliona dolara, što je za 53,5% više u odnosu na 2004. godinu.

2.2. Budući izazovi sa kojima će se suočavati privreda Srbije

U narednom periodu nastavljaju se institucionalne reforme i sprovođenje ekonomske politike čiji cilj je usmeren na:

- održanje makroekonomske stabilnosti, uz stabilnost domaće valute i ograničenu inflaciju;

- ubrzano sprovođenje reformi privrede i društva, uz bržu privatizaciju i strukturne promene u realnom, finansijskom i javnom sektoru;

- stvaranje osnova za održiv privredni rast zasnovan na povećanju domaće štednje i investicija, stranih direktnih investicija i izvoza, uz nastavak smanjenja deficita tekućih transakcija sa inostranstvom;

- kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja za razvoj poslova i novog zapošljavanja.

Uspešna realizacija ovih ciljeva doprineće povećanju mogućnosti zapošljavanja.

Projekcija glavnih makroekonomskih indikatora

Indeksi

Indikator

2004.

2005.

2006.

2007.

2008.

Kumulativni
indeks   
2008/2004

Pros. god. 
stopa rasta
2005-2008.

BDP

109.3

106.5

105

106.0

106.5

126.2

6.0

Broj zaposlenih

100.5

100.9

101.2

101.5

101.9

105.6

1.4

Produktivnost (BDP po zaposlenom)

108.8

105.6

103.8

104.4

104.5

119.5

4.6

Prosečna realna neto zarada

110.1

106.4

103.0

103.2

103.8

117.4

4.1

Broj registrovanih nezaposlenih

...

106.5

97.3

97.3

97.3

98.0

-0.5

Stopa registrovane nezaposlenosti, %

25.7

26.9

26.2

25.4

24.6

95.6

-1.1

Godišnja inflacija

 

116.5

113.5

108.2

107.2

153.4

11.3

Izvor: Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2007. godinu, sa projekcijama za 2008. i 2009. godinu;
Republički zavod za statistiku, Saopštenje broj 323/2005 i 14/2006. (ZP11); MINRZS; NSZ.

Kontinuirani realni rast BDP u naredne tri godine podrazumeva smanjenje spoljno-trgovinskog debalansa, za šta je neophodno osigurati rast domaće štednje i dalji visok priliv direktnih stranih investicija, a na osnovu:

- jačanja pravne sigurnosti donošenjem propisa koji doprinose harmonizaciji zakonske regulative i uspostavljanjem tržišnih institucija koje odgovaraju standardima i zahtevima tržišno razvijenih privreda;

- sprovođenja reformi kojima se nastavlja proces liberalizacije privrede posredstvom privatizacije, uz eliminaciju postojećih monopola;

- finansiranja javnog sektora na tržišnim principima, uz praćenje nivoa kamatnih stopa na tržištu kapitala;

- kreiranja podsticajnog i konkurentnog poreskog sistema u odnosu na okruženje, uz stalan proces harmonizacije sa EU;

- kreiranja povoljne investicione klime u zemlji, što doprinosi jačanju konkurentnosti ekonomije i porastu izvoza.

U narednom periodu mnogi zaposleni će biti proglašeni viškom zaposlenih, u skladu sa Programom za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restruktuiranja i pripreme za privatizaciju. Osnovni cilj Programa je usmeravanje svih mogućnosti ka rešavanju radnopravnog položaja svakog pojedinca (samozapošljavanje ustupanjem opreme i sredstava rada; uspostavljanjem poslovno tehničke saradnje sa poslodavcem; novo zapošljavanje ulaganjem sredstava otpremnine; dodatnim obrazovanjem i obukom, i sl.) kao i poslovna konsolidacija i efikasno i ekonomično obavljanje delatnosti privrednih društava.

Očekuje se da će proces tranzicije, odnosno restrukturiranja privrede produbiti razlike između pojedinih područja u Srbiji. Iskustva drugih zemalja ukazuju da ekonomsko restrukturiranje ima tendenciju da favorizuje državni kapital i područja koja već imaju razvijenu infrastrukturu, dok se nepovoljne posledice najviše odražavaju u industrijskim i rudarskim centrima, naročito u gradovima koji su zavisili od jedne fabrike. Vlada planira da inicira i sprovede strategiju regionalnog razvoja koja će podržavati i motivisati one koji žive u tim područjima. Takva strategija će biti osmišljena uz punu saradnju sa socijalnim partnerima.

Za uspešno okončanje procesa restrukturiranja i privatizacije privrede važno je da se osigura da nivo zarada bude podsticajan u odnosu na nivo naknade za slučaj nezaposlenosti ili ostalih beneficija. Daljom reformom poreskog sistema potrebno je smanjiti poreske obaveze, koje će stimulisati poslodavce za novo zapošljavanje, kao i samozapošljavanje. Vlada nastavlja sa aktivnostima na smanjenju siromaštva posredstvom utvrđivanja efektivne minimalne zarade i odgovarajućeg nivoa socijalnih davanja. Takođe, potrebno je obezbediti da beneficije budu usmerene ka onima kojima su i najpotrebnije i da budu u funkciji smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Treće poglavlje

TRŽIŠTE RADA

3.1. Radna snaga

Na osnovu popisa iz 2002. godine, stanovništvo Srbije (bez Kosova i Metohije) čini 7.498.001 stanovnika. Učešće žena u ukupnom broju stanovnika je 3.852.071 (54,4%).

Demografski profil Srbije ukazuje na starenje stanovništva, što zajedno sa smanjenjem stope participacije radne snage ima za posledicu povećanje troškova obaveznog socijalnog osiguranja i negativan uticaj na ekonomski razvoj.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji (bez podataka za Kosovo i Metohiju) u 2005. godini bilo je prosečno 3.100.745 (radno) aktivnih stanovnika.

Stopa participacije radne snage (učešće zaposlenih i nezaposlenih u ukupnom broju radno sposobnog stanovništva - u dobi od 15 do 64 godina života) u Srbiji je u neznatnom opadanju od 2000. godine i u 2005. godini je na nivou od 65,2% (3,4 miliona stanovnika).

Za Srbiju je karakteristična veoma niska stopa participacije mladih (15 do 24 godine) u visini od 35,8%, u poređenju sa zemljama članicama EU i OEBS (oko 50%). S druge strane, stopa participacije starijih (55–64 godine) iznosi 39,5% i prevazilazi stopu participacije te kategorije u drugim zemljama u tranziciji (u proseku 30%).

Stopa participacije žena u radnoj snazi (56,2%) je nešto ispod stope participacije žena u zemljama EU i OEBS (oko 60%). Stopa zaposlenosti žena od 40,8% je takođe ispod proseka razvijenih zemalja - oko 56%.

3.2. Zaposlenost

Broj zaposlenih se u 2005. godini povećao za 0,9% u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je broj zaposlenih u preduzećima, ustanovama, zadrugama i organizacijama manji za 2,1%, a broj privatnih preduzetnika, lica koja samostalno obavljaju delatnost i zaposlenih kod njih je veći za 11%.

Stopa ukupne zaposlenosti, poslednjih nekoliko godina, je blago opadala i u 2005. godini je bila na nivou od 51,0%, što je značajno ispod prosečne stope zemalja članica EU i OEBS (oko 65%). Stopa zaposlenosti mladih od 18,7% je znatno niža nego u zemljama EU (40%).

3.3. Nezaposlenost

Pouzdani i uporedivi podaci o stanju na tržištu rada od značaja su za kreiranje i razvoj efektivne strategije i politike zapošljavanja. Kada se razmatra nezaposlenost u Srbiji, treba uzeti u obzir dva različita izvora podataka: prvi je Anketa o radnoj snazi (ARS) Republičkog zavoda za statistiku, i ti podaci su prilagođeni međunarodnim standardima; i drugi izvor su podaci iz evidencije NSZ.

Stopa nezaposlenosti obračunata na osnovu podataka NSZ (26,8%) je znatno veća od ARS (21,8%). Razlog tome su različite definicije zaposlenosti i nezaposlenosti, kao i činjenica da evidencija NSZ obuhvata i lica koja aktivno ne traže posao, već se evidentiraju samo da bi ostvarila druga prava. S druge strane, podacima ARS, kao zaposleni, obuhvaćena su i lica koja rade u neformalnom sektoru (rad na crno).

Tokom 2005. godine registrovano je prosečno 991.807 tražilaca zaposlenja od čega 539.579 žena (54,4%). U odnosu na prethodnu godinu prosečan broj tražilaca zaposlenja je povećan za 46.780 lica (4,95%).

Stopa nezaposlenosti u Srbiji ima kontinuirani rast, delom kao direktna posledica procesa reformi i restrukturiranja. Prema podacima ARS u 2005. godini, stopa nezaposlenosti od 21,8% u velikoj meri prevazilazi prosek zemalja EU i OEBS (6-8%).

Postoji znatna razlika između stope nezaposlenosti muškaraca (17,6%), (koja je ispod prosečne stope nezaposlenosti) i stope nezaposlenosti žena (27,4%) koja je iznad prosečne stope nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti mladih (15–24 godine) je znatno iznad proseka. U 2005. godini je bila 47,7%, što je čak tri puta više nego u zemljama članicama EU (oko 18,5%).

Sa stanovišta nivoa obrazovanja, stopa nezaposlenosti je najveća kod lica sa završenim srednjim obrazovanjem (24,2%) i osnovnim (21,0%), dok lica sa nezavršenim osnovnim obrazovanjem učestvuju sa 9,6%, a lica bez škole sa 10,7%.

Dugoročna nezaposlenost - Udeo dugoročno nezaposlenih u ukupnoj nezaposlenosti je u opadanju od 2000. godine, ali i dalje predstavlja veliki problem i najviše pogađa žene, srednjovečne i one sa najnižim stepenom kvalifikacija. Dugoročna nezaposlenost prouzrokuje gubitak motivacija i znanja, što dovodi do neaktivnosti nezaposlenih, smanjivanja mogućnosti njihovog zapošljavanja i povećanog opterećenja socijalnih fondova. Prema podacima iz 2005. godine, prosečan period čekanja na zaposlenje je 44 meseca, dok u zemljama EU oko 80% registrovanih nezaposlenih lica pronađe zaposlenje u roku od 6 meseci.

3.4. Tražnja za radnom snagom

Srbija, u procesu transformacije ka konkurentnoj tržišnoj privredi, daje prioritet modernizaciji i razvoju poljoprivrede, šumarstva, turizma i uslužnih delatnosti, uvođenjem modernih tehnologija i znanja, kao i modernih metoda organizacije rada i poslovanja privrednih društava. Brže poboljšanje efektivnosti i produktivnosti je ključni preduslov za povećanje konkurentnosti, ali u kraćem vremenskom roku rezultira smanjenjem zaposlenosti. Smatra se da će podrška koju Vlada pruža institucijama koje sprovode aktivne mere tržišta rada u naredne tri godine obezbediti brži razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (u daljem tekstu: MSPP) i otvaranje novih radnih mesta, što će uticati i na povećanje nivoa zaposlenosti.

Struktura tražnje za radnom snagom se menja. Broj zaposlenih u privatnom sektoru je u porastu, dok broj zaposlenih u državnim preduzećima i javnom sektoru opada. Stopa rasta znatno varira od sektora do sektora privrede, što implicira potrebu za premeštanjem radne snage iz sektora koji opadaju u propulzivne sektore.

U 2005. godini prijavljeno je 602.558 slobodnih radnih mesta, a prema područjima rada najviše slobodnih radnih mesta je prijavljeno u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu 20,2%, zatim u ekonomiji, pravu i administraciji 14,2%, mašinstvu i obradi metala 7,1%, vaspitanju i obrazovanju 5,6% i saobraćaju 4,9%.

Izuzetno je teško izračunati ukupnu tražnju za radnom snagom zbog velikog broja zaposlenih u neformalnom sektoru. Prema procenama "siva“ ekonomija obuhvata oko 30% od BDP, što znači da je broj radno angažovanih veći od zvanično zaposlenih. Iako "siva“ ekonomija obezbeđuje dodatne zahteve za radnom snagom, ipak, postoje razlozi za zabrinutost kada su u pitanju uslovi rada vezani za zdravlje i zaštitu na radu. Strategija zapošljavanja je identifikovala kao ključni prioritet smanjenje i efikasno regulisanje neformalnog sektora.

Četvrto poglavlje

SMERNICE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA EU - ODGOVOR SRBIJE

4.1. Ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja

Tokom primene NAPZ politika zapošljavanja u Srbiji usmerava se na:

- sagledavanje dugoročnih potreba tržišta rada;

- smanjenje razlika između regionalnih tržišta rada, kao i smanjivanje razlike između tržišta rada u Srbiji i EU;

- aktivnije učešće svih aktera ka stvaranju uslova za povećanje zaposlenosti;

- ostvarivanje socijalnog dijaloga na svim nivoima;

- poboljšanje ponude radne snage kroz programe stalnog obrazovanja i obuke, uz povećanje učešća marginalizovanih grupa, kao i efikasnosti rada NSZ.

NAPZ se zasniva na sledećim prioritetima, i to:

- smanjenje nezaposlenosti i porast konkurentnosti na tržištu rada;

- povećanje obima i vrste aktivnih mera zapošljavanja (programi podrške samozapošljavanju, otvaranju novih radnih mesta, dodatnog obrazovanja i obuke, programi javnih radova, i drugi programi u skladu sa zakonom);

- rešavanje radnopravnog položaja viška zaposlenih;

- unapređivanje socijalnog dijaloga i efektivnosti socijalno-ekonomskih saveta i lokalnih saveta za zapošljavanje;

- decentralizacija i modernizacija rada NSZ.

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 106/05 i 108/05 - ispravka), za mere aktivne politike zapošljavanja, opredeljeno je 1,300,000,000 dinara. Postoje i drugi načini finansiranja aktivnih mera zapošljavanja - donacije projekata, Fond za razvoj i dr.

 

2004.          

2005.          

2006.          

BDP

1.310.300.000.000

1.628,500.000.000

1.937,700,000,000

AMTR-plan

900.000.000

750.000.000

1,300,000,000

Učešće AMTR u BDP, %

0,0687

0,04605

0,06709

Odnos budžeta za aktivne mere tržišta rada i BDP, od 2004. do 2006. godine:

Drugi načini finansiranja aktivnih mera zapošljavanja:

Fond za razvoj

1.800.000.000 (za 2005. godinu)

CARDS projekat     

113.824.100 (1.300.000 EUR)

EPP projekat

5.920.080 (94.181 USD za tranzicione centre)

 

6.600.146.52 (105.000 USD za socijalne planove)

Isplata novčane naknade u 2004. i 2005. godini i projekcija za 2006. godinu:

 

2004.

2005.

2006.

Novčana naknada

12.596.585.811
(bruto)

10.432.230.000
(planirani iznos)

13.727.700.300
(projekcija za juli 2005
do juna 2006)

4.2. Odgovor Srbije na smernice politike zapošljavanja EU

Politika zapošljavanja u Srbiji sprovodiće se primenom integrisanih smernica na sledeći način:

Integrisana smernica br. 17:

Implementacija politike zapošljavanja u cilju postizanja pune zaposlenosti, poboljšanja kvaliteta i produktivnosti na poslu i jačanja socijalne i teritorijalne kohezije.

Politike bi trebalo da potpomognu postizanje prosečne stope zaposlenosti za EU od ukupno 70%, najmanje 60% za žene i 50% za starije radnike (55–64) do 2010. godine, i da smanje nezaposlenost i neaktivnost. Zemlje članice bi trebalo da razmotre utvrđivanje ciljnih nacionalnih stopa zaposlenosti.

Odgovor Srbije:

Porast stope zaposlenosti od 1,5% godišnje, prevencija dugoročne nezaposlenosti, podsticanje nivoa socijalne uključenosti mladih, pripadnika pojedinih ugroženih grupa nezaposlenih lica, kao i mere za podsticanje razvoja MSPP.

Zadatak 1. Prevencija dugoročne nezaposlenosti

Jedan od najvećih problema nezaposlenosti u Srbiji je dugoročna nezaposlenost. Trajanje perioda nezaposlenosti se znatno skraćuje prema nivou obrazovanja lica (67.4% lica sa završenom višom školom ili fakultetom nalazi se na evidenciji nezaposlenih lica više od godinu dana, 74% sa srednjim i 80.4% sa osnovnim obrazovanjem). Lica sa višim nivoom obrazovanja imaju veće mogućnosti da se zaposle u prvih 6 meseci boravka na evidenciji.

Oko 60% (46.7% se zaposli, i 53.3% iz drugih razloga) onih koji su registrovani kao nezaposleni napuštaju evidenciju nezaposlenih u roku od dve godine, 25% nakon 7-12 meseci, 25% u roku od 12-24 meseci, a samo 10% u roku od 6 meseci. Osobe sa višim nivoom obrazovanja imaju veće mogućnosti da napuste evidenciju nezaposlenih, zato što se zaposle u prvih 6 meseci, ali ova razlika se smanjuje tokom trajanja perioda nezaposlenosti. Lica koja imaju manje od 34 godine imaju skoro duplo veće šanse da napuste evidenciju nezaposlenih u poređenju sa starijim osobama. Prema podacima iz 2005. godine, prosečan period čekanja na zaposlenje je 44 meseca, dok u zemljama EU oko 80% registrovanih nezaposlenih lica pronađe zaposlenje u roku od 6 meseci.

Dugoročna nezaposlenost dovodi do zastarevanja znanja i veština. Usled dugoročne nezaposlenosti i lošeg sistema doživotnog obrazovanja, oko 30% kvalifikovane radne snage nije dovoljno kompetentno da obavlja posao, posebno ona lica koja nemaju, ili imaju malo radnog iskustva.

Mere u cilju smanjenja udela dugoročno nezaposlenih lica u ukupnom broju nezaposlenih po prosečnoj stopi od 2.5% godišnje i prevenciji dugoročne nezaposlenosti (nezaposleni koji se nalaze na evidenciji duže od 12 meseci) podrazumevaju njihovo uključivanje u:

- programe aktivne politike zapošljavanja;

- programe dodatnog obrazovanja i obuka.

Zadatak 2. Delovanje na nezaposlenost mladih

Nezaposlenost mladih (15-24 godine života) na tržištu rada karakteriše nizak stepen participacije i niska stopa zaposlenosti, kao i visoka prosečna stopa nezaposlenosti. Mladi se često zapošljavaju u sivoj ekonomiji ili na privremenim i nesigurnim poslovima niskog kvaliteta - oko 28% mladih ima neku vrstu neformalnog zaposlenja dok samo 5.2% ima formalno zaposlenje.

Mere u cilju povećanja stope zaposlenosti mladih u odnosu na ukupan broj nezaposlenih lica podrazumevaju:

- donošenje programa zapošljavanja i samozapošljavanja mladih;

- utvrđivanje podsticaja za zapošljavanje mladih;

- formiranje centara za karijerno vođenje i savetovanje;

- obezbeđivanje dugoročno nezaposlenim mladim licima korišćenje više vrsta usluga uključivanjem u mere aktivne politike zapošljavanja preko NSZ.

Zadatak 3. Poboljšanje položaja ugroženih grupa nezaposlenih lica
(lica sa invaliditetom, Romi i izbegla i raseljena lica)

3.1. Nezaposlena lica sa invaliditetom, u skladu sa zakonom, imaju ista prava i mogućnosti za zapošljavanje kao sva nezaposlena lica. Kao deo programa aktivne politike zapošljavanja, razvijene su posebne mere za zapošljavanje lica sa invaliditetom (jednokratne subvencije poslodavcu za prilagođavanje radnog mesta potrebama lica sa invaliditetom, programi samozapošljavanja i novog zapošljavanja). Subvencije za zapošljavanje lica sa invaliditetom povoljnije su u odnosu na subvencije za zapošljavanje drugih nezaposlenih lica. Lica sa invaliditetom najčešće se zapošljavaju u privatnom sektoru i u preduzećima za radno osposobljavanje i zapošljavanje lica sa invaliditetom (tzv. "zaštitne radionice").

Mere u cilju povećanja stope zaposlenosti lica sa invaliditetom podrazumevaju:

- utvrđivanje zakonske regulative za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom;

- podsticanje zapošljavanja lica sa invaliditetom;

- osnivanje institucija za finansijsko i nefinansijsko podsticanje većeg zapošljavanja.

3.2. Romi, koji čine 5% od ukupne populacije u Srbiji, imaju visoko izražen rizik od siromaštva i socijalne isključenosti. Od ukupnog broja Roma samo je 27.2% ekonomski aktivno, a stopa nezaposlenosti je 4 puta veća nego kod neromskog stanovništva. Obrazovna struktura je izuzetno nepovoljna (62% nema osnovno obrazovanje, a 29% ima samo osnovno obrazovanje).

Mere usmerene na integraciju Roma na tržište rada podrazumevaju:

- sprovođenje Akcionog plana za zapošljavanje Roma - dekada Roma 2005-2015. godine, a posebno: prevođenje neformalnog u formalan rad; obnavljanje i podsticanje preduzetništva - tradicionalnih zanata; veću uključenost u redovno obrazovanje i obuke za povećavanje mogućnosti zapošljavanja.

3.3. Izbegla i raseljena lica u Srbiji predstavljaju posebno ugroženu grupu imajući u vidu da je broj ovih lica najveći u odnosu na zemlje EU, siromaštvo kod tih lica je izuzetno visoko, a mnogi se suočavaju sa problemom obezbeđivanja adekvatnog smeštaja.

Mere za integraciju izbeglih i raseljenih lica su:

- veće uključivanje u korišćenje usluga NSZ i agencija za zapošljavanje;

- obezbeđivanje stipendija za školovanje dece;

- podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja.

Za lica koja žive na području Kosova i Metohije posebno:

- jačati institucije koje se bave zapošljavanjem i obukama.

Zadatak 4. Razvoj preduzetništva i samozapošljavanja

Podsticanje razvoja MSPP postiže sprovodi se Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republici Srbiji, od 2003-2008. godine, kojom su definisani strateški pravci podrške stvaranju održivog, međunarodno konkurentnog i izvozno orijentisanog sektora MSPP, čime se u velikoj meri doprinosi oživljavanju privrednog rasta i otvaranju novih radnih mesta.

Sprovođenje politike razvoja MSPP nije bilo dovoljno efikasno zbog:

- nedostatka koordinacije u sprovođenju pojedinih mera;

- nedostatka izvora i načina obezbeđivanja finansijskih sredstava koja bi pod povoljnim uslovima omogućila značajnija ulaganja za razvoj MSPP;

- kašnjenja u donošenju propisa neophodnih za kreiranje povoljne poslovne klime;

- neizgrađenosti efikasnog mehanizma za ostvarivanje komunikacije na svim nivoima, u cilju podsticanja MSPP.

Planom za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća u periodu od 2005. do 2007. godine utvrđene su mere za otklanjanje postojećih ograničenja rasta i razvoja sektora MSPP i stvaranje poslovnog ambijenta koji će obezbeđivati efikasno poslovanje. U 2006. godini prioritet je dat podsticanju i finansiranju privrednih društava i preduzetnika koji otpočinju posao (tzv. "start up").

Mere u cilju podsticanja razvoja MSPP podrazumevaju povećanje stope zaposlenosti u ovom sektoru, sa 51,0% u 2005. na oko 56.8% u 2008. godini, izgradnju nedostajućih instrumenata za kreiranje i primenu usvojene politike i stvaranje povoljnog okruženja za poslovanje, rast i razvoj sektora MSPP. U te svrhe potrebno je:

- formirati telo za MSPP koje treba da obezbedi efikasniju koordinaciju u kreiranju i sprovođenju politike razvoja MSPP;

- nastaviti zakonodavne aktivnosti u oblastima od značaja za poslovanje privrede, pre svega MSPP, dalje unapređivanje analize efekata propisa, međusobnu usklađenost propisa i blagovremenu pripremu adekvatnih procedura za implementaciju;

- podsticati istraživanje i razvoj na svim nivoima u cilju povećanja kreativnosti i inicijative za uvođenje novih profitabilnih programa i moderne organizacije rada, kao i uvođenje i primenu informacionih i komunikacionih tehnologija i elektronskog poslovanja u MSPP sektoru;

- prilagoditi sistem obrazovanja potrebama tržišne ekonomije i posebno potrebama MSPP;

- nastaviti širenje mreže regionalnih agencija i centara za razvoj MSPP i uspostaviti optimalnu vezu između finansijske i nefinansijske podrške;

- standardizovati i racionalizovati usluge savetovanja i podrške, specijalizacijom usluga u oblastima koje su bitne za posao (poslovno planiranje, inovativno preduzetništvo, pristup informacijama, obrazovanje i obuka, itd.);

- osnovati fond početnog kapitala, u saradnji MINRZS, Ministarstva privrede i Ministarstva finansija;

- olakšati pristup MSPP jeftinijem kapitalu putem posebnih kreditnih linija, naročito u manje razvijenim regijama i olakšati pristup MSPP novim tržištima;

- medijska promocija u cilju jačanja svesti nezaposlenih lica o prednostima samozapošljavanja i preduzetništva.

Ključni indikatori su:

- stope zaposlenosti - ukupna, mladih, dugoročno nezaposlenih, ugroženih grupa nezaposlenih lica;

- procentualni udeo mladih i dugoročno nezaposlenih u ukupnom broju nezaposlenih;

- stope participacije i stope nezaposlenosti ugroženih grupa nezaposlenih lica;

- stopa participacije pojedinih grupa u programima aktivnih mera - proporcionalno riziku od dugoročne nezaposlenosti i socijalne isključenosti;

- stopa zaposlenosti učesnika u programima aktivnih mera;

- broj novootvorenih MSPP, broj novih radnih mesta i lica zaposlenih u njima;

- produktivnost rada u ključnim sektorima i u MSPP (mereni BDP/Z).

Integrisana smernica br. 18:

Promovisanje pristupa poslu koji uvažava specifičnost životnog doba, putem:

- Ponovnog pokušaja da se stvaraju uslovi za zapošljavanje mladih i da se smanji nezaposlenost omladine kao što je predviđeno Evropskim omladinskim paktom

- Odlučne akcije da se poveća učešće žena, i da se smanje razlike među polovima pri zapošljavanju, nezaposlenosti i isplati zarada

- Bolje usklađenosti posla i privatnog života, kao i obezbeđivanja pristupa ustanovama za čuvanje dece i brigu o nemoćnima

- Podrške aktivnom starenju, uključujući prikladne radne uslove, poboljšanje zdravstvene zaštite na poslu i adekvatnih podsticaja za rad i destimulisanje ranog penzionisanja

- Uvođenja modernih sistema socijalne zaštite, penzijskog sistema i sistema zdravstvene zaštite, obezbeđujući njihovu društvenu prihvatljivost, finansijsku izdržljivost, kao i spremnost na promene u skladu sa potrebama, kako bi se podstaklo učešće i duže zadržavanje u radnom odnosu i omogućio duži životni vek.

Odgovor Srbije:

Podrška aktivnom starenju kroz povećanje stope aktiviteta, širenje fleksibilnih oblika rada i obuka za podizanje nivoa znanja, kao i podrška ravnopravnosti polova kroz zakonsku regulativu i poboljšanje položaja žena na tržištu rada.

Zadatak 1. Podrška aktivnom starenju

Podrška aktivnom starenju je neophodna naročito imajući u vidu da se, razvojem tržišne privrede i ubrzanjem procesa restrukturiranja, može očekivati pad stope zaposlenosti i smanjenje ekonomske aktivnosti lica starijih od 50 godina. Odnos između zaposlenih i penzionera u Srbiji je izuzetno nepovoljan (1.3:1 u 2004. godini - Fond penzijsko invalidskog osiguranja zaposlenih). Zbog finansijske održivosti penzijskog sistema i zahteva na tržištu rada, neophodno je omogućiti povećanje stope aktivnosti starijih lica. Nastavak reforme tržišta rada treba da omogući podizanje nivoa znanja i veština ovih lica, njihovo uključivanje u programe aktivnog traženja posla i zapošljavanja, delom podsticanjem širenja fleksibilnih oblika rada pogodnih za starije radnike.

Postojeća podrška zapošljavanju lica starijih od 50 godina ogleda se u primeni niza mera poput subvencija poreza i doprinosa, subvencija za novo zapošljavanje i samozapošljavanje. Međutim, motivacija ovih lica kroz programe aktivnog traženja posla je izostala. U poređenju sa mladima, starija lica su na otvorenom tržištu rada manje konkurentna i zbog nedostatka formalnih kvalifikacija i zastarelosti znanja. S druge strane, prednost starijih lica je kvalitet životnog i radnog iskustva. U tom smislu razvoj sistema sertifikacije znanja i veština stečenih kroz iskustvo ili interne obuke, može predstavljati dobar način da se podigne nivo kvalifikacija kod kategorije starijih i da se na taj način podstakne profesionalna pokretljivost, posebno kod viškova zaposlenih. Takođe, uvođenje sistema doživotnog učenja i njegova dostupnost svima bi omogućilo kontinuirano inoviranje znanja i sticanje veština koje se traže na tržištu rada kod svih radnika.

Mere u cilju podrške aktivnom starenju su:

- širenje prakse fleksibilnih oblika rada pogodnih za starija lica, sa posebnim akcentom na žene;

- razvoj sistema sertifikacije stečenih znanja i iskustava;

- veće uključivanje u programe aktivnog traženja posla.

Zadatak 2. Podrška ravnopravnosti polova

Podrška ravnopravnosti polova je izuzetno značajna imajući u vidu da se značajan deo profesionalnog identiteta formira na osnovu socijalnih uticaja i društvenog sistema vrednosti koji u izvesnoj meri favorizuje muškarce. Činjenica je i da se žene manje bave preduzetništvom i višim nivoima upravljanja. Stope participacije i zaposlenosti kod muškaraca su značajno više u odnosu na stope participacije i zaposlenosti žena. Učešće žena na tržištu rada je veće na poslovima za koje se traže niže kvalifikacije i koji su slabije plaćeni. Prema područjima rada, najveće učešće žena u broju zaposlenih, u periodu 2001-2005. godine je zabeleženo u industriji tekstila i kože (85%), zdravstvu, farmaciji i socijalnoj zaštiti (83%), trgovini (77%) i obrazovanju (76%). U poređenju s tim, udeo žena u broju zaposlenih u oblasti elektrotehnike iznosi svega 14%. Kao posledica prethodno navedenog, u 2005. godini, prosečna zarada zaposlenih žena u Srbiji je bila manja za 4,2% od prosečne zarade ukupno zaposlenih.

Uprkos zakonskim odredbama o zabrani diskriminacije, kao i u mnogim drugim zemljama, u praksi su žene još uvek u nepovoljnijem položaju na tržištu rada od muškaraca. Prema istraživanju Glasa razlike (Grupa za promociju ženskih političkih prava), žene u Srbiji ostvare oko 15 radnih dana prosečno mesečno (preračunato na puno radno vreme od 8 časova dnevno) radeći kućne i porodične poslove, a muškarci dvostruko manje (oko 7 radnih dana). Neophodno je da se različitim merama ograniči vertikalna i horizontalna polna segregacija.

Mere usmerene podršci ravnopravnosti polova u pogledu zapošljavanja i rada zahtevaju doslednu primenu pozitivnog zakonodavstva i oštro sankcionisanje njegovog kršenja, kao i:

- poboljšanje položaja i podsticanje zapošljavanja žena na tržištu rada,

- veće uključivanje žena u postojeće programe aktivnih mera tržišta rada;

Ključni indikatori su:

- stopa participacije žena, muškaraca i starijih od 50 godina prema polu;

- stopa zaposlenosti žena, muškaraca i starijih od 50 godina prema polu;

- broj žena, muškaraca i starijih od 50 godina prema polu, uključenih u programe aktivnih mera;

- procenat zapošljavanja lica uključenih u programe aktivnih mera - žena, muškaraca i starijih od 50 godina, prema polu.

Integrisana smernica br. 19:

Obezbediti sveobuhvatnost tržišta rada, učiniti posao privlačnijim i isplativijim za tražioce posla uključujući teže zapošljive i neaktivne putem:

- aktivnih i preventivnih mera na tržištu rada koje uključuju rano identifikovanje potreba, pomoć pri traženju posla, usmeravanje i obuku kao deo individualnih akcionih planova nezaposlenih, obezbeđivanje potrebnih socijalnih usluga radi pružanja podrške uključivanju onih koji su najudaljeniji od tržišta rada i iskorenjivanju siromaštva

- stalno preispitivanje inicijativa i destimulansa koji proizilaze iz poreskog sistema i sistema beneficija, uključujući upravljanje i uslovljenost beneficija kao i značajno smanjenje visokih graničnih efektivnih poreskih stopa, naročito za one koji imaju niska primanja, istovremeno obezbeđujući adekvatne nivoe socijalne zaštite

- kreiranje novih poslova u oblasti uslužnih delatnosti, naročito na lokalnom nivou

Odgovor Srbije:

Niz mera u cilju povećanja isplativosti rada i smanjenju zavisnosti nezaposlenih lica od pomoći koje primaju (novčana naknada za vreme nezaposlenosti, materijalno obezbeđenje porodice i sl.). Strategija za smanjenje siromaštva u Srbiji je pokazala da je u 2002. godine 800.000 ljudi imalo prihode ispod linije siromaštva, koja je definisana kao iznos od $72 mesečno odnosno $2,40 dnevno, što čini 10.6% ukupne populacije. Ukoliko bi se za liniju siromaštva uzeo iznos od $2.90 dnevno, oko 1.6 miliona građana našlo bi se ispod linije siromaštva.

Zadatak 1. Isplativnost rada

U privredi Srbije nivo zarada se formira na osnovu kriterijuma utvrđenih kolektivnim ugovorom. Politika zarada u javnom sektoru u periodu 2000–2005. godine, bila je usmerena pre svega na brži rast zarada onih zaposlenih lica koja su do 2000. godine imala neopravdano niske zarade (u obrazovanju, zdravstvu i pravosuđu), kao i na brži rast zarada zaposlenih sa visokim obrazovanjem.

Ostvarivanje prava na novčanu naknadu utvrđeno je tako da dužina isplatnog perioda zavisi od uplate doprinosa za slučaj nezaposlenosti, i kreće se od 3 do 24 meseca. Maksimalni period primanja novčane naknade duži je nego u većini zemalja EU. Tokom 2005. godine prosečno mesečno 63.295 lica je koristilo pravo na novčanu naknadu, odnosno manje od 10% od ukupnog broja evidentiranih nezaposlenih lica. Iznos naknade utvrđuje se u visini od 60% od zarade koja je nezaposlenom isplaćena u poslednjih šest meseci koji prethode mesecu u kojem je prestalo osiguranje za prva tri meseca korišćenja prava i 50% za preostalo vreme. Prosečan iznos novčane naknade za nezaposlene u 2005. godini bio je 11.574 dinara (bruto) što predstavlja 45,36% od prosečne zarade zaposlenih (25.514 dinara u bruto iznosu), ali isplata kasni šest meseci.

Preko Centara za socijalni rad, oko 48.000 domaćinstava sa oko 113.000 članova, prima novčanu pomoć. Iz razloga nepostojanja adekvatnih baza podataka i razmene informacija, ne raspolaže se podacima o broju lica korisnika ove pomoći koji su evidentirani u NSZ.

Mere u cilju podsticanja isplativosti rada uključuju:

- stimulisanje nezaposlenih i socijalno ugroženih lica da aktivno traže posao;

- preispitivanje visine i postepeno smanjenje stope poreza na zarade i zbirne stope doprinosa za socijalno osiguranje;

- unapređivanje odnosa i saradnje između NSZ i Centara za socijalni rad;

- medijska promocija i jačanje svesti o potrebi zapošljavanja.

Zadatak 2. Preventivne i aktivne mere NSZ

Preventivne i aktivne mere NSZ smanjuju zavisnost nezaposlenih lica od pomoći koju primaju stvaranjem uslova koji omogućavaju nezaposlenim licima da brže nađu novo zaposlenje. Uspostavljanjem sistema mera aktivne politike tržišta rada, u skladu sa zakonom, omogućava se smanjivanje strukturne nezaposlenosti i poboljšanje efikasnosti tržišta rada, kroz: individualne planove zapošljavanja, grupne razgovore, klubove za traženje posla, savetovanja i obuke za započinjanje i vođenje sopstvenog posla, sajmovi zapošljavanja, itd.

Postojeće mere obuhvataju četiri osnovna tipa programa:

1. programi aktivnog traženja posla;

2. programi dodatnog obrazovanja i obuke;

3. programi samozapošljavanja i novog zapošljavanja;

4. programi za prevenciju viška zaposlenih.

Programi aktivnih mera do sada nisu bili prioritetno orijentisani i prilagođeni individualnim potrebama nezaposlenih lica i zahtevima tržišta rada, niti su u dovoljnoj meri usklađeni sa karijernim vođenjem i savetovanjem.

Uprkos tome što aktivne mere zapošljavanja daju rezultate, usled nedostatka finansijskih sredstava za sada nije moguće u ove programe uključiti veći broj nezaposlenih lica. U periodu 2001–2004. godine, ukupan broj nezaposlenih obuhvaćenih programima aktivnih mera je bio 4,3% od ukupnog broja nezaposlenih lica.

Mere NSZ (preventivne i aktivne) treba da se zasnivaju na prilagođavanju nivoa, intenziteta i vrste podrške koja ima za cilj što kraće zadržavanje na tržištu rada i umanjivanje rizika od dugoročne nezaposlenosti, preko:

- uključivanja većeg broja nezaposlenih lica u programe aktivnog traženja posla;

- uključivanja većeg broja nezaposlenih lica u programe dodatnog obrazovanja i obuke;

- uključivanja većeg broja nezaposlenih lica u programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja;

- organizovanja javnih radova;

- uvođenja sistema vrednosnih bonova koji bi omogućio nezaposlenima uključivanje u različite programe aktivne politike zapošljavanja (obuke, samozapošljavanje, itd..);

- uspostavljanja sistema praćenja i merenja efekata programa aktivnih mera;

- rešavanja radnopravnog statusa viškova zaposlenih u privrednim društvima, javnim preduzećima, ustanovama i institucijama pre prestanka radnog odnosa;

- aktivne mere usmerene na viškove zaposlenih.

Ključni indikatori su:

- broj nezaposlenih lica uključenih u aktivne mere zapošljavanja prema vrsti programa;

- stopa zapošljavanja lica uključenih u programe aktivnih mera;

- broj nezaposlenih lica brisanih sa evidencije iz razloga što ne traže aktivno posao;

- broj zaključenih individualnih planova zapošljavanja;

- broj lica uključenih u programe aktivnog traženja posla pre i nakon ulaska u dugoročnu nezaposlenost;

- stopa zapošljavanja lica uključenih u programe aktivnih mera zapošljavanja.

Integrisana smernica br. 20

Naći bolje načine da se zadovolje potrebe tržišta rada putem:

- Modernizacije i jačanja institucija tržišta rada, pre svega, službi za zapošljavanje sa ciljem obezbeđivanja veće transparentnosti zapošljavanja i mogućnosti obuke na nacionalnom i evropskom nivou

- Uklanjanja prepreka za pokretljivost radnika širom EU, u skladu sa okvirom koji predviđaju sporazumi

- Adekvatnijeg predviđanja potrebnih kvalifikacija, manjkova na tržištu rada i zastoja

- odgovarajućeg upravljanja ekonomskim migracijama.

Odgovor Srbije:

Niz mera u cilju pronalaženja boljih načina zadovoljenja potreba tržišta rada, a naročito promocija fleksibilnih oblika rada i modernizacija rada NSZ i dalji razvoj agencija za zapošljavanje.

Zadatak 1. Fleksibilni oblici rada

Fleksibilni oblica rada (rad sa skraćenim radnim vremenom, rad na određeno vreme, privremeni i povremeni poslovi, rad za više poslodavaca, fleksibilno radno vreme i sl.), u Srbiji imaju nizak nivo učešća u ukupnom zapošljavanju. Fleksibilnost i prilagodljivost pri zapošljavanju trenutno je više vezana za neformalni nego za formalni sektor. Cilj je da u narednim godinama fleksibilnost i adaptibilnost postanu ključne karakteristike formalnog tržišta rada.

Mere u procesu prilagođavanja oblika radnog angažovanja potrebama tržišta rada podrazumevaju:

- izradu dopunske analize i pregled dosadašnjih efekata postojeće pravne regulative vezane za ovu oblast;

- aktivno promovisanje fleksibilnih oblika rada među poslodavcima i nezaposlenim licima.

Zadatak 2. Modernizacija rada NSZ i razvoj agencija za zapošljavanje

Modernizacija rada NSZ i razvoj agencija za zapošljavanje podrazumeva smanjenje obima administrativnih aktivnosti usmerenih ka ostvarivanju drugih prava i opredeljenje za profesionalni rad sa klijentima - tražiocima zaposlenja i poslodavcima. Do sada je NSZ imala skroman uspeh u sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja. Postoje i značajna ograničenja u pogledu ljudskih, tehničkih i prostornih kapaciteta. Ova ograničenja upućuju na to da je kvalitet pružene usluge niži od potrebnog. Sistem upravljanja i odlučivanja u NSZ je centralizovan što takođe otežava rad. Pored toga, informativni sistem tržišta rada je relativno loše organizovan. Metodologija sakupljanja i analize podataka u okviru NSZ u značajnoj meri nije uporediva sa drugim izvorima i onemogućava kombinovanje podataka u cilju sticanja preciznog i realnog uvida u trendove na tržištu rada i u cilju analize efektivnosti njenog funkcionisanja.

U cilju direktnog otklanjanja nedostataka u dosadašnjem načinu rada, neophodno je da NSZ tansformiše od birokratizovane institucije za vođenje evidencija i sprovođenje sistema obaveznog socijalnog osiguranja, u modernu javnu službu za zapošljavanje - a to je služba koja je orijentisana na potrebe svojih klijenata i predstavlja ključni instrument za sprovođenje politike zapošljavanja. Definisani su novi strateški pravci promena zajedno sa prioritetnim ciljevima koji su u skladu sa politikom Vlade o efikasnom razvoju tržišta rada. Prioriteti sadržani u novim strateškim pravcima promena podrazumevaju:

- povećanje participacije na tržištu rada;

- efektivno i efikasno sprovođenje politike zapošljavanja;

- razvoj karijernog vođenja i savetovanja;

- razvoj procesnog modela organizacije i sistema upravljanja resursima;

- razvoj informacionog sistema za samousluživanje;

- uspostavljanje efektivnog sistema upravljanja kvalitetom;

- uspostavljanje sistema upravljanja koji će biti zasnovan na postizanju utvrđenih ciljeva.

Mogućnost osnivanja privatnih agencija za zapošljavanje utvrđena je Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", br. 71/03 i 84/04 - dr. zakon). Dozvolu za rad agencija izdaje Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, na period od tri godine, sa mogućnošću produženja. Do sada osnovane agencije su se, uglavnom specijalizovale za obavljanje poslova posredovanja u zapošljavanju u zemlji i u inostranstvu. Zakonom je predviđeno da NSZ i agencije sporazumno donose kodeks profesionalnog ponašanja i uređivanja međusobnih prava i obaveza.

Mere usmerene ka modernizaciji rada NSZ imaju za cilj obezbeđenje ostvarivanja četiri međuzavisna stuba modernog javnog servisa, i to: 1. orijentacija na potrebu klijenata; 2. funkcionalna decentralizacija i razvoj procesnog modela; 3. merenje učinaka; 4. adekvatan informacioni sistem tržišta rada. Za ostvarenje cilja neophodna je:

- uspostavljanje toka usluga u NSZ;

- orijentacija na potrebe poslodavaca i tržište rada;

- omogućavanje ostvarivanja prava nezaposlenih lica koja nisu vezana za sprovođenje aktivne politike tržišta rada kod nadležnih organa;

- decentralizacija poslova u okviru NSZ;

- unapređenje razvoja informacionog sistema;

- unapređivanje metodologije i sistema statističkih i analitičkih istraživanja tržišta rada, kao i obezbeđivanje njihove uporedivosti sa podacima iz sistema nacionalne statistike, statistike MOR i drugih organizacija u skladu sa važećim standardima EU (VAPES, EUROSTAT);

- razvoj saradnje NSZ i agencija za zapošljavanje.

Ključni indikatori su:

- broj zaposlenih u fleksibilnim oblicima rada;

- ukupan broj zaposlenih lica uz posredovanje NSZ;

- odnos slobodnih radnih mesta i nezaposlenih lica;

- vreme potrebno za obezbeđivanje traženih profila radnika prema prijavama potreba, uz posredovanje NSZ;

- broj lica obuhvaćenih aktivnim merama zapošljavanja po vrstama programa i po organizacionim jedinicama NSZ;

- broj agencija za zapošljavanje;

- broj zaposlenih posredovanjem agencija za zapošljavanje.

Integrisana smernica br. 21

Promovisati fleksibilnost u zapošljavanju i smanjenje segmentacije na tržištu rada:

- prilagođavanjem pravne regulative u oblasti rada, po potrebi uz proveru različitih standarda vezanih za ugovor i radno vreme

- rešavanjem problema neprijavljenih radnika

- adekvatnijim predviđanjem i uspešnim sprovođenjem promena, uključujući ekonomsko restrukturiranje, naročito promena vezanih za započinjanje poslova, kako bi se umanjili socijalni troškovi i omogućilo prilagođavanje

- unapređivanjem i širenjem inovativnih i prilagodljivih oblika poslovne organizacije u cilju poboljšanja kvaliteta i produktivnosti, uključujući zdravlje i sigurnost na poslu

- podrškom promeni profesionalnog statusa, uključujući obuku, samozapošljavanje, započinjanje poslova i geografsku pokretljivost.

Odgovor Srbije:

Niz mera usmerenih ka smanjenju neformalnog rada, smanjivanju razlika na tržištu rada i reintegraciji radnika migranata.

Zadatak 1. Smanjenje neformalnog rada

Udeo neformalnog rada se procenjuje na oko 30%. Podaci iz Ankete o životnom standardu iz 2003. godine pokazuju da je 76% stanovništva u radnom dobu bilo aktivno, ali je svega jedna trećina imala formalno zaposlenje. Osim toga, procenjeno je da je značajan broj lica zaposlen u privrednim društvima koja zahtevaju angažovanje daleko manjeg broja radnika s obzirom na nivo produktivnosti koji ostvaruju. Prema istraživanjima Svetske banke u 2004. godini samo 25% preduzeća u Srbiji je imalo optimalan broj zaposlenih i relativno sigurnu poziciju na tržištu rada.

Mobilnost radne snage u Srbiji je iznad proseka tranzicionih zemalja i može se porediti sa mobilnošću u dinamičnijim ekonomijama - oko 40% stanovništva u radnom dobu je u različitom statusu na tržištu rada u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, velika mobilnost nije rezultat dinamičnog ekonomskog rasta i dobrog funkcionisanja tržišta rada, već je rezultat čestih promena poslova i nesigurnih radnih mesta, posebno u neformalnoj ekonomiji. Ovo pokazuje da neformalni sektor stvara mogućnosti za zapošljavanje, ali najčešće na nekvalitetnim poslovima, poslovima u lošim uslovima rada i bez zaštite zdravlja i bezbednosti na radu. Prema starosnoj strukturi u radno aktivnom stanovništvu najveća razlika u pogledu učešća u formalnom i neformalnom sektoru je zabeležena kod mladih (-14,6%) i starijih od 55 godina života (-13,5%).

Mere politike zapošljavanja u cilju smanjivanja neformalnog rada su:

- podsticanje preduzetnika i poslodavaca na legalan rad putem smanjivanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje;

- jačanje kontrolne funkcije institucija tržišta rada vezanih za primenu propisa iz oblasti radnih odnosa.

Zadatak 2. Smanjivanje razlika na tržištu rada

Tržište rada u Srbiji karakterišu izražene razlike koje se iskazuju naročito kroz nepovoljnije stanje u ruralnim u odnosu na gradska područja, u južnim u odnosu na severne delove zemlje, koncentraciju značajnih resursa u univerzitetskim gradskim centrima... Većina područja je suočena sa značajnim demografskim i socijalnim problemima poput visokog učešća starijih osoba, visokog nivoa prikrivene nezaposlenosti naročito u područjima u kojima je ekonomski razvoj baziran na mašinskoj i tekstilnoj industriji, visokog učešća nemobilne poljoprivredne populacije. U pogledu perspektiva zapošljavanja i kapaciteta tržišta rada područje Srbije se može razvrstati u tri grupe: 1. regije koje karakteriše relativno povoljna situacija u pogledu tržišta rada i mogućnosti zapošljavanja; 2. regije sa srednjim stepenom rizika, i 3. regije sa visokim stepenom rizika.

Klasifikacija Srbije na tri regije predstavlja osnov za razvoj i implementaciju opšte i diferencirane politike zapošljavanja prilagođene specifičnostima tih regija. Različite potrebe rezultirale su davanjem poreskih olakšica (oslobađanje od poreza na profit) privrednim društvima koja investiraju određen nivo sredstava u ove regije i zaposle najmanje 5 radnika. Područja poput Bora, Majdanpeka i Kragujevca su označena kao područja od posebnog državnog značaja i predmet su posebnih mera politike zapošljavanja. U okviru NSZ i Fonda za razvoj, kroz regionalne programe, podsticano je zapošljavanje i otvaranje radnih mesta na principu regionalnih razlika. Smanjenje razlika i uspostavljanje ravnoteže između ekonomskih, socijalnih, kulturnih i prostornih mogućnosti razvoja, jedna je od strateških orijentacija Srbije.

Mere usmerene ka smanjenju razlika na tržištu rada su:

- povećanje konkurentnosti privrede i jačanje manje razvijenih područja;

- ublažavanje nejednakosti na tržištu rada primenom aktivnih mera tržišta rada;

- jačanje partnerstva između države, lokalnih vlasti, privatnog i javnog sektora i socijalnih partnera kroz planiranje i primenu programa razvoja i zapošljavanja.

Zadatak 3. Migracije i reintegracija radnika

Srbija ima veliki broj radnika migranata čijim bi povratkom i reintegracijom na tržište rada Srbije mogao da se podstakne privredni rast, naročito imajući u vidu njihovu stručnost, stečena znanja i iskustvo koje poseduju.

Mere u cilju reintegracije radnika migranata:

- stvaranje uslova za reintegraciju, radno i drugo angažovanje u Srbiji povratnika i članova njihovih porodica sa rada i boravka u inostranstvu, naročito mladih i stručnih lica;

- angažovanje radnika migranata i članova njihovih porodica koji su na radu i boravku u inostranstvu u razvoj Srbije.

Ključni indikatori su:

- redovne procene veličine neformalnog rada;

- smanjenje udela neformalnog rada;

- indeks regionalnog rizika;

- procene sektorskog i regionalnog udela u BDP;

- redovna statistika i analiza nezaposlenosti na regionalnom i lokalnom nivou.

Integrisana smernica br. 22

Omogućiti da u formiranju zarada dolaze, prvenstveno, do izražaja: uloga socijalnih partnera, razlike u produktivnosti, kretanja na tržištu rada na sektorskom i regionalnom nivou, putem:

- Ohrabrivanja socijalnih partnera da definišu okvir za pregovore o visini zarada kako bi imali uticaj na produktivnost i na izazove tržišta rada na svim relevantnim nivoima i da bi izbegli razlike u visini zarada prema polu;

- Ispitivanja uticaja ostalih ličnih primanja na zapošljavanje i gde je potrebno prilagođavanja njihove strukture i nivoa, pre svega u cilju smanjenja poreskih obaveza za lica sa niskim primanjima.

Odgovor Srbije:

Niz mera usmerenih ka povećanju zarade i produktivnosti rada.

Zadatak 1. Zarade i produktivnost

Reforme poreske politike rezultirale su smanjenjem poreza na nivo koji se može porediti sa zemljama EU. Ukoliko se porezu na zarade dodaju troškovi doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, cena rada u Srbiji nije niža od cene rada u zemljama EU. Ukupna stopa poreza (14.0%) i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (35.8%) iznosi 49.8%, dok u 15 zemalja EU taj procenat u proseku iznosi 37.8%. Cilj fiskalne politike u Srbiji je smanjenje stopa poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

U periodu 2001-2004. prosečan rast realnih zarada je bio značajno veći (17,6% godišnje) u odnosu na rast produktivnosti (5,7% godišnje). Rast realnih zarada je znatno usporen i u 2005. godini rast prosečne realne zarade bio je 6,4%, što odgovara nivou rasta produktivnosti. Između nivoa zarada i stepena stručne spreme postoji relativno visok stepen korelacije. Ipak, razlika između prosečne neto zarade zaposlenih sa višim obrazovanjem i nekvalifikovanih radnika je vrlo mala. Uprkos tome što se ova razlika postepeno uvećava u poslednje vreme, još uvek je relativno mala i nedovoljno stimuliše zaposlene sa višim nivoom obrazovanja da povećavaju svoju produktivnost i kreativnost.

Mere u cilju povećanja zarada i produktivnosti rada su:

- usklađivanje prosečne zarade sa rastom produktivnosti, kroz socijalni dijalog;

- podsticanje socijalnog dijaloga ka stimulisanju rasta produktivnosti putem povećanja nivoa zarada.

Ključni indikatori su:

- visina prosečne zarade prema nivou obrazovanja, ukupno i po regionima

- stopa rasta produktivnosti

- smanjenje stope poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Integrisana smernica br. 23

Povećati i poboljšati ulaganja u ljudski kapital, putem:

- Uključivanja politike obrazovanja i obuke za sve i aktivnosti koje značajno olakšavaju pristup početnom stručnom obrazovanju, srednjem i višem obrazovanju, uključujući stažiranje i obuku za preduzetnike.

- Značajnog smanjenja broja onih koji rano napuštaju školu

- Efikasne strategije doživotnog učenja dostupne svim školama, firmama, javnim ustanovama i domaćinstvima u skladu sa Evropskim sporazumima, uključujući odgovarajuće inicijative i mehanizme za podelu troškova, sa ciljem da se poveća učešće u kontinuiranim obukama na radnom mestu tokom životnog veka, pogotovo za nisko kvalifikovane i starije radnike.

Integrisana smernica br. 24

Prilagoditi sisteme obrazovanja i obuke novim zahtevima tržišta rada:

- Povećanja i obezbeđivanja standarda obrazovanja i obuke primamljivošću, otvorenošću i kvalitetom, proširenjem mogućnosti obrazovanja i obuke i obezbeđivanjem fleksibilnih načina učenja i povećanja mobilnosti studenata i lica koja su uključena u programe obuke

- Olakšavanja i omogućavanja raznovrsnijeg pristupa svima koji žele da se obrazuju ili obuče ili steknu znanja putem uvođenja fleksibilnog radnog vremena, pomoću službi za podršku porodici, stručnog usmeravanja i po potrebi novih oblika podele troškova

- Uz pomoć bolje definicije i jasnih kvalifikacija, njihovog efikasnog priznanja i potvrde formalnog i neformalnog učenja odgovara se na potrebe za stvaranjem novih zanimanja, ključnih kompetencija i veština koje će biti potrebne.

Odgovor Srbije na integrisane smernice br. 23 i 24:

Niz mera usmerenih ka povećanju ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i doživotno učenje, kao i utvrđivanje standarda zanimanja i nadležnosti za sistem obrazovanja i obuke odraslih lica. Fleksibilna organizacija rada zahteva fleksibilnu radnu snagu. Efikasan sistem obrazovanja i doživotnog učenja može dati najveći doprinos takvoj fleksibilnosti. U najširem smislu, obrazovanje treba okarakterisati premošćavanjem i nestajanjem tradicionalnih granica između akademskog i stručno-tehničkog znanja, formalnog i neformalnog obrazovanja, stručnog obrazovanja, obuke i dr.

Zadatak 1. Povećanje ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i doživotnog učenja

Umesto linearnog profesionalnog razvoja i angažovanja na jednom poslu, moderno tržište rada sve više zahteva promenu posla i zanimanja nekoliko puta tokom radnog veka. To, međutim, zahteva razvoj novih usluga na polju karijernog vođenja i savetovanja, čime se od tradicionalno-orijentisanog izbora zanimanja okreće ka razvoju veština zapošljivosti i podrške za uspešno planiranje i promene u profesionalnom razvoju. U razvijenim zemljama odnos rasta produktivnosti i BDP direktno je vezan za rast ljudskog kapitala i ulaganja u konkurentnost radne snage.

Kada je reč o obrazovnoj strukturi, radna snaga u Srbiji ima relativno veliki potencijal. Više od 60% ljudi završilo je srednju školu, dok više od 14% ima više i visoko obrazovanje. I pored zaostajanja u pogledu tehnološkog razvoja i niskog nivoa ulaganja u razvoj i obuku, bolje kvalifikovani radnici pre nalaze i zadržavaju posao. Podaci o nezaposlenim licima prema nivou obrazovanja jasno pokazuju veći stepen nezaposlenosti kod lica bez kvalifikacija. Prema ARS, procenat nezaposlenih sa nezavršenim osnovnim obrazovanjem je 38,41%, ali je procenat nezaposlenih sa višim stepenom obrazovanja mnogo niži -19,10% za one sa srednjim obrazovanjem i 7,45% za one sa višim stepenom od navedenog. Ipak, uprkos tome što je struktura formalnog nivoa obrazovanja radne snage uglavnom zadovoljavajuća, veliki broj nezaposlenih lica sa srednjim, višim ili visokim obrazovanjem nema odgovarajuće kompetencije i veštine za obavljanje posla na nivou stečenih kvalifikacija.

Pokušaji da se kroz reformu srednjeg stručnog obrazovanja razvije nastavni plan zasnovan na modularnim principima i standardima poslovne kompetencije do sada nisu dali željene rezultate. Dalji razvoj srednjeg stručnog obrazovanja treba preusmeriti sa rane specijalizacije ka sticanju opšteg stručnog znanja i veština uz mogućnost fleksibilnog izbora stručne specijalizacije u završnom razredu srednje škole i posle srednje škole (osim zanatskih zanimanja).

Jedan od najvažnijih problema tržišta rada u Srbiji jeste tzv. odliv mozgova, koji u velikoj meri smanjuje potencijal privrednog razvoja. Takođe, razlika u zaradama između nekvalifikovanih i visoko kvalifikovanih osoba je vrlo mala i negativno utiče na motivaciju za dalje učenje i usavršavanje, a samim tim i na produktivnost. Uprkos deklarativnim zalaganjima o značaju koncepta doživotnog učenja, obrazovanje odraslih još uvek nije postalo važan deo politike obrazovanja i teško je govoriti o integrisanosti formalnog i neformalnog obrazovanja. Obrazovanje odraslih je isključeno iz obrazovnog sistema, pa je finansiranje osposobljavanja odraslih u praksi većinom svedeno na aktivnosti NSZ iz oblasti dodatnog obrazovanja i obuke.

Postoje velika ograničenja za uspešan razvoj strategije za poboljšanje ljudskog kapitala u Srbiji. Pre svega, manjak adekvatnih ili u nekim slučajevima potpuno odsustvo standarda zaposlenja i manjak potrebne institucionalne infrastrukture predstavljaju aktuelne prepreke za uspešan razvoj doživotnog učenja i fleksibilnijeg pristupa učenju i obrazovanju.

Mere koje je potrebno sprovesti u cilju poboljšanja ulaganja u ljudski kapital su:

- razvoj i upravljanje ljudskim resursima;

- inoviranje nacionalnog sistema klasifikacije zanimanja (NOC);

- razvoj nacionalnog okvira kvalifikacija (NQF);

- razvoj standarda učenja i obrazovanja odraslih i sertifikacije stečenih znanja.

Ključni indikatori su:

- broj odraslih lica uključenih u programe dodatnog obrazovanja i obuke i efekti programa

- broj lica sa završenom srednjom školom

- broj lica koja rano napuštaju školu

- broj lica uključenih u proces doživotnog učenja.

Peto poglavlje

UPRAVLJANJE RAZVOJEM POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA

5.1. Vlasništvo i upravljanje NAPZ

Jedan od najvažnijih uslova za uspešno ostvarivanje mera i aktivnosti NAPZ je puna uključenost svih institucija i partnera povezanih sa njegovim usvajanjem i primenom, na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Vlasništvo nad NAPZ trebalo bi da imaju ne samo MINRZS i NSZ kao nadležne institucije, već i Vlada i druge vladine institucije, socijalni partneri, nevladine organizacije i drugi relevantni akteri u ovoj oblasti.

5.2. Socijalni dijalog

U praćenju primene i ostvarenih rezultata NAPZ-a, ključnu ulogu ima Vlada, koja je u Srbiji posvećena razvoju socijalnog partnerstva. Uloga socijalnog partnerstva i socijalnog dijaloga utvrđena je brojnim propisima koji se tiču ekonomskih i socijalnih pitanja. Zakonski okvir potvrđuje kredibilitet određenih tela kao reprezentativnih organa, definiše njihova prava i obaveze, što je osnova za konstruktivan i plodan socijalni dijalog i uspostavljanje socijalnog partnerstva, neophodnog za primenu Strategije zapošljavanja i NAPZ-a. Propisi kojima se reguliše ova oblast, između ostalog su:

- Zakon o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05 i 61/05),

- Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti,

- Zakon o Socijalno-ekonomskom savetu ("Službeni glasnik RS", broj 125/04).

Glavni socijalni partneri koji su prepoznati ovim zakonskim okvirom su:

- Sindikati - za koje je, saglasno zakonu, utvrđeno da ispunjavaju uslove reprezentativnosti (Savez Samostalnih Sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" koji zajedno organizuju oko 700 000 zaposlenih i dr.),

- Poslodavci - za koje je, saglasno zakonu, utvrđeno da ispunjavaju uslove reprezentativnosti (Unija poslodavaca Srbije u čijem članstvu je više od 10% poslodavaca koji zapošljavaju više od 15% ukupno zaposlenih i dr.).

Zakonski okvir predviđa formiranje jednog broja tripartitnih tela i definiše njihovo polje delovanja. Na nacionalnom nivou, jedan broj tih tela je već osnovan i počeo je sa radom. To su Socijalno-ekonomski Savet, Upravni odbor PIO Fonda, Upravni odbor NSZ, Savet za zapošljavanje i Savet za obrazovanje. Socijalno-ekonomski saveti i saveti za zapošljavanje formirani su i na nivou lokalne samouprave. Tripartitna i radna tela imaju, pre svega, savetodavnu ulogu, ali su njihova mišljenja, stavovi i predlozi izuzetno važni zato što, pored predstavnika svih socijalnih partnera u njihovom radu učestvuje veliki broj eksperata iz relevantnih oblasti.

Socijalno-ekonomski saveti, od nacionalnog do lokalnog nivoa, predstavljaju osnovni institucionalni okvir socijalnog dijaloga, tj. uspostavljanja socijalnog partnerstva. U dosadašnjoj praksi socijalni dijalog u ovim telima, a pogotovo na nacionalnom nivou, bio je više teoretski nego praktičan. Socijalni partneri su razmenjivali mišljenja i usaglašavali stavove o konkretnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa kroz rasprave u okviru Socijalno-ekonomskog Saveta Republike i Saveta na lokalnom nivou. Oni takođe predstavljaju forum koji pomaže pri zaključivanju sporazuma i protokola o saradnji i zajedničkim aktivnostima između pojedinih socijalnih partnera. Iako reprezentativni sindikati i udruženja poslodavaca učestvuju u raspravi o pitanjima od opšteg značaja (strategije, programi i planovi razvoja, radno-pravna i socijalna zaštita radnika i dr.), još uvek ovi odnosi i pregovori oko ključnih pitanja razvoja nisu dostigli stepen razvijenog socijalnog dijaloga. U tom smislu, međusobno uvažavanje i tolerancija doprinela bi uspešnijem rešavanju problema i snažnijem osećaju da svi socijalni partneri "dele" politiku, što bi ih vodilo boljim rešenjima u praksi.

Sledeći konkretni korak za praktično utemeljenje socijalnog dijaloga je zaključenje socijalnog pakta o zapošljavanju i razvoju između Vlade i reprezentativnih socijalnih partnera, kao jedan od ključnih stubova održivog i racionalnog privrednog razvoja i tranzicije ka modernoj, evropskoj, socijalno odgovornoj tržišnoj privredi. Taj pakt će pomoći da se utvrde metode i načini za usaglašavanje njihovih interesa i ispunjavanje obaveza, da se konkretizuju obaveze i zadaci svih potpisnika pakta, kako bi se utvrdili zajednički ciljevi i mere za ostvarivanje Strategije zapošljavanja i NAPZ kao i drugih relevantnih strateških dokumenata. Primena ovih strategija i planova u praksi treba da dovede do većeg zapošljavanja i do postepenog smanjenja stope nezaposlenosti, tj. do efikasnog ostvarivanja prioriteta zacrtanih u NAPZ.

Mera u cilju podsticanja socijalnog dijaloga kroz jačanje socijalnog partnerstva u funkciji realizacije strateških dokumenata ostvaruje se kroz:

- veći stepen angažovanja i preduzimanje konkretnih aktivnosti u postojećim tripartitnim i radnim telima, kao i formiranje novih tela, posebno na lokalnom nivou;

- organizovanje tematskih rasprava (okrugli stolovi, tribine…) o najkritičnijim problemima iz oblasti nezaposlenosti i zapošljavanja (neformalna ekonomija, samozapošljavanje ...);

- učestvovanje u zajedničkim projektima čiji je cilj povećanje zaposlenosti, a posebno u projektima usmerenih regionalnom razvoju;

- organizovanje posebnih oblika samozapošljavanja u okviru programskih aktivnosti pojedinih socijalnih partnera (npr. socijalne kooperative - u okviru sindikalnih organizacija) i podrške konkretnim aktivnostima drugih socijalnih partnera;

- usvajanje zajedničkih stavova i donošenje zaključaka vezanih za pitanja zapošljavanja i reforme tržišta rada i njihova promocija među članstvom i organizacijama;

- učešće u sprovođenju i praćenju NAPZ;

- saradnja sa drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima nezaposlenosti i zapošljavanja (mladi, osobe sa posebnim potrebama, Romi, izbegla i raseljena lica...);

- razvoj socijalnog dijaloga na nivou preduzeća kroz primenu i stalnu promociju kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora, od opštih preko posebnih (granskih i regionalnih) do kolektivnih ugovora sa poslodavcima.

Šesto poglavlje

FINANSIRANJE

U skladu sa zakonom, Vlada, na predlog MINRZS, uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta, donosi program aktivne politike zapošljavanja za tekuću godinu. Program sprovodi NSZ, a finansira se iz:

- budžeta Republike Srbije,

- sredstava teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i

- sredstava poklona, donacija, legata, kredita, kamata i drugih sredstava u skladu sa zakonom.

Programi i mere aktivne politike zapošljavanja mogu da se finansiraju i iz doprinosa i drugih sredstava NSZ. Takođe, i poslodavci, odnosno njihova udruženja, mogu da učestvuju u obezbeđivanju dela sredstava za sprovođenje programa.

Za 2006 godinu obezbeđena su sredstva za mere aktivne politike tržišta rada u iznosu od 1,3 milijarde dinara. Sredstva za aktivne mere čine 0,07% od nacionalnog BDP, a 0,74% za pasivne mere. Izdvajanje za aktivne mere su desetostruko niža u odnosu na razvijene zemlje, te je u narednim godinama neophodno povećati učešće sredstva za aktivne mere zapošljavanja kako bi efekti aktivnih mera imali bolje rezultate.

PROGRAM

Broj    
učesnika

Finansijska   
sredstva, dinara

1

2     

3           

1.

SAJMOVI ZAPOŠLJAVANJA

36.000

3.000.000,00

2.

AKTIVNO TRAŽENJE POSLA

39.750

2.180.000,00

3.

PROGRAMI DODATNOG OBRAZOVANJA I OBUKE

12.834

400.000.000,00

 

3.1. Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih

140

350.000,00

 

3.2. Pripravnici i volonteri

6.135

263.788.992,00

 

3.3. Sufinansiranje poslediplomaca

250

21.600.008,00

 

3.4. Obuke

6.309

114.261.000,00

4.

RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA I PROGRAMI ZAPOŠLJAVANJA

8.250

768.820.000,00

 

4.1. Prenete obaveze

 

4.000.000,00

 

4.2. Obuke za preduzetnike

1.350

4.000.000,00

 

4.3. Subvencija za samozapošljavanje

2.000

250.000.000,00

 

4.4. Subvencije za novo zapošljavanje

2.200

201.780.000,00

 

4.5. Regionalni programi

2.500

225.000.000,00

 

4.6. Zapošljavanje lica sa invaliditetom

200

48.000.000,00

 

4.7. Podsticanje zapošljavanja rizičnih grupa

 

36.040.000,00

5.

JAVNI RADOVI*

3.000

100.000.000,00

6.

PARTICIPACIJA U REALIZACIJI PROJEKATA *

 

26.000.000,00

 

UKUPNO SREDSTVA ZA AKTIVNU POLITIKU ZAPOŠLJAVANJA

99.834

1.300.000.000,00
(+ 20.000.000,00 donacije)

Metodološku razradu realizacije programa javnih radova i participacije u realizaciji projekata utvrdiće nadležno MINRZS u toku 2006 godine.

Projekcija potreba za sprovođenje aktivnih mera zapošljavanja za period 2007-2008. godinu:

MERE

2007.

2008.

Broj    
korisnika

Iznos    
sredstava

Broj    
korisnika

Iznos    
sredstava

1. Sajmovi zapošljavanja

37.800

5.520.000

55.000

8.050.000

2. Aktivno traženje posla

41.700

4.080.000

60.000

5.950.000

3. Programi dodatnog obrazovanja i obuke

13.500

738.480.000

21.500

1.076.950.000

4. Razvoj preduzetništva i programi

16.500

1.467.360.000

24.000

2.139.900.000

5. Podsticanje zapošljavanja rizičkih grupa

 

160.000.000

3.000

200.000.000

6. Javni radovi

4.000

184.560.000

5.000

269.150.000

7. Privatne agencija

 

100.000.000

 

100.000.000

8. UKUPNO

113.500

2.500.000.000

168.500

3.600.000.000

 

ZAKLJUČAK

Za uspešnost u sprovođenju reformi tržišta rada neophodno je podržati široko partnerstvo, jer će krajnji rezultat navedenih mera zavisiti od celokupnog privrednog ambijenta i aktivnosti relevantnih učesnika. Vlada i nadležna ministarstva treba da omoguće uspostavljanje institucionalnog okvira koji svojim karakteristikama odgovara savremenoj tržišnoj privredi.

Paralelno sa novim tendencijama u oblasti tržišta rada i zapošljavanja nužno je pokrenuti promene i u ostalim oblastima u smislu donošenja ključnih zakona i strateških dokumenata za određene oblasti, kao i predlagati i sprovoditi komplementarne programe među ministarstvima i drugim institucijama.

U prilogu NAPZ definisani su rokovi i odgovornosti svih nosioca aktivnosti. Uspostavljeni indikatori imaju ulogu ocene efekata uspešnosti i praćenja rezultata. Takođe, dat je pregled propisa i strateških dokumenata čije donošenje predstavlja preduslov za stvaranje ambijenta za efikasnije i uspešnije sprovođenje NAPZ.

 

Prilog 1

Mere i aktivnosti za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2006-2008. godine

 

Propisi

Odgovornosti

Dinamika

Cilj

Noveliranje propisa kojima se reguliše sektor MSPP i udruživanja poslodavaca

Ministarstvo privrede
MINRZS

2008.

Obezbeđivanje veće - reprezentativnosti u zastupanju interesa sektora MSPP i poboljšanje pristupa MSPP novim tržištima

Propisi koji se odnose na osnivanje Fonda početnog kapitala

Ministarstvo finansija
Ministarstvo privrede

2007.

Podsticanje samozapošljavanja i preduzetništva

Propisi koji se odnose na mikrofinansiranje MSPP

Ministarstvo finansija
Ministarstvo privrede

2007.

Obezbeđivanje pravnog okvira za mikrofinansiranje MSPP

Zakon o zapošljavanju lica sa invaliditetom

MINRZS

2006.

Podsticanje zapošljavanja i profesionalna rehabilitacija lica sa invaliditetom

Zakon o izmenama i dopunama zakona o radu

MINRZS

2006.

Uvođenje fleksibilnih oblika zapošljavanja

Zakon o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti

MINRZS

2007.

Decentralizacija u smislu osnivanja lokalnih saveta za zapošljavanje i donošenje programa aktivnih mera zapošljavanja;
Definisanje određenih pojmova kao što su lica koja traže primenu zaposlenja i njihovih prava i obaveza;
Preuređivanje načina prestanka vođenja evidencije i brisanja sa evidencije;
Regulisanje obaveza agencija za zapošljavanje

Podzakonska akta na osnovu Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti

MINRZS

6 meseci od stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti

Bliži uslovi za obavljanje poslova zapošljavanje u agencijama za zapošljavanje;
Ostvarivanje prava na subvenciju za samozapošljavanje

Priručnik za primenu Programa za rešavanje viška zaposlenih

MINRZS

2006.

Olakšavanje primene Programa

Javni poziv za javne radove

MINRZS

2006-2008.

Organizovanje javnih radova

Kodeks profesionalnog ponašanja zaposlenih u NSZ i agenciji za zapošljavanje

MINRZS
NSZ
Agencije za zapošljavanje

2006.

Razmena podataka i mogućnosti za obavljanje poslova zapošljavanja između NSZ i agencija za zapošljavanje, kao i samih agencija

Propisi koji se odnose na obrazovanje odraslih

Ministarstvo prosvete i sporta
MINRZS

2007.

Akreditacija ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih, sertifikacija stečenih znanja, nomenklatura zanimanja, dodatno obrazovanje i obuka

Zakon o zapošljavanju i zaštiti građana Srbije na radu u inostranstvu

MINRZS

2006/2007.

Uređenje postupka zapošljavanja i zaštite građana Srbije na radu u inostranstvu; zaštita građana u skladu sa domaćim propisima

Zakon o uslovima za zapošljavanje i rad stranih državljana

MINRZS

2006.

Uređivanje izdavanja radnih dozvola i utvrđivanje broja studenata na radu u Srbiji

Zakon o evidencijama u oblasti rada i zapošljavanja

MINRZS

2006.

Osavremenjivanje evidencije o nezaposlenim licima i uvođenje evidencije o licima koja traže promenu zaposlenja, kao i evidencije o zapošljavanju građana u inostranstvu

Propisi koji se odnose na zadruge

Ministarstvo privrede

2006.

Regulisanje mogućnosti zapošljavanja uz posredovanje studentskih, omladinskih i učeničkih zadruga

Propisi o ravnopravnosti polova

MINRZS

2006.

 

Akti koji se odnose na regionalni razvoj Srbije

Ministarstvo privrede

2007.

Podsticanje razvoja manje razvijenih regija

Propisi koji se odnose na poreze na dohodak građana

Ministarstvo finansija

2008.

 

Strategija razvoja koja se odnosi na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom 2007-2009

MINRZS

2006.

Povećanje zaposlenosti osoba sa invaliditetom

Strategija razvoja koja se odnosi na privredni rast za naredni period

Ministarstvo privrede

2006/2007.

Razvoj sektora MSPP i privrede u celini

Strategija održivog razvoja

Kancelarija za pridruživanje EU

2006.

 

Strategija razvoja koja se odnosi na karijerno vođenje i savetovanje

MINRZS
Ministarstvo prosvete i sporta

2007.

 

Plan akcija za osnaživanje položaja žena

MINRZS
Savet za ravnopravnost polova

2006.

 

Strategija razvoja migracija

Ministarstvo za dijasporu

2008.

Podsticanje reintegracije radnika povratnika

 

Integrisana smernica br. 17

Zadatak 1. Prevencija dugoročne nezaposlenosti

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Uključivanje nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji NSZ duže od 12 meseci u programe aktivne politike zapošljavanja

NSZ

Povećanje broja nezaposlenih lica uključenih u programe aktivne politike zapošljavanja

Povećanje broja nezaposlenih lica uključenih u programe za 25% na godišnjem nivou

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Smanjenje udela dugoročno nezaposlenih u ukupnom broju nezaposlenih po prosečnoj stopi od 2,5% na godišnjem nivou

Uključivanje nezaposlenih lica koja se nalaze na evidenciji NSZ duže od 12 meseci u programe dodatnog obrazovanja i obuka

NSZ

Povećanje broja nezaposlenih lica uključenih u programe zapošljavanja i obuka

Povećanje broja nezaposlenih lica uključenih u programe za 25% na godišnjem nivou

Izveštaj NSZ

Kontinuirano

Smanjenje udela dugoročno nezaposlenih u ukupnom broju nezaposlenih po prosečnoj stopi od 2,5% na godišnjem nivou

 

Zadatak 2. Delovanje na nezaposlenost mladih

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Donošenje programa zapošljavanja i samozapošljavanja mladih

MINRZS

Donošenje Programa

Usvojen Program

 

2006

Utvrđivanje podsticaja za zapošljavanje mladih

Ministarstvo finansija

Olakšice poslodavcima koji zapošljavaju mlade koji su u dugoročnoj nezaposlenosti

Izmena zakonske regulative

Sl. Glasnik

2006

Porast stope zaposlenosti mladih za 2 procentna poena godišnje

Republički zavod za statistiku

Formiranje centra za karijerno vođenje i savetovanje

MINRZS
NSZ
Ministarstvo prosvete i sporta

Osnovanje centara za karijerno vođenje i savetovanje pri NSZ

Osnovani centri

Izveštaj NSZ

2006

Osnovanje centara pri srednjim stručnim školama i centara pri univerzitetima

Izveštaj Ministarstva prosvete i sporta

2008

Obezbeđivanje dugoročno nezaposlenim mladim licima korišćenje više vrsta usluga uključivanjem u mere politike zapošljavanja preko NSZ

NSZ

Uključivanje dugoročno nezaposlenih mladih lica u paket usluga

Odnos broja lica koja su koristila paket usluga i broj lica koja su se zaposlila nakon toga

Izveštaj NSZ

2007

 

Zadatak 3. Poboljšanje položaja ugroženih grupa nezaposlenih lica

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor plaćenja indikatora

Dinamika

Lica sa invaliditetom

Utvrđivanje zakonske regulative za profesionalnu . rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom;

(videti stranu 1 i 3: Pravna regulativa u fazi izrade)

Podsticanje zapošljavanja lica sa invaliditetom

MINRZS

Osnivanje Fonda za zapošljavanje lica sa invaliditetom

Osnovan Fond

Sl. Glasnik

2007

Osnivanje centra za profesionalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom

Osnovan centar za profesionalnu rehabilitaciju

Sl. Glasnik

2008

Medijska kampanja MINRZS o jednakim mogućnostima zapošljavanja

Povećan broj zaposlenih lica sa invaliditetom

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Romi

Sprovođenje Akcionog plana za zapošljavanje Roma - dekada Roma 2005-2015

MINRZS
NSZ
Agencije za razvoj MSPP

Unapređenje preduzetništva kod Roma

Broj Roma koji su započeli sopstveni biznis

Izveštaj NSZ

2006-2008 (dekada Roma 2005-2015)

 

NSZ

Motivisanje nezaposlenih Roma za uključivanje u programe javnih radova

Broj Roma uključenih u javne radove

 

 

Veća uključenost u obavezno obrazovanje i obuke za povećavanje mogućnosti zapošljavanja

Broj nezaposlenih Roma koji učestvuju u programima

Izbegla i raseljena lica

Veće uključivanje u korišćenje usluga NSZ i agencija za zapošljavanje

MINRZS
NSZ

Povećanje broja izbeglih i raseljenih lica koja koriste usluge NSZ i Agencija za zapošljavanje

Broj lica koji koriste usluge NSZ i agencija za zapošljavanje

 

kontinuirano

Obezbeđivanje stipendija za školovanje dece

Ministarstvo prosvete i sporta
Ministarstvo finansija

Izrada programa stipendija za decu iz porodica siromašnih izbeglih i raseljenih lica

Obezbeđena sredstva za isplatu stipendija

 

2007

Podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja

NSZ

Davanje prioriteta izbeglim i raseljenim licima za uključivanje u programe aktivnih mera

50% lica obuhvaćenih aktivnim merama

Izveštaj NSZ

2007

Nezaposlena lica koja žive na području Kosova i Metohije

Jačati institucije koje se bave zapošljavanjem i obukama

MINRZS
NSZ

Za 100% povećati izdvajanja za programe aktivne politike zapošljavanja

Broj obuhvaćenih lica povećan za 100%

Izveštaj NSZ

kontinuirano

 

Zadatak 4. Razvoj preduzetništva i samozapošljavanja

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Formirati telo za MSPP koje treba da obezbedi efikasniju koordinaciju u kreiranju i sprovođenju politike razvoja MSPP

Ministarstvo privrede

Donošenje odluka i smernica za formiranje Saveta

Formirano telo

 

2006

Nastaviti zakonodavne aktivnosti u oblastima od značaja za poslovanje privrede, pre svega MSPP, dalje unapređivanje analize efekata propisa, međusobnu usklađenost propisa i pripremu adekvatnih procedura za implementaciju

Ministarstvo privrede Agencije za razvoj MSPP

Promocija različitih oblika preduzetništva; kooperative, lizing, franšizing, kao i razvoj biznis inkubatora i industrijskih zona

Povećan broj osnovanih različitih oblika preduzetništva

 

kontinuirano

Uspostavljanje dijaloga javnog sektora (Vlade i lokalnih samouprava) i sektora MSPP u procesu kreiranja i implementacije politika

Uspostavljen dijalog

Otpočinjanje suštinske reforme komorskog sistema u cilju obezbeđivanja veće reprezentativnosti u zastupanju interesa sektora MSPP i poboljšanje pristupa sektora MSPP novim tržištima u regionu, u EU i na globalnom nivou

Izmenjeni propisi o privrednim komorama

Sl. Glasnik

2008

Podsticati istraživanje i razvoj na svim nivoima u cilju povećanja kreativnosti i inicijative za uvođenje novih profitabilnih programa i moderne organizacije rada, kao i uvođenje i primenu informacionih i komunikacionih tehnologija i elektronskog poslovanja u MSPP sektoru

Ministarstvo finansija
Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine

Veća alokacija finansijskih sredstava za fundamentalna istraživanja koje sprovodi Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine

Povećanje učešća BDP u istraživanje i razvoj za 30% u odnosu na dosadašnje učešće

Nacionalni računi

2008

Stimulativne mere za ulaganje u istraživanja i razvoj

Sistem poreskih olakšica

Prilagoditi sistem obrazovanja potrebama tržišne ekonomije i posebno programima MSPP

Ministarstvo prosvete i sporta

Inkorporiranje preduzetništva u nastavne planove srednjih škola

Uveden modul preduzetništva u obrazovni sistem

Planovi i programi srednjoškolskog obrazovanja

2008

Nastaviti širenje mreže agencija i centara za razvoj MSPP i uspostaviti optimalnu vezu između finansijske i nefinansijske podrške

Ministarstvo privrede
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu
Republička agencija za razvoj MSPP

Formiranje regionalnih agencija i centara

Povećati broj agencije sa postojećih 13 na 18

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva - informacija o broju otvorenih centara

2008

Povećanje kvaliteta usluga koje pružaju regionalne agencije i centri

Standardizacija i racionalizacija usluga savetovanja i podrške, specijalizacija u oblastima koje su bitne za posao (poslovno planiranje, inovativno preduzetništvo, pristup informacijama, obrazovanje i obuka, itd.)

Republička agencija za razvoj MSPP

Uspostavljanje sistema vrednosnih bonova kako bi se preduzetnicima obezbedile subvencionirane cene konsultantskih usluga iz različitih oblasti poslovanja

Uspostavljen i prihvaćen standard

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva

2008

Uspostavljanje standarda u oblastima poslovnog planiranja, inovativnog preduzetništva, pristupa informacijama, obrazovanja i obuka

Osnivanje fonda početnog kapitala, u saradnji MINRZS, Ministarstva privrede i Ministarstva finansija

Ministarstvo finansija
MINRZS
Ministarstvo privrede

Obezbediti početna sredstva za formiranje Fonda

Osnovan Fond

Sl. Glasnik

2008

Razviti druge oblike finansiranja

Utvrđeni propisi

Osnivanje radne grupe za podsticanje preduzetništva kao deo Saveta za MSPP

Osnovana radna grupa

Izveštaj Saveta za MSPP

Olakšanje pristupa MSPP jeftinijem kapitalu putem posebnih kreditnih linija, naročito u manje razvijenim regijama, razvoj sistema za mikrokreditiranje i olakšanje pristupa MSPP novim tržištima

Ministarstvo finansija
Ministarstvo privrede
MINRZS

Formiranje ogranaka Fonda početnog kapitala u svim regijama Srbije

Osnovani ogranci Fonda početnog kapitala u svim regijama Srbije

 

2008

Preispitivanje visine stope poreza na zarade i stopa doprinosa za obavezno socijalno osiguranje sa ciljem da se smanji poreski teret, te osiguravanje posebnih poreskih olakšica za započinjanje novih poslova

Ministarstvo finansija

Utvrđivanje olakšica za poreze i doprinose kod samozapošljavanja u prvoj godini poslovanja

Izmene propisa

Sl. Glasnik

2007

Medijska promocija u cilju jačanja svesti nezaposlenih lica o prednostima zapošljavanja i samozapošljavanja

MINRZS
NSZ
Udruženje poslodavaca
Republička agencija za razvoj MSPP

Izrada propagandnih materijala

Indikatori vezano za medijsku pokrivenost

 

kontinuirano

 

Integrisana smernica br. 18

Zadatak 1. Podrška aktivnom starenju

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Širenje prakse fleksibilnih oblika zapošljavanja pogodnih za starije sa posebnim akcentom na žene

MINRZS
NSZ

Zakon o izmenama i dopunama zakona o radu

Usvojen zakon

Sl. Glasnik

2007

Refundacija doprinosa poslodavcima koji zapošljavaju starije

Razvoj sertifikacija stečenih znanja i iskustava

(videti stranu 26 i 27: Povećanje ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i doživotnog učenja )

Veće uključivanje u programa aktivne politike zapošljavanja

NSZ

Povećanje broja starijih lica uključenih u programe aktivne politike zapošljavanja

 

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Zadatak 2. Podrška ravnopravnosti poslova

Poboljšanje položaja i podsticanje zapošljavanja žena na tržištu rada

Savet za ravnopravnost polova

Obuke za preduzetništvo i menadžment za žene

Broj žena uključenih u programe

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Program samozapošljavanja

Regionalni programi

Fleksibilno zapošljavanje

Pilot projekti za žene

Veće uključivanje žena u postojeće programe aktivnih mera tržišta rada

NSZ

Vođenje odvojenih evidencija za žene i muškarce

Utvrđen sistem evidencija

Izveštaj NSZ

2007

Podsticanje uključivanja žena u programe aktivnih mera tržišta rada

Broj žena uključenih u programe

 

Integrisana smernica br. 19.

Zadatak 1. Isplativost rada

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Stimulisanje nezaposlenih i socijalno ugroženih lica da aktivno traže posao

NSZ

Mere aktivne politike

Broj nezaposlenih tržišta rada

Izveštaj NSZ lica uključenih u mere aktivne politike tržišta rada

kontinuirano

Preispitivanje visine i postepeno smanjenje stope poreza na zarade i zbirne stope doprinosa za socijalno osiguranje

Ministarstvo finansija

Primena noveliranih propisa o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i poreza na zarade

Smanjena poreska stopa sa 14% na 10%

Sl. Glasnik

2007

Unapređivanje odnosa i saradnje između NSZ i centara za socijalni rad

MINRZS
NSZ

Studija izvodljivosti o sprečavanju zloupotreba u ostvarivanju prava na novčanu naknadu kroz uspostavljanje saradnje između NSZ i centara za socijalni rad

Urađena Studija

 

kontinuirano

Uspostavljena efikasna razmena informacija o korisnicima naknada za nezaposlenost i socijalnu pomoć

 

 

Uvođenje jedinstvenog sistema razmene informacija

Uveden jedinstven sistem

 

Medijska promocija u cilju jačanja svesti nezaposlenih lica o prednostima zapošljavanja

MINRZS
NZS
Republička agencija za razvoj MSPP

Izrada propagandnih materijala

Indikatori vezani za medijsku pokrivenost

 

kontinuirano

Priprema specijalnih emisija na temu zapošljavanja

Zadatak 2. Preventivne i aktivne mere

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Uključivanje nezaposlenih lica koja su na evidenciji do 12 meseci u programe aktivnog traženja posla

NZS

Sprovođenje obuka kroz klubove za traženje posla

2007 - 3600 lica obuhvaćenih programom i osnovano 12 klubova za traženje posla; 2008 - 7000 lica obuhvaćenih programom i osnovni klubovi u svim filijalama;

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Zapošljavanje 15% lica u roku od 6 meseci po završetku programa

Sprovođenje obuka za aktivno traženje posla ATP1

Zapošljavanje 15% lica u roku od 6 meseci po završetku programa

Uključivanje nezaposlenih lica koja su na evidenciji duže od 12 meseci u programe aktivnog traženja posla

NSZ

Uključivanje teže zapošljivih lica u programe socijalno psihološke podrške za reintegraciju na tržištu rada ATP2

2006 - razvoj i evaluacija programa u pilot područjima; 2007-2008 - po 2500 lica obuhvaćenih programom;

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Uključivanje nezaposlenih lica u programe dodatnog obrazovanja i obuka

NSZ

Funkcionalno obrazovanje odraslih

Povećanje broja lica obuhvaćenih programom za po 25% u 2007 i 2008 godini

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Uključivanje nezaposlenih lica koja su na evidenciji duže od 12 meseci u programe dodatnog obrazovanja i obuka:
1. pripravnici i volonteri
2. sufinansiranje poslediplomaca i
3. prekvalifikacije i dokvalifikacije

Uključivanje nezaposlenih lica u programe samozapošljavanja i novog zapošljavanja

NSZ

Subvencije za samozapošljavanje

Povećanje lica uključenih u programe za po 25% u 2007 i 2008

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Jednokratna isplata novčane naknade za samozapošljavanje

Subvencije za novo zapošljavanje (za lica koja su na evidenciji duže od 12 meseci)

Regionalni programi (za lica koja su na evidenciji duže od 12 meseci)

Novo zapošljavanje lica sa invaliditetom

Organizovanje javnih radova

MINRZS
NSZ

Formiranje Radne grupe za organizovanje i sprovođenje javnih radova

Broj lica uključenih u programe javnih radova

Izveštaj MINRZS i NSZ

kontinuirano

Donošenje godišnjih Programa javnih radova

Javni poziv za izvođenje javnih radova

Sprovođenje obuka za izvođenje javnih radova

Uvođenje sistema vrednosnih bonova koji bi omogućio nezaposlenima uključivanje u različite programe aktivne politike zapošljavanja (obuke, samozapošljavanje, itd..)

MINRZS
Ministarstvo finansija

Integracija u zakonodavstvo Srbije

Uveden sistem vrednosnih bonova

Sl. Glasnik

2008

Uspostavljanje sistema praćenja i merenja efekata programa aktivnih mera

MINRZS
NSZ

Ispitivanje efekata mera sa aspekta troškova

Uspostavljen sistema praćenja i merenja efekata programa aktivnih mera

Izveštaj NSZ

implementacija 2007
evaluacija 2008

Utvrđivanje efekata mera po principu kontrolnih grupa - NETO efekata

 

Rešavanje radnopravnog statusa viška zaposlenih

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Rešavanje viškova zaposlenih u privrednim društvima, javnim preduzećima, ustanovama i institucijama pre prestanka radnog odnosa

MINRZS

Osnivanje Tranzicionog fonda

Visina sredstava namenjenih za isplatu otpremnina:
2 006 - 6,5 milijardi dinara;
2007 - 12 milijardi dinara; 2008 - 1,6 milijardi dinara

Izveštaj MINRZS

kontinuirano

Osnivanje tranzicionih centara, timova za restrukturiranje, biznis inkubatora

Sprovođenje projekta UNDP Otpremninom do posla

Aktivne mere usmerene na viškove zaposlenih

MINRZS
NSZ

Korišćenje novčanih naknada i otpremnina za rešavanje radno pravnog statusa nezaposlenih lica pre otpuštanja

Stepen uključenosti viškova zaposlenih u aktivne mere; Neto efekat između utvrđenog broja viškova zaposlenih i boja prijavljenih viškova na evidenciju

Izveštaj NSZ i MINZRS

kontinuirano

Stimulisanje samozapošljavanja

Stimulisanje udruživanja različitih mera i sredstava u cilju zapošljavanja

Podsticanje korišćenja raspoloživih resursa privrednih društava ustanova, javnih preduzeća i institucija u funkciji otvaranja novih MSP

Podizanje svesti o potrebi za stručnim usavršavanjem, prekvalifikacijom, dokvalifikacijom i doživotnim učenjem

 

Integrisana smernica br. 20

Zadatak 1. Fleksibilni oblici rada

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Izrada dopunske analize i pregled dosadašnjih efekata postojeće pravne regulative vezane za fleksibilne oblike rada

MINRZS

Izrada analize

Sprovedena analiza

 

 

Uspostavljanje statističkog sistema praćenja fleksibilnih oblika rada - metodologija

Procenat fleksibilnih oblika rada u ukupnoj zaposlenosti (godišnji rast za 10%)

Anketa o radnoj snazi Anketa o zaposlenosti

2007 (godišnji rast za 10%)

Aktivno promovisanje fleksibilnih oblika rada među poslodavcima i nezaposlenima, pre svega kroz aktivnosti i usluge NSZ

MINRZS
NSZ

Organizovanje i dostupnost usluga vezanih za informisanje i pružanje stručne pomoći u vezi sa fleksibilnim oblicima rada kako nezaposlenim tako i poslodavcima i to u okviru NSZ i agencija za zapošljavanje

Procenat fleksibilne zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti

Anketa o radnoj snazi Anketa o zaposlenosti

kontinuirano

Zadatak 2. Modernizacija rada Nacionalne službe za zapošljavanje i razvoj agencija za zapošljavanja

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Uspostavljanje toka usluga u NSZ

NSZ

Grupno informisanje svih novoprijavljenih lica

Povećan broj zaposlenih sa kojima je sklopljen individualni plan za 10% godišnje (30% 2008)

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Procena zapošljivosti i individualno savetovanje nezaposlenih lica

Razvoj individualnih planova zapošljavanja

Podsticanje bržeg zapošljavanja svih lica koja spadaju u kategoriju lakše zapošljivih na otvorenom tržištu kroz sistem savetovanja, samoinformisanja, SMS i sajmova zapošljavanja

100 samouslužnih sistema

2008

Uspostavljen sistem SMS poruka

2006

Minimum 2 sajma godišnje na nivou filijale sa najmanje 25 poslodavaca po sajmu;

kontinuirano

Orijentacija na potrebe poslodavaca i tržište rada

NSZ

Uspostavljanje sistema reagovanja na potrebe poslodavaca u roku od 48 sati

Uspostavljen sistem

Izveštaj NSZ

2006

Specijalizovano osoblje za kontakte sa poslodavcima

Određeno osoblje za kontakte sa poslodavcima

Ispitivanje potreba poslodavaca o znanjima i veštinama

Urađena metodologija i sprovedeno pilot istraživanje

Izveštaj NSZ o zadovoljstvu poslodavaca uslugama

Razvoj i uspostavljanje modela kratkoročnih prognoza

Uspostavljen sistem kratkoročnih prognoza potreba poslodavaca i testiranje sistema

Bilten i Izveštaj. NSZ

Omogućavanje ostvarivanja prava nezaposlenih lica koja nisu vezana za sprovođenje aktivne politike tržišta rada kod nadležnih organa

MINRZS

Izmene načina i postupka ostvarivanja prava nezaposlenih lica

Utvrđen način i postupak ostvarivanja prava nezaposlenih lica

 

Kontinuirano

Decentralizacija poslova u okviru NSZ

NSZ

 

Vrednovanje učinka na bazi ostvarenih rezultata

Izveštaj NSZ

kontinuirano

Unapređivanje standarda usluga i harmonizacija aktivnosti na lokalnom nivou

Uveden sistem kvaliteta i standarda u svim filijalama

2008

Unapređenje razvoja informacionog sistema

NSZ

Povezivanje baze podataka koji se odnose na: procese evidentiranja, selekcije i klasifikacije lica, uključivanje lica u AMZ, monitoring i evaluaciju, statistiku, praćenja poslodavaca i dr.

 

Izveštaj NSZ

2007

Unapređivanje metodologije i sistema statističkih i analitičkih istraživanja tržišta rada, kao i obezbeđivanje njihove uporedivosti sa podacima iz sistema nacionalne statistike, statistike Međunarodne organizacije rada i drugih organizacija u skladu sa važećim standardima EU (VAPES, EUROSTAT)

NSZ
MINRZS
Republički zavod za statistiku

Razvoj dodatnih indikatora uključujući Međunarodnu organizaciju rada, EUROSTAT i odgovarajuće laeken indikatore i indikatore uspešnosti

Uspostavljen sistem informacija

Statistički izveštaj NSZ i Republički zavod za statistiku

2008

Razvoj saradnje NSZ i agencija za zapošljavanje

MINRZS
NSZ
agencije za zapošljavanje

Usvajanje i primena kodeksa profesionalnog ponašanja zaposlenih u NSZ i agenciji

Usvojen Kodeks

Izveštaj NSZ i agencija

2006

Razvoj specijalizacije među agencijama za rad sa posebnim kategorijama nezaposlenih lica

Ugovor između agencija i NSZ

2007

 

Integrisana smernica br. 21

Zadatak 1. Smanjenje neformalnog rada

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Podsticanje preduzetnika i poslodavaca na legalan rad putem smanjivanja poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje

Ministarstvo finansija

Smanjenje ukupnog opterećenja poreza sa 73% na 60% u 2007 godini

Broj novootvorenih preduzeća i radnji

Agencija za registar privrednih subjekata

2007

Broj zaposlenih radnika

Republički zavod za statistiku

Jačanje kontrolne funkcije institucija tržišta rada vezane za primenu zakonskih propisa iz oblasti radnih odnosa

Inspekcijski organi

Inteziviranje rada inspekcijskih organa (inspekcija rada, turistička inspekcija, inspekcija državne uprave..)

Broj procesuiranih slučajeva kršenja zakona

Izveštaj inspekcijskih organa

kontinuirano

Efikasna primena kaznene politike

Zadatak 2. Smanjivanje razlika na tržištu rada

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Povećanje konkurentnosti privrede i jačanje manje razvijenih regija

Fond za razvoj
NSZ

Program za podsticanje regionalnog razvoja, odnosno za kreditiranje podsticanja zapošljavanja i oživljavanja proizvodnje u gradu Kragujevcu, opštinama Bor i Vranje i 13 najnerazvijenijih opština Srbije za 2006.

Broj lica uključenih u programe

 

kontinuirano

regionalni programi NSZ

Ublažavanje strukturnih nejednakosti na tržištu rada primenom aktivnih mera tržišta rada

MINRZS
NSZ

Mapiranje tržišta rada Srbije

Rezultat SWOT analiza za svaki region

Republički zavod za razvoj

kontinuirano

Prepoznavanje potreba svakog regiona na osnovu utvrđivanja nivoa rizika u regionu i putem razvijanja SWOT analiza za svaki region

Preporuke za diferencijalnu primenu mera

Jačanje partnerstva između države, lokalnih vlasti, privatnog i javnog sektora i socijalnih partnera kroz planiranje i primenu programa razvoja i programa zapošljavanja

MINRZS
NSZ
Teritorijalna autonomija i lokalna samouprava

Uspostavljanje i funkcionisanje Saveta za zapošljavanje u svim opštinama Srbije

Broj oformljenih Saveta za zapošljavanje

 

 

Izrada lokalnih planova razvoja

Broj izrađenih lokalnih planova razvoj

2007

Zadatak 3. Migracije i reintegracija radnika

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Stvaranje uslova za reintegraciju, radno i drugo angažovanje u Srbiji povratnika i članova njihovih porodica sa rada i boravka u inostranstvu, naročito mladih i stručnih lica

MINRSZ
NSZ

Informativna kampanja o mogućnostima zapošljavanja u Srbiji

Broj lica koja su se reintegrisala na tržište rada

 

kontinuirano

Ministarstvo privrede Ministarstvo trgovine, turizma i usluga Republička agencija za razvoj MSPP

Donošenje konkretnih programa za podsticanje i usmeravanje stručnih i finansijskih potencijala u razvoj Srbije

Usvojeni i implementirani programi

Izveštaji, informativne brošure Ministarstva privrede Ministarstva trgovine, turizma i usluga i Republičke agencije za razvoj MSPP

kontinuirano

Informativna kampanja o mogućnostima za ulaganje kapitala, stvaranje uslova za radno angažovanje povratnika, posebno visoko obrazovnih kadrova, a u cilju transfera novih znanja stečenih na radu u inostranstvu

Broj povratnika koji su uložili svoj kapital u Srbiju

Izveštaji Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i usluga i Republičke agencije za razvoj MSPP

kontinuirano

Angažovanje radnika migranata i članova njihovih porodica koji su na radu i boravku u inostranstvu i razvoj Srbije

Ministarstvo privrede Republička agencija za razvoj MSPP

Izrada programa za podsticanje radnika migranata za ulaganje investicija u privredni razvoj, koji bi doveli do povećanja zapošljavanja i reintegracije povratnika

Usvojeni programi i broj građana iz dijaspore uključenih u programe

Izveštaji Ministarstva privrede i Republičke agencije za razvoj MSPP

kontinuirano

Ministarstvo za dijasporu

Uključivanje dijaspore u društveni i privredni život zemlje matice putem organizovanja sabora dijaspore, seminara, tematskih okruglih stolova i dr., kao i saradnje sa intelektualnom dijasporom u cilju unapređenja ekonomske, naučne i stručne saradnje sa inostranstvom

Broj organizovanih skupova i broj učesnika iz dijaspore

Izveštaji Ministarstva za dijasporu

kontinuirano

 

Integrisana smernica br. 22

Zadatak 1. Zarade i produktivnost

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Usklađivanje prosečne zarade sa rastom produktivnosti, kroz socijalni dijalog

Ministarstvo finansija
Socijalno-ekonomski savet
MINRSZ

Unapređivanje socijalnog dijaloga na svim nivoima

Rast zarada koji prati rast produktivnosti

Statistika zarada Republički zavod za statistiku dokumentacija Socijalno-ekonomskog saveta

kontinuirano

Politika određivanja minimalnih zarada

Minimalna zarada koja ne prelazi 45% prosečne plata

Podsticanje socijalnog dijaloga ka stimulisanju rasta produktivnosti putem povećanja nivoa zarada.

MINRZS
Ministarstvo privrede

Izrada Studije o rastu produktivnosti

Izrađena Studija

 

2007

 

Integrisana smernica br. 23 i 24

Zadatak 1. Povećanje ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i doživotnog učenja

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Razvoj i upravljanje ljudskim resursima

MINRZS
Ministarstvo prosvete i sporta

Donošenje Strategije razvoja karijernog vođenja i savetovanja

Usvojena Strategija

Sl. Glasnik

2007

Razvoj karijernog vodiča za odrasle (standardi zanimanja prema profilima kompetencija /250-300 zanimanja/)

Donet karijerni vodič za odrasle

 

2008

Inoviranje nacionalnog sistema klasifikacije zanimanja (NOC)

Ministarstvo prosvete i sporta
MINRZS
Republički zavod za statistiku

Inoviranje nomenklature zanimanja na principima međunarodnih standarda klasifikacija zanimanja (ISCO 88)

Inovirana nomenklatura zanimanja

Sl. Glasnik

2008

Priprema predloga Odluke za inoviranje nomenklature zanimanja i usvajanje od strane Vlade

Razvoj nacionalnog okvira kvalifikacija (NQF)

Ministarstvo prosvete i sporta

Nacionalni okvir kvalifikacija

Usvojen nacionalni okvir kvalifikacija

Sl Glasnik

2008

Razvoj standarda učenja i obrazovanja odraslih i sertifikacije stečenih znanja

MINRZS
Ministarstvo prosvete i sporta

Sertifikacija znanja i veština u neformalnom obrazovanju koja odgovaraju potrebama tržišta rada (MINRZS, NSZ) Davanje akreditacija institucijama i programima za obrazovanje odraslih

Propis o uslovima i kriterijumima za akreditaciju

Sl. Glasnik

2008 2006-2007

 

Registar institucija koje dobijaju akreditaciju

 

Upravljanje razvojem politike zapošljavanja

Socijalni dijalog

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Jačanje socijalnog dijaloga i socijalnog partnerstva u funkciji realizacije Strategije zapošljavanja

Socijalno - ekonomski savet

Stvaranje ambijenta za konstruktivan socijalni dijalog

Veće i stepen uključenosti socijalnih partnera

 

kontinuirano

Organizovanje tematskih rasprava o problemima iz oblasti nezaposlenosti i zapošljavanja

Učešće u zajedničkim projektima čiji je cilj povećanje zaposlenosti

Jačanje socijalnog dijaloga na nivou preduzeća

Međuresorske aktivnosti u funkciji otvaranja novih radnih mesta

Mere

Odgovornost

Konkretne aktivnosti

Indikatori
uspešnosti/procesni
indikatori

Izvor praćenja indikatora

Dinamika

Podsticanje i razvoj stranih ulaganja

MINRZS
Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom

Podsticanje stranih ulaganja u sve sektore koji imaju potencijal za otvaranje novih radnih mesta

Obim stranih ulaganja Broj novih radnih mesta

Izveštaj o primeni Strategije podsticanja i razvoja stranih ulaganja

2008

Strana ulaganja u funkciji razvoja ljudskih resursa (obuke i potrebe za novim veštinama)

Uspostavljanje industrijskih i tehnoloških parkova koji utiču na stvaranje povoljnih uslova za razvoj određenih regija i porast zaposlenosti lokalnog stanovništva

Razvoj različitih oblika podsticanja osnivanja i udruživanja MSPP

MINRZS
Ministarstvo privrede
Ministarstvo finansija
Fond za razvoj

Kreditiranje MSPP i podsticanje konkurentnosti domaće privrede

Broj otvorenih MSPP

Izveštaj o primeni Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republici Srbiji

2008

Kreditiranje nezaposlenih lica, kao i viška zaposlenih pod uslovom da sredstva otpremnine ulože u sopstveni posao, obezbeđivanje povoljnijih uslova za lizing opreme, podsticanje razvoja klastera

Broj lica koja su uložila otpremninu u sopstveni posao

Podsticanje razvoja turizma sa stanovišta mogućnosti zapošljavanja

MINZRS
Ministarstvo trgovine, turizma i usluga

Podizanje kapaciteta u sektoru turizma u cilju stvaranja novih radnih mesta

Broj novootvorenih radnih mesta u oblasti turizma i usluga

Izveštaj o primeni Strategije razvoja turizma Srbiji 2005-2010

 

Promovisanje razvoja turizma i usluga kao osnov za podsticanje samozapošljavanja i osnivanje kooperacija, klastera i sl

Prilagođavanje nastavnih programa i obrazovanje kadrova za nova zanimanja u turizmu (animacija, zabava, tematski parkovi...)

Razvijanje ponude suvenira, etno proizvoda i sl.

Podsticanje razvoja poljoprivrede sa stanovišta mogućnosti zapošljavanja

MINRZS
Ministarstvo poljoprivrede

Krediti za unapređenje i razvoj kapaciteta sela

Broj ostvarenih kredita Broj osnovanih poljoprivrednih gazdinstava

Izveštaj o primeni poljoprivrede Srbije

2008

Mere za unapređenje i razvoj kapaciteta sela

 

Prilog 2

Indikatori

Osnovni makroekonomski indikatori

Indikator

2001.

2002.

2003.

2004.

Stopa realnog rasta BDP, %

5,1

4,5

2,4

9,3

BDP po stanovniku, USD

1445

1904

2535

2972

Stopa rasta stanovništva, %

0,9

-2,9

0,4

0,1

Stopa rasta zaposlenosti, %

-0,26

-0,40

-0,25

-0,24

Realni rast prosečne neto zarade, %

16,5

29,9

13,6

10,1

Rast produktivnosti, %

4,9

6,3

3,8

8,8

Izvor: Ministarstvo finansija Republike Srbije i Republički zavod za statistiku

Bruto domaći proizvod 2001-2005.

Indikator

2001.

2002.

2003.

2004.

2005.

BNP (u mil. dinara)

708,422.8

919,230.5

1,095,402.2

1,310,300.0

1.601.200,0*

Stopa rasta BNP, u %

5.1

4.5

2.4

9.3

5.9

BNP po glavi stanovnika (u USD)

1,256.3

1,459.5

2,001.4

2,571.7

...

Izvor: Republički zavod za statistiku (WEB) - Nacionalni računi
* Procena

Projekcija glavnih makroekonomskih indikatora

Indikator

2005.

2006.

2007.

2008.

BDP, milijarde dinara

1.628,5*

1.937,7

2.224,1

2.546,9

Stopa realnog rasta BDP, %

6,5*

5,0

6,0

6,5

Stopa rasta inflacije na kraju godine, %

17,7

9,3

8,0

6,5

Prosečna godišnja stopa rasta inflacije, %

16,5

13,5

8,2

7,2

Stopa rasta zaposlenosti, %

0,9

1,2

1,5

1,9

Stopa rasta produktivnosti (BDP po zaposlenom), %

5,6

3,8

4,4

4,5

Stopa rasta prosečne realne zarade, %

6,4

3,0

3,2

3,8

Stopa registrovane nezaposlenosti, %

26,9*

26,2

25,4

24,6

 

Izvor: 

Memorandum o budžetu i fiskalnoj i ekonomskoj politici za 2007. godinu sa projekcijama za 2008. i 2009. godinu, Vlada Republike Srbije; Republički zavod za statistiku; Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike; Nacionalna služba za zapošljavanje.

 

* Prethodni rezultati.

 

** Uključeni osigurani poljoprivrednici.

Makroekonomski indikatori

 

2005.

2006.

2007.

2008.

Bruto domaći proizvod

106.5

111.8

117.4

125.6

Produktivnost

105.6

109.5

113.3

119.0

Zaposlenost

100.9

102.1

103.6

105.6

Prosečna realna neto zarada

106.8

110.0

113.1

117.4

Struktura BDP po delatnostima u stalnim cenama 2002, Republika Srbija

U milionima dinara

Delatnost

2000.

2001.

2002.

2003.

2004.

2005.*

Ukupno

836,921

879,483

919,230

941,616

1,029,560

1,094,376

Poljoprivreda, lov i šumarstvo; ribarstvo

115.451

135,556

131,206

122,072

145,295

137,780

Vađenje ruda i kamena

16,534

15,003

14,983

15,745

15,955

16,580

Prerađivačka industrija

176,142

170,389

165,568

155,693

169,405

168,613

Proizvodnja el.energije.gasa i vode

32,164

32,398

31,888

32,865

32,899

34,687

Građevinarstvo

37,774

32,372

29,977

33,214

34,377

31,973

Trgovina na veliko i malo, opravke

56,197

61,727

70,914

79,144

92,573

112,844

Hoteli i restorani

9,604

9,435

9,495

9,320

9,268

8,957

Saobraćaj, skladištenje i veze

59,578

69,529

71,192

77,927

90,093

110,834

Finansijsko posredovanje

52,065

48,331

53,922

58,765

64,502

75,427

Poslovi s nekretninama, iznajmljivanje

74,953

75,996

77,202

78,598

80,145

83,120

Ostale usluge

110,787

113,199

115,144

116,483

118,237

118,970

Porezi minus subvencije na proizvode

95,673

115,548

147,738

161,791

176,813

194,590

Ukupno

836,921

879,483

919,230

941,616

1,029,560

1,094,376

Struktura BDP po delatnostima u stalnim cenama 2002, Republika Srbija

U procentima

Delatnost

2000.

2001.

2002.

2003.

2004.

2005.*

Ukupno

100.0

100.0

100.0

100.0

100.0

100.0

Poljoprivreda, lov i šumarstvo; ribarstvo

13.8

15.4

14.3

13.0

14.1

12.6

Vađenje ruda i kamena

2.0

1.7

1.6

1.7

1.5

1.5

Prerađivačka industrija

21.0

19.4

18.0

16.5

16.5

15.4

Proizvodnja el.energije.gasa i vode

3.8

3.7

3.5

3.5

3.2

3.2

Građevinarstvo

4.5

3.7

3.3

3.5

3.3

2.9

Trgovina na veliko i malo, opravke

6.7

7.0

7.7

8.4

9.0

10.3

Hoteli i restorani

1.1

1.1

1.0

1.0

0.9

0.8

Saobraćaj, skladištenje i veze

7.1

7.9

7.7

8.3

< 8.8

10.1

Finansijsko posredovanje

6.2

5.5

5.9

6.2

6.3

6.9

Poslovi s nekretninama, iznajmljivanje

9.0

8.6

8.4

8.3

7.8

7.6

Ostale usluge

13.2

12.9

12.5

12.4

11.5

10.9

Porezi minus subvencije na proizvode

11.4

13.1

16.1

17.2

17.2

17.8

* Prethodni rezultati
Izvor: RZS, Kvartalni bruto domaći proizvod, Saopštenje br. 74 od 30.03.2006. godine.

Privatizovana preduzeća u Srbiji i prihodi od privatizacije (u 000 evra)

Godina

Metod privatizacije

Broj
prodatih
preduzeća

Prodajna
cena   

2002.

Tenderi

12

201456

Aukcije

194

55679

Tržište kapitala

48

81610

Ukupno

254

338745

2003.

Tenderi

19

600269

Aukcije

635

258456

Tržište kapitala

121

67768

Ukupno

775

926493

2004.

Tenderi

9

15234

Aukcije

261

121681

Tržište kapitala

67

51406

Ukupno

337

188321

2005.

Tenderi

6

55250

Aukcije

77

47351

Tržište kapitala

101

30755

Ukupno

184

133356

2002-2005.

Tenderi (kumulativ)

46

872209

Aukcije (kumulativ)

1167

483167

Tržište kapitala (kumulativ)

337

231539

 

Ukupno 2002-2005.

1550

1586915

Izvor: Agencija za privatizaciju. Podaci se odnose na period zaključno sa 27.06.2005. godine

Stopa aktivnosti, zaposlenosti, nezaposlenosti i neaktivnosti za stanovništvo staro 15 i više godina

 

Stopa

Stopa

Stopa

Stopa

X 2004.

X 2005.

X 2004.

X 2005.

X 2004.

X 2005.

X 2004.

X 2005.

Ukupno

15 +

55.5

53.5

45.2

42.3

18.5

20.8

44.5

46.5

15-24

37.0

35.8

19.2

18.7

48.1

47.7

63.0

64.2

25-34

83.3

82.3

64.2

59.0

22.9

28.4

16.7

17.7

25-54

82.3

82.0

68.3

65.6

17.1

20.0

17.7

18.0

35-54

81.9

81.9

70.1

68.6

14.4

16.3

18.1

18.1

55-64

41.1

39.5

37.3

35.4

9.2

10.3

58.9

60.5

65+

14.4

11.4

14.3

11.3

0.7

0.7

85.6

88.6

Lica radnog uzrasta (15-64)

66.4

65.2

53.4

51.0

19.5

21.8

33.6

34.8

Muškarci

15 +

64.6

63.0

54.9

52.4

15.1

16.8

35.4

37.0

15-24

40.9

40.8

22.0

22.5

46.1

44.9

59.1

59.2

25-34

90.9

90.0

75.4

71.1

17.0

21.0

9.1

10.0

25-54

90.2

90.2

78.6

76.9

12.8

14.8

9.8

9.8

35-54

89.8

90.4

80.1

79.5

10.8

12.0

10.2

9.6

55-64

56.8

55,7

50.9

49.5

10.4

11.2

43.2

44.3

65+

19.5

15.8

19.4

15.6

0.6

1.2

80.5

84.2

Lica radnog uzrasta (15-64)

75.1

74.3

63.1

61.2

15.9

17.6

24.9

25.7

Žene

15 +

47.0

44.6

36.3

32.9

22.9

26.2

53.0

55.4

15-24

33.3

30.6

16.5

14.8

50.5

51.7

66.7

69.4

25-34

75.5

74.3

52.7

46.2

30.3

37.8

24.5

25.7

25-54

74.5

73.8

58.0

54.4

22.2

26.3

25.5

26.2

35-54

74.1

73.7

60.3

57.9

18.6

21.4

25.9

26.3

55-64

26.9

24.3

25.0

22.2

7.0

8.3

73.1

75.7

65+

10.5

8.1

10.4

8.1

0.9

0.0

89.5

91.9

Lica radnog uzrasta (15-64)

57.9

56.2

44.0

40.8

24.1

27.4

42.1

43.8

Izvor: Republički zavod za statistiku - ARS

Stanovništvo staro 15 i više godina prema starosti, aktivnosti i polu, oktobar 2005.

Republika Srbija

 

Stopa
aktivnosti

Stopa
zaposlenosti

Stopa
nezaposlenosti

UKUPNO

 

 

 

Ukupno

53.5

42.3

20.8

15-19 godina

19.1

9.1

52.0

20-24

52.1

28.1

46.2

25-29

76.3

49.9

34.6

30-34

88.5

68.3

22.8

35-39

87.9

71.3

18.9

40-44

88.1

72.7

17.5

45-49

83.1

70.3

15.4

50-54

70.8

61.3

13.4

55-59

50.0

44.5

11.0

60-64

24.6

22.5

8.3

65-69

14.1

13.9

1.1

70-74

12.4

12.3

0.7

75 i više godina

8.1

8.1

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

65.2

51.0

21.8

25-54

82.0

65.6

20.0

55-64

39.5

35.4

10.3

MUŠKARCI

 

Ukupno

63.0

52.4

16.8

15-19 godina

22.5

12.1

46.2

20-24

58.9

32.7

44.4

25-29

83.8

61.3

26.9

30-34

96.1

80.9

15.8

35-39

94.2

82.5

12.5

40-44

95.3

82.5

13.4

45-49

91.1

81.1

11.0

50-54

82.3

73.1

11.2

55-59

69.0

60.8

11.9

60-64

36.7

33.3

9.3

65-69

18.4

18.0

2.0

70-74

16.8

16.6

1.1

75 i više godina

12.1

12.1

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

74.3

61.2

17.6

25-54

90.2

76.9

14.8

55-64

55.7

49.5

11.2

ŽENE

 

Ukupno

44.6

32.9

26.2

15-19 godina

15.4

6.0

61.0

20-24

45.3

23.2

48.7

25-29

68.6

38.3

44.2

30-34

80.3

54.6

32.0

35-39

82.2

61.2

25.6

40-44

80.7

62.6

22.5

45-49

75.0

59.5

20.7

50-54

59.9

50.1

16.3

55-59

32.0

29.1

9.1

60-64

13.3

12.5

5.8

65-69

10.7

10.7

0.0

70-74

8.6

8.6

0.0

75 i više godina

5.4

5.4

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

56.2

40.8

27.4

Stanovništvo staro 15 i više godina prema starosti, aktivnosti i polu, oktobar 2005.

Centralna Srbija

 

Stopa
aktivnosti

Stopa
zaposlenosti

Stopa
nezaposlenosti

UKUPNO

 

Ukupno

53.4

42.1

21.2

15-19 godina

18.1

7.9

56.3

20-24

51.6

26.3

49.1

25-29

77.1

49.3

36.0

30-34

87.8

66.2

24.6

35-39

87.9

71.6

18.5

40-44

88.8

73.2

17.5

45-49

83.1

69.8

16.1

50-54

70.9

61.4

13.4

55-59

49.4

44.6

9.7

60-64

26.3

24.4

7.3

65-69

16.3

16.1

1.3

70-74

13.9

13.9

0.0

75 i više godina

9.4

9.4

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

65.2

50.6

22.4

25-54

82.1

65.3

20.5

55-64

40.0

36.4

9.1

MUŠKARCI

 

Ukupno

62.4

51.7

17.3

15-19 godina

19.4

10.5

45.6

20-24

57.7

30.3

47.5

25-29

85.0

60.3

29.0

30-34

95.9

79.5

17.1

35-39

93.5

81.7

12.6

40-44

95.5

82.4

13.7

45-49

91.0

79.8

12.3

50-54

81.5

72.6

10.9

55-59

67.7

60.5

10.7

60-64

38.9

35.2

9.5

65-69

21.0

20.5

2.4

70-74

18.3

18.3

0.0

75 i više godina

13.6

13.6

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

73.9

60.4

18.3

25-54

90.1

76.0

15.6

55-64

55.8

50.0

10.3

ŽENE

 

Ukupno

44.9

33.1

26.4

15-19 godina

16.7

5.2

68.9

20-24

44.9

21.9

51.2

25-29

69.2

38.3

44.7

30-34

79.1

51.9

34.4

35-39

82.9

62.6

24.5

40-44

81.8

63.7

22.2

45-49

75.2

59.7

20.6

50-54

60.7

50.5

16.8

55-59

32.8

30.2

8.0

60-64

14.4

14.1

1.7

65-69

12.6

12.6

0.0

70-74

10.2

10.2

0.0

75 i više godina

6.4

6.4

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

56.7

40.9

27.8

25-54

74.2

54.5

26.5

55-64

25.4

23.8

6.6

Stanovništvo staro 15 i više godina prema starosti, aktivnosti i polu, oktobar 2005.

Grad Beograd

 

Stopa
aktivnosti

Stopa
zaposlenosti

Stopa
nezaposlenosti

UKUPNO

 

Ukupno

50.3

40.2

20.2

15-19 godina

15.6

4.6

70.7

20-24

44.6

21.5

51.7

25-29

75.5

48.0

36.4

30-34

87.1

68.1

21.8

35-39

89.9

78.1

13.1

40-44

90.5

78.4

13.4

45-49

81.5

72.0

11.7

50-54

73.5

64.6

12.0

55-59

49.1

44.5

9.2

60-64

21.5

20.6

4.3

65-69

5.0

5.0

0.0

70-74

2.4

2.4

0.0

75 i više godina

0.9

0.9

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

63.9

50.9

20.4

25-54

82.1

67.6

17.7

55-64

38.9

35.7

8.2

MUŠKARCI

 

Ukupno

57.8

47.8

17.4

15-19 godina

16.4

5.8

64.8

20-24

47.9

22.7

52.5

25-29

80.2

57.8

28.0

30-34

94.3

78.2

17.1

35-39

93.5

82.7

11.6

40-44

97.2

88.2

9.2

45-49

88.3

80.7

8.6

50-54

82.4

72.0

12.6

55-59

70.7

64.5

8.8

60-64

34.6

32.7

5.5

65-69

8.5

8.5

0.0

70-74

3.4

3.4

0.0

75 i više godina

1.6

1.6

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

71.0

58.5

17.7

25-54

88.8

76.1

14.3

55-64

56.9

52.4

8.0

ŽENE

 

Ukupno

43.5

33.3

23.4

15-19 godina

14.6

3.2

78.1

20-24

40.7

20.1

50.6

25-29

71.4

39.4

44.7

30-34

79.2

56.9

28.1

35-39

86.2

73.5

14.7

40-44

84.6

69.8

17.5

45-49

75.2

63.8

15.1

50-54

66.3

58.7

11.5

55-59

30.6

27.5

10.1

60-64

9.0

9.0

0.0

65-69

2.1

2.1

0.0

70-74

1.5

1.5

0.0

75 i više godina

0.5

0.5

0.0

Stanovništvo staro 15 i više godina prema starosti, aktivnosti i polu, oktobar 2005.

Vojvodina

 

Stopa
aktivnosti

Stopa
zaposlenosti

Stopa
nezaposlenosti

UKUPNO

 

Ukupno

53.7

43.1

19.9

15-19 godina

21.4

12.0

43.7

20-24

53.9

33.6

37.7

25-29

74.5

51.4

30.9

30-34

90.6

74.2

18.1

35-39

87.9

70.4

19.9

40-44

86.6

71.5

17.4

45-49

83.0

71.8

13.5

50-54

70.3

61.0

13.3

55-59

51.6

44.3

14.2

60-64

20.2

17.9

11.5

65-69

7.8

7.8

0.0

70-74

7.7

7.4

4.4

75 i više godina

3.4

3.4

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

65.2

52.0

20.3

25-54

81.8

66.6

18.7

55-64

38.2

33.0

13.6

MUŠKARCI

 

Ukupno

64.5

54.5

15.5

15-19 godina

29.7

15.7

47.0

20-24

62.8

41.4

34.1

25-29

81.3

63.6

21.8

30-34

96.6

84.8

12.2

35-39

96.1

84.3

12.3

40-44

94.8

82.6

12.8

45-49

91.3

84.3

7.7

50-54

84.9

74.8

12.0

55-59

72.3

61.6

14.8

60-64

31.0

28.3

8.8

65-69

10.7

10.7

0.0

70-74

12.5

11.8

5.7

75 i više godina

5.8

5.8

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

75.5

63.5

15.8

25-54

90.7

78.9

13.0

55-64

55.6

48.1

13.5

ŽENE

 

Ukupno

43.7

32.4

25.8

15-19 godina

12.2

8.0

34.6

20-24

46.3

26.9

41.9

25-29

67.1

38.4

42.8

30-34

83.9

62.3

25.7

35-39

80.5

57.8

28.1

40-44

78.0

59.9

23.2

45-49

74.4

58.8

21.0

50-54

57.8

49.2

14.9

55-59

29.7

26.0

12.6

60-64

10.7

8.7

18.6

65-69

5.7

5.7

0.0

70-74

3.4

3.4

0.0

75 i više godina

2.2

2.2

0.0

Lica radnog uzrasta (15-64)

55.0

40.5

26.3

Stanovništvo staro 15 i više godina, prema školskoj spremi i radnoj aktivnosti, oktobar 2005.

 

Stopa
aktivnosti

Stopa
zaposlenosti

Stopa
nezaposlenosti

UKUPNO

 

Ukupno

53.5

42.3

20.8

Bez škole

16.8

15.0

10.7

Nepotpuna osnovna škola

30.0

27.1

9.6

Osnovna škola

40.1

31.7

21.0

Srednja škola

65.5

49.7

24.2

Viša škola

64.6

52.0

19.5

Fakultet, akademija ili visoka škola

72.1

64.0

11.2

UKUPNO

 

Ukupno

63.0

52.4

16.8

Bez škole

28.7

25.2

12.4

Nepotpuna osnovna škola

43.0

39.7

7.7

Osnovna škola

53.0

44.6

15.8

Srednja škola

70.6

56.7

19.7

Viša škola

64.0

54.7

14.5

Fakultet, akademija ili visoka škola

69.7

64.1

8.1

UKUPNO

 

Ukupno

44.6

32.9

26.2

Bez škole

13.8

12.5

9.7

Nepotpuna osnovna škola

22.0

19.4

11.8

Osnovna škola

30.2

21.7

28.0

Srednja škola

59.5

41.3

30.6

Viša škola

65.3

48.8

25.3

Fakultet, akademija ili visoka škola

74.9

63.9

14.8

Izvor: Republički zavod za statistiku - ARS

Stopa dugoročne nezaposlenosti
(odnos nezaposlenih koji čekaju na zaposlenje 12 i više meseci i ukupnog broja aktivnog stanovništva)

Stopa dugoročne nezaposlenosti

 

X 2004.

X 2005.

Prema ARS-u

14.3

16.5

Muškarci

11.4

15.8

Žene

18.0

17.4

Udeo neprijavljenog rada

godina

Udeo zaposlenih u sivoj ekonomiji u ukupnom broju zaposlenih lica

2002.

31%

2003.

35%

Izvor: dr Gorana Krstić
Svetska banka - Srbija i Crna Gora
Republika Srbija
Agenda za ekonomski rast i zaposlenost
Izveštaj br. 29258 - JU, decembar 2004.

Zaposlena lica prema radnom statusu i polu, oktobar 2005.

 

Republika Srbija

ukupno

%

centralna Srbija

Vojvodina

%

svega

%

bez grada Beograda

%

grad Beograd

%

UKUPNO

Ukupno

2,733,412

100.0

1,981,862

100.0

1,426,474

100.0

555,388

100.0

751,550

100.0

Samozaposleni

563,448

20.6

422,342

21.3

350,642

24.6

71,700

12.9

141,106

18.8

Zaposleni radnici

1,950,162

71.3

1,379,113

69.6

910,806

63.9

468,307

84.3

571,048

76.0

Pomažući članovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

domaćinstva*

219,802

8.0

180,405

9.1

165,024

11.6

15,381

2.8

39,397

5.2

Muškarci

Ukupno

1,634,988

100.0

1,177,005

100.0

863,530

100.0

313,475

100.0

457,983

100.0

Samozaposleni

429,059

26.2

321,021

27.3

268,863

31.1

52,158

16.6

108,038

23.6

Zaposleni radnici

1,138,583

69.6

800,338

68.0

544,857

63.1

255,481

81.5

338,245

73.9

Pomažući članovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

domaćinstva*

67,346

4.1

55,645

4.7

49,809

5.8

5,836

1.9

11,701

2.6

Žene

Ukupno

1,098,424

100.0

804,857

100.0

562,945

100.0

241,912

100.0

293,567

100.0

Samozaposleni

134,390

12.2

101,322

12.6

81,779

14.5

19,543

8.1

33,068

11.3

Zaposleni radnici

811,578

73.9

578,775

71.9

365,950

65.0

212,825

88.0

232,803

79.3

Pomažući članovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

domaćinstva*

152,456

13.9

124,760

15.5

115,216

20.5

9,544

3.9

27,696

9.4

Izvor: Republički zavod za statistiku - ARS
*Pomažući članovi domaćinstva su lica koja pomažu drugom članu domaćinstva u vođenju porodičnog posla ili poljoprivrednog gazdinstva, a da pri tome nisu plaćena za taj rad

Zaposlena lica prema vrsti radnog vremena i polu, oktobar 2005.

 

Republika Srbija

ukupno

%

centralna Srbija

svega

%

bez grada
Beograda

%

grad
Beograd

%

UKUPNO

Ukupno

2733412

100.0%

1981862

100.0%

1426474

100.0%

555388

100.0%

Puno radno vreme

2529452

92.5%

1832630

92.5%

1303530

91.4%

529100

95.3%

Radno vreme kraće od punog

203960

7.5%

149231

7.5%

122943

8.6%

26288

4.7%

Muškarci

Ukupno

1634988

100.0%

1177005

100.0%

863530

100.0%

313475

100.0%

Puno radno vreme

1537842

94.1%

1106019

94.0%

805427

93.3%

300592

95.9%

Radno vreme kraće od punog

97146

5.9%

70986

6.0%

58102

6.7%

12884

4.1%

Žene

Ukupno

1098424

100.0%

804857

100.0%

562945

100.0%

241912

100.0%

Puno radno vreme

991610

90.3%

726611

90.3%

498103

88.5%

228508

94.5%

Radno vreme kraće od punog

106814

9.7%

78245

9.7%

64841

11.5%

13404

5.5%

Izvor: Republički zavod za statistiku - ARS

Zaposlena lica prema vrsti rada i polu, oktobar 2005.

 

Republika Srbija

ukupno

%

muškarci

%

žene

%

Ukupno

2733412

100.00%

1634988

100.00%

1098424

100.00%

Rad na neodređeno vreme

2319438

84.86%

1361691

83.23%

957747

87.19%

Rad na određeno vreme

157030

5.74%

88027

5.38%

69003

6.28%

Sezonski rad

154799

5.66%

112544

6.88%

42255

3.85%

Povremeni rad

102145

3.74%

72726

4.45%

29419

2.68%

Izvor: Republički zavod za statistiku - ARS

Predškolsko obrazovanje
Broj vaspitno-obrazovnih ustanova, i broj dece - po polu i uzrastu

Godina

Broj ustanova

broj dece

 

 

prema uzrastu

ukupno

devojčice

do 18 mes.

18 mes.
do 2 god.

2-3 god.

3-4 god.

4-5 god.

5-7 god.

3-7 god.
mešovite grupe

Republika Srbija

2000.

1689

167920

81655

3303

6650

11695

19228

23693

91655

11696

2001.

1725

168078

81646

3330

6887

11713

18982

23739

90105

13322

2002.

1776

161939

78874

3953

6880

11666

19039

22481

84896

13910

2003.

1804

161938

78861

3921

6725

13437

18671

21962

82318

14904

2004.

1840

162256

78957

4211

7202

13079

20145

22812

78426

16381

Centralna Srbija

2000.

1077

118786

57846

2572

5401

9327

14390

17237

61992

7867

2001.

1111

118569

57709

2629

5501

9068

14035

16893

61736

8707

2002.

1162

115048

55711

3107

5544

9092

14032

16007

58229

9037

2003.

1187

115277

56216

3129

5509

10302

13687

15548

57140

9962

2004.

1220

115560

56338

3488

5780

9834

14611

16064

55471

10292

Vojvodina

2000.

  612

49134

23809

731

1249

2368

4838

6456

29663

3829

2001.

  614

49509

23937

701

1386

2645

4947

6846

28369

4615

2002.

  614

47777

23163

846

1336

2574

5007

6474

26667

4873

2003.

  617

46661

22645

792

1216

3135

4984

6414

25178

4942

2004.

  620

46696

22619

723

1422

3245

5534

6728

22955

6089

Broj vaspitno-obrazovnih grupa i broj dece, prema vrsti boravka

Godina

Ukupno

Celodnevni i petodnevni boravak

Poludnevni boravak

Tročasovni program (6-7 godina)

grupa

dece

broj
vaspitnih
grupa

broj dece

broj
vaspitnih
grupa

broj dece

broj
vaspitnih
grupa

broj dece

Republika Srbija

2000.

6831

167920

4309

109442

1907

44947

615

13531

2001.

7045

168078

4417

109248

1943

44686

685

14144

2002.

7081

162825

4463

105685

2002

44652

616

12488

2003.

7172

161938

4527

107151

2083

43628

562

11159

2004.

7251

162256

4589

108793

2159

43667

503

9796

Centralna Srbija

2000.

4784

118786

3276

83839

901

21569

607

13358

2001.

4944

118569

3337

82928

929

21650

678

13991

2002.

4950

115048

3347

80181

995

22544

608

12323

2003.

5017

115277

3368

81269

1095

23015

554

10993

2004.

5070

115560

3395

82082

1195

24162

480

9316

Vojvodina

2000.

2047

49134

1033

25603

1006

23358

8

173

2001.

2101

49509

1080

26320

1014

23036

7

153

2002.

2131

47777

1116

25504

1007

22108

8

165

2003.

2155

46661

1159

25882

988

20613

8

166

2004.

2181

46696

1194

26711

964

19505

 

 

Redovno osnovno obrazovanje
Broj škola, odeljenja i broj učenika - po polu i po razredima

- Početak školske godine -

Godina

Broj škola

Broj odeljenja

Broj učenika

ukupno

učenice

po razredima

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

Republika Srbija

2000.

3611

31416

711954

346466

85226

84311

87618

87191

89181

92230

93729

92468

2001.

3598

31272

696374

338005

84504

84110

83469

86867

88026

87145

90885

91368

2002.

3580

31131

680440

331690

84096

82804

83120

82710

87408

85686

85841

88795

2003.

3587

31174

667570

324963

81045

82828

82423

82938

83778

85445

84807

84306

2004.

3579

31032

659543

321119

80219

80286

82416

81992

83813

82473

84840

83504

Centralna Srbija

2000.

3077

22954

519887

252738

62424

61875

64112

63685

65053

67036

68314

67388

2001.

3064

22839

509134

246904

61761

61688

61237

63631

64145

63658

66169

66845

2002.

3052

22756

498331

242806

61211

60866

61061

60856

64036

62580

62894

64827

Redovno srednje obrazovanje
Broj škola, odeljenja, i broj učenika - po polu i razredima

- Početak školske goline -

Godina

Broj škola

Broj odeljenja

Broj učenika

ukupno

učenice

po razredima

I

II

III

IV

Republika Srbija

2000.

474

10708

323490

162264

93954

88202

87907

53427

2001.

475

10622

314556

159763

90612

85532

82846

55566

2002.

482

10789

310235

157534

88579

82882

80506

58250

2003.

490

10856

302612

152985

88793

82632

78789

52398

2004.

480

10891

297708

150508

84894

82385

79246

51183

Centralna Srbija

2000.

352

7763

239285

120162

68906

64949

64628

40802

2001.

350

7714

232471

117940

66315

62744

61132

42280

2002.

355

7833

228524

116004

64801

60830

59185

43708

2003.

366

7919

223641

112780

65104

60920

58040

39577

2004.

357

7946

220162

110747

62592

60709

58281

38580

Vojvodina

2000.

122

2945

84205

42102

25048

23253

23279

12625

2001.

125

2908

82085

41823

24297

22788

217141

13286

2002.

127

2956

81711

41530

23796

22052

21321

14542

2003.

124

2937

78971

40205

23689

21712

20749

12821

2004.

123

2945

77546

39761

22302

21676

20965

12603

Maloletni korisnici i oblici socijalne zaštite

Godina

Ukupan broj
korisnika
socijalne
zaštite

Oblici socijalne zaštite

starateljstvo

smeštaj

novčane
naknade

ostale
pomoći

Republika Srbija

2001.

97344

5273

6007

40591

78426

2002.

100581

5428

5890

43176

40865

2003.

102360

5965

6473

48452

18165

2004.

105987

6181

6490

50463

16659

Centralna Srbija

2001.

70434

3922

4076

34299

50871

2002.

71336

4066

3887

35548

26343

2003.

73642

4486

4333

39296

13222

2004.

76507

4624

4276

41136

9783

Vojvodina

2001.

26910

1351

1931

6292

27555

2002.

29245

1362

2003

7628

14522

2003.

28718

1479

2140

9156

4943

2004.

29480

1557

2214

9327

6876

Stopa pripadnosti sindikatu

Sindikalne centrale

broj članova - april 2006*

broj članova - reprezentativan**

Procenat članova sindikata
u ukupnom broju zaposlenih

SSSS

847,219

443,120

22,00%

UGS "Nezavisnost"

500,000

288,786

8,87%

ASNS

300,000

-

 

Ostali sindikati

-

-

 

* Izvor: Sajt sindikalne centrale
** Izvor: Sindikalne centrale

godina

Procenat članova sindikata
u ukupnom broju zaposlenih

2002.

45

2003.

41

Izvor: "Sindikalni barometar" br. 2 (za 2002.) i br. 3 (za 2003.)

Sindikalne centrale

broj članova - novembar 2003.

% po barometru***

SSSS

416,097

23

UGS "Nezavisnost"

235,185

13

ASNS

36,182

2

Ostali sindikati

54,273

3

*** Izvor: Sindikalni barometar 3. (Novembar 2003.)

Povrede na radu

GODINA

Ukupno povreda

Sa smrtnim ishodom

Stopa na 1000 zaposlenih

Broj

Procenat

2000.

27,908

51

0.18

14.6

2001.

27,026

61

0.23

14.2

2002.

26,391

35

0.13

14.3

2003.

21,903

25

0.11

12.1

2004.

24,290

58

0.24

11.8

2005.

21,924

38

0.17

10.6

* Izvor: *Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike

Budžet za aktivne mere i BDP za period 2004 - 2005.

 

2004.          

2005.          

BDP

1,310,300,000,000

1,601,200,000,000

AMTR-plan

900,000,000

750,000,000

Učešće AMTR u BDP, u %

0.0687

0.0468

* Izvor: Nacionalni akcioni plan zapošljavanja

Troškovi politike tržišta rada

Troškovi

2004.

%BDP

2005.

%BDP

BDP

1,310,300,000,000.00

1,601,200,000,000.00

Aktivne mere

410,113,996.25

0.03130%

1,545,045,829.41

0.09649%

Pasivne mere

12,964,397,193.16

0.98942%

14,393,137,000.00

0.89890%

Broj nezaposlenih po savetniku*

Broj nezaposlenih

895,697

Broj tražilaca zaposlenja

547

Broj savetodavaca

1,637

*Izvor: NSZ, Decembar 2005.

Prava iz socijalnog osiguranja - realizacija

U hilj. dinara

Red.
broj

OPIS

Planirano

Realizovano

1.

Novčana naknada za nezaposlene - neto

7,924,332

7,853,894

2

Jednokratna novčana naknada za nezaposlene

50,000

44,507

3

Privremena naknada KiM

2,457,898

1,515,245

4.

Aktivne mere zapošljavanja

750,000

1,545,046

5.

Transferi OOSO - doprinosi za nezaposlenost

5,433,051

4,784,881

6.

Član 45

25.000

28,158

7.

Ostala prava iz socijalnog osiguranja (PASIVNE MERE)

313,036

166,452

 

UKUPNO

16,953,317

15,938,183

Realizacija aktivnih mera zapošljavanja

MERA APZ

Na teret neutrošenih
sredstava iz 2004. god

Iz planiranih sredstva
za 2005.

Iz sredstava NSZ

Iz sredstava MINRZS

SVEGA

Aktivno traženje posla

206,995.64

2,255,441.76

 

 

2,840,891.35

Sajmovi zapošljavanja

378,453.95

 

 

Obuke

106,106,750.84

312,562,381.54

 

 

413,669,132.38

Podsticanje preduzetništva i programi zapošljavanja

422,051,257.27

434,803,548.41

174,281,000.00

92,400,000.00

1,123,535,805.68

UKUPNO

528,365,003.75

749,999,825.66

174,281,000.00

92,400,000.00

1,545,045,829.41

Zaposleni i prosečna zarada zaposlenih prema polu - Septembar 2005

 

Zaposleni

Ø Zarada

Ukupno

Žene

Ukupno

Žene

Republika Srbija

1,259,498

563,678

26,741

25,624

Centralna Srbija

930,151

417,861

26,609

25,458

Vojvodina

329,347

145,817

27,112

26,100

Grad Beograd

361,167

172,353

33,531

31.409

Izvor: Republički zavod za statistiku Saopštenje 319 3P12

Zaposleni prema visini zarade - Septembar 2005*

 

Republika
Srbija

Centralna
Srbija

Vojvodina

Grad
Beograd

Ukupno

1,259,438

930,151

329,347

361,167

Nisu primili zaradu

151,088

115,043

36,045

22,191

Primili do 6000 din.

12,746

9,474

3,272

2,482

6000-9000

28,736

21,659

7,077

5,449

9001-12000

74,598

55,386

19,212

14,159

12001-15000

110,312

81,067

29,245

25,375

15001-20000

167,304

124,397

42,907

42,061

20001-25000

180,106

131,972

48.134

46,058

25001-35000

255.067

190,337

64,730

84,643

35001-45000

150,702

109,957

40,745

61,494

45001 i više din.

128,839

90,859

37,980

57,255

* Obuhvaćeni su svi zaposleni bez obzira na broj časova rada koji su ostvarili u mesecu septembru
Izvor: Republički zavod za statistiku Saopštenje 319 3P12

Zaposleni prema visini zarade - Septembar 2005*

 

Republika Srbija

Centralna Srbija

Vojvodina

Grad Beograd

Broj
zaposlenih

Prosečna
zarada (din.)

Broj
zaposlenih

Prosečna
zarada (din.)

Broj
zaposlenih

Prosečna
zarada (din.)

Broj
zaposlenih

Prosečna
zarada (din.)

Ukupno

1,259,498

26,741

930,151

26,609

329,347

27,112

361,167

33,531

VSS

204,226

45,993

153,192

45,757

51,034

46,704

76,786

52,644

VŠS

103,047

30,614

76,891

30,173

26,156

31,910

29,053

36,334

SSS

367,267

25,248

267,415

25,160

99,852

25,483

114,648

29,853

NSS

63,854

16,911

46,670

16,333

17,184

18,480

19,901

19,776

VKV

78,041

30,876

62,319

30,835

15,722

31,035

26,983

37,029

KV

252,175

20,821

189,841

20,428

62,334

22,020

59,673

25,718

PKV

82,960

17,195

62,640

16,675

20,320

18,797

18,503

20,181

NKV

107,928

15,686

71,183

15,265

36,745

16,502

15,620

18,511

Izvor: Republički zavod za statistiku Saopštenje 319 3P12

Minimalna zarada za obračun doprinosa za prvu polovinu 2006. godine je 11.508,00 din.
Izvor: Revizija br. 3-4/2006.

Minimalna cena rada za drugu polovinu 2005. godine je 41,00 din/čas.
Izvor: Službeni glasnik 58, 08.07.2005.

Prosečna visina novčane naknade u 2005. godini iznosila je oko 11.000,00 din bruto ili oko 8.000,00 neto.
Izvor: NSZ

Indikatori uspeha u primeni Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2006-2008.

Smernica

Indikator

Merna karakteristika

Izvor

Mere

Odgovornost

Nacionalna strategija
zapošljavanja 2005-2010.

Nacionalni akcioni plan
zapošljavanja 2006-2008.

Sveobuhvatni ciljevi politike

Stopa participacije*

Rast od 0,8% godišnje
70,4%* u 2010.

Rast od 0,8% godišnje
68,8% u 2008.

ARS

Aktivne mere tržišta rada

MRZSP, NSZ
VLADA

Povećanje Zaposlenosti

Zaposlenost

 

Rast od 1,4% godišnje

RZS

Ekonomska, fiskalna, monetarna, politika tržišta rada

MRZSP, MP MF, NSZ, NBS

Stopa zaposlenosti*

Rast od 1,5% godišnje
58,5% u 2010.

Rast od 1,5% godišnje
56,8% u 2008.

ARS

Aktivne mere tržišta rada

MRZSP, MPP
MF, NSZ

Stopa anketne nezaposlenosti*

Smanjenje za 0,5% godišnje
18,9% u 2010.

Smanjenje za 0,5% godišnje
19,1% u 2008.

ARS

Aktivne mere tržišta rada

MRZSP, MP
MF, NSZ

Smanjenje nezaposlenost

Registrovana nezaposlenost

 

Smanjenje za 0,5% godišnje

NSZ

Aktivne mere tržišta rada

MRZSP, NSZ
VLADA

Stopa registrovane nezaposlenosti

 

Smanjenje za 1,1% godišnje

NSZ i RZS

Aktivne mere tržišta rada

MRZSP, NSZ
VLADA

Rast Produktivnosti

Realni BDP po zaposlenom

 

Povećanje za 4,4% godišnje

RZS

Ekonomska, fiskalna, monetarna, politika tržišta rada

VLADA, NBS

Rast zarada

 

 

Povećanje za 4,0% godišnje

RZS

Ekonomska, fiskalna, politika tržišta rada

VLADA I SOC.

PARTNERI

Budžet za aktivne mere tržišta rada

Učešće sredstava za AMTR u BDP,%

 

0,07% u 2006.

RZS i NSZ

Ekonomska, fiskalna, politika tržišta rada

MRZSP, MF, NSZ, VLADA

Dugoročna nezaposlenost

Stopa dugoročno nezaposlenih

do 2010.
Smanjenje za 2,5% godišnje

Smanjenje za 2,5% godišnje
63,5% u 2008.

NSZ

Razvijanje saradnje sa poslodavcima; Uključivanje; dugoročno nezaposlenih u programe ATP Uvođenje doživotnog učenja

MRZSP
MPS
NSZ
Agencije

Nezaposlenost mladih

Stopa zaposlenosti mladih (15-24)

29% u 2010. godini

25,1% u 2008. godini

ARS

Razvijanje programa zapošljavanja i samozapošljavanja mladih; Razvijanje centara za karijerno vođenje i savetovanje

MRZSP
MPS
NSZ
Agencije

Podrška aktivnom starenju

Stopa zaposlenosti starijih (55-64)

Povećanje stope zaposlenosti starosne grupe 55-64

Povećanje za 5,5% godišnje
47,3% u 2008. godini

ARS

Uključivanje viškova zaposlenih i starijih (55-64) u programe AMTR; Formiranje fonda za zapošljavanje starijih (55-64)

MRZSP
MP, MF
NSZ
Agencije

Ravnopravnost polova

Stopa zaposlenosti žena

 

Povećanje za 3,9% godišnje
51,5% u 2008. godini

ARS

Jednak pristup poslovima i programima AMTR; Podsticanje ženskog preduzetništva; Mere socijalne politike-briga o deci, st

MRZSP
MP, MF
NSZ
Agencije

Zarade i produktivnost

Stope rasta: pros.realna zarada produktivnost (BDP/

 

Pros. godišnje 2005-2008:
4,1%
4,4%

RZS

Politika zarada na nacionalnom nivou - sporiji rast prosečne realne zarade od rasta produktivnosti

MRZSP,
Socijalni partneri

* Radni uzrast - svi stanovnici starosti 15-64 godine. Baza podataka - Anketa o radnoj snazi 2004. godine.

MRZSP - Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike
MP - Ministarstvo privrede
MPS - Ministarstvo prosvete i sporta
MF - Ministarstvo finansija
MKI - Ministarstvo za kapitalne investicije
NBS - Narodna banka Srbije
NSZ - Nacionalna služba za zapošljavanje
RZS - Republički zavod za statistiku
ARS - Anketa o radnoj snazi
MOP - Materijalno obezbeđenje porodice
ATP - Aktivno traženje posla