ODLUKA

O NAČINU RADA DOMOVA UČENIKA I SREDNJIH ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2003 i 8/2006)

Osnovne odredbe

Član 1

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao osnivač domova učenika i srednjih škola sa domom učenika (u daljem tekstu: dom) sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajina), ovom odlukom uređuje način rada domova sa sedištem na teritoriji Pokrajine, način korišćenja usluga doma i druga pitanja vezana za obavljanje delatnosti doma.

Član 2

U obavljanju delatnosti utvrđene zakonom dom:

- stvara povoljne uslove za obrazovanje učenika i razvija kod učenika radne, kulturne i higijenske navike,

- razvija kod učenika smisao za kolektivni život,

- izgrađuje kod učenika navike za kulturno-stvaralačko korišćenje slobodnog vremena i sportsko-rekreativne aktivnosti,

- razvija kod učenika etničku i versku toleranciju i obezbeđuje ustavom zagarantovane ljudske slobode i prava,

- preduzima mere za jačanje poverenja među učenicima i sprečava ponašanja koja narušavaju međuetničku toleranciju i pravo na razlikovanje,

- organizuje tribine sa programima međusobnog upoznavanja, razvija kreativnosti, takmičenja, edukacije za toleranciju i interkulturalnost, kulturno-zabavni život učenika i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Domovi organizuju kulturno-zabavnu aktivnost učenika i sportsko-rekreativne aktivnosti učenika samostalno ili u saradnji sa drugim ustanovama i organizacijama.

Član 3

U domu su zabranjene aktivnosti kojima se ugrožavaju i omalovažavaju grupe i pojedinci po osnovu rasne, nacionalne, jezičke, verske ili polne pripadnosti i političkog opredeljenja i podsticanje takvih aktivnosti.

U domu je zabranjeno fizičko kažnjavanje i vređanje ličnosti učenika.

Program rada

Član 4

Dom donosi petogodišnji program razvoja delatnosti uz saglasnost Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Dom donosi do 15. septembra godišnji program rada za školsku godinu.

Godišnji program rada i izveštaj o ostvarivanju ovog programa dom dostavlja pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove učeničkog i studentskog standarda u roku od 30 dana od dana donošenja.

Statusne promene i promene delatnosti

Član 5

Dom može vršiti statusne promene, promeniti naziv, sedište i delatnost samo uz prethodnu saglasnost Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Odgovornost vaspitača i stručnih saradnika

Član 6

Vaspitač i stručni saradnik koji ne ostvaruju program vaspitnog rada sa učenicima i cilj i zadatke vaspitnog rada, i vaspitač, stručni saradnik i drugi zaposleni koji svojim ponašanjem ugrožava i omalovažava grupe i pojedince po osnovu rasne, nacionalne, jezičke i verske ili polne pripadnosti i političkog opredeljenja ili podstiče na takvo ponašanje, koji fizički kažnjava ili vređa ličnost učenika, čini težu povredu radne obaveze.

Direktor doma udaljava vaspitača i stručnog saradnika iz doma zbog povrede radne obaveze iz stava 1. ovog člana do okončanja disciplinskog postupka.

Ako direktor doma ne udalji iz doma vaspitača i stručnog saradnika u slučajevima iz stava 1. ovog člana, vaspitača i stručnog saradnika će udaljiti pokrajinski organ uprave nadležan za poslove učeničkog i studentskog standarda.

Korišćenje usluga doma

Član 7

Učenici se primaju u dom od 1. septembra do 30. juna naredne godine.

U periodu od 30. juna do 30. avgusta domovi mogu pružati usluge trećim licima u slučajevima i po cenovniku koji utvrdi upravni odbor doma na predlog direktora.

Dom zaključuje ugovor sa roditeljem učenika koji je primljen u dom.

Ugovorom se utvrđuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana u korišćenju usluga doma. Ugovor obavezno sadrži vreme korišćenja usluga doma.

Član 8

Učenici su dužni da koriste usluge doma na način utvrđen statutom i drugim opštim aktom doma.

Saglasnost na statut doma i opšti akt kojim se uređuje način korišćenja usluga doma daje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 9

U korišćenju usluga doma učenici su dužni da se brižljivo odnose prema imovini doma.

Roditelji učenika koji učini materijalnu štetu u korišćenju usluga doma namerno ili iz krajnje nepažnje, dužni su da štetu nadoknade.

Direktor doma je dužan da pokrene postupak za utvrđivanje materijalne štete, visine štete, okolnosti pod kojima je šteta nastala, učenika koji je štetu prouzrokovao i načina na koji će roditelji počinioca štete štetu nadoknaditi.

Član 10

Protiv učenika koji ne poštuje pravila ponašanja u domu pokreće se disciplinski postupak i izriču disciplinske mere: opomena, ukor, ukor pred zabranu korišćenja usluga doma, privremena i trajna zabrana korišćenja usluga doma.

Statutom doma se utvrđuju povrede discipline, organi i postupak izricanja i izvršavanja disciplinskih mera.

Ukor pred zabranu korišćenja usluga doma, privremena i trajna zabrana korišćenja usluga doma izriču se za teže povrede discipline.

Član 11

Težim povredama discipline smatraju se:

- ostvarivanje prava na korišćenje usluga doma na osnovu isprava sa lažnim podacima,

- falsifikovanje javnih isprava na osnovu kojih se ostvaruje pravo na korišćenje usluga doma,

- uništavanje imovine doma namerno ili iz krajnje nepažnje,

- raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti i radnje koje ukazuju na etničku i versku netoleranciju,

- organizovanje aktivnosti kojima se ugrožavaju ili omalovažavaju učenici u domu po osnovu rasne, nacionalne, jezičke, verske ili polne pripadnosti ili političkog opredeljenja ili podsticanje takvih aktivnosti,

- prodaja i konzumiranje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci,

- izazivanje tuče u domu,

- krađa imovine učenika u domu ili imovine doma, i

- druge povrede predviđene statutom doma.

Za teže povrede discipline iz stava 1. alineje 1. do 8. ovog člana obavezno se izriče disciplinska mera trajne zabrane korišćenja usluga doma.

O izrečenim disciplinskim merama dom vodi evidenciju.

Kaznene odredbe

Član 12

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj dom:

- ako ne donese godišnji program rada (član 4. st. 2. i 3) i ako ga ne dostavi pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove učeničkog i studentskog standarda (član 4. st. 2. i 3),

- ako ne zaključi ugovor sa roditeljem učenika, korisnika usluga doma (član 7. stav 3),

- ako ne pokrene postupak za utvrđivanje materijalne štete pričinjene domu (član 9. stav 3),

- ako ne pokrene postupak protiv učenika za teže povrede discipline iz člana 11. stav 1. ove odluke,

- ako za teže povrede discipline iz člana 11. stav 1. tačke 1. do 8. ove odluke ne izrekne disciplinsku meru trajne zabrane korišćenja usluga doma.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u domu novčanom kaznom od 1.000,00 do 10.000,00 dinara.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".