UREDBA

O MATERIJALNOM OBEZBEĐENJU I DRUGIM PRAVIMA BORACA, RATNIH VOJNIH INVALIDA I CIVILNIH INVALIDA RATA IZ ORUŽANIH AKCIJA POSLE 17. AVGUSTA 1990. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 7/92, 20/92, 31/92, 45/93, 75/93, 8/94, 37/94 i 52/96 - dr. zakon)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se prava na materijalno obezbeđenje boraca, ratnih vojnih invalida i civilnih invalida rata iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine.

Prava po ovoj uredbi ostvaruju i građani iz drugih republika koji kao izbeglice imaju boravište u Republici Srbiji.

Član 2

Borac u smislu ove uredbe je lice koje je kao pripadnik oružanih snaga Jugoslavije učestvovalo u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine.

Ratni vojni invalid u smislu ove uredbe je građanin Republike Srbije ili građanin druge republike koji kao izbeglica ima boravište u Republici Srbiji, koji je:

1) kao vojnik u vršenju obavezne vojne službe i vojni obveznik na službi u rezervnom sastavu u oružanim snagama Jugoslavije učestvovao u oružanim akcijama u zemlji posle 17. avgusta 1990. godine i tom prilikom zadobio bolest zbog koje je nastupilo oštećenje njegovog organizma od najmanje 20%;

2) kao dobrovoljac-pripadnik oružanih snaga Jugoslavije učestvovao u oružanim akcijama u zemlji posle 17. avgusta 1990. godine i tom prilikom zadobio ranu, povredu, ozledu, ili bolest zbog koje je nastupilo oštećenje njegovog organizma od najmanje 20%;

3) kao građanin učestvovao u oružanim akcijama državne bezbednosti ili odbrane posle 17. avgusta 1990. godine i tom prilikom zadobio ranu, povredu, ozledu ili bolest zbog koje je nastalo oštećenje njegovog organizma od najmanje 20%.

Ratni vojni invalid je i lice iz stava 2. ovog člana koje je za vreme oružanih akcija u zemlji posle 17. avgusta 1990. godine zarobljeno i kao zarobljenik zadobilo ranu, povredu, ozledu ili bolest zbog koje je nastupilo oštećenje njegovog organizma od najmanje 20%.

Svojstvo ratnog vojnog invalida iz st. 2. i 3. ovog člana ostvaruje se na način i po postupku predviđenom za vojne invalide po saveznom zakonu.

Civilni invalid rata u smislu ove uredbe je građanin Republike Srbije i građanin druge republike koji kao izbeglica ima boravište u Republici Srbiji, koji je zadobio telesno oštećenje organizma od najmanje 60% usled ranjavanja ili povrede nastale u vezi sa oružanim akcijama u zemlji posle 17. avgusta 1990. godine.

Član 3

Borci i ratni vojni invalidi i članovi njihovih porodica ostvaruju prava na materijalno obezbeđenje i druga prava u obimu, na način i po postupku utvrđenom Zakonom o osnovnim pravima vojnih invalida i porodica palih boraca ("Službeni list SFRJ", broj 31/86) i Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 54/89).

Član 3a

Ratni vojni invalidi imaju pravo na dopunsku ličnu invalidninu koja se utvrđuje u procentu od prosečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, a prema poslednjem objavljenom podatku republičke organizacije za poslove statistike i iznosi:

za I grupu

40%

za II grupu

37%

za III grupu

34%

za IV grupu

31%

za V grupu

28%

za VI grupu

25%

za VII grupu

22%

za VIII grupu

19%

za IX grupu

16%

za X grupu

13%

Porodica koja je ostvarila pravo na porodičnu invalidninu po osnovu palog borca po saveznim propisima ima pravo na dopunsku porodičnu invalidninu koja iznosi 40% prosečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, a prema poslednjem objavljenom podatku republičke organizacije za poslove statistike.

Član 3b

Ratni vojni invalid koji nije u radnom odnosu ima pravo na mesečno novčano primanje u visini prosečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, a prema poslednjem objavljenom podatku republičke organizacije za poslove statistike, do zaposlenja u skladu sa preostalom radnom sposobnošću.

Ratnom vojnom invalidu koji odbije zaposlenje obezbeđeno posredstvom Zavoda za tržište rada prestaje pravo iz stava 1. ovog člana.

Ratni vojni invalid koji prima naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad u smislu propisa o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, ima pravo na srazmerni iznos razlike naknade ostvarene po tom osnovu i visine prosečne zarade zaposlenih u Republici, ostvarene u prethodnom mesecu.

Član 3v

(Brisan)

Član 4

Civilni invalidi rata ostvaruju pravo na materijalno obezbeđenje u iznosu od 60% od ukupnog iznosa invalidnine ratnog vojnog invalida odgovarajuće grupe.

Prava iz stava 1. ovog člana ostvaruju se na način i po postupku utvrđenom Zakonom o zaštiti civilnih invalida rata ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 6/75), od 1. aprila 1992. godine.

Član 5

Ova uredba primenjivaće se na građane Republike Srbije do donošenja Zakona o materijalnom obezbeđenju i drugim pravima boraca, vojnih invalida i civilnih invalida rata.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o materijalnom obezbeđenju i drugim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i civilnih invalida rata iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine

("Sl. glasnik RS", br. 20/92)

Član 3

Primanja iz člana 3a ove uredbe usklađivaće se mesečno sa prosečnim mesečnim rastom zarada u privredi Republike Srbije ostvarenim u prethodnom mesecu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Član 4

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama
Uredbe o materijalnom obezbeđenju i drugim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i civilnih invalida rata iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine

("Sl. glasnik RS", br. 8/94)

Član 4

Odredbe čl. 1. i 2. ove uredbe primenjivaće se za obračun i isplatu primanja od 1. decembra 1993. godine.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama
Uredbe o materijalnom obezbeđenju i drugim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i civilnih invalida rata iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine

("Sl. glasnik RS", br. 37/94)

Član 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Uredba o materijalnom obezbeđenju i drugim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i civilnih invalida rata iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine ("Sl. glasnik RS", br. 7/92, 20/92, 31/92, 45/93, 75/93 i 8/94) u delu kojim se uređuje zaštita civilnih invalida rata, prestala je da važi danom početka primene Zakona o pravima civilnih invalida rata ("Sl. glasnik RS", br. 52/96), odnosno 1. januara 1997. godine.