UREDBA

O PRIZNAVANJU MATIČNIH STABALA, ČOKOTA I ŽBUNOVA VOĆAKA, VINOVE LOZE I HMELJA

("Sl. glasnik RS", br. 51/2006)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način priznavanja matičnih stabala, čokota i žbunova voćaka, vinove loze i hmelja (u daljem tekstu: matični zasad), kao i sadnica nastalih spajanjem podloge i plenke (u daljem tekstu: kalemljenje).

Matični zasad iz stava 1. ovog člana služi za proizvodnju standardnih sadnica koje su u prometu označene sertifikatom narandžaste boje i posebnom oznakom S-A.

II PRIZNAVANJE MATIČNIH ZASADA

Član 2

Za proizvodnju standardnih sadnica može da se koristi matični zasad koji ima uverenje o priznatim matičnim stablima izdato od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: ministarstvo) u skladu sa odredbama Zakona o semenu i sadnom materijalu ("Službeni glasnik RS", br. 54/93, 35/94, 43/94 - ispravka, 135/04 - dr. zakon, 18/05 - dr. zakon, 45/05 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon), odnosno koji je prijavljen za odabiranje i umatičenje u 2005. godini i ako ima:

1) dokument o ustanovljavanju knjige matičnih stabala, žbunova i zasada sa skicom iz knjige matičnih stabala, žbunova i zasada;

2) uverenje o čistoti sorte sadnog materijala;

3) uverenje o zdravstvenom stanju ili biljni pasoš sadnog materijala.

Matični zasad iz stava 1. ovog člana ne može biti deo proizvodnog zasada, orezan kao proizvodno stablo ili žbun i prijavljen za priznavanje u skladu sa odredbama člana 23. Zakona o sadnom materijalu voćaka, vinove loze i hmelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/05).

Izuzetno od stava 2. ovog člana za proizvodnju standardnih sadnica može da se koristi i matični zasad, i to:

1) matični čokoti za proizvodnju vioka vinove loze;

2) stabla pojedinih autohtonih sorti čija je upotrebna vrednost velika, a na osnovu mišljenja ministarstva.

Član 3

Sadni materijal proizveden u matičnom zasadu priznatom u skladu sa odredbama ove uredbe ne može da se koristi za podizanje novih matičnih zasada.

III PRIZNAVANJE SADNICA NASTALIH KALEMLJENJEM

Član 4

Sadnice koje su nastale kalemljenjem svrstavaju se u jednu od kategorija upotrebljenog reprodukcionog sadnog materijala.

Ako se za dobijanje sadnica kalemljenjem koriste različite kategorije reprodukcionog sadnog materijala, sadnice se svrstavaju u nižu kategoriju upotrebljenog materijala.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 5

Matični zasadi priznati u skladu sa odredbama ove uredbe mogu da se koriste za proizvodnju standardnih sadnica najduže pet godina od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Izuzetno od stava 1. ovog člana matični zasadi jagodastog voća mogu da se koriste za proizvodnju standardnih sadnica najduže godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 6

Sprovođenje ove uredbe nadzire ministarstvo.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".