PRAVILNIK
O REGISTRACIJI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA

("Sl. list SFRJ", br. 74/89, 17/90 - ispr., 62/91 - odluka USJ, 7/92, 22/92 i 25/92, "Sl. list SRJ", br. 50/92 i 44/98 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način registracije, produženja važenja registracije i odjavljivanja motornih i priključnih vozila (u daljem tesktu: vozila), obrazac saobraćajne dozvole, obrazac potvrde o privremenoj registraciji vozila, kao i oblik, boja, dimenzije i sadržina registarske tablice i oznake za registarsko područje.

Član 2

Vozilo se registruje upisom registarske oznake i određenih podataka o vozilu i vlasniku, odnosno nosiocu prava raspolaganja vozilom u evidenciju o registrovanim vozilima.

Član 3

Registraciju vozila vrši nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini - (u daljem tekstu: organ nadležan za registraciju vozila) na čijoj teritoriji vlasnik ima prebivalište, odnosno nosilac prava raspolaganja vozilom ima sedište (u daljem tekstu: vlasnik)".

II REGISTRACIJA I PRODUŽENJE VAŽENJA REGISTRACIJE VOZILA

Član 4

Vozilo se registruje na ime vlasnika vozila.

Ako je vozilo svojina više lica, registruje se na ime jednog od tih lica, prema njihovom sporazumu.

Član 5

Zahtev za registraciju vozila i zahtev za produženje važenja registracije vozila podnosi vlasnik vozila.

U zahtev iz stava 1. ovog člana upisuju se tehnički podaci o vozilu iz dokumentacije proizvođača vozila ili priznatih kataloga za vozilo. Tačnost unesenih podataka overava ovlašćeni radnik preduzeća, odnosno organizacije koja obavlja tehnički pregled vozila.

Prilikom registracije i prilikom produženja registracije vozila, vlasnik vozila podnosi:

1) dokaz o izvršenim obavezama iz člana 6. tačka 3. ovog pravilnika i o tehničkoj ispravnosti vozila, kao i uverenje o izvršenom ispitivanju kad je vozilo pojedinačno proizvedeno ili prepravljeno, koji važe na celoj teritoriji Savezne Republike Jugoslavije. Dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila ne može biti stariji od 30 dana;

2) dokaz o uplati propisanih taksa i izmirenju drugih obaveza;

3) dokaz o vlasništvu vozila, ako se vozilo prvi put registruje ili prilikom promene vlasništva;

4) dokaz o istovetnosti (lična karta - za fizička lica, odnosno obaveštenje o svrstavanju - za društvena pravna lica).

Član 6

Vozilo se neće registrovati:

1) ako ne postoje odgovarajući dokazi o poreklu, odnosno vlasništvu vozila i poreklu motora i šasije koji su naknadno ugrađeni;

2) ako nije dozvoljeno da saobraća na putevima Savezne Republike Jugoslavije ili ako se po republičkim, odnosno pokrajinskim propisima ne može registrovati, odnosno koristiti;

3) ako nisu izvršene obaveze propisane zakonom i drugim propisima donesenim na osnovu zakona (ako nije izvršeno obavezno osiguranje i ako nisu plaćeni carina, porez na promet, taksa i druge obaveze u vezi sa registracijom vizola);

4) ako ne postoji dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila i uverenje o izvršenom ispitivanju za vozilo koje je pojedinačno proizvedeno ili prepravljeno;

5) ako ima uređaje ili obeležja vozila organa unutrašnjih poslova ili oružanih snaga Savezne Republike Jugoslavije, a namena mu je promenjena.

Član 7

Diplomatska i konzularna predstavništva, misije stranih država i predstavništva međunarodnih organizacija sa sedištem u Saveznoj Republici Jugoslaviji i njihovo osoblje podnose zahtev za registraciju ili produženje važenja registracije vozila neposredno organu nadležnom za registraciju vozila.

Prilikom registracije ili produženja registracije vozila, predstavništva i njihovo osoblje iz stava 1. ovog člana podnose:

1) dokaz o vlasništvu vozila (carinska deklaracija, odnosno račun) ako se vozilo prvi put registruje;

2) polisu o obaveznom osigurnaju vozila;

3) dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila.

Pored dokumenata iz stava 2. ovog člana, članovi osoblja predstavništava iz stava 1. ovog člana podnose na uvid i važeću diplomatsku, konzularnu ili službenu ličnu kartu.

Za vozila koja se registruju za službene potrebe predstavništava iz stava 1. ovog člana, zahtev mora uredno overiti šef predstavništva.

Strana trgovinska, saobraćajna i druga predstavništva i strana dopisništva, uz zahtev za registraciju, odnosno produženje važenja registracije vozila, koji neposredno podnose organu nadležnom za registraciju vozila, prilažu Rešenje o upisu u registar predstavništava stranih lica u SRJ.

Stranci - stalni službenici u stranim trgovinskim, saobraćajnim, kulturnim i drugim predstavništvima, uz zahtev za registraciju, odnosno produženje važenja registracije, prilažu potvrdu o zaposlenju u stranom predstavništvu koju izdaje strano predstavništvo, a potpisuje lice ovlašćeno za potpisivanje u ime predstavništva.

Stranci u kulturnim predstavništvima i stranim dopisništvima, kao i stalni strani dopisnici, uz zahtev za registraciju, odnosno produženje važenja registracije, prilažu neposredno organu nadležnom za registraciju vozila dokaz nadležnog organa kod koga su u Saveznoj Republici Jugoslaviji registrovani za obavljanje svoje delatnosti.

Stranci kojima je, radi školovanja, specijalizacije, naučnih istraživanja, zapošljavanja i obavljanja profesionalnih delatnosti, pružanja azila ili priznavanja statusa izbeglice, izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest meseci ili za stalno nastanjenje u Saveznoj Republici Jugoslaviji, podnose zahtev za registraciju vozila neposredno organu nadležnom za registraciju vozila.

Član 8

Zahtev za registraciju vozila, pored podataka koji se upisuju u saobraćajnu dozvolu, sadrži i:

1) naziv zemlje u kojoj je vozilo proizvedeno;

2) ukupan broj osovina i broj pogonskih osovina;

3) podatak o vrsti goriva koje vozilo troši;

4) naziv zajednice osiguranja kod koje je vozilo obavezno osigurano i broj polise osiguranja;

5) podatak o tome da li vozilo ima kuku ili uređaj za vuču (samo za terenska i teretna vozila);

6) podatak o osnovnoj nameni - za specijalna i radna vozila;

7) datum tehničkog pregleda vozila, firmu, odnosno naziv ovlašćene organizacije koja je izvršila tehnički pregled vozila i potpis ovlašćenog lica u toj organizaciji;

8) zanimanje, odnosno delatnost vlasnika vozila;

9) naziv organa kod koga je vozilo prethodno registrovano;

10) podatak o osovinskom opterećenju za teretna i priključna vozila;

11) vreme za koje se zahteva registracija vozila;

12) datum i potpis podnosioca zahteva.

Boja vozila upisuje se na osnovu JUS-kataloga o bojama.

Član 9

Vlasnik registrovanog vozila može kod organa kod koga se vozilo vodi u evidenciji da odjavi vozilo i pre isteka važenja registracije.

Prilikom odjavljivanja vozila, u saobraćajnu dozvolu se upisuju sledeći podaci:

1) datum odjavljivanja;

2) konstatacija o postupanju sa registarskim tablicama (vraćene, uništene i dr.);

3) ime, odnosno naziv novog vlasnika.

Član 10

Zahtev za produženje važenja registracije vozila podnosi vlasnik registrovanog vozila pre isteka važenja saobraćajne dozvole, ali ne pre 30 dana.

Ako se zahtev za produženje važenja registracije vozila ne podnese u roku od 30 dana od dana isteka roka važenja saobraćajne dozvole, vozilo se briše iz evidencije o registrovanim vozilima, a registarske tablice se oduzimaju.

Član 11

Ako se promeni vlasnik vozila ili pojedini podatak iz saobraćajne dozvole, izdaje se nova saobraćajna dozvola.

Uz prijavu promene koja utiče na promenu podataka u saobraćajnoj dozvoli, vlasnik vozila dužan je da priloži ispravu kojom se dokazuje odnosna promena. Ako se promena vlasništva vozila dokazuje ugovorom zaključenim između fizičkih lica, potpis tih lica overava sud ili organ uprave, a ako je ugovor zaključen između pravnih lica, potpis overava organizacija u kojoj je ugovor zaključen. Kad se vozilo prodaje preko posrednika (komisionara), potpis ugovora i račun overava komisionar.

Član 12

Vozilo se privremeno registruje, na zahtev vlasnika vozila, kod nadležnog organa za registraciju vozila.

Privremenu registraciju vozila iz člana 205. stav 2. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima vrši najbliži organ nadležan za registraciju vozila kome ovlašćeno lice uputi vozača takvog vozila koga je zateklo u saobraćaju.

Uz zahtev za privremenu registraciju vozila vlasnik vozila podnosi isprave navedene u članu 5. stav 3. ovog pravilnika, na osnovu kojih se vozilo registruje.

Član 13

Po isteku roka važenja privremene registracije vozila, vlasnik vozila vraća organu koji je izvršio privremenu registraciju vozila potvrdu o privremenoj registracji vozila i registarske tablice.

III SAOBRAĆAJNA DOZVOLA ZA REGISTROVANA VOZILA I POTVRDA O PRIVREMENOJ REGISTRACIJI VOZILA

Član 14

Saobraćajna dozvola za registrovano vozilo izdaje se na obrascu br. 1, koji je pravougaonog oblika, dvodelan i, kad je razvijen ima dimenzije 148 x 105 mm, a kad je presavijen - 74 x 105 mm.

Obrazac br. 1 je sive boje i izrađuje se od kvalitetnog materijala.

Obrazac br. 1 odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 15

Naslovna strana obrasca br. 1 sadrži: utisnut grb SRJ, natpis: "Savezna Republika Jugoslavija", međunarodnu oznaku "YU", naziv "Saobraćajna dozvola za registrovano vozilo", naziv na francuskom jeziku "Certificat d′immatriculation", mesto za upisivanje registarske oznake vozila, rubrike za upisivanje datuma registracije, naziva organa koji je dozvolu izdao, datuma izdavanja dozvole i broja evidencije pod kojim je dozvola zavedena, mesto za pečat i potpis službenog lica.

Prva i druga unutrašnja strana obrasca br. 1 sadrže rubrike u koje se upisuju sledeći podaci:

1) datum i mesto pre registracije i registarska oznaka prve registracije vozila;

2) prezime i ime, odnosno naziv i prebivalište, odnosno sedište vlasnika vozila;

3) vrsta, marka i tip vozila, broj šasije, broj motora, godina proizvodnje, snaga motora, radna zapremina motora, masa praznog vozila, dozvoljena nosivost, broj putničkih mesta za sedenje i za stajanje, oblik i namena karoserije i boja karoserije, a za priključna vozila - i broj osivina.

Na naslovnoj i drugoj unutrašnjoj strani obrasca br. 1 odštampan je serijski broj saobraćajne dozvole.

Treća spoljašnja strana obrasca br. 1 sadrži rubrike za produženje roka važenja saobraćajne dozvole, potpis službenog lica i rubriku "Napomena", u koju se upisuju podaci o novom vlasniku vozila i zabrani otuđenja iz carinske deklaracije, datum odjave vozila, podatak da je vozilo prilagođeno telesnim i drugimnedostacima vozača i dr.

Podaci iz st. 1. i 2. ovog člana za registrovano vozilo upisuju se u saobraćajnu dozvolu iz zahteva za registraciju vozila.

Član 16

Rok važenja saobraćajne dozvole za registrovano vozilo produžava se tako da se nesumnjivo može zaključiti da je u dozvoli izvršeno produženje važenja registracije vozila.

Član 17

Vozač prijavljuje nestanak saobraćajne dozvole za registrovano vozilo organu nadležnom za registraciju vozila na čijem je području primetio nestanak dozvole.

Ako je saobraćajna dozvola nestala van područja na kome je vozilo registrovano, organ iz stava 1. ovog člana kome je prijavljen nestanak izdaće vozaču potvrdu o prijavi nestanka saobraćajne dozvole. Potvrda zamenjuje saobraćajnu dozvolu dok ne bude izdata nova saobraćajna dozvola, a najduže 30 dana od dana izdavanja potvrde.

U potvrdu iz stava 2. ovog člana unose se sledeći podaci: registarska oznaka vozila, vrsta, marka i tip vozila, broj šasije, broj motora i prezime i ime, odnosno naziv vlasnika vozila.

Organ nadležan za registraciju vozila koji je izdao potvrdu iz stava 2. ovog člana obavestiće o tome organ koji je izvršio registraciju vozila.

Član 18

Zahtev za izdavanje nove, umesto nestale, saobraćajne dozvole za registrovano vozilo vlasnik vozila podnosi organu koji je izvršio registraciju vozila.

Član 19

Ako je saobraćajna dozvola za registrovano vozilo dotrajala usled upotrebe, vlasnik vozila podnosi organu koji je izvršio registraciju vozila zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole, a dotrajala saobraćajna dozvola oduzima se i uništava.

Član 20

Vlasniku vozila čije je vozilo privremeno registrovnao izdaje se potvrda o privremenoj registraciji vozila.

Potvrda o privremenoj registraciji vozila sadrži: oznaku privremene registarske tablice, podatke o vozilu - prezime i ime, odnosno naziv vlasnika vozila, datum izdavanja potvrde i rok važenja privremene registracije vozila.

Potvrda o privremenoj registraciji vozila je sive boje.

Potvrda o privremenoj registraciji vozila izdaje se na obrascu br. 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 21

U saobraćajnu dozvolu za registrovano vozilo i potvrdu o privremenoj registraciji vozila podaci se unose pisaćom mašinom i drugim tehničkim sredstvima za pisanje.

Član 22

Obrazac saobraćajne dozvole za registrovano vozilo i obrazac potvrde o privremenoj registraciji vozila izrađuju se od materijala odgovarajućih mehaničkih i hemijskih karakteristika.

Vrsta materijala, kao i njegove mehaničke i hemijske karakteristike utvrdiće se ugovorom koji zaključi funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za poslove saobraćaja i veza sa preduzećem, odnosno organizacijom kojoj se poverava štampanje obrasca saobraćajne dozvole i obrasca potvrde o privremenoj registraciji vozila.

IV REGISTARSKA TABLICA

Član 23

Registarska tablica za motorno vozilo je bele boje i na njoj je crnim slovima ispisana oznaka registarskog područja, a crnim brojevima - registarski broj vozila. Između oznaka registarskog područja i registarskog broja vozila utisnuta je zastava Sav ezne Republike Jugoslavije dimenzija 15 x 20 mm.

Registarske tablice za motorna i priključna vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove u pogledu dimenzija (dužine, širine i visine), odnosno čija je najveća dozvoljena masa veća od 40 tona, odnosno čija je sopstvena masa veća od dozvoljenih osovinskih opterećenja, jarko crvene su boje i na njima je belim slovima ispisana oznaka registarskog područja, a belim brojevima - registarski broj vozila.

Oblik i dimenzije registarskih tablica za motorno vozilo i laku prikolicu, osim za motocikle, utvrđeni su na crtežu br. 1. Ako registarska tablica treba da sadrži četiri ili pet registarskih brojeva, iste je dužine i širine kao na crtežu br. 1, s tim što simboli na njoj moraju biti simetrično raspoređeni.

Oblik i dimenzija registarske tablice za motocikle utvrđeni su na crtežu br. 2.

Član 24

Registarska tablica za priključno vozilo, u pogledu oblika, boje, dimenzije i oznaka, istovetna je sa registarskom tablicom za motorno vozilo, s tim što se oznaka registarskog područja na njoj nalazi posle registarskog broja vozila (crtež br. 3).

Član 25

Oznake registarskih područja koje se stavljaju na registarske tablice navedene su u Spisku oznaka registarskih područja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 26

Registarska tablica za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u SRJ i njihovog osoblja, kao i stranih trgovinskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih predstavništava, stranih dopisništava i stalnih stranih dopisnika, odnosno stranaca stalnih službenika u ovim predstavništvima sadrži: oznaku mesta registarskog područja (sedište predstavništva ili boravišta osoblja), brojčanu oznaku zemlje iz koje je predstavništvo registrovano u SRJ, slovnu oznaku delatnosti predstavništva, odnosno statusa lica u tim predstavništvima, registarski broj vozila i godinu za koju važi registracija.

Slovne oznake delatnosti predstavništva, odnosno statusa lica u tim predstavništvima na registarskim tablicama su sledeće:

1) "A" - za vozila u vlasništvu diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Saveznoj Republici Jugoslaviji i njihovog osoblja koje ima diplomatski status (crtež br. 4);

2) "M" - za vozila čiji su vlasnici stranci koji su zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, misijama stranih država i predstavništvima međunarodnih organizacija u Saveznoj Republici Jugoslaviji, a nemaju diplomatski status (crtež br. 5);

3) "P" - za vozila u vlasništvu stranih kulturnih predstavništava, stranih dopisništava, stalnih stranih dopisnika i stranaca stalnih službenika u tim predstavništvima i dopisništvima (crtež br. 6);

4) "E" - za vozila u vlasništvu stranih trgovinskih saobraćajnih i drugih predstavništava i stranaca stalnih službenika u tim predstavništvima (crtež br. 7).

Registarska tablica za vozila stranaca kojima je, radi školovanja, specijalizacije, naučnog istraživanja, zapošljavanja ili obavljanja profesionalne delatnosti, pružanja azila ili priznanja statusa izbeglice, izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest meseci sadrži oznaku registarskog područja, broj "99", i "999" i registarski broj vozila (crtež br. 8).

Za vozila iz stava 2. tačka 1. ovog člana izdaje se, uz registarsku tablicu, i dopunska registarska tablica elipsastog oblika, i to: za vozilo koje koristi šef diplomatskog predstavništva ili misije - tablica sa slovima "CMD" (crtež br. 9), za vozilo koje koristi lice sa diplomatskim statusom - tablica sa slovima "CD" (crtež br. 10), a za vozilo koje koristi konzularni funkcioner - tablica sa slovima "CC" (crtež br. 11).

Registarske tablice iz stava 2. tač. 1. do 4. ovog člana za sva motorna vozila, osim za motocikle, imaju oblik, sadržinu, boju i dimenzije predviđene na crtežima br. 4 do 11.

Registarske tablice za motocikle stranaca iz st. 1. do 4. ovog člana mogu imati slovnu oznaku A, M, E i P (crtež br. 12) ili brojeve "99", odnosno "999".

Registarske tablice sa oznakom A, M, E i P izdaju se svake kalendarske godine.

Član 27

Registarska tablica za određeno vozilo organa unutrašnjih poslova plave je boje, i na njoj su belim slovima upisani oznaka "M" i registarski broj (crtež br. 13).

U pogledu oblika i dimenzije, oblika slova i brojeva načina postavljanja registarske tablice na određena vozila organa unutrašnjih poslova, važe odredbe ovog pravilnika.

Raspored i značenje registarskih brojeva sa oznakom "M" za registraciju određenog vozila organa unutrašnjih poslova određuje funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove.

Član 28

Registarska tablica za priključno vozilo organa unutrašnjih poslova, u pogledu oblika, boje, dimenzije i oznaka, istovetna je sa registarskom tablicom iz člana 27. ovog pravilnika, s tim što je na njoj upisana oznaka "M" posle registarskog broja (crtež br. 14).

Član 29

Registarska tablica zameniće se novom registarskom tablicom:

1) ako vozilo bude registrovano u drugom registarskom području i, po potrebi, ako vlasnik vozila promeni prebivalište, odnosno sedište u istom registarskom području;

2) ako se izgubi ili bude uništena;

3) ako usled dotrajalosti postane neupotrebljiva.

Umesto registarske tablice koja je nestala ne može se izdati nova registarska tablica sa istim registarskim brojem pre nego što isteknu dve godine od dana kad je prijavljen nestanak registarske tablice.

Član 30

Za privremeno registrovano vozilo izdaje se privremena registarska tablica.

Privremena registarska tablica je bele boje, sa brojevima i oznakama crne boje i sadrži slovnu oznaku registarskog područja, zastavu Savezne Republike Jugoslavije dimenzija 15 x 20 mm, registarski broj, slovnu oznaku "RP" (registrovano privremeno) i oznaku godine u kojoj ističe rok važenja registracije.

Privremena registarska tablica za sva motorna vozila, osim za motocikle, ima oblik i dimenzije predviđene na crtežu br. 15, a za motocikle - na crtežu br. 16.

Privremena registarska tablica za vozila koja se odvoze iz Savezne Republike Jugoslavije posle završenog boravka stranog državljanina u Jugoslaviji, i za vozila kupljena u Jugoslaviji koja će se registrovati u drugoj zemlji bele je boje, u gornjem delu sadrži natpis RPE, a u donjem delu - slovnu oznaku registarskog područja, zastavu Savezne Republike Jugoslavije dimenzija 15 x 20 mm, i registarski broj (crtež br. 17), a privremena registarska tablica za motocikle koji se odvoze iz SRJ kao u crtežu br. 18.

Tablica iz stava 4. ovog člana može se koristiti najduže 15 dana od dana izdavanja.

Član 31

Za novoproizvedena, prepravljena i opravljena vozila kojima se u saobraćaju na javnim putevima vrši probna vožnja radi ispitivanja ili prikazivanja svojstava tih vozila, za vozila koja se kreću od sedišta preduzeća, odnosno organizacije u kojoj su proizvedena do sedišta preduzeća, odnosno organizacije, u kojoj će biti dovršena ili do skladišta trgovinskog preduzeća, odnosno organizacije za vozila koja se voze na tehnički pregled, na sajam ili radi prodaje, kao i za vozila koja se kreću od mesta u kome su preuzeta do mesta u kome će biti registrovana izdaju se probne tablice koje služe za privremeno označavanje tih vozila u saobraćaju na putevima (crtež br. 19).

Probne tablice izdaju se i za registrovana vozila koja se kreću od mesta u kome su registarske tablice uništene ili nestale ili od mesta u kome su iz drugih opravdanih razloga ostala bez registarskih tablica do mesta u kome će se za ta vozila izdati nove registarske tablice.

Član 32

Probne tablice izdaje organ nadležan za registraciju vozila, na zahtev vlasnika vozila.

Nadležni organ iz stava 1. ovog člana može zainteresovanom preduzeću, odnosno organizaciji ili drugoj organizaciji dodeliti potreban broj probnih tablica radi označavanja vozila iz člana 31. stav 1. ovog pravilnika.

Pre izdavanje probne tablice, nadležni organ mora zatražiti na uvid dokaz da je vozilo osigurano od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima, a može zatražiti i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila za koje se traži probna tablica.

Probna tablica izdaje se sa rokom upotrebe do 15 dana.

Član 33

Organ nadležan za registraciju vozila, odnosno preduzeće ili organizacija iz člana 32. stav 2. ovog pravilnika izdaje uz probnu tablicu i potvrdu koja sadrži: prezime i ime vozača koji će upravljati vozilom, svrhu upotrebe vozila, relaciju na kojoj će vozilo saobraćati, vrstu, marku i tip vozila, broj šasije, broj motora, boju karoserije i rok upotrebe probne tablice.

Član 34

Probna tablica je bele boje, sa oznakama i brojevima crne boje, i u gornjem delu sadrži natpis "Proba", a u donjem delu - oznaku registarskog područja, zastavu Savezne Republike Jugoslavije dimenzija 15 x 20 mm, i registarski broj (crtež br. 19).

Probna tablica može biti izrađena od kartona.

Član 35*

(Prestao da važi Odlukom USJ)

Član 36

Registarske tablice, osim probnih tablica, moraju imati reflektujuća svojstva.

Član 37

Crteži br. 1 do 20 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila ("Službeni list SFRJ", br. 4/82, 32/83, 26/85 i 64/86).

Član 39

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ", a primenjivaće se od 18. decembra 1989. godine.

 

SPISAK OZNAKA REGISTARSKIH PODRUČJA

 

1. Aranđelovac AR

27. Pančevo PA

2. Berane BA

28 Peć PE

3. Bar BR

29. Pirot PI

4. Beograd BG

30. Pljevlja PV

5. Bijelo Polje BP

31. Podgorica PG

6. Bor BO

32. Požarevac PO

7. Budva BD

33. Priboj PB

8. Cetinje CT

34. Paraćin PN

9. Čačak ČA

35 Priština PR

10. Djakovica DJ

36. Prizren PZ

11. Gnjilane GL

37. Prokuplje PK

12. Gornji Milanovac GM

38. Ruma RU

13. Herceg Novi HN

39. Smederevo SD

14. Jagodina JA

40. Sombor SO

15. Kikinda KI

41. Sremska Mitrovica SM

16. Kosovska Mitrovica KM

42. Subotica SU

17. Kotor KO

43. Šabac ŠA

18. Kragujevac KG

44. Trstenik TS

19. Kraljevo KV

45. Ulcinj UL

20. Kruševac KŠ

46. Uroševac UR

21. Leskovac LE

47. Užice UE

22. Loznica LO

48. Valjevo VA

23. Nikšić NK

49. Vranje VR

24. Niš NI

50. Vršac VŠ

25. Novi Pazar NP

51. Zaječar ZA

26. Novi Sad NS

52. Zrenjanin ZR

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila

("Sl. list SRJ", br. 44/98)

Član 4

Na crtežima br. 1-3, 8 i 13-19, koji su odštampani uz Pravilnik i čine njegov sastavi deo, crvena zvezda petokraka zamenjuje se zastavom Savezne Republike Jugoslavije, dimenzija utvrđenih u članu 1. ovog pravilnika.

Napomene

* Odredba člana 35. Pravilnika o registraciji motornih vozila ("Sl. list SFRJ", br. 74/89 i 17/90 - ispr.) prestala je da važi na osnovu Odluke USJ, U broj 328/87-2 od 26. juna 1991. godine, objavljene u "Sl. listu SFRJ", br. 62/91 od 16. avgusta 1991. godine.

Obrazac Saobraćajne dozvole za registrovana vozila (obrazac br. 1), Potvrde o privremenoj registraciji vozila (obrazac br. 2) i crteži registarskih tablica (br. 1 do 19), koji su sastavni deo ovog pravilnika objavljeni su u "Sl. listu SFRJ", br. 74/89, str. 1834-1842.

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.